Περί καλωδίων ρεύματος

Re: Απάντηση: Περί καλωδίων ρεύματος

Το είπαμε χίλιες φορές. Ενα καλώδιο ρεύματος μπορεί να πουληθεί κάλλιστα 3.000 ευρώ εφόσον υπάρχει ζήτηση.

Από ζήτηση άλλο τίποτα!
Προχτές εδώ στο καλωδιάδικο της γειτονίας μου έβαλε κάτι καλώδια
από 3000, 2800 και γινότανε το έλα να δείς!
:flipout::flipout:

]Λόγω του ότι είδα σημαντικότατες διαφορές παντού μπήκα στην διαδικασία να αγοράσω καλά καλώδια και αυτά που κατόπιν δοκιμής και έρευνας πίστεψα και πιστεύω και ακούω ότι κάνουν διαφορά προς το καλύτερο.

Καθαρό placebo effect!

Περί γείωσης και ασφάλειας έναντι ηλεκτροπληξίας

Κύριε Μελά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω στο θέμα της γείωσης.

Η γείωση του διαμερίσματος ενδέχεται, και είναι τις περισσότερες φορές σίγουρο, να 'βρωμίζει' από την επιστροφή συσκευών όπως οι φούρνοι, μικροκυμάτων, πλυντήρια κ.ο.κ.

Όποιος θέλει να απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα μπορεί να φέρει ξεχωριστή γείωση από τον κήπο της πολυκατοικίας ή ενός διαμερίσματος και να την ρίξει αποκλειστικά στον χώρο που τροφοδοτείται το Audio κομμάτι.

Έτσι τουλάχιστον μπορεί κάποιος να έχει τουλάχιστον πιο 'καθαρή' γείωση και εφόσον έχει την εμπειρία πολύ καλύτερη...

Πάντα φιλικά.

Κ.Π.

Κώστα, δεν πρόσεξες ακριβώς τα γραφόμενά μου.

Εστίασα την απάντησή μου στο θέμα περί "κοινού ουδετέρου" ή μη.

Τα όσα ανέφερα περί γείωσης έχουν κατ' αρχήν να κάνουν με την υποχρεωτική εφαρμογή των κανονισμών, οι οποίοι έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν, πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή και δευτερευόντως την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενός κτηρίου και κατά προέκταση και του δικτύου της ΔΕΗ από ανεπιθύμητες διαρροές και από βραχυκυκλώματα. Γι αυτό, εκτός από την γείωση, έχει γίνει πια υποχρεωτική η τοποθέτηση ρελαί ασφαλείας (ή διαφυγής, όπως αλλιώς λέγεται) σε όλες τις εγκαταστάσεις.

Δεν επεκτάθηκα για το αν η γείωση σε ένα σύστημα Hi-End πρέπει να είναι ξεχωριστή.

Επ' αυτού βασικά δεν διαφωνώ, αλλά καλό είναι να το συζητήσουμε λίγο.

1. Ας πάρουμε ένα κλασσικό παράδειγμα υπάρχοντος κτηρίου, με προϋπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Τί συμβαίνει εκεί:

(Α) Όλες οι γραμμές είναι ΗΔΗ εγκατεστημένες, η φάση ή οι φάσεις (σε τριφασικό) έχουν ήδη κατανεμηθεί και ο ουδέτερος "τρέχει" παντού ο ίδιος, ανάλογα με την "σοφία" που διέθετε ο ηλεκτρολόγος-εγκαταστάτης. Τί μπορεί να κάνει ο χομπίστας Hi-Endάς; Όχι πολλά πράγματα, θα έλεγα. Το μόνο "προσιτό" (κι αυτό πολύ σχετικό) είναι να αλλάξει ένα μέρος της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, αυτής που τροφοδοτεί το σύστημά του, με άλλο καλώδιο της επιλογής του. Μέσα ή έξω από τα ντουβάρια είναι άλλη ιστορία, ο καθένας πράττει κατά πώς νομίζει.

(Β) Η γείωση του κτηρίου είναι ΠΑΛΙ αυτή που έχει παρέξει ο ηλεκτρολόγος. Και θα ήταν πολύ τυχερός (ο χρήστης του διαμερίσματος), αν ο ηλεκτρολόγος έχει επιλέξει την σωστή γείωση, με τρία δηλαδή ηλεκτρόδια γείωσης, μπηγμένα βαθειά στο χώμα σε διάταξη τριγώνου (και όχι αστέρα, που κάποιος είπε εδώ πριν), και μάλιστα αφού έχει γίνει έλεγχος στο βάθος μπηξίματος, που πρέπει να είναι τέτοιο, ωστε να βρει νερό ή έστω υγρό χώμα. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που έχει να κάνει ο χομπίστας είναι να ελέγξει ώστε ΟΛΕΣ οι συσκευές του συστήματος να έχουν γείωση και ΟΛΕΣ να έχουν φις που διαθέτει γείωση (σούκο ή οποιοδήποτε άλλο ανάλογο). Το επόμενο βήμα θα είναι να φροντίσει ώστε κάποιες συσκευές, έντονα παρασιτικές, εάν προσφέρουν ασφάλεια (έχουν π.χ. εξωτερικό πλαστικό ή άλλου τύπου μονωτικό σώμα) να μην έχουν γείωση. Προς πληροφόρησή σας, πολλές τέτοιες συσκευές όντως δεν έχουν γείωση, γιατί δεν το απαιτούν οι κανονισμοί. Σε κάθε άλλη περίπτωση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ και ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ η αφαίρεση της γείωσης, διότι κινδυνεύει η ζωή μας.

