Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

Re: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Όπως έχω ξαναγράψει παραπάνω για το νερό δούλεψε ΜΟΝΟ ρεύμα.
Στα λίγα κρύα θα έβαζα το aircondition.

Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι >10 βαθμούς θα δούλευα μόνο aircondition και μπορεί το βράδυ να άναβα έξτρα το καλοριφέρ.
Υπόψιν και το ένα και το άλλο δε συμφέρει να τα δουλέψεις λίγο αλλά συνεχόμενα.
Ειδικά το καλοριφέρ που έχει να ζεστάνει το boiler, σωλήνες κλπ.

Και το AC που είναι Inverter δουλεύει οικονομικότερα όταν δεν είναι στο φουλ αλλά "κρατάει" θερμοκρασία.
Πολύ χονδρικά, η άποψη μου :)

Φιλε υπαρχουν καποιοι μηχανισμοι ηλεκτρικοι που αυτονομουν τα σωματα του καλοριφερ.
Τσεκαρε το μηπως κανεις ετσι τα μπανια σου.

Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Μπορείς να διαλέξεις από τα εξής:
Αερόθερμα, θερμοπομπούς, θερμάστρες χαλαζία και πετσετοκρεμαστρες ρεύματος.
Υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια, από 500 έως 2000w(μπορεί και παραπάνω) με διαφορους αυτοματισμούς οπως εβδομαδιαίο πρόγραμμα ή «ανίχνευση ανοιχτού παραθύρου» όπου σταματούν την λειτουργία τους, με ψηφιακους θερμοστατες κλπ κλπ
Η stiebel eltron έχει κάτι θερμοπομπούς που είναι σύμφωνοι με ένα νέο πρότυπο περί κατανάλωσης ενέργειας απότι πήρε το μάτι μου πρόσφατα.
Φυσικά δεν φαντάζομαι να ψάχνεις κάτι σε ip65, τα περισσότερα είναι ip24 που οι κατασκευαστές ονοματίζουν κατάλληλα για μπάνιο..
Θέλει ψάξιμο αλλά οτι κι αν διαλέξεις θέλει προσοχή στην λειτουργία γιατί οι καταναλώσεις είναι μεγάλες.
Αν καταλήξεις κάπου ενημέρωσε μας.

Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Φιλε υπαρχουν καποιοι μηχανισμοι ηλεκτρικοι που αυτονομουν τα σωματα του καλοριφερ.
Τσεκαρε το μηπως κανεις ετσι τα μπανια σου.
Παρακαμπτουν τον θερμοστατη του οροφου;; Πως θα δουλεψει οταν ο θερμοστατης ειναι στον χωρο που δουλευει το aircodition;

Υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια, από 500 έως 2000w(μπορεί και παραπάνω) με διαφορους αυτοματισμούς οπως εβδομαδιαίο πρόγραμμα ή «ανίχνευση ανοιχτού παραθύρου» όπου σταματούν την λειτουργία τους, με ψηφιακους θερμοστατες κλπ κλπ
Η stiebel eltron έχει κάτι θερμοπομπούς που είναι σύμφωνοι με ένα νέο πρότυπο περί κατανάλωσης ενέργειας απότι πήρε το μάτι μου πρόσφατα.
Φυσικά δεν φαντάζομαι να ψάχνεις κάτι σε ip65, τα περισσότερα είναι ip24 που οι κατασκευαστές ονοματίζουν κατάλληλα για μπάνιο..
Θέλει ψάξιμο αλλά οτι κι αν διαλέξεις θέλει προσοχή στην λειτουργία γιατί οι καταναλώσεις είναι μεγάλες.
Τους κοιτουσα αυτους και τους Nobo. Λογικα για τα μπανια δεν θελει πολλα watt και εχουν και προγραμματισμο . Θετικο γιατι δεν μιλαμε για χωρο που εισαι ολη μερα μεσα. Θα αναβουν το πρωι σιγουρα και το απογευμα. Πως μπορω να υπολογισω τα watt που χρειαζομαι;
Με κοντα στο 1 το λιτρο το πετρελαιο οτι και να καψω σε ρευμα λιγο θα ειναι. 200 λογαριασμο ΔΕΗ κανω σε δυο μηνες με χρηση aircodition και τωρα τα εκαψα σε 12 μερες χρησης πετρελαιου...

