Περί καλωδίων ο λόγος...

Αναλόγως του αν προτιμάς σώματα και πιο βαθύ χαμηλό τα οποία προσφέρει το συγκεκριμένο καλωδιο μεγάλης διατομής ή αν ο λιγότερος όγκος σου προσφέρει πιο ξεκάθαρο image.
Αυτο που μας ακουγεται σαν "σωματα και πιο χαμηλο βαθυ" με χοντρα καλωδια , τις περισσοτερες φορες ειναι μια διογκωση/μεγενθυνση των οργανων/φωνων που με τη σειρα τους ξεγελουν οτι προκειται για μεγαλυτερη σκηνη κλπ....... (κατι που δεν συμβαινει μόνο με τα καλωδια ρευματος)
Συνηθως αυτο δεν γινεται απο την αρχη αντιληπτο σαν "λαθος" αλλα σαν "βελτιωση". Με την παροδο του χρονου και πιθανών βελτιωσεων αλλού στο συστημα, τα λανθασμενα καλωδια αρχιζουν να εκτιθενται και να δειχνουν τι ακριβως εκαναν/κανουν.
Ολα αρχιζουν σιγα σιγα να παιρνουν πιο σωστες διαστασεις (φωνες, οργανα) , και με καλυτερη ισορροπια και αναλυση και αρκετα άλλα .
Πριν μολις λιγες μερες , ελεγα στον Βλαδιμηρο αυτο ακριβως , μετα απο αλλαγη καλωδιου ρευματος σε ενα απο τα phono μου. Σημειωτεον οτι το χοντρο καλωδιο που ειχα ως εκεινη τη στιγμη ( 12awg ) το ειχα για σχεδον 8-9 μηνες στο phono. Καποιες βελτιωσεις αλλου στο συστημα που εκανα τελευταια , "εδειξαν" τι αλλο επρεπε να αλλαξει. Ηταν το μονο καλωδιο στο συστημα μου που ηταν υπερβολικα χοντρο για τη δουλεια που ηθελα να κανει.
Με τον αντικαταστατη του , δεν εχασα σωματα ή μπασο , αλλα αντιθετα κερδισα καθαροτητα (χωρις να ενοχλει πουθενα και χωρις μειωση αρμονικων) , ταχυτητα και μειωση χρωματισμων. Αν θυμαμαι καλα και ο Βλαδιμηρος κατι αναλογο ακουσε με δικα του καλωδια ρευματος πριν λιγες μερες και το απεδωσε εν μερει στο παχος του καλωδιου. Ας με διορθωσει αν κανω λαθος.

Last edited:
Παρακαλώ τον @AUDIOLYTIC να γίνει πιο σαφης.Ποια ήταν τα συγκεκριμένα καλώδια;Αφορούν τις ίδιες περιπτώσεις στις οποίες αναφερθηκα;(Το μικρότερο μοντέλο να είναι μικρογραφία του μεγαλυτερου).Στην αντίθετη περίπτωση συγκρίνεται και το καλώδιο εκτός της διατομής.

Last edited:
Παρακαλώ τον @AUDIOLYTIC να γίνει πιο σαφης.Ποια ήταν τα συγκεκριμένα καλώδια;Αφορούν τις ίδιες περιπτώσεις στις οποίες αναφερθηκα;(Το μικρότερο μοντέλο να είναι μικρογραφία του μεγαλυτερου).
Κατ'αρχη να πω οτι δεν εχω κολλημα με συγκεκριμενες μαρκες καλωδιων *. Επισης, βλεποντας τα δυο καλωδια που αναφερες εσυ της Neotech και ονομαζεις το ενα "μικρογραφια" του αλλου , αλλα και σε πιο γενικη παρατηρηση , μπορει να δινουν την εντυπωση "μικρογραφιας, αλλα δεν εχουν τιποτα ιδιο/κοινο οσον αφορα τα τεχνικα τους χαρακτηριστικα. Εξ'ου και το "οξυμωρον" ........... Για να γινω πιο "σαφης" , ειναι απλα σαν να συγκρινεις δυο μονοκλωνα με ιδιο χαλκο και insulation, αλλα το ενα να ειναι π.χ 13 awg και το αλλο 10 awg.
Στη δικη μου περιπτωση ισχυει περιπου αυτο που ισχυει και στη συγκριση που εκανες εσυ. Δυο πολυκλωνα καλωδια , το ενα ειναι το ACROLINK 6N P4023 (14awg) και το αλλο το 6N P4030 (10awg) . BS1363 plugs Furutech FI-UK NCF-R και στα δυο, IEC Oyaide C-037 στο 4030 , και επισης επιροδιωμενο IEC στο 4023 που ομως ειναι χυτο απο την acrolink και δεν ηθελα να το κοψω.

