Περί καλωδίων ο λόγος...

Γραφει κάποιος κατασκευαστής από τους παραπάνω πόσα μικρόν[micron] είναι η επιμετάλλωση ,και ποιά είναι η διαδικασία επιμετάλλωσης ; Γιατί για να γίνει η οποιαδήποτε σωστή επιμετάλλωση υπάρχουν κάποιες διαδικασίες ,που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα [οχι μόνο ηχητικό] .
H Oyaide.Αν η μνήμη μου δεν με απατά,η Acrolink.

H Oyaide.Αν η μνήμη μου δεν με απατά,η Acrolink.
Kαι τι γράφει στις προδιαγραφες που δίνει ;
Αν υποθέσουμε ότι το βασικό μέταλλο του βύσματος είναι χυτός χαλκός της ΝΝΝΝΝ καθαρότητας ,στη συνέχεια πολύ πιθανόν να γίνει επιχρωμίωση ή επινικέλωση και στη συνέχεια επιροδίωση .Υποθετικά υπάρχει κυρίως χαλκός στη συνέχεια επιμετάλλωση χρωμίου ή νίκελ και στη συνέχεια το ρόδιο .Το ερώτημα που θέτω είναι κατα πόσο επιρρεάζει τον ήχο ,το χρώμιο ή το νίκελ [που είναι σε παχύτερο στρώμα για λόγους αντοχής και μικροτερου κόστους ] .
Τελικά ακούμε το ρόδιο ή το νίκελ πάνω στο χαλκο
Οι επιμεταλλώσεις δεν είναι κάτι απλό και κοστίζουν ,αν φυσικά υποθέσουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές [που ιεωρώ ότι υπάρχουν ]
Στα Χ επίχρυσα βύσματα γράφουν με τι καθαρότητος χρυσό έγινε η επιμετάλλωση ;
Αν προσέξεις σε καλά επίχρυσα ρολόγια ή σε καλούς σκελετους γυαλιών υπάρχουν σχετικά στοιχεία δηλ γράφουν ότι έγινε επιμετάλλωση π.χ 3 micron
Τωρα μπήκα στην oyaide και περιγράφει το πάχος της επιμετάλλωσης και το υλικό.
Βλέπω οτι ο προσιτο σουκο δηλ 90 ευρώ εχει σαν βασικό μέταλλο τον μπρούτζο
Εδω ενα αλλο από τον Γαλλο στα 150 ,με βασικό μέταλλο μπρούτζο

Last edited:
Στην περιπτωση αυτή θα χάσεις την ευκαιρία να μου το πουλήσεις όταν θα το απορρίψεις.Ειμαι ρατσιστής στα βυσματα.Το Ρόδιο είναι η Αρια φυλή.
E, και συ, παιρνεις το καλωδιο και του αλλαζεις μονο ενα βυσμα!

Η τιμή μέτρου του συγκεκριμένου καλωδίου (εδώ Ελλάδα) είναι περίπου 50 ευρώ/μέτρο. Ο Ali σου δίνει λοιπόν 1 μέτρο τερματισμένο στα 55 ευρώ. Προφανώς δεν υπάρχει το ΦΠΑ 24% δηλαδή άλλα 15 ευρώ επομένως σύνολο 70 ευρώ. Μια χαρά τιμή είναι. Τόσο θα έπρεπε να πουλιέται και στην Ελλάδα και στην ΕΕ αν δεν υπήρχε το "νόμιμο" εμπορικό κέρδος αλλά και η λαχτάρα των hiendάδων χα χα.
Τέλος πάντων είναι πολύ πιθανό να είναι όντως αυθεντικό!
Παράδειγμα η Nikon Z6III έχει στην Ελλάδα (σαν σώμα) τιμή 2200 ευρώ και από το e-infinity (Ιρλανδία) που φέρνει χωρίς ΦΠΑ και λοιπές προσαυξήσεις από την Ασιατική αγορά την πέρνεις με 1500 ευρώ!!!!!!!!!! 700 ευρώ διαφορά! Και φυσικά σφραγισμένη και αυθεντική (στις φωτογραφικές μηχανές δεν υπάρχουν μαιμούδες ούτως ή άλλως).
Ο Αλι εχει συμφωνια με την ΕΕ να αποδιδει το ΦΠΑ που εισπρατει απο τους πολιτες της ΕΕ.
Οι τιμες που αναγραφονται στο καλαθι μας οταν κανουμε την αγορα περιεχει και τον ΦΠΑ.

