Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Πέρυσι με τις λάμπες(φωτο που έβαλα) έπαιζαν πολύ καλύτερα...

The small Joseph last year was playing very very nice ! It is one of the examples that small speakers in the right environment can play extremely well. And they totally disappear...

+1 για το Joseph audio Pulsar. Αποτελει παραδειγμα για το τι μπορει να πετυχει ενα "μικρο" ηχειο σε coherence και imaging.

Υπάρχει ζωή και πολύ καλός ήχος και σε κατηγορίες πολύ πιό κάτω.

Λίγοι και ειδικά σήμερα πολύ λιγότεροι, μπορούν να πληρώσουν τέτοιες ηχομηχανές.

Η άποψή μου,που θέλω να την πώ στον μέσο χομπίστα έιναι,ότι απο την εμπειρία μου, το καλό ταίριασμα και σωστό στήσιμο ακόμη και φθηνών αλλά ψαγμένων μηχανημάτων κι ηχείων βάσης στους μικρομεσαίους χώρους που συνηθέστατα ζούμε,μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το ρητό "ουκ εν τω πολλώ το εύ" είναι πολύ σοφό,αρκεί να ασχοληθούμε με προσοχή,αγάπη κι ανοιχτό μυαλό...

Λίγοι και ειδικά σήμερα πολύ λιγότεροι, μπορούν να πληρώσουν τέτοιες ηχομηχανές.

Η άποψή μου,που θέλω να την πώ στον μέσο χομπίστα έιναι,ότι απο την εμπειρία μου, το καλό ταίριασμα και σωστό στήσιμο ακόμη και φθηνών αλλά ψαγμένων μηχανημάτων κι ηχείων βάσης στους μικρομεσαίους χώρους που συνηθέστατα ζούμε,μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το ρητό "ουκ εν τω πολλώ το εύ" είναι πολύ σοφό,αρκεί να ασχοληθούμε με προσοχή,αγάπη κι ανοιχτό μυαλό...

+1000

Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Προσωπικά τα ηχεία βάσης που έχω απολαύσει περισσότερο σε εκθέσεις-περισσότερο κι απο τα μεγάλα συστήματα με 2-3 εξαιρέσεις-είναι τα παρακάτω.
Aν θεωρήσουμε ότι τα δωμάτια είναι τυπικά ενός μκρομεσάιου χώρου καταλαβάινει κανείς,ότι μόνο τυχάια δεν διακρίνονται τα "μικρά" ηχέια στις εκθέσεις...

DSC_0139_zpsebcb6785.jpg
NEAT

γιαυτα ψηνομαι πολυ εδω και καιρο,αλλα εχω ενδοιασμους αν θα παιζουν στον χωρο μου,ειχα τα xanadu παλια και απλα δεν υπηρχαν χαμηλες.

Κάτι άλλο που δεν έχει αναφερθεί καθόλου όσο αναφορά τα ηχεία βάσης, είναι η προσθήκη sub. Συνήθως οι λάτρεις του δικάναλου δεν τα συμπαθούν καθόλου και τα αποφεύγουν. Όμως ένα καλό sub μπορεί να προσφέρει αρκετά μεγάλο εύρος ρυθμίσεων και αφορμή για πειραματισμό. Οι χαμηλές σε αυτή την περίπτωση ελέγχονται από τον χρήστη και με σωστή ρύθμιση μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρκετά καλό .

αν κρινω απο μενα πιστευω πως ειναι καθαρα ψυχολογικο το θεμα ηχεια βασης ή δαπεδου.
μου αρεσαν μου αρεσουν και θα μου αρεσουν τα ηχεια δαπεδου, αλλα δυστυχως αργησα να καταλαβω οτι ο χωρος μου δεν τα σηκωνει και αφου σπαταλισα αδικα (1400ευρω για b&w683- 700ευρω για klipsh rf52γιατι ακουγα με τα ματια) πολλα λεφτα για τα δικα μου δεδομενα πλεον με παρα πολυ λιγοτερα χρηματα 200ευρω(zensor1) ακουω πολυ καλυτερα μουσικη και μαλιστα με πολυ χειροτερο ενισχυτη απο αλλους που ειχα.
πιστευω πως το θεμα ειναι να μπει το σωστο ηχειο στον σωστο χωρο και με τα καταλληλα συνοδα να κανει θαυματα χωρις πολλα λευτα

