Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος του χώρου νομίζω ότι είναι ο απόλυτα καθοριστικός-απαγορευτικός παράγων στην επιλογή του μεγέθους του ηχείου. Αφού επιλεγεί το σωστό ηχείο, στος τέλος ψωνίζουμε και τον κατάλληλο για οδήγηση ενισχυτή, όχι ανάποδα.

Αν επίσης σκεφθούμε ότι ο "εύκολος" τρόπος να γιατρέψουμε άμεσα και ανέξοδα θέματα που δημιουργούνται από προβληματικό χώρο ή κακή τοποθέτηση, είναι ή να μειώσουμε την ένταση, να το τοποθετήσουμε λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα, ή -κυρίως- να μειώσουμε την απόσταση ακρόασης από το ηχείο, τότε ένα μικρότερο ηχείο βάσης είναι ιδανικό στο να προσφέρει λύσεις σε έναν τυπικό οικιακό χώρο.
Φαντάζεστε να προσπαθήσετε να ακούσετε από κοντά ένα ηχείο δαπέδου με σειρά μεγαφώνων; Απλά δεν γίνεται.
Το "μικρό" ηχείο λοιπόν είναι ικανό να προσφέρει και σε μικρούς και σε μεγάλους χώρους.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Αυτός ο τύπος ισχύει για όλες τις μονάδες ? Δηλαδή το μήκος κύματος στα 50 Hz είναι το ίδιο για ένα γούφερ και για ένα sub ?

O τύπος είναι βασική φυσική και ισχύει πάντα.
Η c αλλάζει κατα περίσταση (υλικό διάδοσης του ηχου)

Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος του χώρου νομίζω ότι είναι ο απόλυτα καθοριστικός-απαγορευτικός παράγων στην επιλογή του μεγέθους του ηχείου. Αφού επιλεγεί το σωστό ηχείο, στος τέλος ψωνίζουμε και τον κατάλληλο για οδήγηση ενισχυτή, όχι ανάποδα.

Αν επίσης σκεφθούμε ότι ο "εύκολος" τρόπος να γιατρέψουμε άμεσα και ανέξοδα θέματα που δημιουργούνται από προβληματικό χώρο ή κακή τοποθέτηση, είναι ή να μειώσουμε την ένταση, να το τοποθετήσουμε λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα, ή -κυρίως- να μειώσουμε την απόσταση ακρόασης από το ηχείο, τότε ένα μικρότερο ηχείο βάσης είναι ιδανικό στο να προσφέρει λύσεις σε έναν τυπικό οικιακό χώρο.
Φαντάζεστε να προσπαθήσετε να ακούσετε από κοντά ένα ηχείο δαπέδου με σειρά μεγαφώνων; Απλά δεν γίνεται.
Το "μικρό" ηχείο λοιπόν είναι ικανό να προσφέρει και σε μικρούς και σε μεγάλους χώρους.

Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο!

Απλά να προσθέσω ότι οι πιθανότητες να ακούσουμε "σωστό μπάσο" απο ένα μικρό ηχείο σε μεγάλο χώρο, μειώνονται, όσο μικραίνουν οι διαστάσεις γούφερ και καμπίνας.
Διαστάσεις που κατα κανόνα είναι υπαίτιες για τις αυξημένες ανακλάσεις στα δομικά υλικά του χώρου και καταστρέφει τις χαμηλές συχνότητες (που όμως υπάρχουν στο χώρο, αν μπορεί να τις αποδώσει το ηχείο)

+++
άλλο ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι οι χαμηλές συχνότητες (ακόμα και 20Ηz) μπορούν να ακουστούν σε μικρό χώρο είναι η αναπαραγωγή ενός αντίστοιχου τόνου απο sub woofer.
Aκούγεται κι ας είναι το μήκος κύματος περίπου 17μέτρα! το τι ακούγεται όμως είναι άλλο θέμα γιατί οι ανακλάσεις.... είπαμε...
άλλο ένα καλό τεστ είναι σε τόνους χαμηλών συχνοτήτων να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα...... εκεί να δεις διαφορά...
ένα ακόμα... μπάσο στο αυτοκίνητο... κλείστε και ανοίξτε παράθυρα.

