Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

Απάντηση: Re: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Ναι με λέβητα πετρελαίου τον έχω. Να σημειώσω οτι τα δάπεδα ειναι ξύλο και πλακάκι
Συμφωνω με τον Στελιο . Ολη η διαφορα εγκειται στο οικονομικο ...κατα τα αλλα δεν υπαρχει συγκριση..Η γνωμη μου ειναι οτι η ιδανικοτερη λυση ειναι η αντλια θερμοτητας με fancoil για να εχεις και την ψυξη.Χωρις fancoil απλα μπορεις να εχεις εναν δροσισμο με την ενδοδαπεδια και την αντλια.Σιγουρα θα εχει μεγαλη διαφορα διαφορα οικονομικα στην αγορα ομως τα λεφτα σου θα τα παρεις πισω απο την εξοικονομηση σε σχεση με το πετρελαιο ..Νομιζω οτι τρτεχουν και επιδοτουμενα προγραματα .Ριξε μια ματια για πληροφοριες εδω αντλία θερμότητας αέρος/νερού και εδω αντλια θερμοτητας καταληλη για ενδοδαπεδια θερμανση και fancoil..

Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Αποφασίσαμε να βάλουμε Φυσικό Αέριο στο διαμέρισμα (χρυσή την έχω πληρώσει τη ΔΕΗ και τη Πρωτέργια αρκετούς χειμώνες). Ζήτησα δύο προσφορές.
1. Από θερμουδραυλικό με καλό όνομα στη γειτονιά. Η πρότασή του ήρθε με SMS. Δυο βδομάδες δουλειά μέσα στο σπίτι. Τελική τιμή 6.200 χωρίς καμμιά αναφορά στο τι λέβητα θα βάλει ή στα υλικά που θα χρησιμοποιήσει.
2. Από εξουσιοδοτημένο εμπορικό συνεργάτη της Εταιρίας Διανομής Αερίου Αττικής. 4 ημέρες δουλειά μέσα στο σπίτι. Τελική τιμή 3.600 με λέβητα Buderus GB602 και πολυστρωματικούς σωλήνες. Με πλήρη προσφορά σε email.
Είναι τεράστια η διαφορά.
Δικαιολογεί η χρήση σωλήνων χαλκού (που μάλλον θα χρησιμοποιούσε ο υδραυλικός) τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή?
Αξίζει ο χαλκός τόσο επιπλέον κόστος σε εργατικά και υλικά ή ο θερμουδραυλικός είναι "αλλού γι´αλλού"?

Re: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Για τι σπίτι μιλαμε; έχεις δώσει σε αυτούς τους δύο ανθρώπους να καταλάβουν τα ίδια πραγματα; Ή διαφορά είναι χαοτική.

Τυπικό διαμέρισμα.
Ήρθαν και οι δύο και το είδανε το σπίτι.
Ο υδραυλικός μάλλον θα έβαζε χαλκοσωλήνες κι έχει πολλές γωνιές και περισσότερα εργατικά.
Και οι δύο πάνω κάτω τα ίδια μου είπανε για τις διαδρομές των σωλήνων, την τοποθέτηση του λέβητα κλπ.

Παρε προσφορα απο τριτο για να εχεις μετρο συγκρισης.
Ο χαλκος ειναι ακριβος, θελει δουλεια και αμα γινει αωστα αθανατος. Αλλα προσφορα με sms για τετοιο κοστος μονο αν δεν την ηθελα να τη παρω θα την εστελνα.

Πολυστρωματικούς σωλήνες θα βάλει ο άλλος.
Νεκτάριε ο υδραυλικός με πήρε και τηλέφωνο να ρωτήσει πώς μου φάνηκε η τιμή. Μου έκοψε 200 .

Στέλιο στο μυαλό μου είσαι. Είναι κάτι που σκέπτομαι από τότε που βγήκε ο κανονισμός ανεξαρτητοποίησης θέρμανσης.

Εγώ πάντως θα πρότεινα πολυστρωματικές.
Αν συνδεθούν-κολληθούν σωστά θα σου αντέξουν για πάρα πολλά χρόνια.
Δες και στο λινκ

https://www.michanikos.gr/forums/topic/34832-σωλήνες-χάλκινες-ή-πολυστρωματικές-αλουμινίου/

Στέλιο στο μυαλό μου είσαι. Είναι κάτι που σκέπτομαι από τότε που βγήκε ο κανονισμός ανεξαρτητοποίησης θέρμανσης.

