lefterakis katemakis
Senior Member
- 20 October 2025
- 531
Σε καποιο βαθμο ισως. Αλλα συμφωνω απολυτα μαζι σου οτι προκειται για πολυ μπερδεμενη ιστορια.
Σχετικα με το καλωδιο ρευματος στο rega , ακου τι δοκιμασα....... δυο μονοκλωνους αγωγους 18awg (οση ηταν και η διατομη του "απλου" καλωδιου , με διηλεκτρικο polypropylene , OCC χαλκο , χωρις να ειναι συστρεμμενοι οι αγωγοι , IEC ενα απλο schurter , και φις UK οπως εχουμε στην Κυπρο ενα απλο καλης ποιοτητας , σοβαρης Αγγλικης εταιρειας. Μαλιστα, αυτο το πειραματικο καλωδιο, το συγκριναμε με......... τον εαυτο του , πως ?
Με τους αγωγους παραλληλους κρατωντας τους κοντα τον ενα στον αλλο με μονωτικη ταινια, και ακολουθως σε αποσταση περιπου 3 εκατοστων τον ενα απο τον αλλο. Οταν οι αγωγοι ηταν σε αποσταση 3 εκατοστων μεταξυ τους, μας ακουστηκε ακομα καλυτερο.
Αυτα , αναποφευκτα , σε κανουν να σκεφτεσαι και ισως να βαλεις στην εξισωση τη χωρητικοτητα, επαγωγη, διηλεκτρικο, καθαροτητα μεταλλου, αλλα παλι δεν ξερεις γιατι![]()
Έχω περιεργαστεί πολλά επώνυμα καλώδια ρεύματος και έχω δει πως τα "δουλεύουν" οι κατασκευαστές τους που ο καθένας έχει την δικιά του θεωρία για το καλώδιο τους..Εδω και χρονια ολα μου τα καλωδια ειναι ιδιοκατασκευες , πλην ορισμενων χαμηλων τιμων που μου χρησιμευουν σε καθημερινη βαση.
Ειμαι πολυ ευχαριστημενος με το αποτελεσμα, και πιστευω αποδειξη αυτου ειναι οτι δεν ασχοληθηκα ξανα με αλλαγες καλωδιων στο συστημα μου για πολυ καιρο.
Το καλωδιο που σχεδον ποτε δεν καταφερα να φτιαξω με ιδια επιτυχια , ειναι τα ρευματος, οσο κι αν ακουγεται περιεργο. Σε ενισχυτη και phono εχω καλα καλωδια, εχω 1-2 αλλα ιδιοκατασκευης που πραγματι βγηκαν καλα, αλλα ως εκει.
Είναι καλή φάση γιατί αποκτάς νέες ιδέες για πειραματισμούς σε "δικά μας" καλώδια..
Το θέμα είναι ότι κάποιες φορές στα καλώδια ρεύματος οι αγωγοί είναι ιδιαίτερα ακριβοί σε κόστος (ανάλογα το μήκος που θέλουμε), που δεν συμφέρει να φτιάξεις κάτι και το παίρνεις ετοιμο ατερματιστο..
Όρεξη να έχεις και χρήμα, μπορεί κάποιος να φτιάξει υπέροχα καλώδια για το σύστημα του χωρίς να ξανά ασχοληθείς ποτέ με καλώδια του εμπορίου... (Εννοώ έτοιμα,) που στο κάτω κάτω υπερτιμολογουν πολύ ακριβά το τομάρι τους..