* Η αληθεια ειναι οτι λιγο κολλημα το εχω με μονοκλωνα καλωδια πασης φυσεως σε σωστες /κοινα αποδεκτες διατομες .

Κατ'αρχη να πω οτι δεν εχω κολλημα με συγκεκριμενες μαρκες καλωδιων *. Επισης, βλεποντας τα δυο καλωδια που αναφερες εσυ της Neotech και ονομαζεις το ενα "μικρογραφια" του αλλου , αλλα και σε πιο γενικη παρατηρηση , μπορει να δινουν την εντυπωση "μικρογραφιας, αλλα δεν εχουν τιποτα ιδιο/κοινο οσον αφορα τα τεχνικα τους χαρακτηριστικα. Εξ'ου και το "οξυμωρον" ........... Για να γινω πιο "σαφης" , ειναι απλα σαν να συγκρινεις δυο μονοκλωνα με ιδιο χαλκο και insulation, αλλα το ενα να ειναι π.χ 13 awg και το αλλο 10 awg.
Στη δικη μου περιπτωση ισχυει περιπου αυτο που ισχυει και στη συγκριση που εκανες εσυ. Δυο πολυκλωνα καλωδια , το ενα ειναι το ACROLINK 6N P4023 (14awg) και το αλλο το 6N P4030 (10awg) . BS1363 plugs Furutech FI-UK NCF-R και στα δυο, IEC Oyaide C-037 στο 4030 , και επισης επιροδιωμενο IEC στο 4023 που ομως ειναι χυτο απο την acrolink και δεν ηθελα να το κοψω.

* Η αληθεια ειναι οτι λιγο κολλημα το εχω με μονοκλωνα καλωδια πασης φυσεως σε σωστες /κοινα αποδεκτες διατομες .
Δύο παρατηρήσεις οι οποίες δεν σχετίζονται με την διατομή:Τα δύο Acrolink δεν προέρχονται από την ίδια σειρά και δεν έχουν τα ίδια βύσματα.
Όσον αφορά το iec της Oyaide,επειδή το είχα μαζί με το αντιστοιχο σουκο σε 3 καλώδια,είναι κατά βάσιν επάργυρο.Η επιροδιωση έχει ελάχιστο πάχος και υπάρχει για να προστατεύει από την οξείδωση.Επισης,το βασικό μέταλλο του δεν είναι χαλκός αλλά φωσφορούχος ορειχαλκος.
Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο iec τηςAcrolink όμως αν είναι σαν τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας,περιέχει χαλκό.

Πολύ σωστά..
Πως είναι δυνατόν να είναι ίδια 2 καλώδια όταν έχουν διαφορετική διατομή ;;
Αυτό από μόνο του τα κάνει διαφορετικά.

Αν έχει την ίδια διατομή και έχουν διαφορετικό μήκος, είναι ίδια ή διαφορετικά καλώδια;
Είναι πιο ίδια από εκείνα που είναι πιο διαφορετικά λόγω διαφορετικής διατομής;

Δύο παρατηρήσεις οι οποίες δεν σχετίζονται με την διατομή:Τα δύο Acrolink δεν προέρχονται από την ίδια σειρά και δεν έχουν τα ίδια βύσματα.
Όσον αφορά το iec της Oyaide,επειδή το είχα μαζί με το αντιστοιχο σουκο σε 3 καλώδια,είναι κατά βάσιν επάργυρο.Η επιροδιωση έχει ελάχιστο πάχος και υπάρχει για να προστατεύει από την οξείδωση.Επισης,το βασικό μέταλλο του δεν είναι χαλκός αλλά φωσφορούχος ορειχαλκος.
Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο iec τηςAcrolink όμως αν είναι σαν τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας,περιέχει χαλκό.
Τα δυο acrolink ειναι/ηταν της ιδιας σειρας , μαζι τα πηρα. Το IEC του 4030 ειναι ακριβως το ιδιο με το oyaide C-037 , επιροδιωμενο που επαιρναν απο την oyaide, με μονη διαφορα το χρωμα του πλαστικου κελυφους. Κανενα προβλημα οξειδωσης σε κανενα oyaide τα 15 χρονια που χρησιμοποιω διαφορα βυσματα της εταιρειας.

