Περι optimization εξωτερικων σκληρων δισκων στην μουσικη αναπραγωγη

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Απάντηση: Re: Απάντηση: JPlay

Φίλε ευχαριστώ για την επισήμανση του συγκεκριμένου λογισμικού.
Το εγκατέστησα και είδα ότι το latency ήταν μόνιμα πάνω από 8000 μs.
Σε αναζήτηση της αιτίας, διαπίστωσα ότι απλά σβήνοντας το ασύρματο δίκτυο του υπολογιστή (στην ουσία δεν το χρειάζομαι) έριξε το latency σε επίπεδα κάτω του 100 μs!

:ernaehrung004:
Μικρό το εργαλείο αλλά κάνει δουλίτσα.
Να 'σαι καλά!

Dr Pan K

Supreme Member
18 December 2010
9,067
Re: JPlay

Σαν του Σταυρου καλη ωρα. μια βολτα σε ενα σχετικο μαγαζι η στο νετ, και αντι να αλλαζεις σε (σχετικα ακριβους δικτυακους σκληρους) τσιμπας ενα ρουτερ με δυνατοτητα usb για σκληρους (+εκτυπωτες συνηθως) και κοτσαρεις απανω ολη την συλλογη σου. μετα ολες οι συσκευες κανουν slave τον σκληρο μεσω wifi και ακους σε ολα τα δωματια με ολα τα συνδεδεμενα συστηματα απο ενα μοναδικο σκληρο.

δινω παραδειγμα τετοιας συσκευης εδω

economides

AVClub Addicted Member
21 October 2008
2,811
Αθηνα !!!!

Εγω παντως πριν φυγω απο Ελλαδα πηρα ενα σκληρο 4TB, εχω γεματα τα 3 και κατι και ειμαι μια χαρα, γιατι να εχεις πολλους για μουσικη ??

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,731
Αθήνα

ευχαριστώ πολύ παιδιά!!
θα πάω απο αύριο να το ψάξω να δω τι θα βρω αρχικά στα μαγαζιά και βλέπουμε!!!

λύση τύπου hub δεν υπάρχει ή δεν προτείνεται; εννοώ δλδ ενα usb hub που να έχει έξοδο δικτύου ωστε να χρησιμοποιήσω το υπάρχων ρουτερ και να μην μπλέξω με σεταρίσματα ρουτερ κλπ μιας και δεν το έχω και πολύ το σπόρ!!!

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,731
Αθήνα

3TB μουσικής ωρέ Μιχάλη? Και τα ακούς όλα ρε φίλε?

Εγω παντως πριν φυγω απο Ελλαδα πηρα ενα σκληρο 4TB, εχω γεματα τα 3 και κατι και ειμαι μια χαρα, γιατι να εχεις πολλους για μουσικη ??
Οχι Αντώνη δεν είναι όλοι οι σκληροί γεμάτοι μουσική... στην ουσία απο τον έναν 1TB (f/w) ακουω απλά είπα πως υπάρχουν και οι υπόλοιποι....

Αντρέα δεν περίμενα κάτι λιγότερο απο εσένα ... 3 ΤΒ ωρε τι γουστα θα έχει εκει μεσα!!!!!!

Βέβαι έχω ακούσει και μεχρι και 8ΤΒ εδω στο φόρουμ ή κάπου εκει τέλος πάντων ... τώρα το τι ακουει απο όλα αυτα είναι αλλο θέμα!!!

Chris1967

Supreme Member
11 September 2010
4,223

Με usb2 στο router και να φανταστώ και 100αρι δίκτυο ή wireless όχι gigabit,
Και με το μέγεθος των αρχείων/βιβλιοθηκών σήμερα
Καλά έκανες και είχες παράπονα ταχύτητας ΙΜΗΟ.
Παρόλα αυτά ακόμα και έτσι – για αναπαραγωγή- μπορεί κάτι να κερδίσεις σε σχέση με το να είχες τους δίσκους πάνω στο ίδιο usb hub με το dac.

