Περί photoshop, πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας... όλες οι εκδόσεις

Re: Περί photoshop

Η μετατροπή σε sRGB καλά είναι να γίνει στο τέλος και του πειράγματος στο φωτοσοπ με επιλογή perceptual.

Αυτο παλι μου φαινεται καπως "κουραστικο"... δηλαδη θα πρεπει να μπαινω στα prefernces στην αρχη και στο τελος της οποιας επεξεργασιας και να αλλαζω τα color spaces? Η γινεται πιο ευκολα?

Εχω ενα προβληματακι...

...ανοιγω ενα raw στο lightroom, το επεξεργαζομαι λιγο και στη συνεχεια -μεσα απο το lightroom- περναω και συνεχιζω την επεξεργασια στο φωτοσοπ. Οταν το σωζω απο το φωτοσοπ ως jpg, στο φακελο που αποθηκευεται, εχει αλλοιωμενα χρωματα, ενω αν κανω export το αντιγραφο που δημιουργειται στο lightroom (τα εχω συνδεδεμενα), ολα ειναι καλα...

Εχει αντιμετωπισει κανεις παρομοιο προβλημα ή ξερει πως λυνεται?

Μοιάζει να είναι περίπτωση colorspace-agnostic επικοινωνίας lightroom-photoshop-εφαρμογής που ανοίγεις εκ των υστέρων τα αρχεία. Σε τι colorspace δουλεύεις τα lightroom-photoshop ??. Τι "color management policies" έχεις ??. Σώζεις το colorspace κατα την αποθήκευση ??

Για τα ήδη "αλλοιωμένα" αρχεία. Τα αλλοιωμένα χρώματα τα βλέπεις και όταν το ανοίγεις με φωτοσοπ ??. Αν ναί δοκίμασε να κάνεις assign profile σε όποιο σου αρέσει η απόδοση των χρωμάτων και πρίν το σώσιμο convert to SRGB με επιλογή perceptual. Ετσι ακόμα και ο ΙΕ τα εμφανίζει σωστά.

Χμμμ ... τώρα που το σκέφτομαι .... τι προφιλ έχεις ορίσει για την οθόνη σου ??. Δοκίμασε μηπως όλα διορθωθούν ορίζοντας monitor profile -> sRGB στη διαχείρηση χρωμάτων των windows.

Πολυ επιστημονικα τα γραφεις βρε Λιακο...:a0210:

Στο ACR του φωτοσοπ, εχει κατω απο την εικονα, επιλογη σε πόσα bit θα κανεις export το αρχειο για να το δουλεψεις στο φωτοσοπ... επιλεγεις αναμεσα σε 8, 16 ή 32.

Αυτη η επιλογη υπαρχει ειτε ανοιξεις raw ειτε jpg...
Για το σωσιμο στο τελος, αν θελεις να σωσεις σε jpg μορφη, πρεπει να κανεις μετατροπη το αρχειο σε 8bit, αλλοιως το σωζει μονο σε psd.

Οποτε, επειδη οντως τα 16μπιτα αρχεια συμφωνα με τη θεωρια και οσα σωστα αναφερεις, επωφελουνται απο την βαρια επεξεργασια, ρωταω... εχει νοημα το ποιο mode επιλεγουμε εμεις, η θα πρεπει το original αρχειο να ειναι επισης υψηλοτερο των 8 μπιτ?

Επισης δεν καταλαβα εκεινο για τα 24bit (3χ8) που γραφεις για τα jpg...
Εχουν σχεση με τα 14 που διαφημιζει η κανον εναντι πχ. των 12 της νικον η ειναι κατι διαφορετικο?

Μπιτ για μπιτ δεν καταλαβαινω μου φαινεται...:flipout::flipout:

Εμ με μπέρδεψες .. έγραψες για φωτοσοπ όχι για ACR. Εξαγωγή απο φωτοσοπ-λαιτρουμ ισον σώσιμο άρα το 16μπιτ είναι εν δυνάμει ωφέλιμο. Εξαρτάται απο τις αλχημείες που έκανες σε σχέση και με το ποιόν του αρχείου.

Μπορείς να σώσεις και σε tiff 16bit.

Αντέχουν την βαριά επεξεργασία ... το αν επωφελούνται είπαμε παίζεται.

Eχει νοημα. Καλύτερα θα ήταν να είχες εξαρχής 16μπιτ αλλά και ξεκινώντας με 8μπιτ μετά τις πιθανές αλχημείες τα 16μπιτ είναι (εν δυνάμει όχι πάντα) ωφέλιμα.

