Περί NetBooks: απορίες, γνώμες, προτάσεις...

Ναι αλλά εσύ μιλάς για κανονικό λάπτοπ, με ισχυρό διπύρηνο... καμία σχέση με τα netbook όπως το δικό μου... Και με άλλες παραξενιές όπως διπλούς SSD δίσκους, 3πλά power saving modes, atom κλπ...

ενα δικιο το εχεις σε αυτο το σημειο αλλα θαρρω πως τα seven ερχονται για σχετικα αδυναμα συστηματα,μετα την αποτυχια των vista σε αυτο το θεμα.
υπαρχουν χρηστες που αναφερουν την εγκατασταση των seven σε pentium III και ειναι ενθουσιασμενοι,επισης σε P4,κτλ.

δες εδω http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=233472

Το bios τους υποστηρίζει bootάρισμα από usb stick. Ούτε cd ούτε dvd χρειάζεται. Περνάς στο στικάκι το λειτουργικό και η εγκατάσταση γίνεται από εκεί...

Δεν αντιλέγω,αρκεί να ακολουθήσεις σωστά τους οδηγούς .
Σε αντίθετη περίπτωση θα τα βρεις μπαστούνια.

Το bios τους υποστηρίζει bootάρισμα από usb stick. Ούτε cd ούτε dvd χρειάζεται. Περνάς στο στικάκι το λειτουργικό και η εγκατάσταση γίνεται από εκεί...

εννοείς αντιγράφεις το cd εγκατάστασης στο στικάκι και το περνάς ?
ισχύει και γιά τα windows ?

Δεν ξέρω αν έχει ξαναναφερθεί ,αλλά ως παθών σκαλίζοντας το
Acer Aspire One 150 και καθιστώντας το εντελώς νεκρό ,βρήκα τον παρακάτω οδηγό και κατάφερα και το "ανέστησα".
Με έβγαλε από το άγχος του σέρβις.

http://macles.blogspot.com/2008/08/acer-aspire-one-bios-recovery.html

εννοείς αντιγράφεις το cd εγκατάστασης στο στικάκι και το περνάς ?
ισχύει και γιά τα windows ?

Υπάρχουν ειδικά utilities που χρησιμοποιώντας το cd εγκατάστασης των windows, δημιουργούν iso αρχείο απευθείας στο usb. Στη συνέχεια bootάρεις από το στικάκι, και η εγκατάσταση γίνεται κανονικά, σαν από cd. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό.

Re: Απάντηση: Περί NetBooks: απορίες, γνώμες, προτάσεις...

επίσης ubuntu 8.10 θα το ήθελα πολύ είναι η αλήθεια, μιας και τώρα αποτελεί το βασικό μου λειτουργικό στο λάπτοπ. Εχουμε κανέναν δοκιμασμένο οδηγό? Κατά περίεργο τρόπο δεν παίζει το live ubuntu 8.10 στικ μου όπως έγραψα.

Σε πρώτη φάση, πέρνα το ubuntu 8.10 στο στικάκι σου, με τη βοήθεια του unetbootin (http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=198821&package_id=264540). Στη συνέχεια bootαρε κανονικά από το usb, αφού δηλώσεις στο bios ως πρώτο δίσκο το usb (εδώ θέλει προσοχή, γιατί πολλοί την πατάνε. Αυτό που χρειάζεται στο bios είναι να αλλάξεις τη σειρά των δίσκων, και όχι να δηλώσεις ως πρώτη συσκευή "removable device").
Μετά κάνε κανονικά εγκατάσταση του ubuntu, ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό http://www.array.org/ubuntu/setup-intrepid.html
Για να μην παιδευτείς, και επειδή στην αρχή δεν θα λειτουργεί το wireless, να έχεις το 901 συνδεδεμένο μέσω ethernet. Αφού κατέβουν όλες οι ενημερώσεις από το array.org, θα λειτουργεί και το wireless σου, οπότε θα μπορείς να ελευθερώσεις το ethernet.
Τέλος, για να λειτουργήσουν όλα τα hotkeys (cpu scaling, wireless on/off, webcam on/off κ.λπ.), κατέβασε και το σκριπτάκι που θα βρεις στο http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=49081&p=1 και είσαι έτοιμος. Αν κολλήσεις πουθενά, εδώ είμαστε...

Τελικά κάτι δεν πάει καλά με το στικάκι, το οποίο το είχα φτιάξει μέσα από το ubuntu με το δικό του εργαλείο. Τώρα είμαι με liveCD, χρησιμοποιώντας έναν usb2 to IDE μετατροπέα, με ένα (πρώην εσωτερικό) DVDrom. Σε 2 λεπτά είχα Ελληνικά. Το μικρό με liveCD και ubuntu, αποκρίνεται καλύτερα από ότι με Xandros από τον SSD! Εκτός απο τα hotkeys και wifi όπως είπες, όλα τα υπόλοιπα φαίνονται να παίζουν κατευθείαν! Εντυπωσιακό το ubuntu, για άλλη μια φορά! :grinning-smiley-043

Η τελευταία σκέψη μου είναι να μπουν πρώτα τα ΧΡ (αναγκαστικά για τα προγράμματα που θέλουν win, και δεδομένης της δυσκοιλιότητας των win όταν υπάρχει ήδη άλλο λειτουργικό) στον SSD, και να βρω μια γρήγορη SDHC και να βάλω εκεί το ubuntu... Το οποίο από ότι φαίνεται πάλι θα είναι το κυρίως λειτουργικό μου.

τελευταία σκέψη μου είναι να μπουν πρώτα τα ΧΡ (αναγκαστικά για τα προγράμματα που θέλουν win, και δεδομένης της δυσκοιλιότητας των win όταν υπάρχει ήδη άλλο λειτουργικό) στον SSD,ό μου.

αφου προσπαθεις που προσπαθεις να δεις που θα καταληξεις,δωσε μια ευκαιρια και στα seven,δεν χανεις και τιποτα,λιγο απο τον χρονο σου μονο.

τωρα θα με ρωτησεις γιατι επιμενω τοσο πολυ?
διοτι ειναι η πρωτη φορα εδω και πολλα χρονια που καποιο λειτουργικο και ειδικα της ms με αφησε κυριολεκτικα αναυδο!!

Last edited:
αφου προσπαθεις που προσπαθεις να δεις που θα καταληξεις,δωσε μια ευκαιρια και στα seven,δεν χανεις και τιποτα,λιγο απο τον χρονο σου μονο.

τωρα θα με ρωτησεις γιατι επιμενω τοσο πολυ?
διοτι ειναι η πρωτη φορα εδω και πολλα χρονια που καποιο λειτουργικο και ειδικα της ms με αφησε κυριολεκτικα αναυδο!!

Το μικρούλι το θέλω για την γυναίκα (που δεν ξέρει και πολλά), να χαζεύει νετ, να διαβάζει email, και για κάποιες "on the go" εξειδικευμένες εργασίες για μένα στο αμάξι, π.χ. VAG COM. Φυσικά θέλω να "παίξω" και λιγάκι μαζί του, μερικές μετρήσεις σε σχέση με το άλλο μου μικρό (intel D201gly2) και τέτοια. Για τις δουλειές λοιπόν που το θέλω, ένα λειτουργικό σε beta μορφή με άγνωστες δυνατότητες δεν μου κάνει. Αντίθετα, ένα linux για ασφάλεια στο δίκτυο για έναν χρήστη (με μειωμένα δικαιώματα) που δεν ξέρει να προφυλαχτεί, είναι ότι πρέπει. Και τα δοκιμασμένα winXP με τα οποία τα προγράμματα που θέλω είναι συμβατά. Τώρα αν θέλω να δοκιμάσω τα "έβδομα", τα βάζω και σε κάποιο άλλο πισί μου...