Ένα σημερινό NAS καλά θα κάνει να γεμίζει Gbit.

Συμφωνώ απόλυτα...

Εγώ έχω έναν Seagate Go Flex 3T , επάνω στο Air Ties 5453

και τώρα είδα ότι έχω και εγώ USB επάνω...:ROFLMAO:

Πάντως αυτά τα δύο δεν ήταν ακριβή λύση (στα 300 ευρώ περίπου νομίζω και τα δύο) και τα έχω πάνω από ένα χρόνο τώρα και δουλεύουν άψογα... άσε που σταματήσανε τα περίεργα με το adsl modem router της HOL...

Η ταχύτητα πρέπει να είναι καλύτερη από το να έχεις συνδεδεμένο ένα USB δίσκο επάνω στο router...

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη

Two years ago in a AVClub meeting in my house with at least 30 participants we audiotioned 4 DACs (EmmLabs, Weiss, Wyred4sound and Antelope) and we experienced more differences when we changed players between Amarra and Pure Music than we experienced changing Dacs !! (Sonus Naturalis had made an extensive comment on that at the forum)
Επιβεβαιώνω του λόγου το αληθές!
Ακριβώς έτσι! -bye-

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629

Πάντως παίδες πριν κάνετε αγορές τύπου NAS, ρίξτε μια ματιά στην σχετική μας κατηγορία, θα βρείτε πολλές λύσεις:
http://www.avclub.gr/forum/forumdisplay.php/172-Συστήματα-Αποθήκευσης-Home-Servers
Και αυτό το λέω γιατί με τους 2/3TB δίσκους που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή σε καλή τιμή euro/GB, το usb2 είναι πολύ πολύ αργό όπως και το 100Mbps Ethernet ή και το σύνηθες wireless.
Ο χρόνος είναι χρήμα και συζητάμε για μεγάλες διαφορές…

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,731
Αθήνα

Συμφωνώ απόλυτα...

Εγώ έχω έναν Seagate Go Flex 3T , επάνω στο Air Ties 5453

και τώρα είδα ότι έχω και εγώ USB επάνω...:ROFLMAO:

Πάντως αυτά τα δύο δεν ήταν ακριβή λύση (στα 300 ευρώ περίπου νομίζω και τα δύο) και τα έχω πάνω από ένα χρόνο τώρα και δουλεύουν άψογα... άσε που σταματήσανε τα περίεργα με το adsl modem router της HOL...

Η ταχύτητα πρέπει να είναι καλύτερη από το να έχεις συνδεδεμένο ένα USB δίσκο επάνω στο router...
και εγώ segate go flex έχω 2Χ1ΤΒ αν μπορούσα να βρω μόνο την βάση του home θα ήταν τέλειο!!

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,731
Αθήνα

Για να επανέλθουμε στα off topic :smash: νομίζω πως στο Mac o firewire δίσκος δεν "επιβαρύνει" το συστημα τόσο οσο ενας USB σε PC!!
Ετσι δεν είναι;

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Απάντηση: JPlay

Αφού επανήλθαμε στο off topic λοιπόν,να πω κι εγώ πως στα δικά μου βιολιά,SSD Vs NAS,η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του πρώτου ακουστικά με πολλά ερωτηματικά όμως εάν ήταν καν διαφορά.
Στα υπόλοιπα,(ταχύτητα,ευχρηστία,κλπ..),ο SSD πολύ μπροστά όμως.
(Ομολογώ πως δεν σας πίστευα,πίστευα πως όλη αυτή η διαδρομή θα είχε κόστος έναντι των 20 cm της εσωτερικής σύνδεσης,η δοκιμή όμως ήταν διαφωτιστική.)
Και πάλι ευχαριστώ.

artman

AVClub Enthusiast
30 November 2008
768
Πειραιάς

Θα ήθελα κάποιος να τεκμηριώσει την υπεροχή του NAS. Αν ήταν συστοιχία RAID θα το καταλάβαινα (θα καταλάβαινα την υπερβολή δηλαδή,
αφού δεν μιλάμε και για καμιά τεράστια διαμεταγωγή -για αρχεία ήχου πρόκειται.) Αλλά καλύτερο το NAS από την άμεση διαμεταγωγή...Μυστήριο. Twilight zone

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Απάντηση: JPlay

Αφού επανήλθαμε στο off topic λοιπόν,να πω κι εγώ πως στα δικά μου βιολιά,SSD Vs NAS,η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του πρώτου ακουστικά με πολλά ερωτηματικά όμως εάν ήταν καν διαφορά.
Στα υπόλοιπα,(ταχύτητα,ευχρηστία,κλπ..),ο SSD πολύ μπροστά όμως.
(Ομολογώ πως δεν σας πίστευα,πίστευα πως όλη αυτή η διαδρομή θα είχε κόστος έναντι των 20 cm της εσωτερικής σύνδεσης,η δοκιμή όμως ήταν διαφωτιστική.)
Και πάλι ευχαριστώ.

Να προσθέσω αν έχει κάποια σημασία πως ο SSD είναι συνδεδεμένος με πρωτόκολλο AHCI κι όχι IDE. (Από το πρώτο σετάρισμα,όχι με την γνωστή μόντα.)

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη

Για να επανέλθουμε στα off topic :smash: νομίζω πως στο Mac o firewire δίσκος δεν "επιβαρύνει" το συστημα τόσο οσο ενας USB σε PC!!
Ετσι δεν είναι;
Θέλοντας και μη, για να μας κάνετε να χωρίζουμε το νήμα. :damnyou:

Άντε, συνεχίστε και κατόπιν σβήνουμε! :joker:

Αλλά να απαντήσω: Ο σκοπός είναι να μη υπάρχει conflict, ή να μην μοιράζονται δύο συσκευές κοινούς πόρους. Η ίδια η επιβάρυνση και στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι μηδαμινή.

Αντιγράφω μερικά ενδιαφέροντα από τα FAQ's της Prism Sound, που όμως ισχύουν και ενδιαφέρουν γενικότερα.

[TR]
[TD="class: plus, bgcolor: #CEC3BC, align: center"]-[/TD]
[TD="class: faqquestion"]Can I use Orpheus at the same time as other FireWire devices?[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD]Answer:Most FireWire devices are perfectly compatible with Orpheus. However, some devices, including many external hard drives, are not compatible and will cause audio drop-outs.In order to guarantee that drop-outs do not occur, we recommend that you do not share the FireWire bus with other devices.
Note that there may be more than one FireWire port on the same bus.
Most expansion cards have several FireWire ports on a single bus.
All Apple Macs have a single internal FireWire bus. However, they may have several FireWire ports on this bus, and they could be a mixture of S800 & S400 ports.
Devices cannot interact if they are on different FireWire buses. If you have a FireWire expansion card as well as built-in FireWire, you will have two separate buses, so you can put Orpheus on one and a hard drive on the other.
You will also cut available bandwidth if you put your hard drive on the same FireWire bus. When recording, audio data has to be streamed from Orpheus, to the DAW and then to the drive. When playing, audio data has to be streamed from the drive, to the DAW and to Orpheus. This effectively halves the number of channels that can be used. If the hard drive is on a separate bus, the full channel count is available.[/TD]
[/TR]

-Are external USB hard drives fast enough to use with Orpheus?
Answer:USB 2.0 has a maximum bandwidth of 480Mbit/s (60MB/s), whereas FireWire 400 has a maximum bandwidth of 400Mbit/s (50MB/s). However, differences in the way data is stored to disc mean that FireWire hard drives often perform better than USB hard drives.

For example, these benchmarks suggest that a USB 2.0 drive can write at a rate of 27MB/s and read at 33MB/s. Are these speeds sufficient for Orpheus operation?

Suppose you are recording on all inputs of Orpheus at 192kHz, and your DAW is set up to record 24-bit, uncompressed AIFF files. You will need to write (10 channels) x (192,000 samples) x (3 bytes per sample) every second. This is just under 6MB/s.

Similarly, if you play back all outputs of Orpheus at 192kHz, you will need to read (12 channels) x (192,000 samples) x (3 bytes per sample) every second. This is just under 7MB/s.

This means that USB 2.0 hard drives are more-than capable of streaming data with Orpheus at even the highest sample rates.

Αυτό όμως που πραγματικά γυρεύουν οι περισσότεροι είναι αυτό:

Optimizing your Windows PC for audio

Δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο DAC/Interface, αλλά γενικότερα και απ' ότι βλέπω το έχουν εκσυγχρονίσει.

Καλή δουλειά.

Last edited:

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,731
Αθήνα

In order to guarantee that drop-outs do not occur, we recommend that you do not share the FireWire bus with other devices.
Σαφώς και δεν μοιράζεται πουθενά αλλου η θύρα f/w...

Optimizing your Windows PC for audio

Ευχαριστούμε για το link Μιχάλη!!!!!

Chris1967

Supreme Member
11 September 2010
4,223

Οκ διάβασα και άλλες παρανοήσεις στα πιο πάνω ποστς...

Ο λόγος του NAS δεν είναι για ταχύτητα...

Είναι για:
1. Μείωση κατανάλωσης ρεύματος στο pc Που είναι συνδεδεμένο το DAC (μειωμένο για SSD)
2. Μείωση ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής (δεν ισχύει για SSD)
3. Mείωση κραδασμών (δεν ισχύει για SSD)
4. Μείωση κατανάλωση πόρων και αποσυμφόρηση του SATa

Και για τους SSD... (έχουν πάμπολλα πλεονεκτήματα , και εγώ χρησιμοποιώ) είναι ασύμφοροι οικονομικά για να έχετε επάνω μεγάλες database...

Οπότε καλύτερα ένας μικρός SSD επάνω στο pc για το λογισμικό... και φτηνότεροι απλοί δίσκοι(ος) στο NAS...

Πάντως για μένα η διαφορά σε ήχο από USB δίσκο απάνω στο pc, με δίσκο επάνω στο NAS ήταν χαώδης... απόρησα πως άκουγα ένα δύο χρόνια που τα είχα στημένα έτσι...

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Απάντηση: Re: JPlay

Οκ διάβασα και άλλες παρανοήσεις στα πιο πάνω ποστς...

Ο λόγος του NAS δεν είναι για ταχύτητα...

Είναι για:
1. Μείωση κατανάλωσης ρεύματος στο pc Που είναι συνδεδεμένο το DAC (μειωμένο για SSD)
2. Μείωση ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής (δεν ισχύει για SSD)
3. Mείωση κραδασμών (δεν ισχύει για SSD)
4. Μείωση κατανάλωση πόρων και αποσυμφόρηση του SATa

Και για τους SSD... (έχουν πάμπολλα πλεονεκτήματα , και εγώ χρησιμοποιώ) είναι ασύμφοροι οικονομικά για να έχετε επάνω μεγάλες database...

Οπότε καλύτερα ένας μικρός SSD επάνω στο pc για το λογισμικό... και φτηνότεροι απλοί δίσκοι(ος) στο NAS...

Πάντως για μένα η διαφορά σε ήχο από USB δίσκο απάνω στο pc, με δίσκο επάνω στο NAS ήταν χαώδης... απόρησα πως άκουγα ένα δύο χρόνια που τα είχα στημένα έτσι...

Οκ,τότε εξηγείται η ασήμαντη ως ανύπαρκτη διαφορά που εντόπισα.
(Καλά,για USB δίσκους δεν μπήκε καν ως θέμα στην συζήτηση,δεν διαθέτω άλλωστε,ποτέ δεν μου έκαναν κλικ...)