Εφ' όσον και τα δύο αυτά έχουν πραγματοποιηθεί και εφ' όσον η γείωση του κτηρίου είναι σωστή και ο ηλεκτρολόγος δεν έχει κάνει τσιγγουνιές στην διατομή του καλωδίου γείωσης (γίνονται και αυτά!), τότε δεν πρέπει να έχει προβλήματα από "βρόχο γείωσης" (earth loop), διότι κάθε διαρροή ανεπιθύμητης συχνότητας θα "φεύγει" εύκολα προς τη γη.

Αντιλαμβάνεστε ότι το να εγκαταστήσει κάποιος χομπίστας ξεχωριστό ηλεκτρόδιο γείωσης στο χώμα έχει μερικές φορές τεράστιες έως ανυπέρβλητες δυσκολίες (π.χ. πόσο μακρυά από το κτήριο υπάρχει χώμα και αν αυτό είναι όντως κατάλληλο για γείωση, ή πόσο εύκολο είναι να τρέξει κανείς καλώδιο γείωσης από το σύστημα μέχρι το ηλεκτρόδιο, κ.α.). Γενικώς, μένουμε σε αυτά.

2. Ας πάρουμε τώρα ένα κτήριο που φτιάχνεται από την αρχή ή επεκτείνεται σε νέους χώρους. Εκεί πρέπει ο χομπίστας να ζητήσει ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ο ηλεκτρολόγος του να εγκαταστήσει ξεχωριστή γείωση (ηλεκτρόδια) για το σύστημά του - μαζί με όλα όσα έχουμε πει νωρίτερα περί ξεχωριστής καλωδίωσης - και να τρέξει ξεχωριστό καλώδιο γείωσης, ειδικά για το σύστημα. Πόσοι από μας το κάνουν αυτό;

Αυτά είναι τα ζητήματα που πρακτικά πρέπει να σκεφτόμαστε, πριν μιλήσουμε θεωρητικά περί ξεχωριστής γείωσης. Διότι καλό είναι να γνωρίζουμε όλα όσα σωστά ανέφερες, αλλά να σκεφτόμαστε και πως αυτά αντιμετωπίζονται στην πράξη.

Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις, που η κατάσταση είναι τραγική, γιατί ένας ή περισσότεροι (από τους παραπάνω αναφερθέντες) λόγοι δεν τηρήθηκαν κατά την αρχική εγκατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λύση είναι ΑΣΦΑΛΩΣ η ξεχωριστή γείωση για το σύστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και επαναλαμβάνω αλλη μια φορά: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΙΩΣΗ από συσκευή, στην οποία ο κατασκευαστής έχει προβλέψει. Αντίθετα, θα έλεγα αν μπορούμε να προσθέσουμε γείωση σε συσκευές αμφιβόλου ασφαλείας, θα ήταν καλύτερα.

Αρκεί, βέβαια να ξέρουμε ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Ελπίζω να κάλυψα τα περί γείωσης.

Δυο κουβέντες τώρα για τους όρους "οπλισμένο" και "θωρακισμένο" καλώδιο. Όντως η διαφορά μεταξύ τους είναι αυτή που επεσήμανε ο skouloumoundras, αλλά θα πρόσθετα ότι το οπλισμένο καλώδιο αντέχει ΚΑΙ στις θερμικές καταπονήσεις, εκτός από τις μηχανικές.

Χρησιμοποιούσα ως τώρα μόνο τον όρο "οπλισμένο", διότι τέτοιο είναι το καλώδιο που εγώ έχω χρησιμοποιήσει για το στούντιο μου. Το Olflex του Δημουλά που έχω αλλού αναφέρει (και χρησιμοποιήσει) είναι θωρακισμένο. Αν και εφ' όσον πρόκειται περί καλωδίου ισχύος, η θωράκιση προσφέρει σε κάποιο βαθμό και ιδιότητες οπλισμού.

Επί του πρακτέου, όμως, είτε ο οπλισμός είτε η θωράκιση, εφ' όσον και τα δύο είναι πλέγματα (Υπάρχουν οπλισμένα καλώδια, που ο οπλισμός τους ΔΕΝ είναι πλέγμα. Αυτά δεν μπαίνουν στην συζήτηση) κάνουν και τα δύο την ίδια δουλειά, σε ότι αφορά στη απόρριψη των Η/Μ παρεμβολών. Αρκεί να είναι το πλέγμα γειωμένο στη μια πλευρά. Προτιμάται η αρχή του καλωδίου, και όχι το τέλος, τόσο για πρακτικούς (ένα και μόνο σημείο γείωσης) όσο και για λόγους απόδοσης.

