Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

5d107a3941d144b609b9aa6e7d1b5598.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
Πόσο καιρό ψάχνουμε να βρούμε φρέσκους "μπαγιάτικους" καφέδες. Από που αγόρασες; Πόσο μετά το καβούρδισμα τους πήρες; Το βρίσκεις αν αφαιρέσεις είτε 18 είτε 24 μήνες από την ημερομηνία λήξης.
Δεν έχω καταφέρει να βρω πιο φρέσκο καφέ από 7-8 μηνών...και απλά αναρωτιέμαι πόσο πιο γευστικοί/αρωματικοί θα είναι!

Πόσο καιρό ψάχνουμε να βρούμε φρέσκους "μπαγιάτικους" καφέδες. Από που αγόρασες; Πόσο μετά το καβούρδισμα τους πήρες; Το βρίσκεις αν αφαιρέσεις είτε 18 είτε 24 μήνες από την ημερομηνία λήξης.
Δεν έχω καταφέρει να βρω πιο φρέσκο καφέ από 7-8 μηνών...και απλά αναρωτιέμαι πόσο πιο γευστικοί/αρωματικοί θα είναι!
Φρεσκοτατος συσκευασμενος φεβρουαριος 2026. Κατευθειαν απο τον αντιπροσωπο τον αγορασ γιατι παλια ημουν πελατης του που ειχα καφετερια . Δεν ξερω αν πουλαει λιανικη δλδ μια συσκευασια.

Φρεσκοτατος συσκευασμενος φεβρουαριος 2026. Κατευθειαν απο τον αντιπροσωπο τον αγορασ γιατι παλια ημουν πελατης του που ειχα καφετερια . Δεν ξερω αν πουλαει λιανικη δλδ μια συσκευασια.
Πρέπει να μας βοηθήσεις :)
Το πιο κοντινό σε αυτό που λες είναι ένα site στη Γερμανία που λέει πότε ψήθηκε ο καφές. Αλλά πρέπει να πάρεις από εκεί.

Υπάρχει κανένας τρόπος να μας πάρεις φρέσκες συσκευασίες την επόμενη φορά που θα πας για δικό σου καφέ;;; Ή να μας κατευθύνει σε κάποιον λιανέμπορα που όμως να δίνει τους φρέσκους;

Πρέπει να μας βοηθήσεις :)
Το πιο κοντινό σε αυτό που λες είναι ένα site στη Γερμανία που λέει πότε ψήθηκε ο καφές. Αλλά πρέπει να πάρεις από εκεί.

Υπάρχει κανένας τρόπος να μας πάρεις φρέσκες συσκευασίες την επόμενη φορά που θα πας για δικό σου καφέ;;; Ή να μας κατευθύνει σε κάποιον λιανέμπορα που όμως να δίνει τους φρέσκους;

Πάρε ένα τηλ να ρωτήσεις δεν χάνεις κάτι

Στη μεταμόρφωση είναι

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like
Reactions: nickolas
Όλοι οι κομερσιαλ καφέδες είναι έντονα -ιταλικα ψημένοι. Μην περιμένετε γευσιγνωστικα προφίλ με αυτούς τα βασικά. Καβουρδισμένη καραμέλα σοκολάτα μαύρη.... αυτά...και με ρεγουλο η θερμοκρασία αν έχετε PID βάλτε 87 88 βαθμούς σε καλά ζεσταμενη μηχανή.

παιδες για φρεσκους καφεδες , (παρεκτος αν βρεις απο φιλο εισαγωγεα) , θα βρουμε στα μικρα μαγαζια , οπως το ταφ το κουντου κλπ
μιλαμε για 1-2 βδομαδες . απο εμπειρια, συμφωνω με αρκετους που λενε οτι ο καφες πρεπει να ειναι 3-4 εβδομαδων απο το καφουρδισμα του οταν τον τριψεις (οχι νωριτερα) για να δωσει το μεγιστο του.

με ολους τους αλλους βασιζεσαι απλα στην βαλβιδα εξαερωσης (και αν εχουν) , στο κατα ποσο θα διατηρει καπως την οποια αξια του
εννοειται για σπυρια, οχι τριμενους . για τους τριμενους , εκει απλα εισαι για "σκουπιδια" (κατι που θυμιζει καφε)

μια ερωτηση , τα pid σας δειχνουν θερμοκρασια νερου στο σαουερ ή στο μποιλερ? εχουν ρυθμιση αφαιρεσης βαθμων μιας και οι απωλειες ειναι περιπου 8c ?