Αν υποθέσουμε ότι το βασικό μέταλλο του βύσματος είναι χυτός χαλκός της ΝΝΝΝΝ καθαρότητας ,στη συνέχεια πολύ πιθανόν να γίνει επιχρωμίωση ή επινικέλωση και στη συνέχεια επιροδίωση .Υποθετικά υπάρχει κυρίως χαλκός στη συνέχεια επιμετάλλωση χρωμίου ή νίκελ και στη συνέχεια το ρόδιο .Το ερώτημα που θέτω είναι κατα πόσο επιρρεάζει τον ήχο ,το χρώμιο ή το νίκελ [που είναι σε παχύτερο στρώμα για λόγους αντοχής και μικροτερου κόστους ] .
Τελικά ακούμε το ρόδιο ή το νίκελ πάνω στο χαλκο
Οι επιμεταλλώσεις δεν είναι κάτι απλό και κοστίζουν ,αν φυσικά υποθέσουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές [που ιεωρώ ότι υπάρχουν ]
Στα Χ επίχρυσα βύσματα γράφουν με τι καθαρότητος χρυσό έγινε η επιμετάλλωση ;
Αν προσέξεις σε καλά επίχρυσα ρολόγια ή σε καλούς σκελετους γυαλιών υπάρχουν σχετικά στοιχεία δηλ γράφουν ότι έγινε επιμετάλλωση π.χ 3 micron
Τωρα μπήκα στην oyaide και περιγράφει το πάχος της επιμετάλλωσης και το υλικό.
Βλέπω οτι ο προσιτο σουκο δηλ 90 ευρώ εχει σαν βασικό μέταλλο τον μπρούτζο
Εδω ενα αλλο από τον Γαλλο στα 150 ,με βασικό μέταλλο μπρούτζο

Στα βυσματα που προτεινε ο Λευτερης η επιμεταλλωση πανω στον χαλκο ειναι πρωτα ασημι και μετα ροδιο.
Δεν υπαρχουν ουτε νικελ ουτε χρωμιο.
Δηλαδη, η επιμεταλλωση ειναι μονο ενα ή δυο μεταλλα, ασημι ή χωρις ασημι και μετα, ειτε χρυσος, ειτε ροδιο.

Αν υποθέσουμε ότι το βασικό μέταλλο του βύσματος είναι χυτός χαλκός της ΝΝΝΝΝ καθαρότητας ,στη συνέχεια πολύ πιθανόν να γίνει επιχρωμίωση ή επινικέλωση και στη συνέχεια επιροδίωση .Υποθετικά υπάρχει κυρίως χαλκός στη συνέχεια επιμετάλλωση χρωμίου ή νίκελ και στη συνέχεια το ρόδιο .Το ερώτημα που είναι κατα πόσο επιρρεάζει τον ήχο ,το χρώμιο ή το νίκελ [που είναι σε παχύτερο στρώμα για λόγους αντοχής και μικροτερου κόστους ] .
Τελικά ακούμε το ρόδι εο νίκελ πάνω στο χαλκο
Θ' αναφερθω από μνήμης.
Από καλώδια, πέρασε ολόκληρη η εισαγωγικη σειρά της Oyaide(029,037,046,079).Ας παρω το 037.
Δεν περιέχει χαλκό αλλά φωσφορούχο ορειχαλκο.Δεν περιέχει νίκελ.Περιεχει παχιά επικάλυψη ασημιού(δεν θυμάμαι πόσα micron όμως είναι γνωστό).Τέλος,εξωτερικά,μια πολύ λεπτή επίστρωση ροδιου για την οξείδωση.
Κολοκύθια!Έχει πέσει στα χέρια μου μεταχειρισμένο Oyaide στο οποίο είχε οξειδωθεί ως και ο ορείχαλκος.
Είχα τερματίσει 4 Eichmann με τα 4 ζεύγη Oyaide.Καθε ενα έπαιζε διαφορετικά και ήταν ευκολα αναγνωρισιμο.

Στα βυσματα που προτεινε ο Λευτερης η επιμεταλλωση πανω στον χαλκο ειναι πρωτα ασημι και μετα ροδιο.
Δεν υπαρχουν ουτε νικελ ουτε χρωμιο.
Δηλαδη, η επιμεταλλωση ειναι μονο ενα ή δυο μεταλλα, ασημι ή χωρις ασημι και μετα, ειτε χρυσος, ειτε ροδιο.
Το θεωρώ πολύ παράξενο για λόγους αντοχής της επιμετάλλωσης .Από κεί και έπειτα ο κατασκευαστής ξέρει καλύτερα και οι χρήστες θα ξέρουν την αντοχη της επιμετάλλωσης .
Μπήκα στο site VIborg [νομίζω για αυτή μιλάς ] και δεν αναφέρει πουθενά πόσα micron είναι η επιμετάλλωση ,οπως γραφει η oyade Τουλάχιστον εγώ δεν το είδα .

