Re: PHOTOSHOP WORKFLOW (ολα οσα θελετε να μαθετε).
Για τα ψηφιακά
1.Αρχικά περνάνε όλα απο το Pentax Photo Laboratory για μετατροπή raw->jpeg.
Γίνονται εκεί διορθώσεις στο WB, στην συνολική έκθεση, ποσοστό noise reduction πάνω στο raw και αν κρίνω οτι χρειάζεται διαφορετικές εκδοχές jpeg με υπο-υπερεκθεση για να έχω το δυναμικό εύρος που θέλω.
2. Αν είμαι ικανοποιημένος απο την φωτογραφία εκεί, και δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, μπορεί και να σταματήσω εκεί. Αν δεν...
3.Ανοίγω το Photoshop και κάνω crop/rotate αν και όπου χρειάζεται.
Μετά έχω action που ανοίγει 4 adjustment layers.
Levels: Μετακινώ τα Black/Grey/White points εκεί που θέλω προκυμένου να αξιοποιήσω όπως θέλω το ιστόγραμμα μου. Συνήθως απλά φροντίζω να μην υπάρχουν κενά δεξια και αριστερά.
Curves: Εδώ δεν υπάρχει κάποια σταθερά. Αποτελεί κατα την άποψη μου το ισχυρότερο εργαλείο του Photoshop και ανάλογα με το τί θέλεις να κάνεις το χειρίζεσαι διαφορετικά. Συνήθως, μια ελαφρια S μορφή στην καμπύλη, με προσοχή στις τιμές φωτεινότητας κάθε περιοχής. Αν έχω όρεξη πειράζω και τα χρωματικά κανάλια ξεχωριστά. Πάντα σε mode luminosity ώστε να μην επιρρεαστεί ο κορεσμός, μόνο το κόντραστ.
Hue/Saturation: Συνήθως δεν αλλάζω εδώ τίποτε, εκτός αν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Όταν το κάνω είναι για να δώσω σε ένα χρώμα πιο καθαρό hue. Δλδ να κάνω το πράσινο της βλάστησης, πιό βαθύ πράσινο αφαιρώντας λίγο την κίτρινη χροιά απο αυτό. Το κόκκινο λίγο πιο βαθύ και έντονο χωρίς να πειράξω τα υπόλοιπά χρώματα. Το μπλέ του ουρανού πιό μπλέ, ή μωβ ανάλογα με τον σκοπό μου.
Color Balance: Στις ψηφιακές δεν το αλλάζω σχεδόν ποτέ αφού έχω ρυθμίσει το WB στο raw.
4.Έχω ετοιμάσει action με το μη καταστροφικό burn/dodge. Το θυμίζω για όσους δεν το ξέρουν. Κάνουμε καινούργιο layer, Fill ->50% Gray το γυρίζουμε σε overlay (η soft light για πιο μαλακό) blending mode, και διαλέγουμε μαλακή brush.
Με μαύρο καίμε (σκουραίνουμε), με το λευκό φωτίζουμε. Φωτίζω έτσι κάποιες πιο σκοτεινές περιοχές (διακριτικά πάντα, αν είναι πολύ σκοτεινές τότε κάνω HDR με δυο jpeg απο το ίδιο raw όπως είπα πιο πάνω). Το κάνω περισσότερο για να δώσω έμφαση σε κάποια σημεία. Πχ, στις αντάυγειες στο μαλλί σε πορτραίτα, σε λευκές ή γυαλιστερές επιφάνειες (μέταλλικές).
Επίσης για να τονίσω σημεία του σώματος, η να τα "ξετονίσω". Για παράδειγμα, στο χέρι θα σκοτεινιάσω λίγο τα πλαινά του μπράτσου και θα φωτίσω ελάχιστα το κέντρο. Αυτό θα δώσει την ψευδαίσθηση πιο γυμνασμένου δικέφαλου. Επίσης αν σκοτινιάσεις λίγο το ντεκολτέ, και φωτίσεις λίγο εκεί που το στέρνο αρχίζει και γίνεται στήθος θα τονιστεί περισσότερο.
Και φυσικά για το λευκό των ματιών και τον δοντιών, σε συνδιασμό με το desaturate tool.
5. Καινούργιο layer και με το heal tool και το clone tool αφαιρώ ότι δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Καλώδια, πινακίδες, σπυράκια κτλ.
Αν έχω όρεξη, ή υπάρχει λόγος (request) θα ασχοληθώ περισσότερο με κάποια πορτραίτα στο θέμα αυτό. Μπορεί να κάνω χρήση και του liquify αλλά πολύ πολύ διακριτικά πλέον.
6.Save
Αν θέλω να την ανεβάσω στο net, resize σε διάσταση κοντά στα 900χ600 και Sharpening. Δεν έχω καταλήξη ακόμα αν κάνει καλύτερη δουλεία το Unsharp Mask, η το High Pass Sharpening. Αν δεν μέινω ικανοποιημένος με το πρώτο, δοκιμάζω το δεύτερο. Σε ορισμένα σημεία μπορεί να βάλω λίγο blur με κάποια μάσκα αν θέλω να είναι πιό μαλακά. Save As με πρόσθεση του web στο όνομα του αρχείου για να ξέρω οτι είναι το μικρό.
Πλέον στο αρχικό δεν κάνω καθόλου sharpening, έτσι ώστε να έχω μια μήτρα απο την οποία μπορώ να πάρω διαφορετικά sharpαρίσματα ανάλογα με το τί θέλω να κάνω με το αρχείο.
Film
Εδώ ότι αλλάγες κάνω μετά το σκάνάρισμα περιορίζονται στην συνεπέστερη απεικόνιση των χαρακτηριστικών του ίδιου του φιλμ. Διαλέγω τα χρώματα που θέλω στο στάδιο της επιλογής του φιλμ, και η επεξεργασία μετά έχει τον σκοπό να αναδείξει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά.
Σε μερικά είναι πολύ εύκολο (EPP), άλλα δεν έχω κατορθώσει να φέρω τα χρώματα εκεί που πρέπει όσο και αν προσπάθησα (Ektar).
Λιγό Burn/dodge εκεί που χρειάζεται και αν.
Αφαίρεση σημαδιών σκόνης και γενικότερων ατελειών του φιλμ.
Το στάδιο 6 είναι το ίδιο και εδώ.
Γενικά, τις ψηφιακές λήψεις δεν τις λυπάμαι. Για μένα τα pixel είναι εξορισμού αποτέλεσμα επεξεργασίας. Δεν υπάρχει η φωτογραφία με την φυσική μορφή που έχει στο φιλμ. Είναι μια αναπαράσταση ενός συνόλου δεδομένων που δεν είναι σταθερό. Δεν υπάρχει δλδ ένα πρωτότυπο το οποίο οφείλω να σεβαστώ.
Στο φιλμ, απο την άλλη, υπάρχει σε φυσική μορφή, το αρνητικό ή το ίδιο το slide. Είναι η εικόνα αναφοράς, και αυτήν θα χρησιμοποιήσεις για να τυπώσεις. Οπότε προσπαθώ να μένω μέσα στα όρια που θα μου επέτρεπε η αναλογική φύση του μέσου. Που βέβαια δεν είναι και μικρά...