Οταν λέμε οτι ένα αρχείο jpeg, tiff κλπ είναι 8 μπιτ εννοούμε ανά κανάλι. Το RGB pixel είναι 3Χ8=24 bit.

Τα 14/12bit που ρωτάς αφορούν τα RAW αρχεια μόνο και αφορούν το κάθε μονοκάναλο (R or G or B) πίξελ του αισθητήρα. Μπακάλικα να το υπολογίσει κανείς ακόμα και 8 bit jpeg έχει πιό πολλά bit/pixel απο το κάθε RAW (24 vs 14). Μιά χαρά δηλαδή εφόσον όμως μιλάμε για ελαφριά η έστω προσεγμένη επεξεργασία.

Τώρα για την κόντρα RAW 14 vs 12 bit είναι μεγάλο θέμα και έχω κατασταλαγμένη άποψη αλλα δεν αφορά το photoshop.

Ωπα... εδω μου τα μπερδευεις.... να εχω δηλαδη αλλο color space στην επεξεργασια, απο το οριτζιναλ sRGB που τραβαω με τη μηχανη?

Το ProPhoto με καλυπτει ειτε τραβαω σε adobeRGB ειτε σε sRGB? Και ειναι συμβατο με τα ....devices :flipout: στα οποια θα επειδειξω το ταλεντο μου η αλλα θα βλεπω εγω και αλλα εσυ?:guitarist: Ή δεν εχει σχεση το color space στο οποιο επεξεργαζομαι με αυτο στο οποιο θα σωσω στο τελος? (πρεπει να το ψαξω αυτο αν γινεται).

Παντως εκεινο το perceptual το εχω μαρκαρει....

Πω πω... μπιτ για μπιτ ειμαι...:firstprize:

Κατ'αρχήν τα RAW αρχεία δεν έχουν color space αντίστοιχο με τα γνωστά SRGB, AdobeRGB, ProPhtoRGB κλπ. Τα χρώματα που μπορούν να αποδώσουν οι αισθητήρες αφενός δεν καλύπτουν ολο το χρωματικό χώρο των προτύπων RGB αλλά παράλληλα εκτείνονται και πέρα απο αυτά.
Αρα πλήρης αντιστοίχιση δεν μπορεί να γίνει και τουλάχιστον επιλέγοντας το ProphotoRGB καλύπτουμε οσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες των αισθητήρων επειδή είναι αισθητά πιό ευρύ απο τα sRGB, AdobeRGB.

To επιλεγμένο την μηχανή sRGB/AdobeRGB αφορά μόνο τα jpeg και το ενσωματωμένο μεσα στο RAW jpeg (full or thumbnail).
Και ναι το Prophoto σε καλύπτει και στις 2 περιπτώσεις και σε καλύπτει και να ξεχυλώσεις τον κορεσμό (σε ενδιάμεσο στάδιο) αρκετά πέρα απο τα όρια των sRGB, AdobeRGB.

Τώρα βέβαια έχουμε προβλημα με τις οθόνες που μεταβίας καλύπτουν το sRGB και ελάχιστες το AdobeRGB αρα τι κάνουμε ?. Και οι εκτυπωτές επίσης έχουν αλλο χρωματικό χώρο μικρότερο/διαφορετικό απο το ProphotoRGB ... αρα ??.

Η όλη λογική είναι να μην κλιπάρουμε με τις επιλογές μας το συλληφθεν περιεχόμενο εξαρχής ή στην πορεία της επεξεργασίας αλλά να το περιορίζουμε στο τέλος της επεξεργασίας προσαρμοσμένο στις δυνατότητες των εκάστοτε συσκευών απεικόνισης (που ενδεχομένως μελλοντικά θα είναι αναβαθμισμένες) και μάλιστα με τον πιό ανώδυνο τρόπο δηλ. "perceptually".

Τα ΑCR / lightroom δουλεύουν εσωτερικά σε δικό τους αρκετα ευρύ προτυπο, (το melissaRGB αν θυμάμαι καλά) και αυτό είναι που βλέπεις στην οθόνη την ώρα που δουλεύεις ACR/Lightroom γιαυτό και δεν αλλάζει τίποτα στην οθόνη κατα την εναλλαγή colorspace αλλά βέβαια η αλλαγή φαίνεται στο ιστόγραμμα.
Το ζήτημα είναι οτι (επηρρεασμένος απο κάποιους ψειριάρηδες ειναι η αλήθεια)δεν εμπιστεύομαι το "perceptual" της μετατροπής (συρρίκνωση ουσιαστικα) melissaRgb ---> sRGB ούτε θέλω σε εκείνη την ενδιάμεση φάση να αυτοπεριορίζομαι.