Λόγω του ότι είδα σημαντικότατες διαφορές παντού μπήκα στην διαδικασία να αγοράσω καλά καλώδια και αυτά που κατόπιν δοκιμής και έρευνας πίστεψα και πιστεύω και ακούω ότι κάνουν διαφορά προς το καλύτερο.

οποτε να υποθεσω οτι μας προσκαλεις, εμενα και τον ιντερνετ κινγκ, για να μας αποδειξεις οτι ακουγονται ευκολα αυτες οι διαφορες;

Παρακαλώ επιτρέψτε μου μερικές ακόμη διορθώσεις.

1. Ο ουδέτερος πόλος της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένας, ενιαίος για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι επάνω στο ίδιο ΜΤΣ υποβιβασμού της μέσης σε χαμηλή τάση. Δεν τίθεται θέμα μη «κοινού» ουδετέρου σε μια οικιακή, αλλά και μεγαλύτερης ισχύος ηλεκτρική εγκατάσταση, (τί άλλο ακόμα θα ακούσω Θεέ μου)...
2. Ο ουδέτερος πόλος επιβάλλεται οικονομοτεχνικά και προκύπτει από τη μετατροπή της τοπολογίας τριγώνου, με την οποία η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται υπό υπερυψηλή, υψηλή ή μέση τάση, σε τοπολογία αστέρα και χαμηλή τάση, κάτι που είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίο, ώστε να ηλεκτροδοτηθούν οι μονοφασικές συσκευές. Ο πόλος αυτός γειώνεται ανά τακτά διαστήματα από τη ΔΕΗ, από το ΜΤΣ διανομής έως το μετρητή του πελάτη. Αν όλες οι συσκευές μας ήταν πολυφασικές, δεν θα υπήρχε ο ουδέτερος πόλος.
3. Δεν υπάρχει «βρωμισμένη» γείωση, τέτοιο πράγμα δεν υφίσταται. Εάν κάποιος αγωγός προορίζεται για να λειτουργεί ως γείωση και είναι «βρώμικος», δηλαδή παρουσιάζει δυναμικό σε σχέση με τη γη, τότε δεν είναι σωστά γειωμένος, δεν είναι γείωση.
4. Μια σωστά κατασκευασμένη και συντηρημένη ηλεκτρική συσκευή, είτε είναι φούρνος, είτε ψυγείο, ή ό,τι άλλο, δεν παρουσιάζει «επιστροφές» στη γείωση, και ούτε υφίσταται κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, παρουσιάζει επιστροφές στους άλλους δύο πόλους, προς το ΜΤΣ διανομής, αναλόγως του μεγέθους και του προσήμου του μιγαδικού μέρους της εμπέδησής της. Ο ρόλος της γείωσης δεν είναι να δέχεται τις -ανύπαρκτες- «επιστροφές» των διαφόρων ηλεκτρικών συσκευών, αλλά, απλώς, σε περίπτωση βλάβης, το μέγιστο τμήμα του ρεύματος που θα πάει στη γη, να περάσει μέσα από αυτήν, και όχι από το κορμί του άτυχου ανθρώπου που τυχόν θα εμπλακεί στη βλάβη.
5. Παρά τους ισχυρισμούς του κάθε επίδοξου γκουρού που μπορεί να σας πλησιάσει, η γείωση είναι δικλείδα ασφαλείας έναντι της ηλεκτροπληξίας και δεν έχει καμιά σχέση, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, με την απόδοση μιας συσκευής, εν προκειμένω μιας συσκευής hi-fi. Εάν συντρέχουν οι σχετικοί λόγοι, μια συσκευή πρέπει να φέρει ακροδέκτη γείωσης για να είναι ασφαλής η χρήση της και μόνον, και όχι για να παίζει καλά, ενώ εάν δεν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι, η συσκευή θα έχει διπολικό ρευματολήπτη, χωρίς ακροδέκτη γείωσης, και φυσικά θα εξακολουθεί να λειτουργεί στην εντέλεια και να αποδίδει εξαιρετικά, ή τέλος πάντων, όσο καλά της επιτρέπει η ορθότητα της σχεδίασης και υλοποίησής της. Επιπλέον, η ύπαρξη ή η μη ύπαρξη γείωσης σε μια συσκευή, κατ’ ουδένα τρόπο δεν πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα του τροφοδοτικού της συσκευής. Μια συσκευή μπορεί να έχει μέτριο ή εξαιρετικό τροφοδοτικό, ανεξαρτήτως εάν φέρει ακροδέκτη γείωσης, ή όχι.

Τα παραπάνω δεν είναι η άποψή μου, αλλά αυτό που συμβαίνει στην πράξη, με βάση την τρέχουσα τεχνολογία και νομοθεσία. Αν θέλετε, μπορείτε να διαφωνείτε ή να συμφωνείτε, αυτό αφορά εσάς.

Και κάτι ακόμη. Επειδή το προηγούμενο μήνυμά μου διεγράφη από τους διαχειριστές (δεν ξέρω από ποιον συγκεκριμένα, αλλά δεν έχει και σημασία), εάν κάποιος θα ήθελε να το διαβάσει για να έχει ίσως πληρέστερη άποψη για την εξέλιξη του θέματος, ας με ειδοποιήσει να του στο στείλω με email. Ευχαριστώ.

Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος

Και κάτι ακόμη. Επειδή το προηγούμενο μήνυμά μου διεγράφη από τους διαχειριστές (δεν ξέρω από ποιον συγκεκριμένα, αλλά δεν έχει και σημασία), εάν κάποιος θα ήθελε να το διαβάσει για να έχει ίσως πληρέστερη άποψη για την εξέλιξη του θέματος, ας με ειδοποιήσει να του στο στείλω με email. Ευχαριστώ.

Εγώ το διέγραψα,κι όπως θα διάβασες λίγα μηνύματα παρακάτω σου απευθύνω και μια τελευταία προειδοποίηση,για το ύφος και τους χαρακτηρισμούς που περιείχε το μήνυμά σου αυτό.

Κώστα, όντως το προηγούμενο κείμενο ήταν πολύ καλό αλλά ήταν δυστυχώς "διανθισμένο". καλώς το έσβησαν.
Θα μπορούσες να το χτενίσεις εσύ και να το ξαναβάλεις.

Κώστα ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Το προηγούμενο μήνυμα κάτι παραπάνω από ενημέρωση θα είχα για να σβήστηκε.

Όσο αφορά τα καλώδια ρεύματος γενικά. Μπορεί ο καθένας να πιστεύει ότι θέλει για το πόσο χρήσιμο ή όχι είναι να δοκιμάσεις να κάνεις αλλαγές σαν να ήταν μια ακόμα συσκευή στο σύστημα.

Όποια και αν είναι λοιπόν η άποψη μας, καλό είναι να φροντίζουμε να την τεκμηριώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, και να θυμόμαστε ότι οι δικές μας εμπειρίες και πεπιθοίσεις δεν αποτελούν τεκμήριο για τους προβληματισμούς των γύρω μας. Είναι ωραίο να συζητούμε όχι όμως και να απαιτούμε την αποδοχή των επιχειρημάτων μας.

Στο διαταύτα οι περισσότεροι συνάδελφοι που γνωρίζω, απαξιώνουν τα πολύ ακριβά καλώδια, αλλά παρόλα αυτά, σχεδόν όλοι θα έχουν και κάτι τις ακριβότερο από αυτά που λέμε του κιλού. Το συμπέρασμα είναι ότι για κάποιο λόγο όλοι λίγο πολύ πιστεύουν ότι τα ακριβά καλώδια κάνουν καλό είτε στην ακουστική του συστήματος, είτε στο πρεστίζ του.

Τώρα το πόσο είναι διαθετιμένος κάποιος να ψάξει το θέμα καλώδια ή να παραδεχτεί ότι το ψάχνει, αυτό είναι άλλο θέμα

oχι γιατι προσωπικα μπορω να ακουσω τις διαφορες στα ιντερκονεκτ και τα καλωδια ηχειων με δεμενα ματια; και αυτο κυριολεκτικα στον χωρο μου, πραγμα που δεν εγινε με τα καλωδια ρευματος που ξαναλεω οτι δεν ειμαι απολυτος οτι δεν υπαρχουν και θα πειστω απο την στιγμη που καποιος τις αναγνωριζει στο δικο του - αλλα το αρθρο μπηκε ως αντιδραση στα λεγομενα καποιων οπ[ως π.χ. οτι αλλαζοντας καλωδια ρευματος ειναι καλυτερο απο το αναβαθμισεις την συσκευη και πως γινεται εγω να μην ακουω τις τοοοοοοοοοσο μεγαλες διαφορες και να ακουω ας πουμε την διαφορα στα φιλτρα ρευματος και στο ρευμα το μεσημερι σε σχεση με το βραδι. Αν υπαρχει μια διαφορα αυτη ειναι ελαχιστη και μονο με συστημα συγκρισης Α-β ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ. εγω εκαψα τρεις ασφαλειες στους Τσακιριδης προσπαθοντας να αλλαξω γρηγορα καλωδια ρευματος και διαφορες δεν ακουσα; αλλα οπως ειπα αυτη δεν ειναι ασφαλης μεθοδος για να βγαλεις συμπερασματα. Και να λενε αλλοι οτι το ενα ρευματος καθαριζει το αλλο μουνταινει το αλλο ανεβαζει δυο κλασεις το συστημα και δεν χρειαζεται αναβαθμιση στις συσκευες. Εσυ συμφωνεις με αυτα;
Kαι για να τελειωνουμε εγω προτεινω στον φιλο που ακουει τις φοβερες διαφορες που δεν χρειαζονται αλλαγη οι συσκευες να αναιβω Αθηνα - αν μου πει, παω να βγαλω εισητηριο - και να μου αποδειξει στον χωρο του οτι με 5 κρυφες δοκιμες, οτι μπορει να αναγνωρισει το καλωδιο του απο ενα δικο μου.

