Δημουλάς, καλώδια ρεύματος και η διαμάχη στο thread
Προς όλους τους συμμετέχοντες στην συζήτηση:
Προσπαθώ να είμαι μέσα στο θέμα και να καταθέτω την άποψή μου όσο γίνεται πιο τεκμηριωμένη.
Το παρακολουθώ, γελώντας πολλές φορές με το έξυπνο -αλήθεια - χιούμορ που αναπτύσσεται από κάποιους, αλλά δεν συμμερίζομαι την απαξίωση που αποπνέουν κάποιοι, απευθυνόμενοι προς τους άλλους, έστω κι αν αυτή εμπεριέχει χιουμοριστικό ύφος.
Επίσης, προσπαθώ να κατανοήσω την επιχειρηματολογία του καθενός, αλλά δεν συμφωνώ με επιχειρήματα τύπου "εμένα δεν με νοιάζει αν ένα καλώδιο έχει καλύτερα ή χειρότερα χαρακτηριστικά από ένα άλλο, φτάνει που ακούω την διαφορά". Το ερωτηματικό δεν είναι αν ακούει κάποιος διαφορά, είναι αν η διαφορά αυτή είναι όντως ακουστή και από άλλους και αν είναι βελτίωση ή χειροτέρεψη σε σχέση με το προηγούμενο.
Και βέβαια - θα το επαναλάβω - εάν η όντως υπαρκτή διαφορά βελτίωσης αξίζει τα λεφτά της. Ξεκαθαρίζω (γι άλλη μια φορά) πως το "εάν αξίζει τα λεφτά της" αφορά εμένα και άλλους σαν εμένα, που δεν έχουμε απεριόριστο βαλάντιο. Για αυτούς που το έχουν, πιθανόν να αξίζει, αλλά δεν με αφορά (και ίσως δεν αφορά και άλλους).
Με όσα παραπάνω ξεκαθάρισα, θα επαναλάβω:
Το καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος μιας συσκευής πρέπει να πληροί τα εξής χαρακτηριστικά:
- Να είναι επαρκούς διατομής, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο (όπως αυτό καθορίζεται από τους νόμους της Φυσικής και της Ηλεκτροτεχνίας) στην ροή του ρεύματος προς την συσκευή.
- Να απορρίπτει (η να συμμετέχει στην απόρριψη) των Η/Μ παρεμβολών.
- Να έχει κόστος ανάλογο προς την συσκευή και προς το σύστημα.
- Να είναι εγνωσμένης τεχνολογίας κατασκευής και υλικών, τέτοιας που ακολουθεί τα διεθνώς αποδεκτά στάνταρντς καλωδίων ρεύματος, για απρόσκοπτη τροφοδοσία και για ασφάλεια του χρήστη.
Οτιδήποτε έξω από αυτά είναι ή περιττό ή αχρείαστο ή ακόμα και απορριπτέο.
Προς Argi
Φίλε Αργύρη, με όσα ξεκαθάρισα πιο πάνω, θα πρέπει να καταλαβαίνεις πως ενώ δεν συμμερίζομαι (άκριτα) την άποψη πως "είτε το φτηνό καλώδιο που συνοδεύει την συσκευή είτε οποιοδήποτε επώνυμο καλώδιο του εμπορίου χρησιμοποιήσεις είναι το ίδιο πράγμα" με τον ίδιο τρόπο δεν συμμερίζομαι την άποψη πως "έτσι και αλλάξεις το καλώδιο τροφοδοσίας σε μια συσκευή με άλλο επώνυμο και ακριβό, θα έχει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ακουστά αποτελέσματα"
Έτσι, λοιπόν απαντάω στην επιχειρηματολογία σου περί Δημουλά:
1. Δεν έχω και ούτε είχα ποτέ μου σχέση με τις επιχειρήσεις Δημουλά, ούτε καν θεωρώ τον εαυτό υποστηρικτή τους με οποιονδήποτε τρόπο. Και ναι, έχω πάει τόσο στα γραφεία τους όσο ΚΑΙ στις αποθήκες τους που στοκάρουν τα καλώδια. Ασφαλώς και δεν είναι εταιρεία με Hi-Endάδικες προδιαγραφές, έτσι όπως τις εννοούμε εδώ, αλλά αυτό δεν έχει απαραίτητα σχέση με τα προϊόντα (τα καλώδια) που εμπορεύεται.