Πάντως για το θέμα του άλλο βλέπεις εσύ στην οθόνη σου και άλλο εγώ στην δικιά μου πιό συχνά οφείλεται σε αλλοκοτες ρυθμίσεις της οθόνης παρά στα colorspacies. Το είχα πάθει και εγω με τα χρώματα του pixelfun (χρωματα Nikon).

Νομίζω οτι υπάρχουν κάποιες στανταρισμένες εικόνες που περιλαμβάνουν τα βασικά μνημονικά χρώματα (ουρανός, πράσινα φυλλα, επιδερμίδες των τριών φυλλών) και μπορουν να βοηθήσουν ως αναφορά για να γίνει μια ρύθμιση με το μάτι ώστε να μην φθάνουμε στο σημείο εσυ να βλέπεις τις εικόνες σου μια χαρά ενω εγώ υπερκορεσμένες.

Ηλια, εκεινο το προβλημα με τις διαφορες αναμεσα σε λαιτρουμ και φωτοσοπ το...ελυσα!!!! Δεν ασχολουμαι με το λαιτρουμ...:firstprize:

Ωστοσο, λογω αυτου, διαβασα κανα δυο πραγματα για τα colorspaces, τα εβαλα ολα στο sRGB και ησυχασα, μεχρι τωρα που μου ανεφερες το ProPhoto... ισως ασχοληθω λιγο αν και νομιζω οτι για το επιπεδό μου και τη χρηση των φωτογραφιων δεν χρειαζεται να το ψαξω παραπανω στη παρουσα φαση.

Ανακεφαλαιωνοντας οσα ειπες, θα κανω ολη την επεξεργασια ολων των αρχειων σε 16 μπιτ (τα 32 δεν τα σηκωνει ο υπολογιστης) και μονο στο σωσιμο (λογω χωρου σωζω σε jpg κυριως) θα αλλαζω το Mode σε 8 μπιτ.

Στη μηχανη θα συνεχισω να εχω προφιλ sRGB. :a0210:

Κανενα κολπακι στη ρυθμιση του κορεσμου των χρωματων που να μας ενημερωνει οτι δεν ισοπεδωνουμε τους τονους εχεις? :afro: Γινεται δουλεια με τα color sampler και τα ινφο ή κατι αλλο ή μονο με το ματι και την εμπειρεια?

Ilias, δεν αποθηκεύεις σε raw στη μηχανή ή δεν κατάλαβα καλά ??. Για γράψε το workflow που ακολουθείς.

Μιά χαρά είναι και το sRGB εαν δεν φθάνεις σε καταστάσεις με καμμένα λόγω κορεσμού, το ProPhoto το σύστησα για αυτή την περίπτωση. Ομως βλέπω στις τελευταίες σου φωτο (απο τότε που ξενητεύτικες) ότι έχεις μια ροπή προς τα υπερκορεσμένα. Και δεν είμαι σίγουρος αν φταίει η οθόνη σου που τα δείχνει υποκορεσμένα ή αν άλλαξες γούστα. Εδω που τα λέμε τα υπερκορεσμένα χρώματα είναι πιό πιασάρικα.

Για το προφίλ στην μηχανή.
Είπαμε οτι αφορά μόνο τα jpeg οσον αφορά τα αρχεία. Ομως επηρεάζει και κάτι άλλο. Την φωτομέτρηση και το preview των φωτο στην οθόνη της μηχανής. Εαν υπάρχουν κορεσμένα χρώματα στην λήψη παρόλο που δεν ξεπερνιέται το οριο του αισθητήρα σε χωρητικότητα φωτονίων η μηχανή τα θεωρεί καμμένα επειδή είναι εκτός ορίων SRGB. Και έτσι τα δείχνει και στο ιστόγραμμα ή και στα blikies. Το αποτέλεσμα είναι να οδηγείσαι σε υποφωτισμό ή χαμηλότερο ISO, και τα δύο αυτά καταλήγουν (για την 40D και όλες τις σύγχρονες Canon, οχι γενικά) σε περισσότερο θόρυβο.
Αυτό είτε τραβάς σε RAW είτε σε jpeg. Και βέβαια για τα jpeg είναι μικρό το κακό αλλα για τα RAW μπορεί να χάσει κανείς άδικα μέχρι και ένα στοπ έκθεσης (εξαρτάται απο τις ρυθμίσεις κοντραστ, κορεσμού, οξύτητας και πιό πολύ απο το WB).