Last edited:
Θ' αναφερθω από μνήμης.
Από καλώδια, πέρασε ολόκληρη η εισαγωγικη σειρά της Oyaide(029,037,046,079).Ας παρω το 037.
Δεν περιέχει χαλκό αλλά φωσφορούχο ορειχαλκο.Δεν περιέχει νίκελ.Περιεχει παχιά επικάλυψη ασημιού(δεν θυμάμαι πόσα micron όμως είναι γνωστό).Τέλος,εξωτερικά,μια πολύ λεπτή επίστρωση ροδιου για την οξείδωση.
Κολοκύθια!Έχει πέσει στα χέρια μου μεταχειρισμένο Oyaide στο οποίο είχε οξειδωθεί ως και ο ορείχαλκος.
Είχα τερματίσει 4 Eichmann με τα 4 ζεύγη Oyaide.Καθε ενα έπαιζε διαφορετικά και ήταν ευκολα αναγνωρισιμο.
Το οξύμωρο ξέρεις ,για μένα , ποιό ειναι ;
Ψαχνουμε 4-5 -6 Ν χαλκό για τους αγωγούς και αυτοί καταλήγουν σε μπρούτζο στις επαφές !!!!!

Το οξύμωρο ξέρεις ,για μένα , ποιό ειναι ;
Ψαχνουμε 4-5 -6 Ν χαλκό για τους αγωγούς και αυτοί καταλήγουν σε μπρούτζο στις επαφές !!!!!
Σωστά όμως άλλο bronze κι άλλο phosphorous bronze.
Προσωπικά,έχω συνηγορήσει υπέρ του καθαρού χαλκου-αν υπαρχει-πριν από 20 χρόνια.

Το θεωρώ πολύ παράξενο για λόγους αντοχής της επιμετάλλωσης .Από κεί και έπειτα ο κατασκευαστής ξέρει καλύτερα και οι χρήστες θα ξέρουν την αντοχη της επιμετάλλωσης .
Μπήκα στο site VIborg [νομίζω για αυτή μιλάς ] και δεν αναφέρει πουθενά πόσα micron είναι η επιμετάλλωση ,οπως γραφει η oyade Τουλάχιστον εγώ δεν το είδα .
Ναι, γι αυτα μιλαω και τα διαβασα στο audiophonics.

@Λάκης,τα χρήματα για καλώδια που θα δοκιμάσουμε στο σύστημά μας και θα μείνουμε πλήρως ικανοποιημενοι δεν πρέπει να τα λυπηθούμε.Παιρνουμε πάντοτε το καλύτερο το οποίο μπορούμε να πληρώσουμε.Και όχι τσιγγουνιες στα βύσματα.

• Haha
Reactions: christos56
Υπάρχουν τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των καλωδίων R, L, C. Αντίσταση, αυτεπαγωγή, χωρητικότητα. Υπάρχουν τα φυσικά χαρακτηριστικά: Μήκος, διατομή. Υπάρχει το επιδερμικό φαινόμενο (Skin Effect). Το οποίο οι περισσότεροι αγνοούν. Υπάρχει η γεωμετρία των καλωδίων. Η γείωση. Η θωράκιση. Είναι πλήθος οι παράγοντες που επιδρούν. Όντως δύσκολοι στην κατανόηση.

Αντί να προσπαθούμε να ενημερωθούμε γι' αυτά. Να μάθουμε πως επιδρά κάθε ένας από τους επιμέρους παράγοντες στην απόδοση των καλωδίων στους διάφορους τομείς, ασχολούμαστε με τα καλώδια περίπου στην τύχη.
Σαν να ψάχνουμε τη μαγική συνταγή.
Τουλάχιστον ας λέγαμε ο καθένας την εμπειρία μας από συγκεκριμένο καλώδιο στο δικό μας σύστημα.

Αφορισμοί του τύπου "ο χαλκός κάνει έτσι, το ασήμι αλλιώς, το ρόδιο παραλλιώς", δεν μου λένε τίποτα εμένα.
Προπάντων δεν μου λένε προς ποιά κατεύθυνση ν' αρχίσω να ψάχνω για τα καλώδια που χρειάζομαι...

Αφορισμοί του τύπου "ο χαλκός κάνει έτσι, το ασήμι αλλιώς, το ρόδιο παραλλιώς", δεν μου λένε τίποτα εμένα.

νήμα ...μεταλλουργών :P

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Love
Reactions: christos56
Θυμόμουν από παλιά ότι ο χρυσός θέλει μια στρώση νικελίου για να μην αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια ο χαλκός από κάτω. Με το ρόδιο αυτό αποφεύγεται.

Και εννοείται ότι η συζήτηση πλέον μεταφέρεται από τα καλώδια στα βύσματα. Εγώ αναφέρομαι στα βύσματα των μηχανημάτων πλέον.

Ενδιαφέρον έχουν και οι μπόρνες των ηχείων τώρα που το σκέφτομαι... .

• Like
Reactions: petronik
@Λάκης,τα χρήματα για καλώδια που θα δοκιμάσουμε στο σύστημά μας και θα μείνουμε πλήρως ικανοποιημενοι δεν πρέπει να τα λυπηθούμε.Παιρνουμε πάντοτε το καλύτερο το οποίο μπορούμε να πληρώσουμε.Και όχι τσιγγουνιες στα βύσματα.
Αν υπηρχε ενα καλυτερο θα το επαιρναν ολοι απ'την αρχη και θα ξεμπερδευαν.
Το να παρεις ενα υποτιθεμενο καλυτερο απο καποιο αλλο και να κλαις τα λεφτα σου,
δεν ειναι εργο σοφου ανδρος.
Αμα κανει δουλεια το φτηνο, τοτε παιρνεις και το ακριβοτερο αργοτερα, αν οχι, εχεις γλυτωσει τα χειροτερα.

Υπάρχουν τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των καλωδίων R, L, C. Αντίσταση, αυτεπαγωγή, χωρητικότητα. Υπάρχουν τα φυσικά χαρακτηριστικά: Μήκος, διατομή. Υπάρχει το επιδερμικό φαινόμενο (Skin Effect). Το οποίο οι περισσότεροι αγνοούν. Υπάρχει η γεωμετρία των καλωδίων. Η γείωση. Η θωράκιση. Είναι πλήθος οι παράγοντες που επιδρούν. Όντως δύσκολοι στην κατανόηση.

Αντί να προσπαθούμε να ενημερωθούμε γι' αυτά. Να μάθουμε πως επιδρά κάθε ένας από τους επιμέρους παράγοντες στην απόδοση των καλωδίων στους διάφορους τομείς, ασχολούμαστε με τα καλώδια περίπου στην τύχη.
Τουλάχιστον ας λέγαμε ο καθένας την εμπειρία μας από συγκεκριμένο καλώδιο στο δικό μας σύστημα.

Προπάντων δεν μου λένε προς ποιά κατεύθυνση ν' αρχίσω να ψάχνω για τα καλώδια που χρειάζομαι...
Μιχάλη ,πολύ σωστα όσα γράφεις ,αλλά δεν μπορεί κανείς από εμάς ,λόγω ελλείψεως εξοπλισμού και γνώσεων ,να δώσει μια τεκμηριωμένη απάντηση σε όλα αυτά .
Το μόνο -βατό -που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα δοκιμάζουμε στο σύστημα μας ,και να εκφέρουμε την άποψη μας τελείως υποκειμενικά ,οπότε νομίζω καποιοι "συνταξιδιώτες" αυτό κάνουν .

• Like
Reactions: Th.ARvan

Από την στιγμή που λίγες εταιρίες καλωδίων δημοσιευουν τα τρία πρώτα χαρακτηριστικά,βαδίζουμε στην τύχη.
Όμως δεν είναι τυχαίο πως,συνήθως,οι εταιρίες που "πιάνουν" άριστες μετρήσεις σ' αυτά, "πατώνουν" όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως.Αυτο συμβαίνει διότι υστερούν στα "αφοριστικα" χαρακτηριστικά.

Θυμόμουν από παλιά ότι ο χρυσός θέλει μια στρώση νικελίου για να μην αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια ο χαλκός από κάτω. Με το ρόδιο αυτό αποφεύγεται.

Και εννοείται ότι η συζήτηση πλέον μεταφέρεται από τα καλώδια στα βύσματα. Εγώ αναφέρομαι στα βύσματα των μηχανημάτων πλέον.

Ενδιαφέρον έχουν και οι μπόρνες των ηχείων τώρα που το σκέφτομαι... .
Και αφού πήγες -πολύ σωστά - στις μπόρνες των ηχείων ,ας πάμε λίγο παραμέσα να δούμε την εσωτερική καλωδίωση ....
Οσον αφορά τον χρυσό και τον λευκόχρυσο ,το ιδανικό είναι να γίνει επιχάλκωση ,επινικέλωση και επιροδίωση .Δυστυχώς οι αναθυμιάσεις από την επινικέλωση είναι πάρα πολλές και την καθιστούν δύσκολη .Και υπάρχει χρωματική διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα μεταξύ επιχρωμίωσης και επινικέλωσης ,αλλά δεν θυμάμαι τώρα ποιό από τα δύο δίνει πιο φωτεινή επιφάνεια και πιο στιλπνή

Γραφει κάποιος κατασκευαστής από τους παραπάνω πόσα μικρόν[micron] είναι η επιμετάλλωση ,και ποιά είναι η διαδικασία επιμετάλλωσης ; Γιατί για να γίνει η οποιαδήποτε σωστή επιμετάλλωση υπάρχουν κάποιες διαδικασίες ,που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα [οχι μόνο ηχητικό] .
Η Oyaide γραφει.