Περί photoshop, πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας... όλες οι εκδόσεις

Re: Περί photoshop

Φτιαχνω ενα layer με συγκεκριμενες διαστασεις (για να τυπωσω σε συγκεκριμενο μεγεθος).
Πως μπορω να ριξω επανω μια φωτο και να κεντραρει σε αυτο το layer ωστε να ισαπεχει απο τα ακρα του?

Ρε παιδια, στο φωτοσοπ 4, εχω ανοικτα διαφορα layers... και θελω να χρησιμοποιησω καποιο απο τα tools... πως το κανω?

Πρεπει να κανω flatten και μετα νεο background copy? Μεχρι τωρα μονο ετσι μπορω... υπαρχει αλλος τροπος χωρις να πρεπει να κλεισω τα layers που εχω ηδη ανοικτα?

Δοκιμασα κανοντας new adjustment layer αλλα δεν φαινονται οι αλλαγες που κανω με τα tools.

Για πειτε γιατι κολλησα... (με οσο το δυνατον λεπτομερειες παρακαλω...).

Να καταλαβω...τι ειδους layers εχεις ανοικτα ; Με φωτογραφιες η λαυερς για διορθωση φωτογραφιας; Γιατι οταν επεξεργαζομαστε μια φωτογραφια ανοιγουμε layers ξεχωριστα για brightness , ξεχωριστα για levels κ.ο.κ
Και τι εννοεις tool? Οποιο layer επιλεξεις και πατησεις το tool σε αυτο θα "πιασει" κιολας..
Εκτος αν δεν καταλαβα σωστα τι θες να κανεις

Φτιαχνω ενα layer με συγκεκριμενες διαστασεις (για να τυπωσω σε συγκεκριμενο μεγεθος).
Πως μπορω να ριξω επανω μια φωτο και να κεντραρει σε αυτο το layer ωστε να ισαπεχει απο τα ακρα του?

τωρα προχειρα που το κοιταξα....μονο αν βαλεις το show grid & show rulers αριστερα απο το ποσοστο % του ζοομ.
ετσι το layer οσο το μετακινεις μετακινειται πανω στο grid και ειναι πιο ευκολο να το κεντραρεις μιας και εχεις κ τον χαρακα.
CS4_test.jpg

δεν βρηκα κατι αλλο μεχρι στιγμης..

λαυερς για διορθωση φωτογραφιας; Γιατι οταν επεξεργαζομαστε μια φωτογραφια ανοιγουμε layers ξεχωριστα για brightness , ξεχωριστα για levels κ.ο.κ

Ακριβως αυτα τα layers εννοω... να πω οτι μιλαω για το CS4, γιατι εχει καποιες διαφορες με το 3.
Με τα tools, εννοω πχ το εργαλειο dodge ή το burn ή το clone stamp.

Πχ. επεξεργαζομαι τη φωτογραφια και εχω ανοιξει layers curves, levels, saturation κ.α.
και θελω να κανω μια τοπικη διορθωση με το dodge... τι ακριβως πρεπει να κανω?

Μεχρι στιγμης μονο κανοντας flatten και νεο background copy (σερνοντας το background στο create new layer). Μολις σημερα βρηκα και οτι χωρις να κανεις φλατεν, κανοντας μονο νεο background copy (κατω απο τα λευερς επεξεργασιας levels, curves κτλ) και σερνοντας το τελευταιο background copy που εχω κανει...

Επισης προσφατως βρηκα και το να δημιουργω νεο Layer πατωντας cntrl + shift + alt + e.

Πολυ μπερδεμα τα λευερς τα μπακγκραουντ οι μασκες και ολα αυτα... το καθε ενα και διαφορετικη δουλεια κανει και ειναι και πολλα....

τωρα προχειρα που το κοιταξα....μονο αν βαλεις το show grid & show rulers αριστερα απο το ποσοστο % του ζοομ.
ετσι το layer οσο το μετακινεις μετακινειται πανω στο grid και ειναι πιο ευκολο να το κεντραρεις μιας και εχεις κ τον χαρακα.
CS4_test.jpg

δεν βρηκα κατι αλλο μεχρι στιγμης..

Εψαξα στο net λιγο και βρηκα κατι που μου δουλευει.
Θα το ανεβασω μολις εχω προσβαση στο PC μου, γιατι τωρα γραφω (οπως σχεδον στο 95% των περιπτωσεων) απο ενα netbook το οποιο φυσικα δεν σηκωνει PS για να κανω ενα screenshot και να σου δειξω.
1000 ευχαριστω που ασχοληθηκες παντως. Μια μπυρα FIX κερασμενη απο μενα !!! :ADFADF1:

Ακριβως αυτα τα layers εννοω... να πω οτι μιλαω για το CS4, γιατι εχει καποιες διαφορες με το 3.
Με τα tools, εννοω πχ το εργαλειο dodge ή το burn ή το clone stamp.

