Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Παρακαλώ επιτρέψτε ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου "Περί Αυθεντικότητας Δίσκων Βινυλίου, Τόμος 1ος Η Εποχή της ΕΜΙ:
[* Ο Αγγλόφωνος ειδικός τύπος, μεταφράζοντας κατά λέξη τα δύο συνθετικά μέρη της Ελληνικής λέξης stereophonic, την επεξηγεί ως «solid sound». Η επεξήγηση αυτή δεν βοηθά τον αναγνώστη και δεν αποδίδει το πραγματικό νόημα της λέξης. Άλλωστε, «solid» είναι και ο μονοφωνικός ήχος. Η λέξη stereophonic υιοθετήθηκε ως το αντίθετο της άλλης Ελληνικής λέξης monophonic, για να προβάλλει τα πλεονεκτήματα του στερεοφωνικού ήχου έναντι του μονοφωνικού. Πιο συγκεκριμένα την αίσθηση του ήχου στον χώρο, την αίσθηση της κατανομής στον χώρο των οργάνων μιας ορχήστρας και των φωνών. Στην τρισδιάστατη γεωμετρία την στερεομετρία στερεό ονομάζεται κάθε γεωμετρικό σχήμα το οποίο εκτείνεται στις τρεις διαστάσεις και έχει όγκο. Στερεό είναι και ένα δωμάτιο, μια αίθουσα συναυλιών. Τα ανθρώπινα σώματα και τα μουσικά όργανα έχουν επίσης όγκο. Ο ήχος που παράγεται από τις φωνές και τα όργανα μιας ορχήστρας μέσα σε μια αίθουσα διαχέεται στις τρεις της διαστάσεις και έχει κάποιο όγκο. Η λέξη stereophonic απεικονίζει το στερεό της αίθουσας αλλά και των οργάνων της ορχήστρας, τον όγκο τους στις τρεις διαστάσεις μαζί με τον αέρα που τα περιβάλλει. Η καταγραφή του συμβάντος και η αναπαραγωγή του απεικονίζει το συμβάν στις τρεις του διαστάσεις. Γιαυτό, η σωστή ερμηνεία της λέξης stereophonic δεν είναι «solid sound», αλλά τρισδιάστατος ήχος.] Σημ. Σελ. 13

Μια άλλη περίπτωση μεγέθους ηχείων όπου δεν έχει αναφερθεί καθόλου είναι το μέγεθος των ηλεκτροστατικών. Προσωπικά όταν ακούω την συγκεκριμένη λέξη η σκέψη μου πάει αμέσως στην Martin Logan. Ίσως επειδή για αρκετό διάστημα ήμουν κάτοχος αυτών των ηχείων. Τα Martin Logan παρουσιάζουν ένα περίεργο φαινόμενο. Ενώ η καμπίνα τους είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του ηχείου, βγάζουν απίστευτο μπάσο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρό χώρο.
Δείτε ένα τυπικό ηχείο της Martin Logan

image.jpg

Προσέξτε πόσο μικρή είναι η καμπίνα σε σχέση με το ύψος του ηχείου. Μπορεί να έχει τα ίδια λίτρα με ένα μεγαλούτσικο ηχείο βάσης.

Last edited:
υβριδικα σιγουρα, οπως το King sound

αλλα για να κατεβουν πιο χαμηλα χρειαζονται μεγαλη επιφανεια (m^2) οποτε αμιγως δυσκολο

Δες και αυτο της ER Audio

Η απάντηση πρακτικά, είναι όχι.
Ολοκληρωμένο ηλεκτροστατικό/ηλεκτρομαγνητικό/NXT βάσης δεν υπάρχει.
Όταν βλέπουμε μικρά, είναι δορυφόροι που έχουν ματσαριστεί με κάποιο υπογούφερ, κατά βάση ενεργό μιας και η αντίστασή τους είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα θα ταίριαζαν με κάποιο παθητικό με επιτυχία.
Αέρινα πρίμα, μεσαίες που παλεύονται, αλλά αν δεν έχεις ημίδιπλο σεντόνι, μπάσο δεν πρόκειται να ακούσεις...

Υπήρχε το Pristine της Souns-lab το οποίο είχε εξαίρετες κριτικές αλλά καταργήθηκε λόγω κόστους κατασκευής. Είχε μια βάση μεταλλική που ξεκινούσε οριζόντια πατώντας στο δάπεδο και μετά υψωνόταν η μεταλλική κατασκευή από εμπρός ανοδικά προς τα πίσω. Εκεί πάνω συνέχιζε το πάνελ σε μεταλλικό σκελετό. όλη αυτή η κατασκευή ήταν δαπανηρή. Μάλιστα το Aura που είχε βγει και ήταν δαπέδου, και είχε μεταλλικό σκελετό πολύ απλό κόστιζε περίπου το ίδιο ΑΛΛΑ ήταν μεγαλύτερο σε διαστάσεις και ακόμη καλύτερο σε απόδοση. Έμπαινε σε μικρούς αλλά και σε μεγαλύτερους χώρους. Λ.Σ.

Ok...