εγω να σου πω την αληθεια πιστευω πιο πολυ απο ολες τις αποψεις του τυπου που φτιαχνει τα θεωρουμενα ως τα καλυτερα value for money καλωδια ρευματος τα Lessloss . Στην παρακατω αναφορα στο νεο προιον για παθητικο φιλτραρισμα του ρευματος που φτιαχνει αναφερει οτι το προιον του ειναι 70-100 φορες πιο αποτελεσματικο απο την χρηση των καλωδιων του

http://www.lessloss.com/lessloss-firewall-power-filter-c-67.html?zenid=1dtb5r7u4s928cgcc1r3f0iq83

ο ιδιος ο κατασκευαστης θεωρει τα καλωδια ρευματος που φτιαχνει φιλτρα για καθαρισμο του ρευματος
αρα λογικα εαν το ρευμα σου δεν ειναι προβληματικο εξ αρχης δεν θα πρεπει να ακουσεις και καμια σοβαρη διαφορα....

Δεν μου αρέσουν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι τις αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αλλά υπάρχουν και κάποια όρια.
Αυτό που μου αρέσει σε αυτό το threat είναι ότι ορισμένοι άσχετοι προσπαθούν να υποβιβάσουν τις γνώσεις και την εμπειρία ατόμων που έχουν δώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να φτάσουν σε ορισμένα συμπεράσματα. Διαβάζω ένα υπέροχο κείμενο του κ.Μελά, το πρώτο ουσιαστικά μετά από μία πληθώρα αντιπαραθέσεων, και βλέπω ξαφνικά κάποιον Argi που παίζει με Onkyo και Rotel !!! και δεν έχει γράψει ποτέ τίποτε παραπάνω από 5 γραμμές να του τη λέει και να κλείνει και λέγοντας έλεος.
Έλεος για μας κ.Argi που με μηδέν προσωπική εμπειρία (η εμπειρία από επισκέψεις χαβαλέ σε φίλους δε μετράει) προσβάλετε γνώστες του χώρου.
Μόνο τα καλώδια που έχουν περάσει από τα χέρια του Παναγιώτη θα προκαλούσαν τρόμο σε κάθε ένα που έχει ένα "συστηματάκι" έως 50.000 ευρώ!!! Δε νομίζω ότι έχουν δοκιμάσει πολλοί εδώ μέσα πχ. το Oracle MA Biwire Speaker Cable ή τα Emperor και Ruby Hill της Siltech. (να μη μιλήσω για κάτι Jadis 800 κτλ)
Ας εκτιμήσουμε τις γνώσεις του κ.Μελά, κ.Κόγια και τόσων άλλων σχετικών με το άθλημα και ας προσπαθήσουμε να πάρουμε κάτι από τις απαντήσεις τους. Και για να σας προλάβω σχετικά με τις δικές μου γνώσεις, όλο το σύστημά σας αξίζει πολύ λιγότερο από το καλώδιο ηχείων μου. Αλλά μπροστά στον κ.Μελά είμαι "άσχετος" .

Last edited:
Κύριε malakudi επειδή από τα γραπτά σας κατανοώ ότι η εμπειρία σας από ακροάσεις συστημάτων και πειραματισμών είναι μικρή θα ήθελα να σας εξηγήσω 2 πράγματα.

1ον: Αν θέλετε να παρευρεθείτε στον χώρο μου η ακρόαση θα γίνει όπως θα σας υποδείξω εγώ και όχι εσείς. Αν δεν συμφωνείτε διατηρείστε τις παρωπίδες και συνεχίστε την πορεία σας.

Αν θέλετε να διευρύνετε τις γνώσεις σας τότε είσαστε ευπρόσδεκτος.

Επειδή λοιπόν έχουν περάσει από τα χέρια μου εκατοντάδες συσκευές και χιλιάδες μέτρα καλωδίων, είτε interconnect, είτε ηχείων, είτε ρεύματος, θα πρέπει να σας πω ότι ακόμη και συσκευές ιδίου κατασκευαστή ενδέχεται να παρουσιάζουν διαφορές ως προς το ηχητικό τους αποτέλεσμα.
Άρα δεν θα μπορούσαμε με σιγουριά να συνδέσουμε 2 ίδιες συσκευές σε ένα σύστημα και 'παίζοντας' με τα καλώδια να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που περιέγραψα το τεστ παραπάνω. Έχοντας όλες τις συσκευές συνδεδεμένες με τα ίδια ακριβώς καλώδια θα αλλάζουμε μόνο το καλώδιο της κεντρικής τροφοδοσίας που είναι διαφορετικό.

Με επιτυχία ποσοστού άνω του 90% δέχομαι να σας υποδεικνύω σε κάθε αλλαγή σας ποιόν πριζοδιακόπτη χρησιμοποιήσατε.

2ον: Αν δεν σας καλύπτει αυτό το τεστ, τότε η επόμενη εκδοχή θα είναι η εξής : Θα επιλέξω εγώ άλλα 3 ή 4 άτομα και με τη βοήθειά τους και ένα συγκεκριμένο καλώδιο ρεύματος που γνωρίζουμε θα επισκεφθούμε 5 διαφορετικά συστήματα.

Αυτό το καλώδιο θα χρησιμοποιηθεί έναντι οποιουδήποτε άλλου καλωδίου ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής και θα είναι σε πηγή, η οποία λόγω κόστους του καλωδίου θα πρέπει να κοστολογείται άνω των 6000 ευρώ.
Εννοείτε φυσικά ότι θα χρησιμοποιηθεί προς ακρόαση ένα 'κομμάτι' που θα επιλέξω εγώ και θα είναι από δικό μου δίσκο.