Για να έχεις λοιπόν καλύτερη εποπτεία όσον αφορά την έκθεση (και με δεδομένη την επεξεργασία στο ACR) καλό είναι να το γυρίσεις σε AdobeRGB που είναι πιό ευρύ, και σε όσο πιό ουδέτερο προφαιλ οσον αφορα κοντραστ, κορεσμό οξύτητα. Και κυρίως WB που ανταποκρίνεται στον φωτισμό.

Για παράδειγμα αν σε ηλιοβασίλεμα έχεις WB daylight (οπως συνηθίζουμε πολλοί επειδή βγάζει πιό κοκινωπά χρώματα) ο συντελεστής για το κόκκινο είναι 2,5Χ ενω ο σωστός θα είναι περίπου 1,5Χ. Αποτέλεσμα είναι η φωτομέτρηση να θεωρεί το κόκκινο καμμένο ακόμη και αν τα R πίξελ του αισθητήρα είναι κάτω από το 50% της χωρητικότητας τους σε φωτοηλεκτρόνια. Είναι και χαρακτηριστική περίπτωση θέματος με μεγάλη δυναμική περιοχή .... είναι κρίμα να χάνεις 1 στοπ. Εδώ μερικοί απαιτητικοί φθάνουν να χρησιμοποιούν ETTR (ExposeToTheRight) & uniWB

http://www.guillermoluijk.com/tutorial/uniwb/index_en.htm

Για εποπτεία του κορεσμού τι καλύτερο απο τα info και τα blikies στο ACR. Αυτό με το μάτι και την εμπειρία είναι κομματάκι δύσκολο και προυποθέτει πολύ καλή οθόνη με πολύ καλό καλιμπράρισμα.

Λοιπον, αφου σε βρηκα ορεξατο... το workflow αν και το εχω γραψει και σε αλλο θεμα ας το βαλω και εδω μια και το.... τελειοποιησα...:flipout:

Πρωτα η μηχανη... τραβαω σε jpg, εχω μοντ sRGB και προφιλ natural, με ολες τις ρυθμισεις (κοντραστ, χρωματα, οξυτητα κτλ) στο 0. Τα διαφορα βοηθηματα για καμενα λευκα, προστασια απο θορυβο κτλ τα εχω απενεργοποιημενα.

Μετα το φωτοσοπ... εδω εχω αγγιξει την τελειοτητα...:violent-smiley-030: επεξεργαζομαι τη φωτογραφια, χωρις να τη...βλεπω, μονο με τα ινφο.

Οπως ειπα και σε αλλο θεμα, εχω σεταρει το φωτοσοπ σε ολα τα χρωματικα προφιλ στο sRGB.

Ανοιγοντας τη φωτο στο φωτοσοπ απ´ευθειας, ειναι απο μονη της σε image mode 8bit. Το αλλαζω σε 16bit.

Πειραζω 3 ρυθμισεις μονο...

1. Λευκο - μαυρο σημειο.
Με το treshold βρισκω με απολυτη (θεωρω) ακριβεια τα παραπανω σημεια. Βαζω δυο color sampler. Ανοιγω τα levels σε blending mode luminocity και τοποθετω τα αντιστοιχα νουμερα των sampler σε καθε χρωματικο καναλι ξεχωριστα.

2. Ρυθμιση χρωματων.
Ανοιγω το hue-saturation σε blending mode color. Με επιλεγμενο το master κατεβαζω το δεικτη του saturation στο -97 με -98 (στην τυχη). Η φωτο γινεται ασπρομαυρη (σχεδον).
Διαλεγω το red και ανεβαζω το δεικτη του saturation στο +100. Βλεπω που εχω κοκινο χρωμα στην φωτο. Βαζω εκει (σε ενα τυχαιο σημειο αλλα να ειναι κοκινο, αφου δουλευω στο κοκινο χρωμα) ενα colorsampler. Μου δινει πχ τιμες στα ινφο R250, G160, B100.
Παω στο δεικτη του stauration και αρχιζω να κατεβαζω απο +100. Παρατηρω οτι σε καποιο σημειο και μετα, οι τιμες του RGB στο colorsampler σταθεροποιουνται δινοντας μια περιπου ουδετερη τιμη πχ R170, G167, B168.
Σε αυτο το σημειο αφηνω και το δεικτη του saturation.
Συνεχιζω με τα υπολοιπα χρωματα με τον ιδιο τροπο.
Οταν καποιο χρωμα δεν υπαρχει στη φωτο, αφηνω το δεικτη saturation στο 0.

