Περί photoshop, πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας... όλες οι εκδόσεις

Re: Περί photoshop

Ilias ξεκίνησα να το κάνω, κάπου κολησα με τα σαμπλερς, ξεκόλησα και στο τέλος είχα μια αδιόρατη μεταβολή !!!. Μήπως δεν έγραψες όλα τα βήματα ??.

Εξαρταται απο τη φωτογραφια. Οσο πιο χαλια ειναι, τοσο εμφανεστερα τα αποτελεσματα. Αν ειναι σωστα φωτισμενη απλως βελτιωνεται στα σημεια... ετσι δε προτρεπουν οι περισσοτεροι? Δηλαδη, να μην ειναι εντονα χρωματα, υπερβολικο κοντραστ κτλ.

Τα samplers για να ειναι πιο ευκολα στη ρυθμιση, κανω κλικ μεσα στο κουτακι που γραφει τις τιμες και κατεβαζω με τα βελακια, παρακολουθωντας τον πινακα ινφο.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί να τεντώνεις το ιστόγραμμα στο πρώτο βήμα. Μην αφήνοντας περιθώρια κινδυνεύεις να έχεις κλιπαρίσματα σε μελλοντικά contrast enh, sharpening, saturation κλπ.

Δεν το τεντωνω, αλλα ειπα να ειμαι συντομος και περιεκτικος στο workflow.Αφηνω ενα μικρο περιθωριο ασφαλειας και για να ελεγχω το κοντραστ και το σαρπεννιγκ. Τα μαυρα τα εχω κοντα στο 2 και τα λευκα κοντα στο 252 συνηθως.

Εν τω μεταξύ βλέπω σε πολλές φωτος σου υπερκορεσμένο-υπερφωτισμένο πράσινο. Σε μένα έγινε το αντίθετο, το πράσινο έχασε λίιιιγο κορεσμό-φωτεινότητα !!!.

Αυτο ισως οφειλεται στις συνθηκες ληψεις... χειμωνιατικες, συνεφιασμενες οι περισσοτερες με εντονο colorcast σε πολλες... να φανταστεις, αμιγως πρασινο χρωμα, δεν υπαρχει σχεδον σε καμμια, ακομα και αν εχει γρασιδια... ολα κιτρινοκοκινα ειναι... ισως αυτο να φταιει...

Μαρτιο που ερχομαι, θα τα δουμε απο κοντα ελπιζω...

Σε βλέπω να θές τρίποδο σε λίγο :grinning-smiley-043

Τριποδο? Τι να το κανω... το παγκακι μια χαρα ητανε...:flipout:

Λοιπον... δοκιμασα λιγο ακομη σημερα και ειδα οτι η διαφορα της φωτομετρησης της μηχανης και της πληρους αξιοποιησης του ιστογραμματος σε μανιουαλ, ειναι 3 και κατι στοπ.... δηλαδη η μηχανη εδινε 1/1600 και εβγαλα με 1/200 και ειχε κι αλλο περιθωριο... και οι 2 ληψεις με uniWB.

Μηπως εχει κανενα προβλημα η μηχανη? Ειπαμε... υποφωτιζουν λιγο απο μονες τους να προστατεψουν τα λευκα, αλλα η δικη μου το παρακανει...:violent-smiley-030:
Δε μου φτανει που εχω αργους φακους, αν πρεπει να ανεβαζω και EV την κατσαμε τη βαρκα...

αν θελουμε μεγαλυτερο χρωματικο ευρος σε profile κ θελετε πολυ για καποιο λογο που δεν τον γνωριζω ν ασχοληθητε μ αυτο, δοκιμαστε το ECI RGB το οποιο εχει την πιο διερυμενη γκαμα.
Μετα ομως τι?

Εγω παντως δεν το ξερω αυτο το ECI RGB... εδω μολις εμαθα το uniWB...:flipout:

Tωρα για το μετα που ρωτας... ας βρω τι κανω τωρα και εχει ο Θεος...:grinning-smiley-043

Τι να σου πω ρε Λιάκο, τρία στοπ περιθώριο σου δίνει μόνο αν κάνεις σποτ φωτομέτρηση στα φωτεινά. Το uniWB συνήθως θα σου δώσει +1/2 ή μέχρι +1 σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Καλα, πολυ το παιδεψαμε... κατι που μου εμεινε ως απορια ομως... αντε και στη ληψη, εχουμε το περιθωριο και ανεβαζουμε τα στοπ...

Στην επεξεργασια, οταν παμε να φτιαξουμε το WB και φυσιολογικα (αφου ολα ειναι στο μειον) ανεβαζουμε τιμες, εκει τι γινεται? Εχουμε το περιθωριο ή τα καιμε ολα?

