Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

Η διαδικασία του τεστ έχει ως εξής:

1. Ο ακροατής καλείται να ακούσει ένα όχι ιδιαίτερα γνωστό μουσικό θέμα, αρκετά απαιτητικό φασματικά, διάρκειας 45 δευτερολέπτων, το οποίο είναι τεχνικώς άρτια και σύγχρονης τεχνολογίας παραγωγή. Το άκουσμα αυτό θα προέρχεται από αυθεντικό, εργοστασιακό CD και θα επαναληφθεί 11 φορές.
2. Πριν από κάθε επανάληψη, θα υπάρχει δυνάμει εναλλαγή του καλωδίου τροφοδοσίας του τελικού ενισχυτή, οπότε ο ακροατής θα καλείται να κρίνει, εάν το τρέχον άκουσμα διαφοροποιήθηκε από το προηγούμενο. Δηλαδή, ανάμεσα σε δύο ακούσματα, το καλώδιο τροφοδοσίας ενδέχεται να αλλάξει, ή να παραμείνει το ίδιο.
3. Η σειρά αυτών των τυχαίων αλλαγών ή μη αλλαγών θα εξαχθεί με τον πλέον τυχαίο τρόπο, δηλαδή με 11 ρίψεις νομίσματος, διαδικασία που θα διεξαγάγει ο δεκανέας αλλαγής και θα σημειώνει ο επόπτης αληθείας, δηλαδή το άτομο που θα πιστοποιεί ότι ο δεκανέας θα αλλάξει τα καλώδια, ακολουθώντας πιστά το αποτέλεσμα των ρίψεων. Οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν την τελευταία στιγμή, πίσω από την κουρτίνα και με τους ακροατές απόντες.
4. Φυσικά, αντικειμενικός σκοπός του ακροατή είναι να προσδιορίσει επιτυχώς και τις 11 επαναλήψεις, δηλαδή να προσδιορίσει τα σημεία όπου αλλάχθηκε το καλώδιο, και αυτά όπου παρέμεινε το ίδιο με το εκάστοτε αμέσως προηγούμενο άκουσμα.
5. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο ακροατής θα σημειώνει την κρίση του σε κατάλληλη προτυπωμένη φόρμα, η οποία θα είναι ανώνυμη.
6. Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας, ο ακροατής πρέπει να παραδώσει τη φόρμα του συμπληρωμένη πλήρως στον επόπτη αληθείας.
7. Για να πούμε ότι ακούστηκε διαφορά μεταξύ των καλωδίων, θα πρέπει το 90% των ακροατών να επιτύχει ποσοστό επιτυχίας 9/11, δηλαδή 82%.

Μετά από την αναγνωσιν του ανωτέρω δοκιμίου, αισθάνομαι ότι πλέον έχω ολοκληρωθεί ως Χαιεντάς!!!

Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

7. Για να πούμε ότι ακούστηκε διαφορά μεταξύ των καλωδίων, θα πρέπει το 90% των ακροατών να επιτύχει ποσοστό επιτυχίας 9/11, δηλαδή 82%.

Γιατι αυτο? Αν καποιος εχει 11/11, θα του πεις πως δεν ακουσει διαφορες και απλα ηταν τυχερος? Αν ΚΑΠΟΙΟΣ εχει απο 9-11 επιτυχιες, θα πρεπει αυτος να ξανακανει το τεστ και αν συνεχισει να επιτυγχανει, αυτο θα ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ την υπαρξη των διαφορων. Αν ΕΝΑΣ ακουει διαφορες, τοτε αυτες υπαρχουν. Αυτος ειναι ενας τροπος αποδειξεων στη φυσικη και στα μαθηματικα.

Last edited:

Η διαδικασία του τεστ έχει ως εξής:

1. Ο ακροατής καλείται να ακούσει ένα όχι ιδιαίτερα γνωστό μουσικό θέμα, αρκετά απαιτητικό φασματικά, διάρκειας 45 δευτερολέπτων, το οποίο είναι τεχνικώς άρτια και σύγχρονης τεχνολογίας παραγωγή. Το άκουσμα αυτό θα προέρχεται από αυθεντικό, εργοστασιακό CD και θα επαναληφθεί 11 φορές.

Συμφωνώ απόλυτα

2. Πριν από κάθε επανάληψη, θα υπάρχει δυνάμει εναλλαγή του καλωδίου τροφοδοσίας του τελικού ενισχυτή, οπότε ο ακροατής θα καλείται να κρίνει, εάν το τρέχον άκουσμα διαφοροποιήθηκε από το προηγούμενο. Δηλαδή, ανάμεσα σε δύο ακούσματα, το καλώδιο τροφοδοσίας ενδέχεται να αλλάξει, ή να παραμείνει το ίδιο.