Πχ. επεξεργαζομαι τη φωτογραφια και εχω ανοιξει layers curves, levels, saturation κ.α.
και θελω να κανω μια τοπικη διορθωση με το dodge... τι ακριβως πρεπει να κανω?

Μεχρι στιγμης μονο κανοντας flatten και νεο background copy (σερνοντας το background στο create new layer). Μολις σημερα βρηκα και οτι χωρις να κανεις φλατεν, κανοντας μονο νεο background copy (κατω απο τα λευερς επεξεργασιας levels, curves κτλ) και σερνοντας το τελευταιο background copy που εχω κανει...

Επισης προσφατως βρηκα και το να δημιουργω νεο Layer πατωντας cntrl + shift + alt + e.

Πολυ μπερδεμα τα λευερς τα μπακγκραουντ οι μασκες και ολα αυτα... το καθε ενα και διαφορετικη δουλεια κανει και ειναι και πολλα....

γιατι μπερδευεσαι ;
εχεις το αρχικο background και εχεις αλλα 5 layers με saturation , br , levels etc etc...
αν θες πχ να χρησιμοποιησεις το magic tool or dodge tool τοτε επιλεγεις απο τα λαυερς το background και οχι απτα αλλα που αφορουν την διορθωση.
Εκτος αν θελεις σε καθε layer ξεχωριστα να χρησιμοποιησεις αντιστοιχα εργαλεια και να φτιαξεις μασκα καθε επιπεδου..

@etsap : προτιμαω σουβλακια :P:P

αν θες πχ να χρησιμοποιησεις το magic tool or dodge tool τοτε επιλεγεις απο τα λαυερς το background

Ωραια, αν ομως θελω να χρησιμοποιησω και δευτερο tool, παλι θα παω στο ιδιο background layer? Δεν μπορω γιατι -πιθανως- εχω χρησιμοποιησει και το opacity οποτε το δευτερο tool δε θα μπορω να το εφαρμοσω οπως θελω...

εκει τι κανω?

Μαλλον απο το ηδη επεξεργασμενο background layer δημιουργω καινουργιο, σερνοντας το στο create new layer....???????

opacity γιατι να χρησιμοποιησεις στο layer του background?

πες μου ακριβως τι θελεις να κανεις...η ενα παραδειγμα ας πουμε.

Κανω πχ. dodge με οπασιτυ στη βουρτσα 100% για να βλεπω τι κανω και να εχω εντονο αποτελεσμα και μετα το χαμηλωνω απο το οπασιτυ του λευερ για να το φερω εκει που θελω...

Re: Photoshop CS5

Μόλις παρέλαβα το CS5 Extended version
ολόφρεσκο στο κουτί του!!

Θα το εγκαταστήσω μέσα στο Σ/Κ και βλέπουμε..Εντυπώσεις από βδομάδα!

το content aware έχει πολύ πλάκα! retouch στο δευτερόλεπτο!

Καιρός ήτανε! Η Microsoft το 2006 είχε βγάλει το retouch με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο Microsoft Digital Image Suite, η Nikon το έχει στο Capture NX δεν ξέρω πόσα χρόνια τώρα και τα δύο στοιχίζουν κάτω από 200 (της microsoft δεν υπάρχει πλέον). To Photoshop ναι μεν έχει πολλές δυνατότητες, αλλά είναι πάρα πολύ δύσχρηστο (για μένα τουλάχιστον) και οι περισσότερες από τις επιπλέον δυνατότητες που έχει σε σχέση με τα ποιο απλά προγράμματα όπως το Capture NX είναι άχρηστες πιστεύω στο μέσο μη επαγγελματία χρήστη.

Last edited:

το retouch του capturenx δεν μπορεσα ποτε να το δουλεψω.
το CS5 νομιζω ειναι πιο ευκολο....

Το CS5 δεν το ξέρω. Είχα ένα φεγγάρι το CS3 ή το CS4 δεν θυμάμαι. Με εντυπωσίασαν πάρα πολύ κάποιες δυνατότητες που είχε, όπως το να μπορεί κάποιος να φτιάχνει τρισδιάστατες παρουσιάσεις, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να το μάθω ποτέ. Δεν θυμάμαι πόσες μέρες μου είχε πάρει για να μάθω να χρησιμοποιώ μόνο τα βασικά. Αυτό που μου την έδινε, ήταν ότι δεν είχε retouch όπως το πρόγραμμα της microsoft που με είχε κατά-βολέψει, ότι ήταν αργό και ότι για να κάνεις μια αλλαγή σε μια φωτογραφία έπρεπε να ανοίξουν 400 υποπρογράμματα και 200 παραθυράκια. Διδακτορικό θέλει ρε παιδιά τι να πω. Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σας. Εγώ δεν είμαι για τέτοια. Μια χαρά είναι το προγραμματάκι της Nikon. Σε χρόνο ντε τε το έμαθα και τα περισσότερα χωρίς να διαβάσω το manual, στο ψαχτό.