Εγώ πάντως θα πρότεινα πολυστρωματικές.
Αν συνδεθούν-κολληθούν σωστά θα σου αντέξουν για πάρα πολλά χρόνια.
Δες και στο λινκ

https://www.michanikos.gr/forums/topic/34832-σωλήνες-χάλκινες-ή-πολυστρωματικές-αλουμινίου/
Ναι σήμερα το έκλεισα με το συνεργάτη του αερίου αττικής.
Θα το σκεφτόμουν για χαλκό, μόνο αν οι σωλήνες θάβονταν στον τοίχο. Τώρα θα είναι εξωτερικοί. Και να τρυπήσουν, αλλάζουν πιο εύκολα.

Στέλιο αν δεν σου είναι too much μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφία πως «τρέχουν» οι σωληνώσεις χωρίς να σας προβληματίζουν αισθητικά;
Γιατί εξωτερικές σωληνώσεις εντός σπιτιού και δεν είσαι με σπασμένα χέρια και πόδια, πρέπει να κάνατε καλή δουλειά.
Οι νοικοκυρές δεν τα σηκώνουν εύκολα αυτά..

Ναι σήμερα το έκλεισα με το συνεργάτη του αερίου αττικής.
Θα το σκεφτόμουν για χαλκό, μόνο αν οι σωλήνες θάβονταν στον τοίχο. Τώρα θα είναι εξωτερικοί. Και να τρυπήσουν, αλλάζουν πιο εύκολα.

Με το καλό να ολοκληρωθεί ώστε να σωθείς..

@MIKU Ευχαριστώ. Εύχομαι κι εσύ σύντομα.
@Petran, η δυσκολία ήταν να πειστεί η σύζυγος να γίνει η εγκατάσταση. Φέτος απλώς κουράστηκε να είναι το μισό σπίτι "ψυγείο" και υποχώρησε. Κι η σύζυγος είναι αυτό που λέει κι ο μάστορας στη διαφήμιση: "Είμαι ένας μάστορας σκληρός. Στη δουλειά μου δεν σηκώνω δεύτερη κουβέντα".
Για να μην υπερβάλω η αισθητική έγινε λίγο industrial, καθώς επιπλέον των σωλήνων θέρμανσης έπρεπε να πάει και η παροχή κρύου νερού στο μπαλκόνι (δεν είχαμε βρύση έξω, τώρα έχουμε). Για αυτό και οι 4 σωλήνες. Θα κάνουμε λίγο και τα στραβά μάτια.
Ο καυστήρας στο μπαλκόνι. Η πλαϊνή τέντα θα σηκωθεί.
NHzf0Sg.jpg

..
Η μεγαλύτερη αισθητική επιβάρυνση είναι στην κρεβατοκάμαρα, αλλά οι σωλήνες περνάνε χαμηλά και κρύβονται από τη τουαλέτα, καρέκλα, κλπ. Εδώ φαίνεται και η θέση του παλιού σώματος και η παλιά σωλήνωση (ήταν πίσω από τη πόρτα, τι να πεις ...) . Θα το συμμαζέψω με λίγο στόκο και βάψιμο την άνοιξη.
IXuImdC.jpg

..
Από την κρεβατοκάμαρα στο διάδρομο:
zycdBsj.jpg

..
Στη μικρή κρεβατοκάμαρα/γραφείο.
OiafuQI.jpg

...
προς τη κουζίνα, για να καταλήξει στο πατάρι.
0OfFPem.jpg

(Πρέπει να κόψω το κάπνισμα. Το καλοκαίρι του 2017 το "φρεσκάραμε" το σπίτι. Η κουζίνα θέλει πάλι βάψιμο).
Οι σωλήνες είναι στο φυσικό τους λευκό χρώμα.
Οι δουλειές μέσα στο σπίτι κράτησαν 3 ημέρες + 1 ημέρα έξω να κατεβάσουν τις σωλήνες στο μετρητή, να κάνουν τις συνδέσεις στον καυστήρα κλπ. Δευτέρα ήρθε ο μάστορας με το βοηθό, Πέμπτη μεσημεράκι είχαν τελειώσει τα πάντα και τα μερεμέτια. Μου αρέσει που ο πρώτος υδραυλικός υπολόγιζε 3 βδομάδες να δουλέψει μέσα στο σπίτι.