Πως ακριβώς θέλεις να γίνεται η εναλλαγή των καλωδίων ?
Θα χρειαστεί δηλαδή κάθε φορά να σβήνεις και να ξαναναβεις τον ενισχυτή, και αν ναι μετά από πόση ώρα θα γίνεται η επόμενη ακρόαση ?

3. Η σειρά αυτών των τυχαίων αλλαγών ή μη αλλαγών θα εξαχθεί με τον πλέον τυχαίο τρόπο, δηλαδή με 11 ρίψεις νομίσματος, διαδικασία που θα διεξαγάγει ο δεκανέας αλλαγής και θα σημειώνει ο επόπτης αληθείας, δηλαδή το άτομο που θα πιστοποιεί ότι ο δεκανέας θα αλλάξει τα καλώδια, ακολουθώντας πιστά το αποτέλεσμα των ρίψεων. Οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν την τελευταία στιγμή, πίσω από την κουρτίνα και με τους ακροατές απόντες.

Συμφωνώ και προτεινω ο επόπτης να κρατάει και μια βιντεοκάμερα. Οι επόπτες ως συνήθως τα παίρνουν από τους αντιπροσώπους :flipout:

4. Φυσικά, αντικειμενικός σκοπός του ακροατή είναι να προσδιορίσει επιτυχώς και τις 11 επαναλήψεις, δηλαδή να προσδιορίσει τα σημεία όπου αλλάχθηκε το καλώδιο, και αυτά όπου παρέμεινε το ίδιο με το εκάστοτε αμέσως προηγούμενο άκουσμα.

Συμφωνώ, και ο δαίμονας του Hi-End βοηθός μας

5. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο ακροατής θα σημειώνει την κρίση του σε κατάλληλη προτυπωμένη φόρμα, η οποία θα είναι ανώνυμη.

ΝΑΙ όπως ήταν στη Θεσ/νίκη και μετά ...

6. Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας, ο ακροατής πρέπει να παραδώσει τη φόρμα του συμπληρωμένη πλήρως στον επόπτη αληθείας.

ΝΑΙ με την προϋπόθεση ότι θα κοιτάει το φεγγάρι ή έστω τον κνίτη.

ΝΑΙ

...

Αυτό δεν είναι τεστ, είναι βασανιστήριο της Γκεστάπο...Αν είναι να περάσουμε την εβδομάδα των παθών σε μια μέρα για να αποδείξουμε το αυτονόητο και μάλιστα απουσία του διαφωνούντος, ας το αφήσουμε καλύτερα. Καθείς εφ ω ετάχθει.

Γιατί καλέ; Θα σου έχουμε και καφέ, και πορτοκαλαδίτσα...

Γιατί ρε συ? το αίμα θα μας πιείτε? Στις αιμοδοσίες δίνουν πορτοκαλάδα και καφέ. :grinning-smiley-043

Ευτυχώς που το δικό μου το ακουόγραμμα είναι flat (+/- 0,18 dB) από τα 18Hz έως τα 22ΚΗz (-3dΒ @44ΚΗz)

Εγώ δε κάνω τέτοια πράματα.

Να διαπιστώσω ότι είμαι κουφός?

Τελευταία με τραβάει που με τραβάει η εικόνα, μην έχω αφορμή να τα πουλήσω όλα...

βρε συ internet king
πού το έκανες και σε μέτρησαν μέχρι τους 22 ?
Γιατί σε μένα βαριούνται και σταματάνε στο 12....

ή μήπως υπονοούν κάτι ????

βρε συ internet king
πού το έκανες και σε μέτρησαν μέχρι τους 22 ?
Γιατί σε μένα βαριούνται και σταματάνε στο 12....

ή μήπως υπονοούν κάτι ????

Μη σε νοιάζει, έχω δικό μου ΩΡΛ . Toυ έδωσα και μια απόκριση συχνοτήτων από το Sterophile που τα βγάζει όλα τέλεια.
Μην κάνεις όμως το λάθος και του πας καμιά απόκριση από RIAA phono stage.:flipout: :flipout: :flipout:

Περιμένω μια διευκρίνιση από τον Κ.Κόγια σχετικά με το ακόλουθο :

Παρατήρηση: Πως ακριβώς σκέφτεστε να γίνεται η εναλλαγή των καλωδίων ?
Θα χρειάζεται κάθε φορά να σβήνουμε και να ξανανάβουμε τον ενισχυτή ?
Εάν γίνεται αυτό τότε μετά από πόση ώρα θα γίνεται η επόμενη ακρόαση ?

Τα γράφω αυτά γιατί έχει παρατηρηθεί από πολλούς ότι ορισμένα μηχανήματα χρειάζονται αρκετή ώρα να παραμένουν σε κατάσταση "ON" για να έχουν σταθερή απόδοση. Εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο τότε θέτουμε σε αμφισβήτηση ολόκληρη τη διαδικασία της δοκιμής.