Στο τελος, ανεβαζω το δεικτη στο master στο 0 (στην αρχικη του θεση δηλαδη) και εχω τελειωσει με τα χρωματα.

3. Κοντραστ
Το χρησιμοποιω στο περιπου και κατα περιπτωση, γιατι δεν εχω βρει καποιο δεικτη μεσω των ινφο ωστε να ελεγχω τι κανω... η διαδικασια που ακολουθω ειναι η εξης...
...κανω 2 μασκες φωτεινοτητας συμφωνα με τα λεγομενα του coupe στο στικυ θεμα. Για την καθε μια, ανοιγω και ενα layer curves με blending mode luminocity και ρυθμιζω με το ματι.

Κανω flatten, sharpenning, αλλαζω το image mode απο 16 σε 8bit (για να μπορω να σωσω σε jpg), σωζω και σας ανεβαζω αυτες τις υπεροχες φωτογραφιες που βλεπετε...:firstprize::afro:

Οπως καταλαβαινεις, η μονη φορα που κοιταω τη φωτο, ειναι αν αποφασισω να πειραξω το κοντραστ, αλλοιως δουλευω μονο με τον πινακα ινφο...

Τωρα, για επιμερους διορθωσεις ειναι αλλο κεφαλαιο νομιζω... επισης θεωρω οτι δεν υπαρχει προβλημα με το WB η με καποιο ενδεχομενο colorcast (η οτι εχουν διορθωθει νωριτερα).

Αυτα τα ολιγα....
Τωρα, οποιος καταλαβε τι ακριβως κανω και δεν εχει κατι καλυτερο να κανει καποια στιγμη:a0210:, θα ηθελα να δοκιμασει και να μου πει, τι αποτελεσματα βγαζει σε σχεση με τον δικο του τροπο επεξεργασιας...

Εδώ μερικοί απαιτητικοί φθάνουν να χρησιμοποιούν ETTR (ExposeToTheRight) & uniWB

http://www.guillermoluijk.com/tutorial/uniwb/index_en.htm

Δεν ξερω αν επρεπε να ανοιξω αλλο θεμα, αλλα μαλλον κανεις δεν ασχολειται με το uniWB (εγω πρωτη φορα το ακουσα) οποτε ας συνεχισω εδω.

Διαβασα το λινκ και δοκιμασα custom WB συμφωνα με οσα λεει. Δεν πολυκαταλαβα ομως τι ακριβως κερδιζουμε... πιο σωστο διαγραμμα? Ωστε να ρυθμισουμε ακριβεστερα την εκθεση?

Εχω καποιες ληψεις δοκιμαστικες, αλλα δεν τις ανεβαζω γιατι δεν ειναι ολοκληρωμενες... εν ολιγοις, η μηχανη με auto WB εδειχνε το ιστογραμμα στα ορια των κλιπαρισμενων λευκων, ενω με το uniWB εδειχνε οτι υπαρχει περιθωριο για +1 περιπου στοπ (αντε +2/3 του στοπ).

Επισης, με χρηση του uniWB και με προτεραιοτητα διαφραγματος η μηχανη (με βαση τη δικη της φωτομετρηση) εβγαζε με iso 400, 1/100, f7.1,(το EV στο 0) και το ιστογραμμα ηταν στo κεντρο ακριβως χωρις να κλιπαρει η να κρασσαρει ουτε λευκα ουτε μαυρα αλλα και εχοντας περιθωριο μετατοπισης και δεξια και αριστερα (ελλειπε δηλαδη κοντραστ).

Αντιστοιχα, με χρηση του uniWB και manual mode (στην ιδια σκηνη) με iso 400, 1/25, f7,1 το ιστογραμμα μετατοπιστηκε προς τα δεξια, χωρις ομως να κλιπαρουν τα λευκα (ακριβως στο οριο) αλλα αφηνοντας μεγαλο περιθωριο για τα μαυρα.