Το CS5 δεν το ξέρω. Είχα ένα φεγγάρι το CS3 ή το CS4 δεν θυμάμαι. Με εντυπωσίασαν πάρα πολύ κάποιες δυνατότητες που είχε, όπως το να μπορεί κάποιος να φτιάχνει τρισδιάστατες παρουσιάσεις, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να το μάθω ποτέ. Δεν θυμάμαι πόσες μέρες μου είχε πάρει για να μάθω να χρησιμοποιώ μόνο τα βασικά. Αυτό που μου την έδινε, ήταν ότι δεν είχε retouch όπως το πρόγραμμα της microsoft που με είχε κατά-βολέψει, ότι ήταν αργό και ότι για να κάνεις μια αλλαγή σε μια φωτογραφία έπρεπε να ανοίξουν 400 υποπρογράμματα και 200 παραθυράκια. Διδακτορικό θέλει ρε παιδιά τι να πω. Χαρά στο κουράγιο και την υπομονή σας. Εγώ δεν είμαι για τέτοια. Μια χαρά είναι το προγραμματάκι της Nikon. Σε χρόνο ντε τε το έμαθα και τα περισσότερα χωρίς να διαβάσω το manual, στο ψαχτό.

Θέμα συνήθειας είναι Ge0rge..
Το Photoshop το δουλεύω από την δεύτερη
βερσιόν του κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '90 αν δεν κάνω λάθος.

Δυστυχώς ή ευτυχώς αποτελεί για μένα επαγγελματικό εργαλείο για να
βγάζω σε καθημερινή βάση τον επιούσιο οπότε αναγκαστικά και το μαθαίνεις
και προσαρμόζεσαι στα καινούργια δεδομένα κάθε νέας έκδοσης..

Βρηκα μια καλη σελιδα, που επεξηγει, κατανοητα, αρκετα πως και γιατι... ωστοσο, στο παρακατω κειμενο, δεν πολυκαταλαβα τι θελει να πει ο ποιητης και πως χρησιμοποιουμε το επισυναπτομενο αρχειο... πρακτικα δηλαδη, οταν το συνδυασουμε με μια δικη μας φωτογραφια που θελουμε να επεξεργαστουμε...

Αν δε βαριεται καποιος και ασχοληθει και βγαλει συμπερασμα, ας μας πει...

http://www.photokaboom.com/photogra...correction/1_which_color_needs_correcting.htm

Re: PHOTOSHOP WORKFLOW (ολα οσα θελετε να μαθετε).

Νεα δεδομενα στην επεξεργασια χρωματων... (προφανως προς το χειροτερο :smash: αλλα που θα παει...) :smash:

Την ανεβασα, την ιδια παλι, στις HDR (http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1225305&postcount=257), εδω ειναι απο ενα raw (το μεσαιο). Βασικα την ανεβαζω για να δω (δηλαδη να πειτε εσεις) πως δειχνει στο σαιτ...

attachment.php

Με -3 στο saturation δειχνει καλυτερη... λιγοτερο φορτωμενη...

Attachments

• _MG_1078.jpg
    _MG_1078.jpg
    93.8 KB · Views: 58
Last edited:

%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%82%202009%20_D300%232.jpg

Σε αυτη τη φωτογραφια, πως μπορει να αφαιρεθει η πρασινιλα δεξια απο το στομα (που προερχεται απο αντανακλαση του τραπεζιου) ?
Μπορει κανεις να μου δωσει καμμια ιδεα?

%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%82%202009%20_D300%232.jpg

Σε αυτη τη φωτογραφια, πως μπορει να αφαιρεθει η πρασινιλα δεξια απο το στομα (που προερχεται απο αντανακλαση του τραπεζιου) ?
Μπορει κανεις να μου δωσει καμμια ιδεα?

Μαλλον κανει πολλη ζεστη, εχουμε και το Mundial....

Πανε κ η μαρκαρε της περιχη η κανε layer.(me feather)
Πανε replace color και παιξε λιγο με τα χρωματα μεχρι να κανεις αυτο που θελεις με τη χροια η αφαιρεσε απλα saturation.

Βασικα υπαρχουν παρα πολλοι τροποι στο photoshop να κανεις το ιδιο πραγμα με διαφορετικες μεθοδους οποτε...