Και κάτι σχετικό , μετά την αποχώρηση της shell και την πλήρη κρατικοποίηση των εταιρειών ΕΔΑ Αττικής(δίκτυο) και ΕΠΑ Αττικής(νυν ''ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ''), ανακοινώθηκε η γρηγορότερη επέκταση του δικτύου σε περιοχές που δεν έχουν σήμερα Φ.Α.

''Αλλάζει τα πλάνα της, επεκτείνει το δίκτυό της η ΕΔΑ Αττικής – Μεγάλη αύξηση σε νέες συνδέσεις αερίου''

https://energypress.gr/news/allazei...ttikis-megali-ayxisi-se-nees-syndeseis-aerioy

@MIKU Ευχαριστώ. Εύχομαι κι εσύ σύντομα.
@Petran, η δυσκολία ήταν να πειστεί η σύζυγος να γίνει η εγκατάσταση. Φέτος απλώς κουράστηκε να είναι το μισό σπίτι "ψυγείο" και υποχώρησε. Κι η σύζυγος είναι αυτό που λέει κι ο μάστορας στη διαφήμιση: "Είμαι ένας μάστορας σκληρός. Στη δουλειά μου δεν σηκώνω δεύτερη κουβέντα".
Για να μην υπερβάλω η αισθητική έγινε λίγο industrial, καθώς επιπλέον των σωλήνων θέρμανσης έπρεπε να πάει και η παροχή κρύου νερού στο μπαλκόνι (δεν είχαμε βρύση έξω, τώρα έχουμε). Για αυτό και οι 4 σωλήνες. Θα κάνουμε λίγο και τα στραβά μάτια.
Ο καυστήρας στο μπαλκόνι. Η πλαϊνή τέντα θα σηκωθεί.
NHzf0Sg.jpg

..
Η μεγαλύτερη αισθητική επιβάρυνση είναι στην κρεβατοκάμαρα, αλλά οι σωλήνες περνάνε χαμηλά και κρύβονται από τη τουαλέτα, καρέκλα, κλπ. Εδώ φαίνεται και η θέση του παλιού σώματος και η παλιά σωλήνωση (ήταν πίσω από τη πόρτα, τι να πεις ...) . Θα το συμμαζέψω με λίγο στόκο και βάψιμο την άνοιξη.
IXuImdC.jpg

..
Από την κρεβατοκάμαρα στο διάδρομο:
zycdBsj.jpg

..
Στη μικρή κρεβατοκάμαρα/γραφείο.
OiafuQI.jpg

...
προς τη κουζίνα, για να καταλήξει στο πατάρι.
0OfFPem.jpg

(Πρέπει να κόψω το κάπνισμα. Το καλοκαίρι του 2017 το "φρεσκάραμε" το σπίτι. Η κουζίνα θέλει πάλι βάψιμο).
Οι σωλήνες είναι στο φυσικό τους λευκό χρώμα.
Οι δουλειές μέσα στο σπίτι κράτησαν 3 ημέρες + 1 ημέρα έξω να κατεβάσουν τις σωλήνες στο μετρητή, να κάνουν τις συνδέσεις στον καυστήρα κλπ. Δευτέρα ήρθε ο μάστορας με το βοηθό, Πέμπτη μεσημεράκι είχαν τελειώσει τα πάντα και τα μερεμέτια. Μου αρέσει που ο πρώτος υδραυλικός υπολόγιζε 3 βδομάδες να δουλέψει μέσα στο σπίτι.

Στην κρεβατοκάμαρα, φώτο νούμερο 2, οι παλιές σωλήνες είναι την κεντρικής θέρμανσης, σωστά;Το ίδιο έχει γίνει και στα υπόλοιπα σώματα του σπιτιού;Έχουν μείνει εκτεθειμένα;Στα αποσύνδεσε από το κεντρικό δίκτυο κλείνοντας τη βάνα σου στο λεβητοστάσιο ή απλά έβαλε τάπα;