Η παρακατω φωτογραφια ειναι μετα απο τη βασικη επεξεργασια στο φωτοσοπ (στο 1/25).
Σας φαινεται σωστα φωτισμενη, καμενη, κατι αλλο οσον αφορα την εκθεση.....?

attachment.php

Και εδω η πρωτοτυπη ληψη...να πω οτι στο WB του ACR βγαζει Temp -2250 και Tint -150

attachment.php

Attachments

• IMG_7223-copy.jpg
    IMG_7223-copy.jpg
    140.7 KB · Views: 115
  • IMG_7223.jpg
    IMG_7223.jpg
    104.8 KB · Views: 115
Last edited:

............
Αυτα τα ολιγα....
Τωρα, οποιος καταλαβε τι ακριβως κανω και δεν εχει κατι καλυτερο να κανει καποια στιγμη:a0210:, θα ηθελα να δοκιμασει και να μου πει, τι αποτελεσματα βγαζει σε σχεση με τον δικο του τροπο επεξεργασιας...

Ilias ξεκίνησα να το κάνω, κάπου κολησα με τα σαμπλερς, ξεκόλησα και στο τέλος είχα μια αδιόρατη μεταβολή !!!. Μήπως δεν έγραψες όλα τα βήματα ??.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί να τεντώνεις το ιστόγραμμα στο πρώτο βήμα. Μην αφήνοντας περιθώρια κινδυνεύεις να έχεις κλιπαρίσματα σε μελλοντικά contrast enh, sharpening, saturation κλπ.
Εν τω μεταξύ βλέπω σε πολλές φωτος σου υπερκορεσμένο-υπερφωτισμένο πράσινο. Σε μένα έγινε το αντίθετο, το πράσινο έχασε λίιιιγο κορεσμό-φωτεινότητα !!!.

.....

Διαβασα το λινκ και δοκιμασα custom WB συμφωνα με οσα λεει. Δεν πολυκαταλαβα ομως τι ακριβως κερδιζουμε... πιο σωστο διαγραμμα? Ωστε να ρυθμισουμε ακριβεστερα την εκθεση?

Ακριβώς, έχοντας μοναδιαίο WB το ιστόγραμμα σου δείχνει πόσο φωτεινά είναι τα πίξελ στην πραγματικότητα και οχι μετά απο πολλαπλασιασμούς με συντελεστές 2Χ, 3Χ που ενυπάρχουν στα τυποποιημένα WB. Ετσι μπορείς να ξέρεις τα πραγματικά όρια σου και χρησιμοποιώντας την μεγαλύτερη δυνατή έκθεση να έχεις λιγότερο θόρυβο στα σκοτεινά ή αλλιώς μεγαλύτερη δυναμική περιοχή.

Εχω καποιες ληψεις δοκιμαστικες, αλλα δεν τις ανεβαζω γιατι δεν ειναι ολοκληρωμενες... εν ολιγοις, η μηχανη με auto WB εδειχνε το ιστογραμμα στα ορια των κλιπαρισμενων λευκων, ενω με το uniWB εδειχνε οτι υπαρχει περιθωριο για +1 περιπου στοπ (αντε +2/3 του στοπ).

Το οποίο +1 stop υπάρχει στην πραγματικότητα και σου το κρύβει το autoWB

Επισης, με χρηση του uniWB και με προτεραιοτητα διαφραγματος η μηχανη (με βαση τη δικη της φωτομετρηση) εβγαζε με iso 400, 1/100, f7.1,(το EV στο 0) και το ιστογραμμα ηταν στo κεντρο ακριβως χωρις να κλιπαρει η να κρασσαρει ουτε λευκα ουτε μαυρα αλλα και εχοντας περιθωριο μετατοπισης και δεξια και αριστερα (ελλειπε δηλαδη κοντραστ).

Ακριβώς αυτό συμβαίνει οταν έχουμε ένα σκηνικό που φωτίζεται μόνο με διάχυτο φώς. Συννεφιά δεν ήταν ?.

Αντιστοιχα, με χρηση του uniWB και manual mode (στην ιδια σκηνη) με iso 400, 1/25, f7,1 το ιστογραμμα μετατοπιστηκε προς τα δεξια, χωρις ομως να κλιπαρουν τα λευκα (ακριβως στο οριο) αλλα αφηνοντας μεγαλο περιθωριο για τα μαυρα.

Τώρα αυτό που γράφεις είναι δύο ολόκληρα στοπ (1/100-->1/25). Περίεργο

Η παρακατω φωτογραφια ειναι μετα απο τη βασικη επεξεργασια στο φωτοσοπ (στο 1/25).
Σας φαινεται σωστα φωτισμενη, καμενη, κατι αλλο οσον αφορα την εκθεση.....?