Πήρε ο ευτυχής νέος κάτοχος τα ωραία του ηχεία βάσης και τώρα τί;

Επειδή είναι βάσης και μικρά,τα βάζουμε όπου κι όπως βολεύει;

Εντάξει...όλοι με το Hi Fi ασχολούμαστε λίγο-πολύ κι όλοι ανάλογα την εμπειρία μας δεν θα τα παραπετάξουμε απαιτόντας απ' αυτά να αποδίδουν τα μέγιστα.Εννοείται,ότι θα τα τοποθετήσουμε στςι κατάλληλες βάσεις και θα τα οδηγήσουμε-στήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε...

Ωστόσο,υπάρχουν αρκετά γύρω απο τα ηχεία βάσης,που δεν είναι και τόσο δεδομένα.

58%20-%20Sony.jpg

Στην παραπάνω εικόνα και γενικά στις εκθέσεις,όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι τα ηχεία βάσης,ναι μεν είναι για μικρομεσάιους χώρους(όπως τα δωμάτια των εκθέσεων),αλλά σχεδόν ποτέ δεν θα τα δείτε στριμωγμένα σε γωνιές.Συνήθως τα βλέπουμε όπως στην φωτο.

Μ' αυτή την τοποθέτηση και τον ακροατή καθισμένο ανάλογα,ναί μεν μπορεί να χάνουμε σε χαμηλές,αλλά κυριολεκτικά εξαφανίζονται κι αναπαράγουν πολύ μεγάλη εικόνα κι αληθοφάνεια σε μεσαίες κι υψηλές.Η διαφάνεια,η ανάλυση κι η καθαρότητα είναι εξαιρετικές.Οι περισσότεροι αυτά είναι τα στοιχεία που αγαπούν στα καλά ηχεία βάσης.
Θυμάμαι όταν πρωτάκουσα τα Proac Responce SC1 έτσι τοποθετημένα κι οδηγούμενα απο ένα μεγάλο σέτ προ-τελ.Ερωτας με την πρώτη.Τα αγόρασα με την μία και δεν κόστιζαν και λίγο τα μικρά στο μάτι αυτά ηχεία.Με τις βάσεις+σκάγια για το γέμισμά τους,τότε μου πήγαν περίπου 2500(αντικραδασμικά τα είχα).Στο μικρό δωμάτιο που τα τοποθέτησα,δεν είχα την δυνατότητα για να τα στήσω έτσι.Τα άκουγα σε near field.Κέρδισα σε μπάσο,εντάσεις,ατάκα και δυναμικά-λογικό ήταν.Αλλά αυτή η μαγική ανοιχτοσύνη της σχετικά ελέυθερης τοποθέτησης τους δεν υπήρχε πιά...

Θα πούν κάποιοι,άν μπορούσαμε να τα τοποθετήσουμε έτσι,θα παίρναμε ηχεία δαπέδου.Απλά να θυμηθούμε,ότι μιλάμε για μικρούς και μικρομεσαίους χώρους και για την καλύτερη τοποθέτηση των ηχείων που επίσης καλύτερα αποδίδουν μέσα σ' αυτούς.Ηδη το έχουμε συζητήσιε εκτεταμένα στις προηγούμενες σελίδες.

Το νόημα όλων αυτών είναι,ότι έχοντας στο μικρομεσάιο χώρο μας ηχεία βάσης,καλό θα ήταν να ψάχνουμε την χρυσή τομή μεταξύ οικιακών αναγκών κι ακρόασης της μουσικής.Να επιδιώκουμε,κατά το δυνατό την βέλτιστη θέση τοποθέτησης τους.

Μερικές ακόμη...

73%20-%20Venice%20Audio.jpg

62%20-%20TAD%20Pioneer%20%20-%20the%20little%20system.jpg

10.png

hero2.jpg

page22_blog_entry7_1.jpg

c0113001_1951845.jpg
001-01.jpg

Δέστε στην προτελευταία φωτο.Εχουν σημαδέψει(μετά απο ώρες δοκιμών) στο πάτωμα,που ακριβώς και με ποιά κλίση σε σχέση με την θέση ακρόασης,θα τοποθετήσουν τα ηχέια...Συχνά το βλέπουμε,αλλά συνήθως περνάει απαρατήρητο ή θεωρείται σαν κάποια λόξα(δεν είναι)...

Last edited:
Απάντηση: Re: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

τωρα καλωδια πισω απο τα ηχεια εγω δεν βλεπω, τι μουσικη περιμενεις να ακουσει η κυρια

Είδες για να είναι νοικοκυρά κάποια;Ούτε φαίνονται.
(Πάντως το σύστημα μπορεί να μην παίζει μουσική,η κυρία όμως...:worshippy:)

Re: Απάντηση: Περί μεγεθών...Στα ηχεία...

Δεν ξέρω, αν ότι βλέπουμε είναι στημένο για τη φωτογραφία, αλλά εμένα ...ο The Unique Thelonious Monk στο τοίχο και η οπτική γωνία που τον βλέπω, μου αρέσει:Banane0:...

Εμένα μου θυμίζει τις φωτογραφίες που ανεβάζουν στο facebook με τις πατούσες τους με φόντο τη θάλασσα... :chinscratch:

Αλλη μιά ενδιαφέρουσα φωτο...

Sonus Faber Guarneri,Audio Research και διπλά REL υπογούφερ.

IMG_3571-sonus-faber-guarneri-speaker-and-arc-amps-and-rel-subwoofer-small.jpg