Απάντηση: Re: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

αν κρινω απο μενα πιστευω πως ειναι καθαρα ψυχολογικο το θεμα ηχεια βασης ή δαπεδου.
μου αρεσαν μου αρεσουν και θα μου αρεσουν τα ηχεια δαπεδου, αλλα δυστυχως αργησα να καταλαβω οτι ο χωρος μου δεν τα σηκωνει και αφου σπαταλισα αδικα (1400ευρω για b&w683- 700ευρω για klipsh rf52γιατι ακουγα με τα ματια) πολλα λεφτα για τα δικα μου δεδομενα πλεον με παρα πολυ λιγοτερα χρηματα 200ευρω(zensor1) ακουω πολυ καλυτερα μουσικη και μαλιστα με πολυ χειροτερο ενισχυτη απο αλλους που ειχα.
πιστευω πως το θεμα ειναι να μπει το σωστο ηχειο στον σωστο χωρο και με τα καταλληλα συνοδα να κανει θαυματα χωρις πολλα λευτα

Σωστά,ακούμε με τ'αυτιά,όχι με τα μάτια.
Δεν είναι απαραίτητο το ηχείο που ακούγεται σωστά,να στοιχίζει και ανάλογα.

Μπορεί να ήταν μειονέκτημα του συγκεκριμένου ηχείου και όχι επειδή ήταν βάσης.

Νομίζω ότι πρόκειται για ενσυνείδητες επιλογές του συγκεκριμένου κατασκευαστή. Έχω και εγώ τα Art1 με οκτάιντσο γούφερ και μεγάλο μέγεθος καμπίνας, αλλά
μπάσα δεν έχω (ψιλοπράγματα). Έχει ρίξει όλο το βάρος στην ανάλυση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα μετά από εκτενείς ακροάσεις, απορρίψεις και μέχρι την τελική αποδοχή (όσο αυτή κρατήσει).
Σίγουρα δεν φταίει το ότι είναι βάσης. Άλλωστε τα δικά μου είναι γομαράκια βάσης.

Κάτι άλλο που δεν έχει αναφερθεί καθόλου όσο αναφορά τα ηχεία βάσης, είναι η προσθήκη sub. Συνήθως οι λάτρεις του δικάναλου δεν τα συμπαθούν καθόλου και τα αποφεύγουν. Όμως ένα καλό sub μπορεί να προσφέρει αρκετά μεγάλο εύρος ρυθμίσεων και αφορμή για πειραματισμό. Οι χαμηλές σε αυτή την περίπτωση ελέγχονται από τον χρήστη και με σωστή ρύθμιση μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρκετά καλό .

Έχεις δίκιο αλλά υπάρχουν 2 δυσκολίες. Η πρώτη είναι ότι δύσκολα (έως πολύ δύσκολα) βρίσκεις μουσικό υπογούφερ με γρήγορο και στακάτο μπάσο.
Η δεύτερη είναι πιο τυραννική. Άντε να βρεις τη ρύθμιση που θα δένει και θα αποδίδει καλά με όλα τα είδη της μουσικής. Στο τέλος καταλήγεις να κάνεις ρυθμίσεις ανάλογα με το κομμάτι.
Προς το παρόν χρησιμοποιώ ένα chario, το οποίο όμως το έχω χεριάσει για τα καλά (MODS) και έχω βρει τη (συμβιβαστική) ρύθμιση, που μου ταιριάζει. Αλλά...θα προτιμούσα να έβγαζαν τα ηχεία το λίγο παραπάνω χαμηλό
(αν θέλω να είμαι ειλικρινής).

συμφωνω 100% .

να πω την αμαρτια μου ,οσο θεικο να ειναι ενα ηχειο βασης 30 εκ δυσκολα θα το επιλεξω, θελω λιγο να εχει το μποι του, εστω 38 εκ που εχω μ αρεσει και στο ματι.δηλαδη παντα κοιταω και τις διαστασεις.

μερικοι πιστευω οτι επιλεγουν απο πριν να παρουν ηχειο δαπεδου και μετα μπαινουν στην διαδικασια να πανε να ακουσουν 3-4 δαπεδου και να επιλεξουν. δυσκολα πιστευω θα ακουσουν και ενα ηχειο βασης για να καταλαβουν οτι τους καλυπτει και τζαμπα ψαχνουν στα δαπεδου.