Υπερφωτισμένη, χωρίς κοντραστ. Με ένα auto στο ACR έρχεται. Ομως βάζω στοίχημα οτι και ο θόρυβος είναι μηδαμινός για ISO 400 ακόμα και στα πιό σκοτεινά σημεία.
Kαι το συγκεκριμένο θέμα με αυτό τον φωτισμό δεν το χρειαζόταν. Η τεχνική uniWB είναι χρήσιμη για να εκθέσεις σωστα σκηνές με μεγάλη δυναμική περιοχή.

Και εδω η πρωτοτυπη ληψη...να πω οτι στο WB του ACR βγαζει Temp -2250 και Tint -150

Τερματίζει η τιντα ... αυτό ίσως είναι πρόβλημα. Αν γίνεται ανέβασε το RAW κάπου.

Σε βλέπω να θές τρίποδο σε λίγο :grinning-smiley-043

αν θελουμε μεγαλυτερο χρωματικο ευρος σε profile κ θελετε πολυ για καποιο λογο που δεν τον γνωριζω ν ασχοληθητε μ αυτο, δοκιμαστε το ECI RGB το οποιο εχει την πιο διερυμενη γκαμα.
Μετα ομως τι?

Ilias ξεκίνησα να το κάνω, κάπου κολησα με τα σαμπλερς, ξεκόλησα και στο τέλος είχα μια αδιόρατη μεταβολή !!!. Μήπως δεν έγραψες όλα τα βήματα ??.

Εξαρταται απο τη φωτογραφια. Οσο πιο χαλια ειναι, τοσο εμφανεστερα τα αποτελεσματα. Αν ειναι σωστα φωτισμενη απλως βελτιωνεται στα σημεια... ετσι δε προτρεπουν οι περισσοτεροι? Δηλαδη, να μην ειναι εντονα χρωματα, υπερβολικο κοντραστ κτλ.

Τα samplers για να ειναι πιο ευκολα στη ρυθμιση, κανω κλικ μεσα στο κουτακι που γραφει τις τιμες και κατεβαζω με τα βελακια, παρακολουθωντας τον πινακα ινφο.

Και δεν καταλαβαίνω γιατί να τεντώνεις το ιστόγραμμα στο πρώτο βήμα. Μην αφήνοντας περιθώρια κινδυνεύεις να έχεις κλιπαρίσματα σε μελλοντικά contrast enh, sharpening, saturation κλπ.

Δεν το τεντωνω, αλλα ειπα να ειμαι συντομος και περιεκτικος στο workflow.Αφηνω ενα μικρο περιθωριο ασφαλειας και για να ελεγχω το κοντραστ και το σαρπεννιγκ. Τα μαυρα τα εχω κοντα στο 2 και τα λευκα κοντα στο 252 συνηθως.

Εν τω μεταξύ βλέπω σε πολλές φωτος σου υπερκορεσμένο-υπερφωτισμένο πράσινο. Σε μένα έγινε το αντίθετο, το πράσινο έχασε λίιιιγο κορεσμό-φωτεινότητα !!!.

Αυτο ισως οφειλεται στις συνθηκες ληψεις... χειμωνιατικες, συνεφιασμενες οι περισσοτερες με εντονο colorcast σε πολλες... να φανταστεις, αμιγως πρασινο χρωμα, δεν υπαρχει σχεδον σε καμμια, ακομα και αν εχει γρασιδια... ολα κιτρινοκοκινα ειναι... ισως αυτο να φταιει...

Μαρτιο που ερχομαι, θα τα δουμε απο κοντα ελπιζω...

Σε βλέπω να θές τρίποδο σε λίγο :grinning-smiley-043

Τριποδο? Τι να το κανω... το παγκακι μια χαρα ητανε...:flipout:

Λοιπον... δοκιμασα λιγο ακομη σημερα και ειδα οτι η διαφορα της φωτομετρησης της μηχανης και της πληρους αξιοποιησης του ιστογραμματος σε μανιουαλ, ειναι 3 και κατι στοπ.... δηλαδη η μηχανη εδινε 1/1600 και εβγαλα με 1/200 και ειχε κι αλλο περιθωριο... και οι 2 ληψεις με uniWB.

Μηπως εχει κανενα προβλημα η μηχανη? Ειπαμε... υποφωτιζουν λιγο απο μονες τους να προστατεψουν τα λευκα, αλλα η δικη μου το παρακανει...:violent-smiley-030:
Δε μου φτανει που εχω αργους φακους, αν πρεπει να ανεβαζω και EV την κατσαμε τη βαρκα...