Ασφαλώς και αναφέρομαι σε βιομηχανικό τύπο καλωδίου (ή μάλλον καλύτερα σε καλώδιο γενικής χρήσης), αλλά αυτό δεν το κάνει αυτόματα απορριπτέο, εφ' όσον πρόκειται για καλώδιο ρεύματος. Και όπως εξήγησα στο αρχικό μου μύνημα, την ίδια δουλειά ίσως κάνει και ένα οποιοδήποτε άλλο οπλισμένο καλώδιο ίδιων προδιαγραφών. Και αναφέρθηκα στο ναυτικό οπλισμένο καλώδιο, που έχω τόσο εγώ όσο και κάποιος άλλος φίλος με απτά αποτελέσματα χρησιμοποιήσει (μπορείς αν θέλεις να ρωτήσεις τον - γνωστό σε πολλούς - Γ. Αναμουρλίδη περί αυτού, μιας και τον βοήθησα εγώ ο ίδιος να κάνει την αλλαγή στην εγκατάστασή του).
Το μόνο πλεονέκτημα του Olflex είναι ότι είναι σαφώς πιο εύκαμπτο και εύχρηστο σε σχέση με άλλους τύπους οπλισμένων καλωδίων. Και βέβαια είναι (σχετικά) φτηνό.
Άρα το επιχείρημά σου ότι ο Δημουλάς δεν πουλάει καλώδια Audio δεν κολλάει εδώ.
2. Για τα περί Καραμερτζάνη και καλωδίων Audiophile απαντάω παραπάνω. Πάντως - και προς ενημέρωση και πληροφόρηση και των άλλων - μια εταιρεία που ονομάζει τον εαυτό της audiophile δεν είναι υποχρεωτικά και τέτοια. Ούτε και από μια όντως audiophile εταιρεία όλα τα προϊόντα είναι audiophile. Της περίφημης Monster δεν είναι όλα τα καλώδια audiophile (έχει και του κιλού, ειδικά στα interconnects, που θα μπορούσαν άνετα να ξεπεραστούν από ένα no-name κινέζικο), ούτε και όλα τα audiophile καλώδια της είναι τιμολογημένα ανάλογα.
Και για να το κλείσουμε το θέμα (τουλάχιστον από την πλευρά μου): Τόσα χρόνια στο χόμπυ και 2 + χρόνια στον επαγγελματικό χώρο του, είδαν τα μάτια μου πολλά φύκια που περνούσαν για μεταξωτές κορδέλλες και πολλές κορδέλλες που άλλοι τις θεωρούσαν φύκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του δεύτερου είναι πολλά (όχι όλα) καλώδια interconnects της Have-Canare. Μάλιστα όταν μια από τις πολλές φορές που βρέθηκα στην Αμερική, έκανα μια μαζική παραγγελία και ξόδεψα κοντά στο χιλιάρικο (δολλάρια) τότε, αγοράζοντας πολλές δεκάδες μέτρα interconnects, που αν τα έπαιρνα από άλλη εταιρεία θα μου στοίχιζαν τουλάχιστον τα τριπλά.
Γι αυτό, ειδικά στα ακριβά προϊόντα, κρατάω πάντα "μικρό καλάθι".
Και για να μην πει κανείς ότι απαξιώ τα προϊόντα άλλων εταιρειών, που είναι πράγματι ακριβά αλλά όντως audiophile, θα αναφέρω ότι (κάποια) προϊόντα των Oelbach, Siltech, MIT, Tara Labs αλλά και της Monster αξίζουν την προσοχή μας και ίσως και τα λεφτά τους. Αλλά είναι μεγάλη κουβέντα αυτή.