Όλοι οι κομερσιαλ καφέδες είναι έντονα -ιταλικα ψημένοι. Μην περιμένετε γευσιγνωστικα προφίλ με αυτούς τα βασικά. Καβουρδισμένη καραμέλα σοκολάτα μαύρη.... αυτά...και με ρεγουλο η θερμοκρασία αν έχετε PID βάλτε 87 88 βαθμούς σε καλά ζεσταμενη μηχανή.
Δημήτρη ο αγαπημένος μου καφές για πολλά χρόνια ήταν ο Hausbrand Nonnetti. Αυτό το άρωμα/γεύση φρεσκοψημμένης φρυγανιάς μου αρέσει τρελά.
Σε ένα φούρνο για αρκετά χρόνια η μία από τις δύο κοπέλες που έφτιαχνε καφέδες τον έφτιαχνε τέλεια. Η άλλη δεν...
Στο σπίτι έχω πάρει αρκετά κιλά. Ένας στους πέντε με ένα στους 10 κατάφερνα να βγάλει αυτό που λατρεύω. Προς το τέλος άλλαξε τελείως η γεύση του Nonnetti.

Όπως γράψαμε σε άλλο μήνυμα, η Hausbrand έχει αλλάξει τα γευστικά προφίλ όλων των καφέδων της. Αυτά που λάτρευα παλιά σοτν Nonnetti τώρα τα δίνει για τον Academia που παλιά ήταν πολύ όξινος για τα γούστα μου.

Πιστεύω ότι αν πάρω σχετικά φρέσκο academia θα έχω κάτι κοντά σε αυτό που λατρεύω.

Για αυτό και η αναζήτηση φρέσκου. Σε πολλά καταστήματα και Online είτε δεν έχουν αλλάξει τις γευστικές περιγραφές ακόμη, είτε έχουν ακόμη παλαιό στοκ...με 2 χρόνια ημερομηνία λήξης θα περάσει αρκετός καιρός.

Πάντως η Avek στη σελίδα της αναφέρει την καινούργια περιγραφή. Θα τους πάρω τηλέφωνο όταν γυρίσω. Μπορώ να κόψω τιμολόγιο, αλλά θέλω 1 κιλό...αλλιώς θα μπαγιατέψει όσο τον έχω εγώ. 1 κιλό το μήνα θέλω.

παιδες για φρεσκους καφεδες , (παρεκτος αν βρεις απο φιλο εισαγωγεα) , θα βρουμε στα μικρα μαγαζια , οπως το ταφ το κουντου κλπ
μιλαμε για 1-2 βδομαδες . απο εμπειρια, συμφωνω με αρκετους που λενε οτι ο καφες πρεπει να ειναι 3-4 εβδομαδων απο το καφουρδισμα του οταν τον τριψεις (οχι νωριτερα) για να δωσει το μεγιστο του.

με ολους τους αλλους βασιζεσαι απλα στην βαλβιδα εξαερωσης (και αν εχουν) , στο κατα ποσο θα διατηρει καπως την οποια αξια του
εννοειται για σπυρια, οχι τριμενους . για τους τριμενους , εκει απλα εισαι για "σκουπιδια" (κατι που θυμιζει καφε)

μια ερωτηση , τα pid σας δειχνουν θερμοκρασια νερου στο σαουερ ή στο μποιλερ? εχουν ρυθμιση αφαιρεσης βαθμων μιας και οι απωλειες ειναι περιπου 8c ?
Τους τελευταίους μήνες παίρνω από ένα καφέ της γειτονιάς που φέρνει TAF και είναι συνήθως 1-2 εβδομαδων και πρέπει μερικές φορές να περιμένεις.

Για τη θερμοκρασία είναι τελείως ανά μηχανή. Υπάρχει βίντεο με την Anna και την Anita της Lelite δίπλα δίπλα και έχουν διαφορετικό offset. Για να το μετρήσεις σωστά θες τροποποιημένο πορταφίλτερ με θερμοζεύγος πάνω για να βλέπεις τι φτάνει εκεί. Πχ στη δική μου ο αισθητήρας που συνδέεται με το PID είναι ψηλά στο Boiler και ως αποτέλεσμα όταν τραβάς νερό, αυτό αντικαθίσταται με νερό από το δοχείο που άντε να είναι καμιά 30αρια βαθμούς που έχει ζεστάνει πλήρως η μηχανή. Τοπικά έχεις άμεση πτώση της θερμοκρασίας και βλέπεις ένα πολύ χαμηλό νούμερο πολύ γρηγορα, που όμως δεν είναι η πραγματική θερμοκρασία νερού προς το πακ.
Το offset σε μένα είναι περίπου 3-5 βαθμούς. Χοντρικά πας έτσι και αλλιώς. Τώρα για τις ρυθμίσεις του P, I και D θέλεις ψάξιμο και δοκιμές. Στη δική μου με τις μαμά ρυθμίσεις πήγαινε σφαίρα στη θερμοκρασία που ήθελες αλλά μετά ανεβοκατέβαινε +/- 3-4 βαθμούς. Με τη ρύθμιση που έχω τώρα αργεί λίγο να φτάσει αλλά μετά είναι καρφωμένη στη θερμοκρασία που έχω ρυθμίσει. Έτσι και αλλιώς θέλουμε 10-15 λεπτά για να ζεσταθούν όλα σωστά.