Επισης, το παχος της επιστρωσης βυσματων , παντα διαφερει απο υλικο σε υλικο. Για παραδειγμα, ουδεποτε ειναι προς το καλυτερο παχια στρωση χρυσου , σε αντιθεση με την επιστρωση ασημιου που οσο περισσοτερη ειναι τοσο το καλυτερο. Η επιστρωση χρυσου ποτέ δεν ειναι προς το καλυτερο οταν ειναι παχια, σε αντιθεση με του ασημιου που οσο πιο παχια ειναι, τοσο το καλυτερο. Η επιροδιωση επισης αλλαζει αν γινεται απ ευθειας σε χαλκο, ορειχαλκο κλπ, ή σε επαργυρο χαλκο ή ορειχαλκο. Στα επαργυρα, πιο σημαντικο ειναι το παχος του ασημιου παρα του χρυσου ή του ροδίου.

Attachments

• 20251227_113832.jpg
    20251227_113832.jpg
    1,000.5 KB · Views: 10
Last edited by a moderator:
Αν έχει την ίδια διατομή και έχουν διαφορετικό μήκος, είναι ίδια ή διαφορετικά καλώδια;
Είναι πιο ίδια από εκείνα που είναι πιο διαφορετικά λόγω διαφορετικής διατομής;
Κατά την γνώμη μου το μήκος θα παίξει πολύ μικρότερο ρόλο από την διατομή.
Φυσικά όταν η διαφορά του μήκους είναι σε λογικά πλαίσια.. όχι το ένα να είναι 1,5μ και το άλλο 20...

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Αναφερθηκα στο iec του 4023 και όχι στο iec του 4030.Δεν γνωρίζω την προέλευση του.
Πάντως,η Acrolink στις επόμενες σειρές της δεν χρησιμοποιεί βύσματα Oyaide.Αυτο δείχνουν το βασικό μέταλλο και οι επιμεταλλώσεις.

Βέβαια σας είχα κάνει μια ερώτηση κάποτεΣ και με είχατε ξε πετάξει σαν στυμενη λεμονοκουπα 🍋.
Στα ενεργά ηχεία που έχω, αν τους βάλω κανά καλώδιο της προκοπής,θα ακούσω βελτίωση??
Δεν θέλω να θυμάμαι τις απαντήσεις, γιατί θα συγχυστω πάλι 😁😁

Για πείτε μια ακόμα, καμμιά γνώμη
Θα ακούσεις. Πες τι καλώδιο έχεις πάνω και θα σου πω.

• Like
Reactions: Θρησκος
Αναφερθηκα στο iec του 4023 και όχι στο iec του 4030.Δεν γνωρίζω την προέλευση του.
Πάντως,η Acrolink στις επόμενες σειρές της δεν χρησιμοποιεί βύσματα Oyaide.Αυτο δείχνουν το βασικό μέταλλο και οι επιμεταλλώσεις.
OYAIDE χρησιμοποιει και τωρα , αλλα με τις "λεπιδες" beryllium/copper της C-004/P-004 ή / και M1/F1.
Και ειναι silver layered rhodium plated.

Οι C-004/P-004 & M1/F1 ,παντα ηταν απο beryllium copper, αλλα με αλλη επιστρωση Platinum 0.5 micron + Palladium 0.3 micron .

Φαινεται η ACROLINK ζητησε τη δικη της "συνταγη" .

Last edited:
Κατά την γνώμη μου το μήκος θα παίξει πολύ μικρότερο ρόλο από την διατομή.
Φυσικά όταν η διαφορά του μήκους είναι σε λογικά πλαίσια.. όχι το ένα να είναι 1,5μ και το άλλο 20...

Κάπως έτσι πιστευω κι εγώ ότι είναι.
Το ίδιο καλώδιο από την ίδια σειρά σε πιο μεγάλη διατομή, έχει και διαφορετικό κωδικό προϊόντος. Με το μήκος να μην αλλάζει τον κωδικό.

