Περί καλωδίων ρεύματος (με blind test παρακαλώ!)

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Re: Σύγκριση του BlueSky με το Wadia 8/15

Πρόεδρε... Απ'ότι έχω δει και στο βιντεάκι, το καλύτερο πράγμα που έχεις κάνει γιά τον ήχο σου, είναι ο τρόπος που φέρνεις το ρεύμα από την κολώνα της ΔΕΗ, μέσα στο σπίτι (Με την προυπόθεση ότι μεταφέρεται επίσης σωστά μέχρι τα μηχανήματα)... Εχω κουραστεί να βλέπω κόσμο να αγοράζει καλά (και ακριβά) καλώδια ρεύματος και ταυτόχρονα το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο από τον πίνακα μέχρι τις πρίζες να είναι μισοσάπιο...

Πρόεδρε,

Απ'ότι έχω δει και στο βιντεάκι, το καλύτερο πράγμα που έχεις κάνει γιά τον ήχο σου, είναι ο τρόπος που φέρνεις το ρεύμα από την κολώνα της ΔΕΗ, μέσα στο σπίτι (Με την προυπόθεση ότι μεταφέρεται επίσης σωστά μέχρι τα μηχανήματα)...

Εχω κουραστεί να βλέπω κόσμο να αγοράζει καλά (και ακριβά) καλώδια ρεύματος και ταυτόχρονα το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο από τον πίνακα μέχρι τις πρίζες να είναι μισοσάπιο...

Μιλάς για τον εκλεκτό Γεν. Γραμματέα μας τον κο Χρ. Σιμόπουλο, ο οποίος πράγματι έχει εφαρμόσει όλους του κανόνες ασφαλείας τέτοιων εγκαταστάσεων...

simop_giosi.jpg

(φωτο copyright: "NM Αrtisty Εnterprises" - Ν. Μενδρινός)

Πέρα από την πλάκα, έχεις απόλυτο δίκιο!

- Καλά γειωμένα και επαρκούς διατομής καλώδια καθώς και πρόσβαση του ηλεκτρικού ρεύματος στο ηχητικό σύστημα ΠΡΙΝ από την τροφοδοσία του υπόλοιπου σπιτιού είναι εκ των ων ουκ άνευ!
- Επίσης, αν υπάρχει δυνατότητα χωριστής τροφοδοσίας των αναλογικών από τα ψηφιακά, επίσης είναι σημαντικό.
- Ενδείκνυται επίσης η γείωση ΕΝΟΣ σημείου (αλλά απο άνθρωπο που γνωρίζει) τους συστήματος (κατά προτίμηση στον προενισχυτή)
- Φίλτρα, μάρκες καλωδίων κλπ. ΑΝ και ΜΟΝΟΝ μετά από "ψύχραιμη" ακρόαση...

...και όπως όλοι γνωρίζετε :
...ΕΛΕΚΤΡΙΣΙΤΥ ΙΖ ΦΙΦΤΥ ΠΕΡΣΕΝΤ ΟΦ ΔΕ ΣΥΣΤΕΜ...
:flipout: :flipout: :flipout:

Πρόεδρε... Απ'ότι έχω δει και στο βιντεάκι, το καλύτερο πράγμα που έχεις κάνει γιά τον ήχο σου, είναι ο τρόπος που φέρνεις το ρεύμα από την κολώνα της ΔΕΗ, μέσα στο σπίτι (Με την προυπόθεση ότι μεταφέρεται επίσης σωστά μέχρι τα μηχανήματα)... Εχω κουραστεί να βλέπω κόσμο να αγοράζει καλά (και ακριβά) καλώδια ρεύματος και ταυτόχρονα το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο από τον πίνακα μέχρι τις πρίζες να είναι μισοσάπιο...