Και πάμε τώρα στα πρακτικά... Φωτό:

:: :: ::

Τραγική διαφορά σε μέγεθος με το 17άρι ε??... :grinning-smiley-043
Στην τρίτη φωτό, μετά από boot με Ubuntu liveCD, οπου φαίνονται τα power states του ΑΤΟΜ, καθώς και το hyperthreading του (σαν δύο επεξεργαστές).
Στην τέταρτη φωτό, η προίκα του... SDHC 8GB class6 και ένα USB stick mini 8GB επίσης.

Θα του αγόραζα και μνήμη (τώρα έχει 1GB / 400MHz <- περίεργο να έχει τόσο χαμηλή ταχύτητα), μια kingston 2GB/667 που διάβαζα ότι έχουν πάρει πολλοί και είναι ΟΚ... Μιας και θα πρέπει να έχει μνήμη, αφού παντού προτείνουν να μην χρησιμοποιείται swap file στους SSD. Αλλά μέχρι να τηλεφωνήσω για να την παραγγείλω, έπαψε να είναι ετοιμοπαράδοτη εκεί που θα πήγαινα... Τέσπα, μετά τις αργίες.

υγ. Ξέχασα να βγάλω και μια φωτό με ανοιχτό το κάτω καπάκι να φαίνεται το SSD, η μνήμη και κάποια ακόμα εντόσθια.... :AFADF0:
υγ.2 Εντός των επόμενων 2-3 ημερών ευελπιστώ να βρω λίγο χρόνο για όλη την διαδικασία για το πέρασμα των ΧΡ... nlite κλπ... Και μετά, ubuntu στην SDHC δοκιμαστικά αν "τραβάει"... -bye-

Last edited:
Μετά από αρκετή ταλαιπωρία με το nlite, ακολουθώντας τον οδηγό στο http://wiki.eeeuser.com/ , και αλλάζοντας διάφορα που δεν μου άρεσαν, εφτιαξα ένα νέο bootable cd με ξαλαφρωμένα windows... Περάστηκαν, και μετά μπήκαν και οι drivers της asus / intel. Μια χαρά είναι το μικρούλι με ΧΡ. Ακόμα δεν έχω κάνει τα διάφορα tweeks, αλλά η απόκριση του είναι σχετικά καλή (αλλά μου φαίνεται πιο αργό από το D201gly2 που έχω επισης με ΧΡ). Επίσης κάτι περίεργο βλέπω με τους χρονισμούς επεξεργαστή και μνημών... Που θα το ψάξω περισσότερο.

... και μια ερώτηση. Υπάρχει καμιά έκδοση antivirus ειδικά φτιαγμένη για netbooks (ελαφριά και γρήγορη)?

Στα άλλα μου έχω KIS (σουίτα) αγορασμένο, avast και AVG... τα δύο τελευταία είναι free και σχετικά ελαφριά... Καμιά άλλη πρόταση υπάρχει?

Απλα με την θηκη της μανας του δεν μπορεις να εχεις μαζι και τον φορτιστη του η καποιο αλλο αξεσουαρ. Και εγω την εχω αλλα μονο για προστασια πανω στο γραφειο.

Re: Απάντηση: Περί NetBooks: απορίες, γνώμες, προτάσεις...

Απλα με την θηκη της μανας του δεν μπορεις να εχεις μαζι και τον φορτιστη του η καποιο αλλο αξεσουαρ. Και εγω την εχω αλλα μονο για προστασια πανω στο γραφειο.

Επειδή φίλε μου έχεις και φωτογραφικές ανησυχίες, θα σου πρότεινα να δεις και τσάντες σαν τις TENBA MESSENGER http://www.tenba.com/pc-963-12-messenger-small.aspx NANEU LIMA http://www.naneupro.com/products/mo-s/ που μπορούν να κουβαλήσουν και το λάπτοπ (αυτές είναι μικρές και αρκετές για το netbook) και το φωτογραφικό σου εξοπλισμό. Αν πάλι δεν χρειάζεσαι τα φωτογραφικά σου, βγάζεις τη θήκη και έχεις μια ευρύχωρη στυλάτη τσάντα.

Πώς σου φαίνεται;