Τώρα για το κατά πόσο κάνει διαφορά το μεγαλύτερο μήκος, η δοκιμή είναι γνωστή με τον ενισχυτή θορύβου που κάνουν και στα καταστήματα.

Η πάγια τακτική των εταιριών καλωδιων είναι να πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω όσον αφορά την καταταξη των μοντέλων τους.Γι αυτό, το Crystal Cable Picollo(όνομα και πράγμα!)είναι σαν τρίχα με Wattgate 330 ενώ το Van Gogh σαν δάκτυλο με Oyaide M1.

Η πάγια τακτική των εταιριών καλωδιων είναι να πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω όσον αφορά την καταταξη των μοντέλων τους.Γι αυτό, το Crystal Cable Picollo(όνομα και πράγμα!)είναι σαν τρίχα με Wattgate 330 ενώ το Van Gogh σαν δάκτυλο με Oyaide M1.
Και μονοκρυσταλλικό ασήμι για το δεύτερο ενώ το πρώτο μη διαθέτοντας το,ζητά την συνδρομή του χρυσού.

Βέβαια σας είχα κάνει μια ερώτηση κάποτεΣ και με είχατε ξε πετάξει σαν στυμενη λεμονοκουπα 🍋.
Στα ενεργά ηχεία που έχω, αν τους βάλω κανά καλώδιο της προκοπής,θα ακούσω βελτίωση??
Δεν θέλω να θυμάμαι τις απαντήσεις, γιατί θα συγχυστω πάλι 😁😁

Για πείτε μια ακόμα, καμμιά γνώμη
Θα ακούσεις. Πες τι καλώδιο έχεις πάνω και θα σου πω.

Το δικό του!
Ουδέν πρόβλημα άλυτο!
Κι' εγώ έχω στα μεγάλα το δικό τους. Δηλαδή το γνωστό μας "μαύρο". Έχω βάλει όμως στο Sub. Kimber PC10.

Στα μικρά έχω βάλει Kimber PK14.

Διαφορές θα ακούσεις, αλλά θα πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα πριν καταλήξεις.
Μάζεψε λοιπόν για δοκιμή κατά ζεύγη όσα μπορείς. Από φίλους ή από μαγαζιά.
Και όταν ακούσεις κάποιο να σ' αρέσει, το ξανασκέφτεσαι και αποφασίζεις, αν θα το κρατήσεις. Μη σε παρασύρει η τιμή. Καμμία σχέση. Αν σου κάνει κάτι καλώς, αν όχι, καλύτερο το μαύρο!

Έχω απορρίψει για τα μεγάλα πολλά καλώδια ρεύματος. Τα είχε φέρει φίλος αντιπρόσωπος. Μα τι ωραία που ακούγονταν, τι γλυκά! Τα απέρριψα όλα. Χωρίς δεύτερη συζήτηση. Τα πέρασα από ένα πολύ σκληρό τεστ. Έβαλα μία ηχογράφηση δική μου από γιορτή φίλου. Ηχογράφηση σε DSD128. Με άφθονα δυναμικά. Είμασταν σε ένα τραπέζι με λύρα, κιθάρες, τραγουδούσαμε και αγριογκαρίζαμε. Το εννοώ. Όλα τα καλώδια λοιπόν που δοκιμάσαμε, ωραιοποιούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις αγριοφωνάρες μας. Ήταν εντελώς ψεύτικα. Απλό.

Μόνο ένα ζευγάρι ιδιοκατασκευής που έφερε φίλος από εδώ, από το φόρουμ, μόνο αυτά μου άρεσαν. Αλλά είχα αφραγκίες τότε και το πουλάκι πέταξε! Δυστυχώς...

Οπότε, δοκίμασε. Κι' αν σ' αρέσει κάτι το κουβεντιάζουμε. Μην αγοράσεις πάντως κάτι πριν το ακούσεις στο δικό σου σύστημα και διαπιστώσεις ο ίδιος με τα δικά σου αυτιά ότι σου αρέσει.

Υ.Γ. Interconnects XLR, μεταξύ Eversolo και ενεργών, τι έχεις βάλει;

Μιχάλη κάνεις σαν να μην με ξέρεις.😀
Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω τέτοιες δοκιμές.
Ότι μου δώσει ι Βλαδίμηρος "και καλά μου είναι" που λένε και στην Κρήτη.
Interconnect έχω κάτι van damme μαύρα 😸

• Like
Reactions: vlad66