αν θελουμε μεγαλυτερο χρωματικο ευρος σε profile κ θελετε πολυ για καποιο λογο που δεν τον γνωριζω ν ασχοληθητε μ αυτο, δοκιμαστε το ECI RGB το οποιο εχει την πιο διερυμενη γκαμα.
Μετα ομως τι?

Εγω παντως δεν το ξερω αυτο το ECI RGB... εδω μολις εμαθα το uniWB...:flipout:

Tωρα για το μετα που ρωτας... ας βρω τι κανω τωρα και εχει ο Θεος...:grinning-smiley-043

Τι να σου πω ρε Λιάκο, τρία στοπ περιθώριο σου δίνει μόνο αν κάνεις σποτ φωτομέτρηση στα φωτεινά. Το uniWB συνήθως θα σου δώσει +1/2 ή μέχρι +1 σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Καλα, πολυ το παιδεψαμε... κατι που μου εμεινε ως απορια ομως... αντε και στη ληψη, εχουμε το περιθωριο και ανεβαζουμε τα στοπ...

Στην επεξεργασια, οταν παμε να φτιαξουμε το WB και φυσιολογικα (αφου ολα ειναι στο μειον) ανεβαζουμε τιμες, εκει τι γινεται? Εχουμε το περιθωριο ή τα καιμε ολα?

Xm... ta exo ligo mperdemena akoma...

Sto ACR rithmizo to WB prota kai mono auto. Ta upoloipa (opos kai to exposure) sti sunexeia me to photoshop. Opote anarotiemai, mipos... einai pou einai kameni, me ti rithmisi tou WB mipos tin kaio parapano kai den epanerxetai eukola...

Pantos, se sporadikes dokimes pou kano, perno polu kala apotelesmata, pou den ta perimena... isos prepei na to psaxo ligo parapano.

Ενα θέμα είναι το πως αποθηκεύεις στη μηχανή... RAW or jpeg. To jpeg είναι μια απλοποίηση της όλης διαδικασίας που σου αφαιρεί τον έλεγχο σε πολλά σημεία.

Εγω θα προτιμούσα το ACR γιά όλη την βασική επεξεργασία (WB, exposure, capture sharpening (προσπάθεια να διορθώσεις την θολούρα που είσάγουν στην εικόνα τα ΑntiAlias filter, diffraction στα κλειστά διαφράγματα, debayer interpolation κλπ.), black point (blacks) ..... ρύθμιση κατα το δοκούν hue, saturation, lightness ανα κανάλι (4ο tab, hue/saturation/lightness)..... ρύθμιση τονικότητας σε σκοτεινά φωτεινά (split toning), διόρθωση χρωματικών εκτροπών-βινιέττας ... κλπ.

Ειδικά οταν έχεις RAW φωτο με εξαναγκασμένη υπερέκθεση-υποέκθεση (με την εννοια οτι δεν ακολούθησες τις επιταγές της φωτομέτρησης της μηχανής) η επεξεργασία-διόρθωση πρέπει να γίνει στα γραμμικά δεδομένα του αισθητήρα (πρίν την εφαρμογή "gamma") δηλ. σε raw και όχι σε jpeg σε "x" RGB χρωματικό χώρο.

Χοντρά-χοντρά αν μια υπερεκτεθειμένη/υποεκτεθειμένη φωτο δεν την έχεις σε RAW κινδυνεύεις .....
Αν δεν διορθώσεις κατά σειρά έκθεση, WB, black point .... πρίν την εφαρμογή "gamma" ... κινδυνεύεις ...
To καλό με το ACR είναι οτι εφαρμόζει τις όποιες ρυθμίσεις με την ενδεδειγμένη σειρά.

Εφόσον η όποια τεχνική σε σπρώχνει σε μεγαλύτερες εκθέσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις καλύτερα αποτελέσματα σε θόρυβο , τονική διαβάθμιση ....κλπ.

Ο μόνος κίνδυνος είναι να υπερβείς τα όρια και να έχεις πραγματικά καμένα φωτεινά, και ίσως κουνημένες φωτο λόγω μεγαλύτερου χρόνου έκθεσης αλλά ειδικά στις Canon όταν έχεις περιορισμούς στην ταχύτητα συμφέρει να ανεβάζεις το ISO μέχρι το ανώτερο nominal (1600 για την 40D) και όχι να υποεκθέτεις.

καλησπερα ! εχω το photoshop elements 5 αλλα εχω προβλημα με τη γλωσσα , δεν ξερω πωσ να βαλω ελληνικα ωστε να καταλαβενω ολουσ τουσ ορουσ .