Ωραία! Το λύσαμε το πρόβλημα με τα τελευταία 50-100 μέτρα. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα 200.000 (Μεγαλόπολη), 500.000 (Πτολεμαϊδα) και τις μέρες που εισάγουμε από Αλβανία και Βουλγαρία?? (πολύ περισσότερες χιλιάδες μέτρα). Και με τους δεκάδες μετ/τές που μεσολαβούν??

Μήπως να πάω στον μετ/τή υποβιβασμού στη γειτονιά μου και να τον ξανατυλίξω με κρυογεννημένο χαλκό με καθαρότητα που υπάρχει μόνο στον Κρόνο- εισαγωγή ΝΑSA- και πυρήνα από ανακρυσταλωμένο κρυπτονίτη?? (amorphous για τους μυημένους)

Έχω κουραστεί να τα διαβάζω όλα αυτά...

Καλό Πάσχα,
φιλικά
Κωνσταντίνος

Ωραία! Το λύσαμε το πρόβλημα με τα τελευταία 50-100 μέτρα. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα 200.000 (Μεγαλόπολη), 500.000 (Πτολεμαϊδα) και τις μέρες που εισάγουμε από Αλβανία και Βουλγαρία?? (πολύ περισσότερες χιλιάδες μέτρα). Και με τους δεκάδες μετ/τές που μεσολαβούν??

Μήπως να πάω στον μετ/τή υποβιβασμού στη γειτονιά μου και να τον ξανατυλίξω με κρυογεννημένο χαλκό με καθαρότητα που υπάρχει μόνο στον Κρόνο- εισαγωγή ΝΑSA- και πυρήνα από ανακρυσταλωμένο κρυπτονίτη?? (amorphous για τους μυημένους)

Εχω κουραστεί να τα διαβάζω όλα αυτά...

Καλό Πάσχα,
φιλικά
Κωνσταντίνος

Αν έχεις κουραστεί, μήν τα διαβάζεις
Ευχές
Φιλικά
Ηλίας

Καλό Πάσχα,
φιλικά
Κωνσταντίνος

Καλή η ιδέα σου, αλλά εν προκειμένω μιλάμε για κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος στον δικό του χώρο... Το να τραβήξεις 1ΚW μέσα από 1,5άρι καλώδιο είναι ένα θέμα... Το να το τραβήξεις μέσα από τα καλώδια της ΔΕΗ εκτός σπιτιού, είναι κάτι που και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, αλλά, και το φορτίο είναι μικρό γιά να προβληματίσει και τα χειρότερα καλώδια της ΔΕΗ...

Originally Posted by Κωνσταντίνος Τυροβολάς

Καλό Πάσχα,
φιλικά
Κωνσταντίνος

Αγαπητέ αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Κώστας ο Κόγιας όποτε μιλάμε για καλώδια ρεύματος. Αλλά όμως δεν απάντησε,αν μπορείς εσύ απάντησε, γιατί τελικά το τελευταιο μέτρο κάνει ακουστή διαφορά στον ήχο;

Απάντηση: Σύγκριση του BlueSky με το Wadia 8/15

Αν δούμε το καλώδιο ως ένα παθητικό εξάρτημα του κυκλώματος, τότε εξηγείται.
Αν εξακολουθούμε να θέτουμε το παράδειγμα των "πολλών χιλιομέτρων καλωδίου της ΔΕΗ" τότε δεν εξηγείται.

Re: Απάντηση: Σύγκριση του BlueSky με το Wadia 8/15

Αν δούμε το καλώδιο ως ένα παθητικό εξάρτημα του κυκλώματος, τότε εξηγείται.
Αν εξακολουθούμε να θέτουμε το παράδειγμα των "πολλών χιλιομέτρων καλωδίου της ΔΕΗ" τότε δεν εξηγείται.

Οντως το θέμα το είχαμε εξαντλήσει (σχεδόν) στο πάλαι ποτέ avforum
Κατ αρχάς , για να είμαστε ακριβείς τα καλώδια μέχρι τήν ...ΔΕΗ δέν είναι χιλιόμετρα γιατί κάπου στήν γειτονιά μας υπάρχει ο Μ/Τ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ υψηλής τάσης , οπότε είναι μέν αρκετά μέτρα , αλλά οχι χιλιόμετρα .
Αλλά ας μήν κάτσουμε να δούμε ποιά είναι η ανάκλαση τής εμπέδησης απο αυτή ή τήν άλλη γραμμή μεταφοράς

Ο Στέργιος το έθεσε απλά αλλά σωστά .
Το ζητούμενο είναι γιατί υπάρχουν διαφορές ακουστές .
Μα κάθε παθητικό ή ενεργό εξάρτημα μιά συσκευής έχει άλλωτε πολύ και άλλωτε λιγότερο ΜΙΓΑΔΙΚΑ χαρακτηριστικά , μάλιστα πολλές φορές εκτός απο τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει (και που δέν είναι ιδια για κανένα εξάρητμα ακόμα και τής ιδιας ηλεκτρικής τιμής ), έχει και κάποια παρασιτικά.

Στήν περίπτωση τών καλωδίων τροφοδοσίας , έχουμε (τα γνωστά) επαγωγή , χωρητικότητα , και αντίσταση (σε μικρό βαθμό ) που ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ με τα επίσης μιγαδικά χαρακτηριστικά του Μ/Τ τροφοδοσίας τής/τών συσκευών
Απο τον συνδυασμό αυτό προκύπτουν πολλές διαφορετικές σχέσεις επαγωγής χωρητικότητας με περισσότερους ή λιγότερους συντονισμούς , φίλτρα ...
Αυτό έχει σάν αποτέλεσμα τήν διαφοροποίηση του ήχου (άλλωτε περισσότερο άλλωτε λιγότερο )
Επίσης ειδικά στα καλώδια (και σε κάποια άλλα εξατήματα ) υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο που αλλάζει τον ήχο και λέγεται ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ , αυτή η απορόφηση χονδρικά έχει νά κάνει τήν διαρροή ρεύματος σε κάποιο μονωτικό υλικό που είναι συνήθως το πρώτο jacket του αγωγού , σε μερικές περιπτώσεις έχει να κάνει και με τον εξωτερικό jacket που περικλείει και τούς 3-4 αγωγούς
Αλλη μιά περίπτωση διαφοροποίησης είναι και το μπλεντάζ που μπορεί να συμβάλει στον ήχο μέσω τής χωρητικότητας του με τούς υπόλοιπους αγωγούς που περικλείει

Αραγε τώρα θα έπρεπε να υπάρχουν ΓΕΝΙΚΑ διαφορές ή οχι
Το θέμα είναι πρωτ απο ολα να ακούσουμε αν υπάρχουν διαφορές , δηλαδή με κάποιο τρόπο να τίς αντιληφθούμε
Οπως ολοι γνωρίζετε , τή μερίδα τού λέοντος στο θέμα ήχος έχει ο χώρος/στησιμο και η οδήγηση του φορτίου , ΟΠΟΤΕ αν υπάρχουν βασικά αλυτα προβληματα ακουστικής του χώρου , ή η οδήγηση δέν μπορεί , τότε μέσα σε αυτά τα προβληματα θα ΧΑΘΕΙ η οποια ακουστη διαφορά ενός καλωδίου , ή έστω θα είναι πολύ μικρή , Οπότε πώς να αντιληφθούμε τίς διαφορές ?
Αντίθετα θα υπάρξουν και κάποιες περιπτώσεις οπου το overengineering ενός M/T και τροφοδοτικού μιάς κατασκευής συνδυαζόμενα με μερικά καλώδια (βαρέως τύπου ) ΔΕΝ θα δώσουν ακουστά αποτελέσματα , ή οι διαφορές θα είναι ιδιαιτέρως μικρές και αντιληπτές οταν και μονον οταν ολα τα υπόλοιπα είναι λυμμένα