10 αλλαγές στο κάθε σύστημα, 50 αλλαγές συνολικά και δίνω ποσοστό επιτυχίας άνω του 80%. Πιστεύω να σας καλύπτει αυτό το νούμερο.

Όλες οι ακροάσεις θα γίνονται Κυριακή μεταξύ 21.00 - 22.00.

Πριν όμως διαλέξουμε και προχωρήσουμε σε κάτι που θα χρειαστεί να αναλώσουμε πολλές ώρες, θα δεχθείτε και εσείς, εφόσον έχετε κάποιο σύστημα εν ενεργεία, να σας δανείσω ένα καλώδιο ρεύματος της τάξης των 700 ευρώ και ένα sampler CD που χρησιμοποιώ για τα τεστ που κάνω, να 'ζήσετε' μαζί του 1 εβδομάδα κάνοντας συνεχώς εναλλαγές στο σύστημά σας και μετά το πέρας αυτής να μας μεταφέρετε τις όποιες εντυπώσεις.

Και επειδή θα χρειαστούμε χρόνο για να επισκεφθούμε το κάθε σύστημα θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη κατανόηση για το τελικό αποτέλεσμα.

Με καλύπτει το τεστ όπως το ανέφερα, όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά γιατί βασίζεται στην λογική των ABX τεστ. Αυτό που προτείνετε εσείς δεν έχει καμία σχέση με τα double blind tests και τα ABX τεστ γενικότερα. Για να είναι το τεστ ουσιαστικό θα πρέπει τόσο ο ακροατής όσο και αυτός που ελέγχει τα δείγματα, να μη ξέρει ποιο είναι το Α και ποιο το Β. Αν αυτό μπορείτε να το εξασφαλίσετε, όπως επίσης και την γρήγορη εναλλαγή από το Α στο Β, τότε μπορούμε να κάνουμέ το τεστ.
Το να γυρνάμε με ένα καλώδιο από σύστημα σε σύστημα δε προσφέρει απολύτως τίποτα. Πρέπει να ακολουθήσουμε την επιστημονική μεθοδολογία των ABX tests και όχι να βαζοβγάζουμε καλώδια απλώς.
Οι πηγές, τα media αλλά και τα 4-5 άτομα μπορούν να είναι της δικής σας επιλογής. Η μεθοδολογία όμως όχι, πρέπει να είναι συμβατή με τα ABX tests.

Re: Περί γείωσης και ασφάλειας έναντι ηλεκτροπληξίας

Κώστα, δεν πρόσεξες ακριβώς τα γραφόμενά μου.

Εστίασα την απάντησή μου στο θέμα περί "κοινού ουδετέρου" ή μη.

Τα όσα ανέφερα περί γείωσης έχουν κατ' αρχήν να κάνουν με την υποχρεωτική εφαρμογή των κανονισμών, οι οποίοι έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν, πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή και δευτερευόντως την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενός κτηρίου και κατά προέκταση και του δικτύου της ΔΕΗ από ανεπιθύμητες διαρροές και από βραχυκυκλώματα. Γι αυτό, εκτός από την γείωση, έχει γίνει πια υποχρεωτική η τοποθέτηση ρελαί ασφαλείας (ή διαφυγής, όπως αλλιώς λέγεται) σε όλες τις εγκαταστάσεις.

Δεν επεκτάθηκα για το αν η γείωση σε ένα σύστημα Hi-End πρέπει να είναι ξεχωριστή.

Επ' αυτού βασικά δεν διαφωνώ, αλλά καλό είναι να το συζητήσουμε λίγο.

Παναγιώτη διάβασα ακριβώς τα γραφόμενά σου αλλά παρεξήγησα και ίσως δεν κατάλαβα το βασικό νόημα.

Sorry λοιπόν για τη διαφωνία που έθεσα. Άνθρωποι είμαστε και κάνουμε λάθη.

Όσον αφορά την ασφάλεια και τους ρελέ ασφαλείας ή διαφυγής εννοείται ότι δεν προέχει τίποτε άλλο πέραν της εξασφάλισης της ασφάλειας σε οποιαδήποτε ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Παρεμπιπτόντως έχω χρησιμοποιήσει και εγώ καλώδιο του Δημουλά σε 2,5 και 4 καρέ.