Xm... ta exo ligo mperdemena akoma...

Sto ACR rithmizo to WB prota kai mono auto. Ta upoloipa (opos kai to exposure) sti sunexeia me to photoshop. Opote anarotiemai, mipos... einai pou einai kameni, me ti rithmisi tou WB mipos tin kaio parapano kai den epanerxetai eukola...

Pantos, se sporadikes dokimes pou kano, perno polu kala apotelesmata, pou den ta perimena... isos prepei na to psaxo ligo parapano.

Ενα θέμα είναι το πως αποθηκεύεις στη μηχανή... RAW or jpeg. To jpeg είναι μια απλοποίηση της όλης διαδικασίας που σου αφαιρεί τον έλεγχο σε πολλά σημεία.

Εγω θα προτιμούσα το ACR γιά όλη την βασική επεξεργασία (WB, exposure, capture sharpening (προσπάθεια να διορθώσεις την θολούρα που είσάγουν στην εικόνα τα ΑntiAlias filter, diffraction στα κλειστά διαφράγματα, debayer interpolation κλπ.), black point (blacks) ..... ρύθμιση κατα το δοκούν hue, saturation, lightness ανα κανάλι (4ο tab, hue/saturation/lightness)..... ρύθμιση τονικότητας σε σκοτεινά φωτεινά (split toning), διόρθωση χρωματικών εκτροπών-βινιέττας ... κλπ.

Ειδικά οταν έχεις RAW φωτο με εξαναγκασμένη υπερέκθεση-υποέκθεση (με την εννοια οτι δεν ακολούθησες τις επιταγές της φωτομέτρησης της μηχανής) η επεξεργασία-διόρθωση πρέπει να γίνει στα γραμμικά δεδομένα του αισθητήρα (πρίν την εφαρμογή "gamma") δηλ. σε raw και όχι σε jpeg σε "x" RGB χρωματικό χώρο.

Χοντρά-χοντρά αν μια υπερεκτεθειμένη/υποεκτεθειμένη φωτο δεν την έχεις σε RAW κινδυνεύεις .....
Αν δεν διορθώσεις κατά σειρά έκθεση, WB, black point .... πρίν την εφαρμογή "gamma" ... κινδυνεύεις ...
To καλό με το ACR είναι οτι εφαρμόζει τις όποιες ρυθμίσεις με την ενδεδειγμένη σειρά.

Εφόσον η όποια τεχνική σε σπρώχνει σε μεγαλύτερες εκθέσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις καλύτερα αποτελέσματα σε θόρυβο , τονική διαβάθμιση ....κλπ.

Ο μόνος κίνδυνος είναι να υπερβείς τα όρια και να έχεις πραγματικά καμένα φωτεινά, και ίσως κουνημένες φωτο λόγω μεγαλύτερου χρόνου έκθεσης αλλά ειδικά στις Canon όταν έχεις περιορισμούς στην ταχύτητα συμφέρει να ανεβάζεις το ISO μέχρι το ανώτερο nominal (1600 για την 40D) και όχι να υποεκθέτεις.

καλησπερα ! εχω το photoshop elements 5 αλλα εχω προβλημα με τη γλωσσα , δεν ξερω πωσ να βαλω ελληνικα ωστε να καταλαβενω ολουσ τουσ ορουσ .

Το πρώτο μέτρο είναι να δηλώσεις color space ProPhoto 16bit.

Η μετατροπή σε sRGB καλά είναι να γίνει στο τέλος και του πειράγματος στο φωτοσοπ με επιλογή perceptual.

Aκολουθησα το παραπανω στο ACR, αλλα κατα τη μετατροπη απο prophoto σε sRGB, το irfan view δειχνει εντελως διαφορετικα και χάλια χρωματα απο οτι πριν τη μετατροπη.

Δεν ξερω αν ειναι παλια εκδοση ή δεν εχω σωστο color profile στο irfanview, αλλα προκειμενου να εχω περιπετειες λεω να μεινω στο sRGB απο την αρχη εως το τελος.

Το έχω πάθει και εγώ σου λέω, Τα χρώματα στο IView και στον ΙΕ έδειχναν αλλόκοτα (υπερκορεσμένα). Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς αλλά χρειάστηκε να κάνω δύο διορθώσεις στη διαχείρηση χρωμάτων στον πίνακα ελέγχου για να στρώσει (δήλωσα το μόνιτορ ... και κάτι άλλο που δεν θυμάμαι ... ως SRGB).

