Re: Απάντηση: Περί Σαββόπουλου...
Δεν το λες ευθέως, αλλα νομίζω ότι αυτό είναι το νόημα των γραφομένων σου, αν κατάλαβα λάθος, I stand corrected.
Οχι φιλε Κωστα, ισως σε μπέρδεψε το κειμενο μου.
αυτο που γραφω ειναι οτι η μουσική προχώρησε/εξελίχθηκε απο την εποχή του Bach.
αν κάποιος ακούει μόνο κλασική, τότε μάλλον δεν μπορεί να αντιληφθεί την αισθητική και τον παλμό της εποχής του.
το ίδιο κενό αισθητικής αντίληψης, θα έχει και κάποιος που ακούει μόνο ότι μουσική παίζετε στο ραδιόφωνο (τα γνωστά radio hits)
ο ενας ζει αποκομμένος στο παρελθόν, και ο άλλος, ακούει οτι επιλέγουν άλλοι για αυτόν, πολλές φορές αδυνατώντας να αξιολογήσει το τι τελικά σημαίνει μοντέρνο/καινοτόμο
(το μοντέρνο εμπεριέχει την καινοτομία)
η κλασική πχ δεν μπορεί αν εκφράσει τον σύγρονο τρόπο ζωης.
βεβαια δεν ειναι αυτος ο σκόπος της.
ουτε αυτο την κάνει να χάσει κατι απο την αξία της.
θα ήταν τουλάχιστο ανόητο, να συγκρίνουμε ενα καλλιτεχνικό εργο με ένα άλλο.
καθε έργο ειναι άρρητα συνδεδεμένο με την εποχή που παράχθηκε.
και εκφράζει εκείνη την εποχή. σίγουρα καποια εργα ειναι διαχρονικά
αλλα και η διαχρονικότητα τους τίθεται υπο αμφισβητήση απο τους μελλοντικούς μελετητές.
τα έργα αξιολογούνται όχι μονο κατα την περιόδο της δημιουργίας τους, αλλα και στο πέρασμα του χρόνου.
θα ειναι αραγε απαραίτητο σε 1000 χρονια να μελετάει ενας μουσικός κλασική μουσικη;
θα εχει καποιο αντίκτυπο/συναίσθημα στους ανθρωπους 1000 χρονια μετα ή θα ειναι μόνο για τους μελετητές;
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Σύμφωνα με τον ανωτέρω αφορισμό, αφού μου αρέσει ο Τερλέγκας και δεν μου αρέσει ο Μπαχ, συνάγεται ότι η τέχνη του Τερλέγκα είναι ανώτερη αυτής του Μπαχ.
:chinscratch:
Κάπου υπάρχει λογικό κενό αλλά αδυνατώ να το καταδείξω με όρους της Αισθητικής...
γιαυτό λέμε οτι ειναι τουλάχιστον ανόητο, να συγκρίνουμε ενα καλλιτεχνικό έργο με ενα άλλο.
πόσο μάλλον άλλης εποχής.
την σύγκριση την κάνεις εσυ, και το οποιοδήποτε πόρισμα ή λογικό κενό ειναι πάλι δικό σου.
τον bach τον ακους πονώντας στα ιατρεία περιμένωντας να έρθει η σειρά σου..
τον τερλέγκα στις πίστες διασκέδασης πετώντας λουλουδια..
ποιο να επιλέξω.. :chinscratch: