PHOTOSHOP WORKFLOW (ολα οσα θελετε να μαθετε).
...για τον τιτλο, λεμε και καμμια χαζομαρα να περναει η ωρα...:singer:
Λιγο η ξενητια, λιγο οι γιορτες, λιγο οτι βρηκα ελληνικο πληκτρολογιο, λεω να γραψω που κατεληξα -προς το παρον- οσον αφορα την επεξεργασια στο φωτοσοπ.
Οποιος εχει κατι να προσθεσει, να αφαιρεσει, να διορθωσει (
κυριως) ας το κανει... ετσι κι αλλοιως, χειροτερα απο οπως τις βγαζω τις φωτογραφιες, δεν προκειται να γινουν...:BDGBGDB55: Kυριως εχω προβλημα στη ρυθμιση των χρωματων, οπου δεν εχω καταλαβει ακομα τι και πως ρυθμιζουμε... τελος παντων...
1. Shadows/Highlights
Ειναι το πρωτο που ρυθμιζω, λογω του οτι συχνα (εως παντα) τραβαω με υποεκθεση, μια και οι φακοι μου ειναι σκοτεινοι.
Δημιουργω νεο background copy σερνοντας το αρχικο background στο καταλληλο εικονιδιο και μετα πηγαινω Ιmage -> Adjustments -> Shadows/Highlights. Εδω ρυθμιζω με το ματι, ποση πληροφορια θελω στην εικονα μου, φωτιζοντας και σκοτεινιαζοντας αντιστοιχα με τα ρυθμιστικα.
Δινω και ενα +25 με +30 στο color corrections (ειναι ενα ελαφρυ saturation μονο στα σκοτεινα) και ενα +5 στο Midtone Contrast και το κλεινω.
Αν δουλευετε με raw το shadows/highlights το ρυθμιζετε στο Bribge Αντι για color corrections εδω αυξανω το clarity (εχει σχεση με τα χρωματα και το κοντραστ τους).
2. Black-White Points
Δευτερο βημα ειναι η ρυθμιση των παραπανω. Τα ρυθμιζω με τη βοηθεια του Treshold.
Δεν ξεχναω να ενημερωνω το ιστογραμμα μετα απο καθε αλλαγη.
Ανοιγω ενα layer απο τα levels και βαζω blending mode=luminocity.
Aνοιγω ακομα ενα layer απο το treshold και βαζω blending mode=luminocity.
Πηγαινω τον δεικτη του treshold τερμα δεξια και προσεχω αν εχω ασπρα πιξελς. Αν δεν εχω, τον μετακινω προς τα αριστερα μεχρι να εμφανιστουν. Μεταβαινω στα levels και με το σταγονομετρο του λευκου (στο οποιο εχω ορισει λευκο στο 95) κανω κλικ στα ασπρα πιξελ θετοντας ετσι το λευκο μου σημειο.
Μεταβαινω παλι στο Layer του Treshold και μετακινω το δεικτη τερμα αριστερα. Προσεχω για μαυρα πιξελς. Αν δεν υπαρχουν τον μετακινω δεξιοτερα μεχρι να εμφανιστουν τα πρωτα. Παω στο layer των levels και με το σταγονομετρο του μαυρου (στο οποιο εχω ορισει μαυρο 5) κανω κλικ στα μαυρα πιξελ και εχω και το μαυρο σημειο.
Διαγραφω το layer του Treshold και αφου ανανεωσω το ιστογραμμα των levels μετακινω τους δεικτες του λευκου και του μαυρου στις αρχες του ιστογραμματος.
Με το σταγονομετρο των μεσαιων τονων (στο οποιο εχω ορισει γκρι 82) κανω κλικ εξω απο την φωτογραφια μου, οπου εχω ως φοντο γκρι χρωμα (ρυθμισμενο στο 82).
3. Color Cast
Στο σημειο αυτο προσεχω αν εχει η φωτογραφια μου καμμια αποχρωση που χαλαει τα χρωματα. Αν ναι και θελω να την ελατωσω, δημιουργω αλλο ενα background copy και μετα παω Filter -> Blur -> Average (θα μου αλλαξει την εικονα σε μονοχρωμη, με το χρωμα που κυριαρχει εναντι των υπολοιπων και το οποιο θελω να μειωσω).
Παω Image -> Adjustments -> Invert. Θα αλλαξει το χρωμα στο αντίθετό του. Αλλαζω τωρα το blending mode σε color και βλεπω την φωτογραφια μου σχεδον αχρωμη. Κατεβαζω το opacity (συνηθως στο 10% εως 20%) ανλογως ποσο θελω να μειωσω την αποχρωση που με ενοχλει.
Μειωνεται βεβαια και το κοντραστ και το saturation των χρωματων αλλα αυτα θα τα διορθωσω στη συνεχεια.
4. Contrast
Το ρυθμιζω κανοντας νεο layer με τα curves, blending mode σε luminocity, και κανοντας κλικ (input/output) στο 51 για τα μαυρα και στο 204 για τα λευκα και
υστερα με τα βελακια πανω-κατω, αυξομειωνω
αν και
οσο χρειαστει.
5. Saturation
Εδω γινεται ο χαμος αλλα... (ειπαμε, οτι προαιρεισθε...)
Κανω νεο layer με το Hew/Saturation, αλλαζω blending mode σε color ή saturation (δεν βλεπω διαφορα) και στο Master κατεβαζω το saturation στο -10 περιπου ωστε η εικονα μου να γινει σχεδον ασπρομαυρη.
Στη συνεχεια ανεβαζω το saturation σε καθε χρωμα, ενα-ενα (πρωτα το κοκκινο, μετα το κιτρινο κοκ), εως το τερμα και παρατηρω που απλωνεται στην εικονα μου και σε ποια μερη επισης, οπου δε θα επρεπε να υπαρχει το χρωμα αυτο. Αρχιζω και κατεβαζω, μεχρι να εξαφανιστει
σχεδον και να δειχνει παλι ασπρομαυρη η εικονα μου ή εστω να υπαρχει μια υποψια μονο του χρωματος. Συνηθως καταληγω σε ενα νουμερο της ταξης του +40 εως +60. Αφου τελειωσω με το κοκκινο, συνεχιζω με το κιτρινο, μετα με το πρασινο κοκ.
Αφου τελειωσω, ανεβαζω το δεικτη του master στην αρχικη του θεση στη μεση (στο 0) και ψιλοδιορθωνω αν χρειαστει, ειτε το master ειτε καποιο χρωμα αν εχει ξεφυγει.
6. Vibrance
Δινω +15 εως +30 ετσι, για να βρισκεται (ειναι saturation στα σκοτεινα χρωματα περισσοτερο, γι αυτο και δεν κοκινιζει τα προσωπα που ειναι συνηθως φωτεινα).
7. Βrightness/Contast
Δινω στο Brightness μονο +3 (και οχι παραπανω) ετσι... να φωτισει λιγο ακομη...
8. Color Balance
Στο τελος και
αν δεν ειμαι ευχαριστημενος απο την "αποχρωση", ρυθμιζω ελαφρως και το Color Balance (ή White Balance) αν και συνηθως μου αρεσει το αποτελεσμα που εχω (Canon ειναι αυτη...:FSGSFGS4: να ευλογησουμε και τα γενια μας λιγο).
Ακολουθει Flatten και Sharpen και ισως Noise Reduction.
Aυτα τα ολιγα.... ελπιζω να μη ξεχασα κατι και να μην κανω μεγαλες βλακειες και παρω κανεναν στο λαιμο μου :rifle: γι αυτο οσοι γνωστες.... καντε παρατηρησεις...