Γενικά μέχρι 60Ηz κάτι γίνεται σε μικρομεσαίους χώρους (20-25τμ)... απο εκεί και κάτω θέλει "στουντιακή" αντιμετώπιση το θέμα... και πάλι σωστά δεν ακούς. είναι πρακτικά αδύνατον πιστεύω.

Να σας πώ κι ένα (άλλο) ανέκδοτο...

Τι να κάνω που πήρα να διαβάσω περιοδικά του χώρου;

Επιφανής πάλι ριβιούερ,έγραφε στους ταλάιπωρους αναγνώστες του,ότι η αίθουσα συναυλίας της κλασσικής ορχήστρας στο δίσκο (ζωντανή εγγραφή) που έπαιζε,σχηματιζόταν ανάγλυφα μέσα στο στούντιο ακρόασης του περιοδικού....:worshippy:

Να το εξηγήσουμε...
Η χωρική πληροφορία,οι διαστάσεις του χώρου αντήχησης της τεράστιας ή και μικρότερης αίθουσας-χώρου μιας ζωντανής συναυλίας,που κυρίως μεταφέρεται απο τις χαμηλές συχνότητες ασχέτως του τι νομίζουν πολλοί,το ambient που λέμε,δεν υπάρχει περίπτωση να συμπέσουν με τα χαρακτηριστικά αντήχησης του πολύ μικροτερου χώρου όπου ακούμε το σύστημά μας...

Είναι σαν να λέμε,πόσοι...ελέφαντες χωράνε μέσα σ' ενα ποτήρι.:Banane0:

Ισα με ένα κοπάδι.
PIC212992.jpg

Last edited:
Dipie κατά την άποψή σου οι διάφοροι ισοσταθμιστές του χώρου όπως π.χ. το Audussey δεν παίζουν ρόλο;
Και κάτι ακόμη. Εάν έχουμε κάνει treatment το χώρο πάλι δεν παίζει ρόλο; Εγώ νομίζω ότι σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο σε αυτά που λες για τους χώρους, αλλά υπάρχουν κλειστές καμπίνες ποιοτικές σε tower ηχεία τα οποία δεν μπουμάρουν και έχουν ηχητικά αποτέλεσμα καλύτερο από τα βάσης. Άσε που είναι και χρήσιμα να βάζεις σεμεδάκια επάνω :ADFADF1:

Προσωπικά είμαι υπέρ των μίνιμαλ λύσεων και της ελάχιστης παρέμβασης συνολικά.Γιατί να δημιουργούμε προβλήματα βάζοντας ενα μεγάλο ηχείο σ´έναν μικρό χώρο και μετά να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα;

Απάντηση: Re: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Dipie κατά την άποψή σου οι διάφοροι ισοσταθμιστές του χώρου όπως π.χ. το Audussey δεν παίζουν ρόλο;
Και κάτι ακόμη. Εάν έχουμε κάνει treatment το χώρο πάλι δεν παίζει ρόλο; Εγώ νομίζω ότι σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο σε αυτά που λες για τους χώρους, αλλά υπάρχουν κλειστές καμπίνες ποιοτικές σε tower ηχεία τα οποία δεν μπουμάρουν και έχουν ηχητικά αποτέλεσμα καλύτερο από τα βάσης. Άσε που είναι και χρήσιμα να βάζεις σεμεδάκια επάνω :ADFADF1:

Nα πω και εγώ τη γνώμη μου (αν και δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία σε ισοστάθμιση ή φροντίδα χώρου).

Τι κάνει η ισοστάθμιση... χοντρικά...
Στο σημείο ακρόασης βρίσκει τις βυθίσεις και τις κορυφές που γίνονται σε κάποιες συχνότητες... για να γίνει η απόκριση φλατ σηκώνει db στις συγκεκριμένες συχνότητες, οπότε όλα καλά...
αμ δε...
Αν η βύθιση είναι πχ 10 ή 20 db πως θα παίξει το καημένο το γούφερ τόσο πολύ παραπάνω? Με τι παραμόρφωση?

