Re: Περί photoshop
Λοιπον, αφου σε βρηκα ορεξατο... το workflow αν και το εχω γραψει και σε αλλο θεμα ας το βαλω και εδω μια και το.... τελειοποιησα...
Πρωτα η μηχανη... τραβαω σε jpg, εχω μοντ sRGB και προφιλ natural, με ολες τις ρυθμισεις (κοντραστ, χρωματα, οξυτητα κτλ) στο 0. Τα διαφορα βοηθηματα για καμενα λευκα, προστασια απο θορυβο κτλ τα εχω απενεργοποιημενα.
Μετα το φωτοσοπ... εδω εχω αγγιξει την τελειοτητα...:violent-smiley-030: επεξεργαζομαι τη φωτογραφια,
χωρις να τη...βλεπω, μονο με τα ινφο.
Οπως ειπα και σε αλλο θεμα, εχω σεταρει το φωτοσοπ σε ολα τα χρωματικα προφιλ στο sRGB.
Ανοιγοντας τη φωτο στο φωτοσοπ απ´ευθειας, ειναι απο μονη της σε image mode 8bit. Το αλλαζω σε 16bit.
Πειραζω 3 ρυθμισεις μονο...
1. Λευκο - μαυρο σημειο.
Με το treshold βρισκω με απολυτη (θεωρω) ακριβεια τα παραπανω σημεια. Βαζω δυο color sampler. Ανοιγω τα levels σε blending mode luminocity και τοποθετω τα αντιστοιχα νουμερα των sampler σε καθε χρωματικο καναλι ξεχωριστα.
2. Ρυθμιση χρωματων.
Ανοιγω το hue-saturation σε blending mode color. Με επιλεγμενο το master κατεβαζω το δεικτη του saturation στο -97 με -98 (στην τυχη). Η φωτο γινεται ασπρομαυρη (σχεδον).
Διαλεγω το red και ανεβαζω το δεικτη του saturation στο +100. Βλεπω που εχω κοκινο χρωμα στην φωτο. Βαζω εκει (σε ενα τυχαιο σημειο αλλα να ειναι κοκινο, αφου δουλευω στο κοκινο χρωμα) ενα colorsampler. Μου δινει πχ τιμες στα ινφο R250, G160, B100.
Παω στο δεικτη του stauration και αρχιζω να κατεβαζω απο +100. Παρατηρω οτι σε καποιο σημειο και μετα, οι τιμες του RGB στο colorsampler σταθεροποιουνται δινοντας μια περιπου ουδετερη τιμη πχ R170, G167, B168.
Σε αυτο το σημειο αφηνω και το δεικτη του saturation.
Συνεχιζω με τα υπολοιπα χρωματα με τον ιδιο τροπο.
Οταν καποιο χρωμα δεν υπαρχει στη φωτο, αφηνω το δεικτη saturation στο 0.
Στο τελος, ανεβαζω το δεικτη στο master στο 0 (στην αρχικη του θεση δηλαδη) και εχω τελειωσει με τα χρωματα.
3. Κοντραστ
Το χρησιμοποιω στο περιπου και κατα περιπτωση, γιατι δεν εχω βρει καποιο δεικτη μεσω των ινφο ωστε να ελεγχω τι κανω... η διαδικασια που ακολουθω ειναι η εξης...
...κανω 2 μασκες φωτεινοτητας συμφωνα με τα λεγομενα του coupe στο στικυ θεμα. Για την καθε μια, ανοιγω και ενα layer curves με blending mode luminocity και ρυθμιζω με το ματι.
Κανω flatten, sharpenning, αλλαζω το image mode απο 16 σε 8bit (για να μπορω να σωσω σε jpg), σωζω και σας ανεβαζω αυτες τις υπεροχες φωτογραφιες που βλεπετε...:firstprize::afro:
Οπως καταλαβαινεις, η μονη φορα που κοιταω τη φωτο, ειναι αν αποφασισω να πειραξω το κοντραστ, αλλοιως δουλευω μονο με τον πινακα ινφο...
Τωρα, για επιμερους διορθωσεις ειναι αλλο κεφαλαιο νομιζω... επισης θεωρω οτι δεν υπαρχει προβλημα με το WB η με καποιο ενδεχομενο colorcast (η οτι εχουν διορθωθει νωριτερα).
Αυτα τα ολιγα....
Τωρα, οποιος καταλαβε τι ακριβως κανω και δεν εχει κατι καλυτερο να κανει καποια στιγμη:a0210:, θα ηθελα να δοκιμασει και να μου πει, τι αποτελεσματα βγαζει σε σχεση με τον δικο του τροπο επεξεργασιας...