Στην κρεβατοκάμαρα, φώτο νούμερο 2, οι παλιές σωλήνες είναι την κεντρικής θέρμανσης, σωστά;Το ίδιο έχει γίνει και στα υπόλοιπα σώματα του σπιτιού;Έχουν μείνει εκτεθειμένα;Στα αποσύνδεσε από το κεντρικό δίκτυο κλείνοντας τη βάνα σου στο λεβητοστάσιο ή απλά έβαλε τάπα;
Ναι σωστά.
Έβαλε τάπες. Το παλιό δίκτυο, δεν ήταν αυτόνομο να έχει κάθε διαμέρισμα δικό του κύκλωμα με δικές του βάνες στο λεβητοστάσιο. Με τις επεμβάσεις που έγιναν στο παλιό δίκτυο, δεν επηρεάζεται η λειτουργία του υπόλοιπου παλιού δικτύου.
Στην δική σου περίπτωση, η κατάσταση είναι πολύ πιο εύκολη. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το ήδη υπάρχον αυτόνομο κύκλωμα καλοριφέρ και να έχεις από καθόλου έως ελάχιστες επεμβάσεις στο σπίτι. Θα μπορούσε πχ να μπει στο ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο ο δικός σου καυστήρας.
Πρέπει να σκεφτείς όμως τι θα κάνεις με το ζεστό νερό χρήσης. Οι καυστήρες ΦΑ παρέχουν και ζεστό νερό. Αν θέλεις να καταργήσεις τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πρέπει να σκεφτεί ο εγκαταστάτης πως θα γίνει η σύνδεση. Εκτός κι αν και το κύκλωμα που έχεις τώρα, παίρνει ήδη και ζεστό νερό από το λεβητοστάσιο. Αν ναι, είσαι κατά 80% έτοιμος με 0 επεμβάσεις στο σπίτι.

Είμαι έτοιμος.Ο ηλιακός είναι ήδη συνδεδεμένος εδώ και χρόνια με το καλοριφέρ.Απλά τα τελευταία χρόνια επειδή δεν ανάβουμε το πετρέλαιο τον ζεσταίνουμε με το ρεύμα όταν δεν έχει ήλιο.Είναι πολύ απλό όντως...

Re: Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Για αυτό και οι 4 σωλήνες.

Παντως σε ενα λεβητα που δινει εκτος απο νερο θερμανσης και ζεστο νερο χρησης οι σωληνες που συνδεοντια ειναι τεσσερις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητα

Παντως σε ενα λεβητα που δινει εκτος απο νερο θερμανσης και ζεστο νερο χρησης οι σωληνες που συνδεοντια ειναι τεσσερις.
Στο καυστήρα στην εισαγωγή θέλει 4 σωλήνες. Στην έξοδο 3.

Στέλιο μια χαρά δουλειά έκανε ο μάστορας.
Και το κυριότερο είναι οτι πλέον θα ζεσταίνεστε και μάλιστα αρκετά πιο φθηνά.

Λοιπον... Προβληματισμος. Μαλωνω με την γυναικα μου εδω και δυο μερες. Βαλαμε πετρελαιο στο σπιτι την προηγουμενη δευτερα και ζεσταίναμε σαλονοκουζινα 55τμ + wc 4τμ
Στον επανω οροφο την κρεβατοκαμαρα 15τμ + μπανιο 6τμ. και δυο δωματια στον επανω οροφο κλειστα με τον θερμοσταστη στους 17 βαθμους και ανεβασμα μονο πριν κοιμηθουμε ή για να ζεσταθει το νερο στο boiler.
Εκαψε σε 13 μερες 200 λιτρα , δηλαδη 200 . Της λεω κομμενο το πετρελαιο και θα δουλευουμε aircodition . Περισυ για τα 55τμ σαλονοκουζινα με 16.000btu inverter μας ηρθε το ρευμα για 4 μηνες Σεπτεμβριος-Ιανουαριος 318 εκκαθαριστικος και 100 Εναντι. Για την επομενη 4μηνια 192 εκκαθαριστικος και 80 έναντι και το λεω γιατι πιανει μεσα μηνες που δουλεψε το aircodition (μεχρι τελη Φλεβαρη). Δεν το συζητω οτι για τον χωρο που ειμαστε ολη μερα το aircodition κερδιζει κατα κρατος το πετρελαιο σε οικονομια. Εκει που δεν καλυπτει ομως το aircodition ειναι τα μπανια... Τι λυσεις προτεινετε με ρευμα; Αντι να δωσω 300 για περελαιο λεω να αγορασω καποια θερμαντικη συσκευη επιτοιχια που να καλυπτει τα μπανια . Αλλα δεν εχω ιδεα τι ηλεκτρικο μπορει να μπει σε χωρο με υγρασια , νερα και υδρατμους...