Στη περίπτωση κορυφών, ίσως να καταφέρνει κάτι καλύτερο, εξομαλύνοντας την καμπύλη, αν και κάθε κορυφή ή βύθιση προφανώς δημιουργεί και άλλα προβλήματα (πχ επιρροή στο decay)... στα άλλα προβλήματα λοιπόν δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Η φροντίδα του χώρου μοιάζει περισσότερο χρήσιμη και σωστή γενικώς... χωρίς να στερείται και αυτή μειονεκτήματα τόσο τεχνικά όσο και πρακτικά (πχ ένα προβλημα στα 50Ηz επανεμφανίζεται στις πολλαπλάσιες συχνότητες... πόσες μπασοπαγίδες και διαχίτες θα μπουν τέλος πάντων σε ένα μικρό χώρο?)

Imo η ιδανική λύση (και η πιο δαπανηρή) είναι η μέτρηση του χώρου, η επιλογή ηχείων με ανάλογη απόκριση (ναι καλά...:ADFADF1:) με ταυτόχρονη φροντίδα του χώρου και πολύ ήπια ισοστάθμιση.

για μένα όλα αυτά σημαίνουν... απλά βρες ένα ηχείο που θα παίζει καλά μέχρι τα 50-60Ηz, δημιουργώντας το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στο χώρο, τοποθέτησέ τα όσο γίνεται σωστότερα (υπάρχουν κανόνες) και απόλαυσε τη μουσικούλα σου χωρίς ενοχές... ας ακούει και κανας άλλος καλύτερα!

Προσωπικά είμαι υπέρ των μίνιμαλ λύσεων και της ελάχιστης παρέμβασης συνολικά.Γιατί να δημιουργούμε προβλήματα βάζοντας ενα μεγάλο ηχείο σ´έναν μικρό χώρο και μετά να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα;

Κάνω υπομονή....

Κάπτεν κάνε μια κοστολόγηση Mετρήσεις+Lyngd+πάνελς να πάρουμε μια ιδέα της "δύσκολης" περίπτωσης!

Κάπτεν κάνε μια κοστολόγηση Mετρήσεις+Lyngd+πάνελς να πάρουμε μια ιδέα της "δύσκολης" περίπτωσης!

Γύρω στα 6κ....Αλλά ποιός είπε πως υπάρχουν ηχεία που παίζουν σε διάδρομο,σε κυβικό δωμάτιο ή δεν χρειάζονται
ακουστικές παρεμβάσεις οσον αφορά τον χώρο που θα στηθούν?

absolutely right!

Για αυτό έγραψα και "ναι καλά..." στο προηγούμενο μήνυμα...

thanx για τη κοστολόγηση! :2thumb22sup:

Είναι σαν να λέμε,πόσοι...ελέφαντες χωράνε μέσα σ' ενα ποτήρι.:Banane0:

Αν δεις τους ελέφαντες στο ένα μέτρο δεν θα χωράει κανένας στο ποτήρι.
Αν τους βλέπεις από τα 2 χιλιόμετρα θα χωράει ένα κοπάδι στο μάτι μίας βελόνας.

Ακόμη και όταν βρίσκεσαι μέσα στην αίθουσα, το τρίγωνο που σχηματίζεται είναι κατά πολύ μικρότερο του ίδιου του χώρου.
Αν θα πάω στο μέγαρο μουσικής και κάτσω στα 30 μέτρα από την ορχήστρα θα έχω πιο στενή στερεοφωνική εικόνα από το σπίτι μου, στα 3 μέτρα απόσταση.
Αναλόγως (για να το δεις οπτικά) μία οθόνη 300'', όταν την βλέπεις από τα 50 μέτρα είναι μικρότερη από το κινητό σου των 4 ιντσών αν το έχεις κολλημένο στο πρόσωπό σου.

Δεν λέμε κάτι διαφορετικό,με την διαφορά ότι στο μέγαρο δεν υπάρχει στερεοφωνική εικόνα στο σπίτι μας υπάρχει,σαν μια ψευδάισθηση της πραγματικότητας...

Ακόμη και όταν βρίσκεσαι μέσα στην αίθουσα, το τρίγωνο που σχηματίζεται είναι κατά πολύ μικρότερο του ίδιου του χώρου.
Αν θα πάω στο μέγαρο μουσικής και κάτσω στα 30 μέτρα από την ορχήστρα θα έχω πιο στενή στερεοφωνική εικόνα από το σπίτι μου, στα 3 μέτρα απόσταση.
Αναλόγως (για να το δεις οπτικά) μία οθόνη 300'', όταν την βλέπεις από τα 50 μέτρα είναι μικρότερη από το κινητό σου των 4 ιντσών αν το έχεις κολλημένο στο πρόσωπό σου.

Σωστά, αλλά δεν βλέπω τι σχέση μπορεί να έχει το που είσαι εσύ στην αίθουσα που συμβαίνει το φυσικό γεγονός και η αίσθηση που αποκομίζεις εκείνη την ώρα 30 μέτρα απ´την σκηνή, με το αποτέλεσμα που θα δώσουν τα μικρόφωνα που ηχογραφούν το ίδιο γεγονός την ίδια στιγμή ακριβώς πάνω στην ορχήστρα !

Μήπως εννοείς κάτι άλλο;

Πάντως για να βάζουμε και μερικά πράγματα στην θέση τους,ηχείο δαπέδου,έστω και στον μεγάλο χώρο δεν παίρνουμε για εντάσεις.
Το παίρνουμε γιατί τον γεμίζει άκοπα,όμορφα,χωρίς ζόρια.
Κι αυτή είναι η διαφορά από ένα βάσης.
Αν ήταν έτσι καθαρίζαμε με ένα βάσης σε nearfield όπου ειδικά σε μεγάλο χώρο είναι μαγεία μιας κι ο τελευταίος συμμετέχει ελάχιστα.

Μην ξεχνάμε όμως πως το σύστημα δεν είναι μόνο για κριτικές ακροάσεις,εγώ πχ.,όσο είμαι σπίτι παίζει και θέλω η μουσική να απλώνεται όμορφα στον χώρο,όχι να ψάχνομαι για το sweet spot,είναι άλλη η ώρα του sweet spot,δεν είναι όλη μέρα...

Last edited:

Πάντως για να βάζουμε και μερικά πράγματα στην θέση τους,ηχείο δαπέδου,έστω και στον μεγάλο χώρο δεν παίρνουμε για εντάσεις.
Το παίρνουμε γιατί τον γεμίζει άκοπα,όμορφα,χωρίς ζόρια.

Αυτό είναι σχετικό και έχει να κάνει με τη σχεδίαση του ηχείου και τον ενισχυτή. Εάν η έκδοση ενός ηχείου βάσης για να μετατραπεί σε δαπέδου έχει άλλο ένα μεγάφωνο που λειτουργεί παράλληλα, τότε μιλάμε για βουτιές στην αντίσταση που ζορίζουν τον ενισχυτή και το αποτέλεσμα μόνο ομοιόμορφο δεν είναι. Εντυπωσιακό μπορεί να ακούγεται, σωστό όμως δεν είναι. Παράδειγμα οι εισαγωγικοί ενισχυτές AV που καλούνται να οδηγήσουν εμπρός ηχεία δαπέδου. Γονατίζουν στα δύσκολα. η κακή οδήγηση του μεγαφώνου μπορεί να εκληφθεί ως "περισσότερο μπάσο" πολλές φορές.

Κάτι ακόμη που σκεφτόμουν και νομίζω πως αξίζει να αναφέρω...
Οι περισσότεροι από εμάς επισκέπτονται τις εκθέσεις που γίνονται τον Οκτώβρη στα διάφορα ξενοδοχεία.

Είναι τυχαίο, που στα συνήθως τυπικά-μικρά δωμάτια η συντριπτική πλειονότητα των συστημάτων που εκτίθενται με μικρά ή μεσαία ηχεία δίνουν αποτέλεσμα από πολύ καλό έως και εξαιρετικό, όπως συνέβη και στη τελευταία έκθεση;

Είναι τυχαίο πάλι, που στην ίδια έκθεση, πανάκριβο, μεγάλο και κατά γενική ομολογία καταπληκτικό ηχείο, συνδιασμένο με επίσης αστρονομικού κόστους συνοδά που εκτίθετο σε μικρό δωμάτιο έδινε (για να το πώ πολύ μαλακά) αποτέλεσμα που καμμία απολύτως σχέση δεν είχε με τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητές του; Με άλλα λόγια θαβόταν...