• Like
Reactions: nickolas
Δημήτρη ο αγαπημένος μου καφές για πολλά χρόνια ήταν ο Hausbrand Nonnetti. Αυτό το άρωμα/γεύση φρεσκοψημμένης φρυγανιάς μου αρέσει τρελά.
Σε ένα φούρνο για αρκετά χρόνια η μία από τις δύο κοπέλες που έφτιαχνε καφέδες τον έφτιαχνε τέλεια. Η άλλη δεν...
Στο σπίτι έχω πάρει αρκετά κιλά. Ένας στους πέντε με ένα στους 10 κατάφερνα να βγάλει αυτό που λατρεύω. Προς το τέλος άλλαξε τελείως η γεύση του Nonnetti.

Όπως γράψαμε σε άλλο μήνυμα, η Hausbrand έχει αλλάξει τα γευστικά προφίλ όλων των καφέδων της. Αυτά που λάτρευα παλιά σοτν Nonnetti τώρα τα δίνει για τον Academia που παλιά ήταν πολύ όξινος για τα γούστα μου.

Πιστεύω ότι αν πάρω σχετικά φρέσκο academia θα έχω κάτι κοντά σε αυτό που λατρεύω.

Για αυτό και η αναζήτηση φρέσκου. Σε πολλά καταστήματα και Online είτε δεν έχουν αλλάξει τις γευστικές περιγραφές ακόμη, είτε έχουν ακόμη παλαιό στοκ...με 2 χρόνια ημερομηνία λήξης θα περάσει αρκετός καιρός.

Πάντως η Avek στη σελίδα της αναφέρει την καινούργια περιγραφή. Θα τους πάρω τηλέφωνο όταν γυρίσω. Μπορώ να κόψω τιμολόγιο, αλλά θέλω 1 κιλό...αλλιώς θα μπαγιατέψει όσο τον έχω εγώ. 1 κιλό το μήνα θέλω.
ειχα καφετερια απο το 93 εως 2016 στο λουτρακι....ημουν ο πρωτος που εφερα τον hausbrandt και μαλιστα αυτον που σου αρεσει....εγω τον ελεγα παππου και γιαγια. Φοβερος καφες . τωρα στο σπιτι δοκιμασα αυτον και ειναι εξαισιος
haus.png

Αυτό ακριβώς είναι το προφίλ που μου αρέσει.
Και όχι λεμονάδες, πορτοκαλάδες και κοκακόλες.
Αυτές τις πίνω κρύες. :P

Αυτό ακριβώς είναι το προφίλ που μου αρέσει.
Και όχι λεμονάδες, πορτοκαλάδες και κοκακόλες.
Αυτές τις πίνω κρύες. :P
Εσπρέσσο με Coca-Cola. Έχει παραγγελθεί από πελάτη.....για αυτό δεν ανοίγω μαγαζί....

...Ήρθα κι εγώ!

Στιγμιότυπο οθόνης 2026-04-16, 4.37.14 μμ.png

Κάπως παλιός στο χόμπι, το είχα παρατήσει όμως για καιρό (και μπορούσα πλέον να πίνω καφέδες απ' έξω άνετα...o_O)
Τον τελευταίο καιρό λοιπόν αφού η Silvia έφαγε έξωση από την κουζίνα (δίκαια, λόγω μη ουσιαστικής χρήσης),
πήρε για παρέα τον Mahlkoenig Vario kai ήρθαν στη δουλειά, εκθρονίζοντας την Gaggia Classic που άναβε αραιά κ που αν έπεφτε στα χέρια μου καμιά Γουατεμάλα...

Καθαρίστηκε, αφαλατώθηκε, σενιαρίστηκε και έπιασε δουλειά όπως παλιότερα...
Τότε έπινα σχεδόν αποκλειστικά Taf - Sweet blue. Τώρα δοκιμασα, Taresso Tigrato και κάτι ποικιλίες Kudu.

Δεν ήθελε πολύ λοιπόν να γίνει η ...ζημιά και άρχισα πάλι να πίνω εσπρεσσάκια ΑΑ!
Μερικές μέρες αργότερα πήγε στο σπίτι η Gaggia μαζί με τον Ascaso i2 Mini γιατί πλέον η nespresso ...μου βρώμαγε ξανα!

Επειδή όμως κάθε επιστροφή σε παλιό χόμπι δεν έρχεται μόνη της, κόλλησα πάλι το μικρόβιο της αναβαθμίτηδας.
Πήρα λοιπόν την απόφαση η Συλβή να μείνει στη δουλειά και αποφάσισα να κάνω ...χοντρή ζημιά στο σπίτι!!

(Συνεχίζεται σε λίγες μέρες...)