Οσον αφορά το SRGB απο την αρχή ως το τέλος ... μπορεί να χάσεις κάποιους τόνους που είναι εκτυπώσιμοι αλλα μικρό το κακό. Απλά θα πρέπει να είσαι πιό συντηρητικός στη διαχείρηση του κορεσμού και κοντραστ στα πρώτα στάδια έστω και αν χρειαστεί να έχεις γενικά υποφωτισμένη εικόνα (για να αποφύγεις ανισορροπίες). Τιμές πάνω απο 240-245 έστω και σε ένα κανάλι είναι επικίνδυνες εαν πρόκειται να ακολουθήσουν κοντραστ, σατουρέισον, σαρπενινγκ.

Ρίξε μια ματιά και στο http://21stcenturyshoebox.com/tools/tonability.html
εμένα μου άρεσε αυτό που διάβασα και θα πέσει δοκιμή.

Παιδια εχω δυο αποριες.
Εβγαλα μερικα πορτρετα(ειναι ανεβασμενα στο αντιστοιχο θεμα) και κατι δεν μου αρεσει.Το προσωπο μου βγαινει υποφωτισμενο,πως μπορω να φωτησω προσωπα με το lightroom?
Επισης,ειναι τραβηγμενες με iso 100 και εχει πολυ θορυβο,φταιει η μετατροπη του Raw σε jpeg που κανει το lightroom?

Με τα αντιστοιχα ρυθμιστικα φωτεινοτητας στην επιλογη Adjustment Brush, αφου θελεις να φωτισεις συγκεκριμενο κοματι της φωτογραφιας.

Για το θορυβο δε νομιζω να φταιει η μετατροπη.

michis

Κατ'αρχην το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς fill in flash σε λήψεις με κόντρα φως.

Οπως γράφει ο Ilias για τοπικό φωτισμό ...

ή εναλλακτικά (οχι καλύτερα αλλά δεν θέλει προσοχή στη λεπτομέρεια) ανεβάζοντας luminance (και λίγο saturation) στους τόνους της επιδερμίδας (πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο) στο "hue-saturation-luminance".

Για τον θόρυβο δύσκολο να φταίει το Lightroom εκτος και εαν έκανες γερό sharpening ταυτόχρονα με μηδεν noise reduction. Ανέβασε 100% κροπ απο την πιό θορυβώδη με το πλήρες exif αν θέλεις.

Ωραια θα τα ψαξω σημερα τα σχετικα με τον φωτισμο.
Το fill in flash μπορει να περιμενει λιγακι....Μπορεις να μου πεις Ηλια τι να ανεβασω,το jpeg ολοκληρο εννοεις?

Αν έχεις RAW ανέβασέ το σε κανένα rapidshare ή κάτι αντίστοιχο.
Αν έχεις μόνο jpeg ανέβασε το αυθεντικό και αν ζορίζεσαι ανέβασε έστω 1 αντιπροσωπευτικό κομμάτι αλλά χωρίς σμίκρυνση. Και προπαντώς φρόντισε να μην σβηστεί το exif.

Σε RAW ειναι ναι.
Θα το ψαξω και θα το ανεβασω να μου πειτε τη γνωμη σας.Ελπιζω σε μερικες μερες....
Να ειστε καλα!

Παιδια κατι εκανα ελπιζω....
Ανεβασα το αρχειο στο rapidshare και ειναι εδω

Ας μου πει καποιος αν δουλευει, μπας και ανακαλυψω τι τρεχει με τον θορυβο....

Last edited:

Συγγνωμη που επιμενω,αλλα με εχει απασχολησει το θεμα με τον θορυβο.Δεν μπορω να καταλαβω τι τον προκαλεσε

το exif της φωτογραφιας ειναι:
Πληροφορίες αρχείου

Μέγεθος Αρχείου: 846 KB
FNumber: f 4.5
Flash: No Flash
ISO: 100
Αρχική Ημερομηνία: 2010:03:06 16:07:03
Εστιακή απόσταση: 36 mm
Ισορροπία 'Ασπρου: 0
Μοντέλο: Canon EOS 500D
Πρόγραμμα Έκθεσης: Aperature Priority
Τρόπος Έκθεσης: 0
Χρόνος Έκθεσης: 1/800 sec

Βλεπω και στο raw οτι δεν ειναι αυτο που λεμε ολοκαθαρη η φωτογραφια και αναρωτιεμαι τι κανω λαθος,ή αν φταιει η μηχανη μου...Μηπως εχετε καμια ιδεα?

Φίλε Michi δεν έχεις πρόβλημα θορύβου (εγώ τουλάχιστον έτσι νομίζω). Η φωτό σου είναι πάρα πολύ καλή δεδομένο και της συννεφιάς. Αυτό που σου έλειπε όπως είπε και ένας φίλος παρπάνω είναι το fill flash.. Για δες..