Διονύση, ήμουν κι εγώ παρών σε μία δοκιμή που κάναμε στο σύστημά σου.
Δοκιμάσαμε και ένα νέο καλώδιο που έφερε φίλος της παρέας. Οι διαφορές ήταν ακουστές με το νέο καλώδιο να χάνει σε ανάλυση και ταχύτητα σε σχέση με αυτό που είχες πριν. Αυτή ήταν η δική μου άποψη εκείνο το βράδυ. Ο φίλος που έφερε το καλωδιο υποστήριζε ότι το άκουσμα με το νέο καλώδιο ήταν πιο "αναλογικό" γιατί προφανώς το ηχείο σταμάτησε να μεταδίδει εκείνη την υπερβολική ενέργεια στις υψηλές συχνότητες (σε σχέση με τις χαμηλές) που μας ενοχλούσε.
Διαφορές όντως υπήρχαν, αλλά ΔΕΝ συγκρίναμε δύο πολύ καλούς αγωγούς ρεύματος αντίστοιχης αγωγιμότητας με αυτούς που τοποθετούνται στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Το εν λόγω καλώδιο που ακούστηκε πιο "αναλογικό" ήταν πειραγμένο με στοιχεία που γνωρίζει μόνο ο κατασκευαστής. Ηταν ένα καλώδιο από αυτά που εγώ ονομάζω "καλώδιο φίλτρο".
Ξέρατε ποιο καλώδιο είναι ποιο όταν κάνατε την "εκτίμηση"; Αν ξέρατε, αμέσως τίθεται θέμα αυθυποβολής, placebo, κτλ. Μιλούσατε μεταξύ σας και ανταλλάσατε γνώμες για το αποτέλεσμα; Αν ναι, αμέσως τίθεται θέμα επηρεασμού. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρχει άγνοια των δειγμάτων και μη επηρεασμός του ενός από τον άλλο ακροατή, δε μπορεί να βγει συμπέρασμα

Αν το μηχάνημα δεν παίζει καλά με ένα κοινό καλώδιο ρεύματος υψηλής διατομής τότε το πρόβλημα βρίσκεται στο ίδιο το μηχάνημα ή στο σύστημα γενικώς και όχι στο ηλεκτρολογικό καλώδιο. Αυτή είναι για μένα η αλήθεια, απλώς για καθαρά εμπορικούς λόγους λίγοι είναι αυτοί που δέχονται αυτή την άποψη.

+1

Απάντηση: Re: Περί καλωδίων ρεύματος

Δεν μου αρέσουν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι τις αποφεύγω όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αλλά υπάρχουν και κάποια όρια.
Αυτό που μου αρέσει σε αυτό το threat είναι ότι ορισμένοι άσχετοι προσπαθούν να υποβιβάσουν τις γνώσεις και την εμπειρία ατόμων που έχουν δώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να φτάσουν σε ορισμένα συμπεράσματα. Διαβάζω ένα υπέροχο κείμενο του κ.Μελά, το πρώτο ουσιαστικά μετά από μία πληθώρα αντιπαραθέσεων, και βλέπω ξαφνικά κάποιον Argi που παίζει με Onkyo και Rotel !!! και δεν έχει γράψει ποτέ τίποτε παραπάνω από 5 γραμμές να του τη λέει και να κλείνει και λέγοντας έλεος.
Έλεος για μας κ.Argi που με μηδέν προσωπική εμπειρία (η εμπειρία από επισκέψεις χαβαλέ σε φίλους δε μετράει) προσβάλετε γνώστες του χώρου.
Μόνο τα καλώδια που έχουν περάσει από τα χέρια του Παναγιώτη θα προκαλούσαν τρόμο σε κάθε ένα που έχει ένα "συστηματάκι" έως 50.000 ευρώ!!! Δε νομίζω ότι έχουν δοκιμάσει πολλοί εδώ μέσα πχ. το Oracle MA Biwire Speaker Cable ή τα Emperor και Ruby Hill της Siltech. (να μη μιλήσω για κάτι Jadis 800 κτλ)
Ας εκτιμήσουμε τις γνώσεις του κ.Μελά, κ.Κόγια και τόσων άλλων σχετικών με το άθλημα και ας προσπαθήσουμε να πάρουμε κάτι από τις απαντήσεις τους. Και για να σας προλάβω σχετικά με τις δικές μου γνώσεις, όλο το σύστημά σας αξίζει πολύ λιγότερο από το καλώδιο ηχείων μου. Αλλά μπροστά στον κ.Μελά είμαι "άσχετος" .

Φίλε Κώστα γενικά μιλώντας,δεν έχεις άδικο.
Ολοι μπορούν να γράφουν ελεύθερα την άποψή τους σ' αυτό το φόρουμ.Τα προβλήματα πάντα δημιουργούνται,απο τον τρόπο που διατυπώνονται οι απόψεις αυτές.
Ο κος Μελάς απ' όσους ανέφερες και μόνο αυτός,πράγματι είναι παράδειγμα πρός μίμηση.Παρ' όλη την πλούσια εμπειρία του και τις γνώσεις του πάνω στο χόμπυ,δεν απαξίωσε κανέναν και συζητά ισότιμα και πολιτισμένα μ' όλους.