Οπως και με τα καλώδια τών Ηχείων και τα IC , έτσι και με τα καλώδια ρεύματος , οι εταιρείες / ερασιτέχνες / επαγγελματίες έχουν πειραματιστεί και βρεί κάπους τρόπους (υλικά , γεωμετρία , ηλεκτρικά χαρακτηριστικά ) να υλοποιούν κάποιες παραλαγές χαρακτηριστικών , έχουν δηλαδή κατά νού κάποιες "συνταγές" ήχου σε σχέση με μερικά συστήματα / συσκευές , και αυτά αποδίδουν άλλωτε λιγότερο και άλλωτε περισσότερο , ανάλογα το σύστημα τον χώρο και τήν/τίς συσκευές

Η ιδέα είναι η ιδια σάν να άλλαζε καποιος πυκνωτές (σήματος /τροφοδοσίας ) , πηνία σε ηχεία (αφήνοντας τήν ιδια επαγωγη ,αλλά αλλάζοντας γεωμετρία ή αντίσταση ή και τα δύο ) κλπ ..
Καταλυτικό κομμάτι (πέρα απο τίς διατομές) είναι το πόσο καλές επαφές υπάρχουν , γιατί μπορούμε να καταλάβουμε οτι εδώ η οποια κάποια παραπανήσια αντίσταση επηρεάζει το Q ενός συντονισμού , ενός μεγέθους και πάει λέγοντας , μερικές φορές μάλιστα , συμβαίνει και το ανάποδο , δηλαδή θέλουμε (με μικρές διατομές -μονόκλωνα -πολύκλωνα ) να "φρενάρουμε" κατι οικιοθελώς έτσι ώστε είτε ο ήχος να μαλακώσει ή να τον κάνουμε να σέρνεται κλπ ...

PS1
Φυσικά η ύπαρξη γείωσης στα σπίτια μας , εχει και αυτή τήν σημασία της , γιατί ο τρίτος αγωγός συνδέεται εκεί και φυσικά ανάλογα με το αν έχουμε καλή γείωση ή ανάλογα με τον τρόπο που γειώνεται η παροχή μας , βαζουμε ακόμα μιά μεταβλητή στα χαρακτηριστικά τών αγωγών μέσα στο καλώδιο και κατά συνέπεια αλλάζουμε και τήν ηλεκτρική εικόνα τής παροχής τής /τών συσκευών μας .

PS2
Είμαστε και ελαφρά έως βαριά off topic ρε παιδιά ....

Last edited:

Αγαπητέ αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Κώστας ο Κόγιας όποτε μιλάμε για καλώδια ρεύματος. Αλλά όμως δεν απάντησε,αν μπορείς εσύ απάντησε, γιατί τελικά το τελευταιο μέτρο κάνει ακουστή διαφορά στον ήχο;

Χε, χε... Δεν τα θυμάσαι καλά. Αυτό που απαντώ είναι πως δεν ακούτε καμιά διαφορά, διότι δεν υπάρχει διαφορά. Στοίχημα 50 ευρώ 1:1000, και όποιος έχει τα κότσια να σηκώσει το γάντι. Όποτε το πάω στην διαδικασία της τυφλής δοκιμής, όλοι μαζεύονται στο καβούκι τους.

Καλα Κωστακη επαιξες και εχασες,το σηκωνω εγω το γαντι φιλε και θα στο αφησω για να περιποιεισαι τον κηπο σου.
Μονο πες μας ποτε,που και ποσα καλωδια θελεις να ακουσουμε?

Χε, χε... Δεν τα θυμάσαι καλά. Αυτό που απαντώ είναι πως δεν ακούτε καμιά διαφορά, διότι δεν υπάρχει διαφορά. Στοίχημα 50 ευρώ 1:1000, και όποιος έχει τα κότσια να σηκώσει το γάντι. Όποτε το πάω στην διαδικασία της τυφλής δοκιμής, όλοι μαζεύονται στο καβούκι τους.