Όι δοκιμές καλωδίων δυστυχώς είναι ειδική περίπτωση.

Επίσης Θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας και την περιορισμένη χρονικά ακουστική μνήμη του ανθρώπου.

Περιμένω μια διευκρίνιση από τον Κ.Κόγια σχετικά με το ακόλουθο :

Παρατήρηση: Πως ακριβώς σκέφτεστε να γίνεται η εναλλαγή των καλωδίων ?
Θα χρειάζεται κάθε φορά να σβήνουμε και να ξανανάβουμε τον ενισχυτή ?
Εάν γίνεται αυτό τότε μετά από πόση ώρα θα γίνεται η επόμενη ακρόαση ?
-Δεν είπες ότι έφτειαξες 'real-time on-line αλλαχτήρι'??? Αυτό θα χρησιμοποιήσουμε.

-Έχω κι εγώ κάποιες παρατηρήσεις στη διαδικασία που περιέγραψε ο Κώστας.
α)Πιστεύω ότι ο χρόνος 45'' για κάθε ακρόαση είναι πολύ λίγος καθώς και το ένα μουσικό κομμάτι δε φτάνει.Έχω προτείνει να γράψουμε σε ένα gold δισκάκι τρία (3) αποσπάσματα του 1 λεπτού από διαφορετικά xrcd samples.
β)Το να στρίβουν το κέρμα οι 'χειριστές' κάθε φορά πίσω από την κουρτίνα μου φαίνεται αστείο και μη εφαρμόσιμο.Άσε που μπορεί να γίνει ζημιά. Προτείνω απλά να σχεδιασθεί από πριν οι 'ροή' των αλλαγών, να καταγραφεί και να εφαρμοσθεί από τους 'κοινή αποδοχή' χειριστές.
γ)Θα πρέπει να υπάρξει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.Το να βρεις ότι το ένα καλώδιο ακούγεται διαφορετικά από το άλλο δε λέει τίποτα.Ο σκοπός είναι άν το καλώδιο του 1000άρικου ακούγεται καλύτερα από αυτό του 50άρικου ή από αυτό της τοστιέρας.Εδώ είναι όλη η υπόθεση.Αυτό νομίζω πως πάμε να αποδείξουμε.Οπότε σε κάθε ακρόαση τα καλώδια θα πρέπει να βαθμολογούνται. Α=καλύτερο Β=χειρότερο...

Ναι, αλλά ο Κώστας ή κάποιος άλλος μπορεί να μην το εγκρίνει. Ασε που θα χρειαστεί και ένα δεύτερο για τη Θεσ/νίκη .
Θα το κάνουμε Αθήνα και μετά θα το στείλουμε Σαλονίκη.Δεν γίνεται αλλιώς.Εγώ προσωπικά δε θα δεχόμουνα να ανοιγοκλείνω κάθε 1 ή 2 λεπτά τον τελικό και να περιμένω να ζεσταθεί για να ακούσω διαφορές.Υπάρχει και η δική μου πρόταση για δύο ΟΜΟΙΟΥΣ τελικούς (ή τέσσερις monoblock) καλωδιωμένους με τα διαφορετικά καλωδια, always on και να αλλάζουμε από καλό patch by τα ηχεία.

Φίλε ONGAKU, o κύριος σκοπός της δοκιμής νομίζω έχει ήδη προσδιοριστεί. Εμείς δεν θα παίξουμε τον ρόλο των reviewers .
Η δοκιμή γίνεται για έναν και μοναδικό λόγο.

Ο Κώστας Κόγιας ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των καλωδίων ρεύματος και αυτό ισχύει για όλα τα καλώδια, ικανής ομως ηλεκτρικής ισχύος και ανεξάρτητα από την αξία τους σε ευρώ.

Αυτό πάμε να διερευνήσουμε. Τώρα αν στο τέλος προκύψει ότι το Α ήταν καλύτερο ηχητικά από το Β έχει καλώς .

Θα το κάνουμε Αθήνα και μετά θα το στείλουμε Σαλονίκη.Δεν γίνεται αλλιώς.Εγώ προσωπικά δε θα δεχόμουνα να ανοιγοκλείνω κάθε 1 ή 2 λεπτά τον τελικό και να περιμένω να ζεσταθεί για να ακούσω διαφορές.Υπάρχει και η δική μου πρόταση για δύο ΟΜΟΙΟΥΣ τελικούς (ή τέσσερις monoblock) καλωδιωμένους με τα διαφορετικά καλωδια, always on και να αλλάζουμε από καλό patch by τα ηχεία.

Το βλέπω αρκετά δύσκολο να βρεθούν διπλα ενισχυτικά. Εδώ ακόμα δεν έχουμε βρει τον χώρο που θα μας φιλοξενήσει.

Υ.Γ Από την Τηλεοπτική έχουμε κανένα νέο ?

Last edited: