Περί photoshop, πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας... όλες οι εκδόσεις

Yπ όψιν πως η οθόνη είναι ουσιαστικά μια "διαφάνεια" εφόσον το θέμα φωτίζεται από πίσω και προβάλλεται πιο φωτεινό από την εκτύπωση σε χαρτί που είναι ετερόφωτη, φωτίζεται δηλαδή από εξωτερική πηγή.
Οπότε πρέπει να συνυπολογιστεί και αυτός ο παράγοντας.

Απ' ότι φαίνεται η τελευταία έκδοση του PS 2020 ΔΕΝ υποστηρίζει πλέον την παλιά δωρεάν έκδοση του Nick Softwere. Προφανώς "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει" και ιδού τα αποτελέσματα... Προς το παρόν έχω αφήσει εγκατεστημένη και την έκδοση 2019, και επίσης δουλεύω το Affinity 90% πλην ειδικών περιπτώσεων που θέλω κάποιο ειδικό χαρακτηριστικό του PS.

Με την κλεισούρα βρήκα ευκαιρία να παίξω με διάφορα πρόσθετα που είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και να δω την εξέλιξή τους. Ένα από αυτά είναι το Topaz denoise https://topazlabs.com/denoise-ai/, το οποίο είναι μάλλον "τσουχτερό" στα 79.99$ ( με πεθαίνουν οι "αμερικάνικες" τιμολογήσεις :flipout:), αλλά κατέβασα το trial 30 ημερών και εντυπωσιάστηκα. Κατ' αρχήν δουλεύει πολύ καλά ως ανεξάρτητο πρόγραμμα, όπου μπορείς να φορτώσεις ολόκληρο φάκελλο για μαζική επεξεργασία ενώ παράλληλα μπορείς να έχεις χωριστές ρυθμίσεις για κάθε φωτογραφία. Δηλαδή επιλέγεις μια - μια τις εικόνες σου, ρυθμίζεις όπως θέλεις τις επεμβάσεις (θόρυβος, όξυνση, επαναφορά λεπτομέρειας) και μετά δίνεις εντολή και τις επεξεργάζεται όλες μαζί. Εναλλακτικά βάζει αυτόματα μια μέση τιμή και προχωράει μόνο του. Στην πρώτη περίπτωση τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις όπως οι ουρανοί, όπου αφαιρεί τον όποιο θόρυβο χωρίς να "σιδερώνει" το κυρίως θέμα. Το 100% αυτόματο προσφέρεται περισσότερο για πακέτα φωτογραφιών με ίδιες συνθήκες.

Ευκαιρίας δοθείσης κατέβασα και το Adjust AI, το οποίο κάνει ένα αυτόματο "όλα σε ένα" πέρασμα/διόρθωση. Δεν μου φάνηκε να κάνει τίποτα σπουδαίο και το απεγκατέστησα μετά από μια μέρα...

Απάντηση: Αγορές εξωτερικού/ Προσφορές και χαμηλότερες τιμές εξοπλισμού - Διαβάστε τ

"Κλεμμένο" από τον Βάϊο, η Adobe λόγω κορωνοϊού δίνει τρεις μήνες δωρεάν στο photography plan (photoshop, lightroom, +20GB cloud). Αν έχετε ήδη συνδρομή, σας προσθέτει τους τρεις μήνες επιπλέον χωρίς χρέωση. Κάποιοι τολμηροί πήραν 3+3=6 μήνες επιπλέον!

Υ.Σ. Αν ΔΕΝ έχετε λογαριασμό, θα χρειαστεί (προφανώς) να δώσετε τα στοιχεία σας και μια πιστωτική - η οποία δεν θα χρεωθεί τίποτα αν αποφασίσετε να μην συνεχίσετε.

Γενναιόδωρο μεν, και δουλεύει, αλλά ότι πρέπει να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι λίγο μαλακία, όταν όσες online συνδρομές προσφέρουν εκπτώσεις αυτή την περίοδο το κάνουν αυτόματα, χωρίς να "ζητιανεύουμε".

Νέα κόλπα στο ACR, βελτίωση και αύξηση της ανάλυσης με χρήση AI που αποκαλείται Super Resolution. Εδώ θα βρείτε μια περιγραφή του τι κάνει και πως δουλεύει, μαζί με κάμποσα δείγματα πριν-μετά. Υπόψη ότι δεν είναι "για χόρταση", μια και έχει υψηλές απαιτήσεις εξοπλισμού!

Θα κάνω ένα συγκριτικό με το Topaz Gigapixel και θα επανέλθω...

Πράγματι για τον Έλληνα (και πολλούς άλλους) ερασιτέχνη, τα 12 /μήνα για το βασικό πακέτο είναι πάρα πολλά. Ειδικά τώρα που υπάρχουν λύσεις χωρίς συνδρομή, σε τιμή όσο 2,5 μήνες στην Adobe...

Επίσης το Gigapixel βγαίνει συχνά στα 60-70 , αν χρειάζεσαι αυτό που κάνει - και προφανώς αρκετοί το χρειάζονται γι αυτό και η προσθήκη στο standar της πιάτσας...

Last edited:
Νέα κόλπα στο ACR, βελτίωση και αύξηση της ανάλυσης με χρήση AI που αποκαλείται Super Resolution. Εδώ θα βρείτε μια περιγραφή του τι κάνει και πως δουλεύει, μαζί με κάμποσα δείγματα πριν-μετά. Υπόψη ότι δεν είναι "για χόρταση", μια και έχει υψηλές απαιτήσεις εξοπλισμού!

Θα κάνω ένα συγκριτικό με το Topaz Gigapixel και θα επανέλθω...

Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του. Ένας ακόμη λόγος να μείνω μακριά από FF μεγάλης ανάλυσης :idea:

Σε λίγα χρόνια οι κατασκευαστες μηχανων με τους σούπερ επεξεργαστές που εχουν ενσωματωσει για να εκτελούν άλλες λειτουργίες πιστευω ότι θα προσπαθήσουν να ενσωματώσουν ανάλογες δυνατότητες στις μηχανές τους , δεν θα χρειάζεται να τα ακουμπάνε χοντρά για να πάρουν έναν νέο επεξεργαστή απλά για τα MPX αν δεν έχει και κάτι άλλο να προσφέρει.

την τεχνική ήδη αυτή την υιοθετούν και τα κινητά τηλέφωνα με την σύνθεση των πολλαπλών αρχείων αλλά και μικροί κατασκευαστές όπως η Olympus που παράγει αρχείο υψηλής ανάλυσης αυτόματα εντός της μηχανής. Θα το πανε κάποιοι σίγουρα λίγο πιο πέρα αυξάνοντας την ανάλυση και σε ένα μοναδικό αρχείο με ΑΙ τεχνολογία.

Ένα επεξεργαστή γραφικών θα πετανε μέσα και άντε γεια!

ΥΣ

Δημητρη έχω μια ολοκαίνουργια Ε1 κρατησει (5 ΜPX) , από χρωμα είναι οτι καλυτερο έχω δει με τον αισθητήρα Kodak , αν το προγραμμα κάνει θαύματα θα την βγάζω βόλτα ως δεύτερη μηχανή και με ένα πέρασμα τα αρχεία θα έχουν σύγχρονη ανάλυση.

Θες να σου στείλω αρχεία από τα Μετέωρα που είχαμε παει φωτό εκδρομή να τα συγκρίνουμε με μια σύγχρονη m43 μηχανή ? Ακόμη καλύτερα σου τραβώ μια φωτό με την Ε1 και μια με την ΕΜ1.3 με τον ίδιο φακό και σου δίνω τα αρχεία. Της Ε1 θα το κάνει 20Mpx όσο και της ΕΜ1.3 :drool1:

Το μόνο που θα χρειαστώ μελλοντικά -αν η λειτουργία τα παει καλά- είναι τα λ7 για δεύτερο σώμα να τα ρίξω για καινούργιο υπολογιστή και για κάρτα γραφικών που να είναι πιο συμβατή με τα νέα τεχνολογία. Όλο αναβάλω την αναβάθμιση υπολογιστή και κλείνει δεκαετία :afro:.

Last edited:
...δεν θα χρειάζεται να τα ακουμπάνε χοντρά για να πάρουν έναν νέο επεξεργαστή απλά για τα MPX...

Εννοείς αισθητήρα, προφανώς και δεν θα χρειάζεται. Ήδη με το Gigapixel οι φωτογραφίες από τον 16άρη m4/3 γίνονται ΆΝΕΤΑ 24mp με μεγάλη βελτίωση και σε άλλες παραμέτρους, όπως ο θόρυβος. Το μόνο μου θέμα είναι ότι οι κάρτες γραφικών για να δουλεύει με ανθρώπινους χρόνους, ξεκινάνε από 250-300 και φθάνουν σε τιμές... FF! :bigcry:

Υ.Σ. Περιμένω τα αρχεία, καινούργια κατά προτίμηση...

edit: έκανα κάποιες πρώτες δοκιμές, και μου φάνηκε κάπως πρωτόγονο σε σχέση με το gigapixel. Πρέπει να ακολουθήσεις διαφορετικό workflow, οπότε θα συνεχίσω και θα επανέλθω.

Last edited:
Ναι ορθως με διόρθωσες , αισθητήρα ηθελα να γράψω.

Απο το άρθρο συγκρατησα και εγω το εξής που έχει να κάνει με αυτό που επισημανες και εσύ για τις κάρτες γραφικών :

f you’re in the market for a new computer or GPU, look for GPU models optimized for CoreML and Windows ML machine learning technologies. For example, the Neural Engine in the Apple M1 chip is highly tuned for CoreML performance. Similarly, the TensorCores in NVIDIA’s RTX series of GPUs run Windows ML very efficiently. The GPU landscape is changing quickly and I expect big performance improvements around the corner.

Δεν έχω δοκιμάσει τη νέα έκδοση γιατί είμαι σε project κ δε τολμώ να αναβαθμίσω τώρα, άλλα δύο γνωστοί μου που το έβαλαν, μόλις πάνε να το χρησιμοποιήσουν κρεμάει και κλείνει το Photoshop. Με αρχεία Neff από d300 μέχρι κ d850.

Σε μένα δουλεύει κανονικά, απλά θέλει εξέλιξη - είναι σαφώς χειρότερο από το Gigapixel, αλλά είναι και πολύ πιο γρήγορο.

Υ.Σ. Μπορείς να έχεις ταυτόχρονα δυο εκδόσεις του PS στον υπολογιστή σου αν θες...

αλλα δεν το βαζω, βαραινει το συστημα πολυ .
Αλλα ετσι κι αλλιως δεν χρησιμοποιω και πολυ την adobe πια...

Ακριβως.

Και απο εμενα γενικως εχει φαει ban πλεον απο την στιγμη που (ειδικα στην φωτογραφια) υπαρχουν καλες εναλλακτικες λυσεις.