Λάθος

Κώστα , ευχαρίστως να το κάνουμε στον χώρο μου μαζί και με IC και με καλώδια ρεύματος έχοντας στο ράκ και ιδιοκατασκευές και Custom και συσκευές εμπορίου.
Μάλιστα πρίν κάνουμε αυτό θα σε βάλω να βρείς AB απο δυό πηγές , έτσι για να δούμε τι ακούμε.. (εννοείται να βρείς παραπάνω απο 80% γιατί παρακάτω δέν θα συνεχίσουμε ..δέν υπάρχει λόγος )
Θα χρειαστούμε 2-3 απογεύματα για ολη τήν διαδικασία .
Κώστα είναι σαφές οτι διαφορές υπάρχουν , λίγες ή πολλές , αλλά υπάρχουν.
Το τι είναι καλύτερο και τι χειρότερο και για ποιόν , είναι μιά εντελώς διαφορετική ιστορία.

Μανώλη, οι συσκευές του εμπορίου είναι μάλλον προτιμητέες, όχι διότι δεν τις θέλω εγώ, αλλά, χμ, καταλαβαίνεις. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε ούτε interconnect, ούτε πηγές, ούτε τίποτα. Ένα, σταθερής σύνθεσης σύστημα, και δύο καλώδια ρεύματος εναλλάξ στη συσκευή της επιλογής σας. Όποιος πιάσει 10 στα 11...

Ρε συ Κωστα δεν καταλαβα,εμεις οι "ηλιθιοι" θα ακουσουμε και εσυ οχι?
Για ποιο λογο επειδη πιστευεις οτι εχεις δικιο, η στρουθοκαμηλιζεις φοβουμενος οτι αυτα που υποστηριζεις πολυ καιρο τωρα, θα αποδειχτουν απιστευτες μουφες επειδη εχεις την ταση μηδενισμου των παντων.
Και επειδη δεν μου αρεσει να με ειρωνευονται,πριν πεταξεις το γαντι χρησιμο θα ηταν ,να το χρησιμοποιησεις για να ξεβουλωσεις τα αυτια σου και μετα να μας μιλας για το τι θα ακουσουμε και τι δεν θα ακουσουμε.

Δεν θα ακούσουμε χρυσέ μου. Θα ακούσετε. Κανόνισέ το. :D

Ρε συ Κώστα το τι θα ακούσει ο καθένας μας είναι μιά άλλη ιστορία
Αλλα να μήν δεχθούμε και απριόρι οτι ντέ και καλά θα ακούσετε ...ενώ εσύ ξέρεις οτι δέν θα ακούσεις .
Οταν αλλάξεις συμπεριφορά και αντίληψη περί τών συζητητών ...το ξανασυζητάμε ...
Ασε δηλαδή που για μένα θα πρέπει να κάνουμε και κάν δυό απογεύματα AB για να δούμε τι ακούμε (κι εσύ μέσα ) ...γιατί με τα λόγια δέν πείθομαι

Απάντηση: Re: Σύγκριση του BlueSky με το Wadia 8/15

Πάντως Μανώλο στο σύστημά σου (αν είναι το ίδιο με αυτό που είχα ακούσει) τολμώ να προβλέψω ότι πολύ εύκολα θα μπορέσω να ξεχωρίσω 2 διαφορετικά καλώδια ρεύματος σε πρόγραμμα που γνωρίζω... -bye-

δεν γνωρίζω εάν ένα καλώδιο μπορεί να φτίάξει ενα κακό σύστημα , σίγουρα πάντως μια ατυχη επιλογή μπορεί να χαλάσει τον χαρακτήρα ενός καλοστημένου !!!

H μαγκιά είναι να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ δύο καλωδίων ρεύματος σε μουσικό πρόγραμμα άγνωστο και σε blind test.