Περί photoshop, πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας... όλες οι εκδόσεις

σε αλλα προγραμματα επεξεργασιας σου εμφανιζεται κανονικα ο τεξτ editor?
δοκιμασες να κανεις reinstall to cs?

Απάντηση: Περί photoshop

Έβγαλα μια φωτογραφία 6mp σε raw και μέγεθος 9,9mb , την άνοιξα με το photoshop , πείραξα το noise reduction και το white balance και αφού την έφερα κάπως κάνω save σε jpg και μου βγάζει αρχείο 581kb , ενώ η ίδια τραβηγμένη σε jpg είναι στα 2,9mb , τι μου διαφεύγει η δεν κάνω καλά και μικραίνει τόσο το αρχείο ?

Εκτός και αν είναι φυσιολογικό οπότε ρωτώ, γιατί να μην βγάζω σε raw και μετά την επεξεργασία η και όχι (αν δεν χρειάζεται)να την αποθηκεύω μέσω photoshop σε jpg κερδίζοντας αρκετό χώρο στον δίσκο ?
Χάνω κάτι με την παραπάνω διαδικασία ?

Last edited:

Όταν κάνεις save as jpg στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει (jpeg options) επιλέγεις Quality 12 (Μaximum)

Βάζοντας maximum , στο πλαίσιο το νούμερο γράφει 10 και δημιουργεί αρχείο 1,9 mb , αν γράψω 12 τότε έχει 6mb . Διαφορά όμως στα 910kb (High) και στα άλλα δυο δεν βλέπω .

Re: Απάντηση: Περί photoshop

Βάζοντας maximum , στο πλαίσιο το νούμερο γράφει 10 και δημιουργεί αρχείο 1,9 mb , αν γράψω 12 τότε έχει 6mb . Διαφορά όμως στα 910kb (High) και στα άλλα δυο δεν βλέπω .

Αν πας στο photoshop και βάλεις τις δύο φωτογραφίες σε δύο layers, μπορείς επιλέγοντας στο ένα layer blending options - difference να δεις πιο εύκολα που είναι οι διαφορές τους. Αν δεν σε απασχολούν, κρατάς την μικρότερη προφανώς.

Θέλω να κάνω το εξής:
έχω πχ 300 φώτο (raw+jpeg) που θα χρησιμοποιηθούν για timelapse. η πένταξ μου παράγει εικόνες ανάλυσης 4288*2848. Ενώ έχω βρει πως μπορώ να τις κάνω μαζικά resize σε 1616χ1080 δε μπορώ με τίποτα να βρώ τρόπο να τις κάνω μαζικά crop και να κρατήσω κάδρο 16χ9 δλδ 1920χ1080.

Αν το θεμα σου ειναι σε στανταρντ σημειο στις φωτο, τοτε πολυ απλα δημιουργεις ενα action οπου κανεις το κροπαρισμα που θες και το σωζεις. Την ωρα που το photoshop "γραφει" το action, ουσιαστικα καταγραφει τις συντεταγμενες του κροπαρισματος πανω στο συνολικο μεγεθος του αρχειου. Οταν λοιπον ανοιξεις την επομενη φωτο που θες να κροπαρεις και πατησεις το play στο action που δημιουργησες, τοτε το photoshop θα παει και θα κροπαρει την φωτο αυτη στις ιδιες συντεταγμενες με την προηγουμενη.
Ευχομαι να σε βοηθησα!!!

χμμμ δεν είχα ψάξει για εξειδικευμένες εφαρμογές για timelapse. τις ένωνα με το quicktime που δεν προσφέρει τέτοια δυνατότητα

Αν θυμάμαι καλά στο Lightroom κάνεις crop στην πρώτη φωτογραφία και μετά κάνεις sync... όπου μπορείς να επιλέξεις και crop.

Αν θυμάμαι καλά στο Lightroom κάνεις crop στην πρώτη φωτογραφία και μετά κάνεις sync... όπου μπορείς να επιλέξεις και crop.

πω πω .τι να πω τώρα. οτι ηταν μπροστα στη μύτη μου και δεν το βλεπα...
τεσπα .ευχαριστώ πολύ!! δούλεψε μπαμ για αυτό που ήθελα

Re: Περί photoshop

Ένα γρήγορο tip για τους φίλους που ξεκίνησαν τώρα στο Photoshop.
Πως θα δώσουμε ένα "tik" στις φωτογραφίες μας η ένα λίγο διφορετικό τόνο, χωρίς πολλά-πολλά.
Ανοίγουμε μια φωτογραφία μας στο PS.

Capture%201.jpg

OK. μου αρέσει η φωτό, αλλα θέλω να τις δώσω λίγο ποιο έντονο χρώμα και να τονίσω λίγο τα σύννεφα.
Οποτε, ctrl+j για να κάνουμε ένα καινούργιο copy τις φωτογραφίας μας και στο "blending options" από επάνω βάζουμε multiply.

Capture%202.jpg

Ωραία, αλλα θέλω να κρατήσω το κάτω μέρος φωτεινό.
Βάζουμε μια μάσκα όπως το παράδειγμα.

Capture%203.jpg

Επιλέγουμε το πινέλο μας με το "B" και με μαύρο σαν χρώμα "βάφουμε" εκεί που θέλουμε να κρύψουμε ώστε να μην φαίνεται το copy layer.
Με το γράμμα X αλλάζουμε τα χρώματα από άσπρο σε μαύρο και μαύρο σε άσπρο εναλλάξ.

Capture%204.jpg

Και μετά πάμε Filter -> Blur -> Gaussian Blur και δίνουμε ότι τιμή εμείς θέλουμε και είμαστε ευχαριστημένοι.

Capture%205.jpg

Αυτό ήταν. Πειραματιστείτε με τα διαφορετικά Blending Modes ώστε να βρείτε αυτό που θέλετε.

Last edited:
Καλησπέρα αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα:

Οταν πάω να εισάγω φωτογραφίες που έχω επεξεργαστεί στο Camera Raw & sto Photoshop cs5, και που είναι σωσμένες σε κάποιο folder του σκληρού ως Jpgs, τις εισάγει όλες πλήν αυτών που τις έχω μετατρέψει και επεξεργαστεί ως ασπρόμαυρες.

Για τις τελευταίες εμφανίζει το μήνυμα : Unreadable file, the following file could not be imported (the file is in an unrecognized format)

Αν το αρχείο το σώσω σαν tif το δέχεται.

Δοκίμασε ακριβώς το ίδιο workflow επεξεργασίας για μια φωτό (εκτός της μετατροπής σε Black & White) και δεχεται μόνο τις έχρωμες σαν Jpgs. (Ως tif δεχεται και τις ασπρομαυρες).

Εχω φάει 4 ώρες με διάφορα κόλπα στα preferences η σε αλλαγή του workflow της επεξεργασίας στο photoshop και τίποτα. Δείχνει να μην είναι φίλος της καλης ασπ´ρομαυρης φωτογραφίας....

Οποιος μπορεί να βοηθήσει θα το εκτιμούσα.
Ν.

Τελικά το βρήκα. Το iphoto δεν δέχεται φωτογραφίες σε grayscale. Συνεπώς μπορούμε (στην ασπρόμαυρή φωτό) και αφού έχουμε τελειώσει την επεξεργασία να δώσουμε στο mode RGB (αντί για grayscale) και έτσι την δέχεται.

thanks N.

Ειναι λιγο πιο λογικο αλλα κ παλι περιεργο, να μη δεχεται grayscale.
Τις αναβαθμισεις τις κανεις ολες κανονικα?
Θα το δοκιμασω κ θα σου πω...