Έχεις δίκιο αλλά υπάρχουν 2 δυσκολίες. Η πρώτη είναι ότι δύσκολα (έως πολύ δύσκολα) βρίσκεις μουσικό υπογούφερ με γρήγορο και στακάτο μπάσο.
Η δεύτερη είναι πιο τυραννική. Άντε να βρεις τη ρύθμιση που θα δένει και θα αποδίδει καλά με όλα τα είδη της μουσικής. Στο τέλος καταλήγεις να κάνεις ρυθμίσεις ανάλογα με το κομμάτι.
Προς το παρόν χρησιμοποιώ ένα chario, το οποίο όμως το έχω χεριάσει για τα καλά (MODS) και έχω βρει τη (συμβιβαστική) ρύθμιση, που μου ταιριάζει. Αλλά...θα προτιμούσα να έβγαζαν τα ηχεία το λίγο παραπάνω χαμηλό
(αν θέλω να είμαι ειλικρινής).
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και κορυφαίο, όχι απλά καλό.
Χρειάζεται όμως Sub κατάλληλο, που να έχει όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις.
Οι ρυθμίσεις είναι όντως μπελάς. Όταν πετύχουν ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Υ.Γ. Ασφαλώς θα έχετε καταλάβει πως ανήκω σ' εκείνους που χρησιμοποιούν Sub! :laugh:

Ένα καλό sub ουσιαστικά αναβαθμίζει τα ηχεία βάσης. Το σύνολο που προκύπτει μπορεί να καλύψει ακόμα μεγαλύτερους χώρους. Επίσης η ευελιξία που δίνει ένα κορυφαίο sub όσο αναφορά τις ρυθμίσεις και τις συνδέσεις, βοηθά στο τελικό αποτέλεσμα. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ένα sub το οποίο έπαιζε και ρόλο crossover. Έτσι το βάρος των χαμηλών φεύγει εντελώς από τα ηχεία βάςης αλλάζοντας όλο το ηχητικό αποτέλεσμα.

Φανταστείτε δηλαδή τα focal που προαναφέρθηκαν μαζί με το sub της ίδιας σειράς.

focal_2.jpg

focal_3.jpg

Σίγουρα το σύνολο αποκτά άλλη αίγλη και είναι πλέον ικανό να γεμίσει μεγαλύτερους χώρους.

Ένα καλό sub ουσιαστικά αναβαθμίζει τα ηχεία βάσης. Το σύνολο που προκύπτει μπορεί να καλύψει ακόμα μεγαλύτερους χώρους. Επίσης η ευελιξία που δίνει ένα κορυφαίο sub όσο αναφορά τις ρυθμίσεις και τις συνδέσεις, βοηθά στο τελικό αποτέλεσμα. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ένα sub το οποίο έπαιζε και ρόλο crossover. Έτσι το βάρος των χαμηλών φεύγει εντελώς από τα ηχεία βάςης αλλάζοντας όλο το ηχητικό αποτέλεσμα.

Στα κλασικά sub συνδέεις τις εξόδους ηχείων του ενισχυτή κατευθείαν στο sub. Από εκεί παίρνεις εξόδους προς τα ηχεία σου. Στο μεταξύ παραμβάλλεται ένα ρυθμιζόμενο φίλτρο αποκοπής των
χαμηλών. Ανάλογα με τη ρύθμιση, κάποιες χαμηλές μένουν αποκλειστικά στο sub και αναπαράγονται από αυτό. Έτσι τα ηχεία σου αποφορτίζονται εντελώς από χαμηλές συχνότητες που δεν μπορούν να αναπαράγουν καθόλου και
(αυτό είναι σημαντικό), από εκείνες που αναπαράγουν μετά βίας και με ζόρισμαι! (αφού κάθε ζόρισμα ακόυγεται και ακούγεται άσχημα).

Πολύ καλό το άρθρο dipie. Ελπίζω (αν και πολύ το υποπτεύομαι) ότι τα dunlavy δεν έγιναν αιτία για αυτό.

Λύνονται πολλές απορίες πάντως μέσα από αυτό και κυρίως από τις απόψεις των υπόλοιπων παιδιών.

Ένα ακόμα μικρό αλλά θαυματουργό ηχείο. Το SA1 της Spendor και μάλιστα όχι από την περίφημη classic line. Αρκετά τσιμπημένο στην τιμή ωστόσο.

109581.jpg