Δυστυχώς δεν το κάνουν όλοι αυτό.Κι εσύ ακόμα μπορούσες να πείς την άποψή σου,χωρίς να υποδαυλίζεις νέα αντιπαράθεση.Δεν ήταν ανάγκη,να αναφέρεις πρόσωπο.Δεν το έκανε ο ίδιος ο κος Μελάς,γιατί το κάνεις εσύ;

Γενικά οι φανατισμοί οδηγούν σε αντιπαραθέσεις,ειρωνείες και προσβολές.
Πιστεύω,ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους που σέβονται τον συνομιλητή τους κι όχι παθιασμένους ιεροκήρυκες κι ιεροεξεταστές,που διχάζουν και προσπαθούν να καταδείξουν την υποτιθέμενη κατωτερότητα του συνομιλητή τους.Κάπου το πράγμα,έχει καταντήσει αστείο.Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στον άλλο την άποψή του,πολύ περισσότερο για τα καλώδια.Σεβόμαστε τις προσωπικές επιλογές του άλλου(πολιτικές,θρησκευτικές,σεξουαλικές........),αλλά σώνει και καλά για τα καλώδια πρέπει να έχουμε έναν άτυπο "εμφύλιο" σε συνεχή εξέλιξη και να επιβληθεί η κάποια άποψη.Ελεος πιά!

Επειδή,το θέμα πραγματικά έχει εξαντληθεί με τις συνεχείς επαναλήψεις,σε πρώτη νέα αντιπαράθεση θα κλειδωθεί.

Έχοντας όλες τις συσκευές συνδεδεμένες με τα ίδια ακριβώς καλώδια θα αλλάζουμε μόνο το καλώδιο της κεντρικής τροφοδοσίας που είναι διαφορετικό.

Με επιτυχία ποσοστού άνω του 90% δέχομαι να σας υποδεικνύω σε κάθε αλλαγή σας ποιόν πριζοδιακόπτη χρησιμοποιήσατε.

εμενα με καλυπτει μια τετοια δοκιμη

εμενα με καλυπτει μια τετοια δοκιμη

Μονο με δεδομένο πως είναι άγνωστα τα δύο δείγματα Α και Β. Αν φαίνεται τι παίζει, άμεσα ή έμμεσα, το τεστ δεν έχει νόημα. Επίσης σημαντική είναι η άμεση εναλλαγή από το Α στο Β (άμεση = με όσο το δυνατόν μικρότερη καθυστέρηση - ή δυνατόν κάτων από 1 sec)

Αν μιλάμε για ΑΒΧ τέστ,έχω πεί κάποια πράγματα.

Να συμπληρώσω μερικά ακόμα σε γενικές γραμμές.

Τι είναι το ΑΒΧ τέστ;Εχουμε τρία αντικείμενα πρός ακρόαση Α,Β,Χ.Οι ακροατές ακούν με την σειρά τα Α,Β και Χ(άγνωστο σ' όλους τους παράγοντες) και σημειώνουν τι άκουσαν.
Απαιτούνται για επαρκές στατιστικό δείγμα περίπου στις 50 τυχαίες επαναλήψεις.
Ούτε οι ακροατές,ούτε ο διενεργών το τέστ πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές.Οι ακροατές πρέπει να είναι αρκετοί(συνήθως χρησιμοποιούνται γύρω στους 100) για αποφυγή σφάλματος(π.χ άν είναι ένας ή μερικοί απλά μπορεί να μην ακούνε καλά και να μην είναι γνωστό).

Ασφαλώς και δεν πρέπει να αλληλλοεπηρεάζονται συζητόντας μεταξύ τους ή με άλλους παράγοντες,που συμμετέχουν στο τέστ.

Εγώ θα πρότεινα να το κάνετε όχι με καλώδια,αλλά με 3 ενισχυτές των 1000,3000,8000 ευρό.Οταν ήμουν...μικρός το είχαμε κάνει κι είχαν χάσει όλοι αυγά και πασχάλια...

Last edited:
παμε
1 το τι εμπειρια εχω την ξερουν οσοι με ξερουν προσωπικα εσυ δεν με εχεις δει ουτε σε φωτογραφια
2 τα καλωδια που εχει αυτη την στιγμη το συστημα μου περνανε τα 15 χιλιαρικα
3 μετα το ελεος ακολουθει επεξηγηση καλο θα ειναι να διαβαζεις πρωτα και μετα να μιλας
4 συνφορουμητης εφερε πριν 3 χρονια ενα aragon pro σπιτι
η συμφωνια ηταν αν ο aragon παιξει καλυτερα απο τον rotel σου μετραω 3 χιλιαρικα και εφυγες
οπως θα ξερεις aragon δεν εμεινε σπιτι
5 και το συστημα μου εχει ξεπερασει εδω και αρκετο καιρο τα 58 χιλιαρικα
μηπως μιλας για αλλον αρτζι ?
και το ποιοι αντιπροπωποι με ξερουν και ποσα χρονια μια βολτα θα σε ψησει
ποιος ειναι ποιος
6 ψαξε στις αγγελιες να δεις ποσα καλωδια εχω πουλησει εδω μεσα και μετα μου μιλας για εμπειρια καλωδιων

Last edited:
Εγώ θα πρότεινα να το κάνετε όχι με καλώδια,αλλά με 3 ενισχυτές των 1000,3000,8000 ευρό.Οταν ήμουν...μικρός το είχαμε κάνει κι είχαν χάσει όλοι αυγά και πασχάλια...

ειδικα αν ειναι ιδιας τοπολογιας πχ. τραντζιστορατοι και παρομοιας ισχυος, ειναι πολυ δυσκολο να εντοπιστουν ηχητικες διαφορες, εκτος εαν καποιος εχει προβληματικη σχεδιαση.