Είναι τυχαίο πάλι που παλαιότερα (δεκαετίες πίσω, έχουμε και κάποια ηλικία) ο πρώτος αντιπρόσωπος που εισήγαγε τότε την συγκεκριμένη μάρκα των αμερικανικών ηχείων, -όπως και άλλοι που έδειχναν πολύ μεγάλα ηχεία- στις εκθέσεις έκλεινε ίσως την μεγαλύτερη αίθουσα, στην οποία έδιναν θεικό αποτέλεσμα και τα ογκώδη της σειράς, αλλά και τα μικρότερα;

Είναι πάλι τυχαίο, πού σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν κάποιοι εκθέτες (κάτι παλιές καραβάνες με μπόλικη γνώση του αντικειμένου) όταν χρησιμοποιούσαν ογκώδη ηχεία σε μικρά δωμάτια, τα παρουσίαζαν με κλειστή την πόρτα του δωματίου, για να μην ακούγονται οι έξω, χρησιμοποιώντας πάντα χαμηλές εντάσεις, πάλι με σωστό αποτέλεσμα;

Είτε το θέλουμε είτε όχι, το μεγάλο, ογκώδες και συνήθως δαπέδου ηχείο, θέλει τον χώρο του και οι λίγες εξαιρέσεις μάλλον επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Αυτό είναι σχετικό και έχει να κάνει με τη σχεδίαση του ηχείου και τον ενισχυτή. Εάν η έκδοση ενός ηχείου βάσης για να μετατραπεί σε δαπέδου έχει άλλο ένα μεγάφωνο που λειτουργεί παράλληλα, τότε μιλάμε για βουτιές στην αντίσταση που ζορίζουν τον ενισχυτή και το αποτέλεσμα μόνο ομοιόμορφο δεν είναι. Εντυπωσιακό μπορεί να ακούγεται, σωστό όμως δεν είναι. Παράδειγμα οι εισαγωγικοί ενισχυτές AV που καλούνται να οδηγήσουν εμπρός ηχεία δαπέδου. Γονατίζουν στα δύσκολα. η κακή οδήγηση του μεγαφώνου μπορεί να εκληφθεί ως "περισσότερο μπάσο" πολλές φορές.

Μα φυσικά.
Άλλωστε εγώ δεν μίλησα για ενισχυτές και εννοείται πως ο καθένας θα κάνει ότι μπορεί καλύτερο για να οδηγήσει τα ηχεία του,είτε δαπέδου είναι αυτά είτε βάσης.

Το κύριο πλεονέκτημα των μικρών ηχείων είναι η πιο ξεκάθαρη, και μεγαλύτερη εικόνα <sound stage>

Οι μικροί δορυφόροι, όχι τα μικρά ηχεία που συνδυάζονται με υπογούφερ, έχουν το μεγάλο μειονέκτημα ότι πολλές φορές δεν υπάρχει σωστή ηχητική ομογένεια μεταξύ δορυφόρων και sub με αποτέλεσμα μια αισθητά μεγάλη τρύπα στην κάτω μεσαία περιοχή.

Τα μεγάλα έχουν το πλεονέκτημα της πιο φυσικής και δυναμικής αναπαραγωγής.

Είναι θέμα επιλογής και κριτηρίων, και τελικά σίγουρα θέμα κολοκυθόπιτας το τι αρέσει στον καθένα να ακούει.

absolutely right!

Για αυτό έγραψα και "ναι καλά..." στο προηγούμενο μήνυμα...

thanx για τη κοστολόγηση! :2thumb22sup:

Το κόστος είναι από την δική μου εμπειρία στο να κάνω τα 25-30τμ λειτουργικά..
Για μεγαλύτερους χώρους (αποκλειστικά για χρήση ακρόασης, και ανάλογα τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν)το κόστος φυσικά ανεβαίνει.