Re: Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Παρακαμπτουν τον θερμοστατη του οροφου;; Πως θα δουλεψει οταν ο θερμοστατης ειναι στον χωρο που δουλευει το aircodition;

Τους κοιτουσα αυτους και τους Nobo. Λογικα για τα μπανια δεν θελει πολλα watt και εχουν και προγραμματισμο . Θετικο γιατι δεν μιλαμε για χωρο που εισαι ολη μερα μεσα. Θα αναβουν το πρωι σιγουρα και το απογευμα. Πως μπορω να υπολογισω τα watt που χρειαζομαι;
Με κοντα στο 1 το λιτρο το πετρελαιο οτι και να καψω σε ρευμα λιγο θα ειναι. 200 λογαριασμο ΔΕΗ κανω σε δυο μηνες με χρηση aircodition και τωρα τα εκαψα σε 12 μερες χρησης πετρελαιου...
200 lt σε 12 μέρες είναι περίπου 18 lt/day. Με μια κατανάλωση 3 λίτρα την ώρα σημαίνει ότι το δούλεψες 6 ώρες. Αυτές είναι ώρες λειτουργίας καυστήρα άρα πολλαπλασιες θα είναι οι ώρες που σου δίνει ζέστη το καλοριφέρ. Μήπως δεν υπολόγισες κάτι σωστά; Συντήρηση; εγώ με 210 τετραγωνικά, 18,5 μόνιμα και 20 για 4 ώρες την μέρα, έχω κάψει 100lt σε 15 μέρες. Μένεις πολύ βόρεια μήπως;

Στάλθηκε από το VTR-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητα

200 lt σε 12 μέρες είναι περίπου 18 lt/day. Με μια κατανάλωση 3 λίτρα την ώρα σημαίνει ότι το δούλεψες 6 ώρες. Αυτές είναι ώρες λειτουργίας καυστήρα άρα πολλαπλασιες θα είναι οι ώρες που σου δίνει ζέστη το καλοριφέρ. Μήπως δεν υπολόγισες κάτι σωστά; Συντήρηση; εγώ με 210 τετραγωνικά, 18,5 μόνιμα και 20 για 4 ώρες την μέρα, έχω κάψει 100lt σε 15 μέρες. Μένεις πολύ βόρεια μήπως;

Στάλθηκε από το VTR-L09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Την ημερα που εβαλα πετρελαιο (προηγουμενη Δευτερα) εγινε συντηρηση, αλλαγη ηλεκτροβανας σε καθε οροφο και ρυθμιση του λεβητα και του κυκλοφοριτη απο υδραυλικο και ηλεκτρολογο.
Μενω εξω απο την Θεσσαλονικη με θερμοκρασιες αυτες τις μερες 5 βαθμους. 2 αυτη τη στιγμη που γραφω. Και δεν εχουμε βαρυ χειμωνα. Πριν 2 χρονια σπιτι και εργασια εκαιγαν 200 λιτρα την εβδομαδα σε βαρυ χειμωνα. Η σποιτονοικοκυριδες μου εχουν βαλει αντλιες θερμοτητας και εχουν μειωσει το κοστος θερμανσης στο μισο σε σχεση με το πετρελαιο ακομη και οταν ειχε 70 λεπτα το λιτρο...

Το απογευμα εκλεισα τα καλοριφερ στο κατω οροφο και αφησα μονο τον επανω στους 18. Το aircodition στους 21 χωρις να ζοριζεται με τις εξωτερικες θερμοκρασιες στον κατω.

Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Ναι αλλά αυτό ακούγεται τρομακτικά αντιοικονομικό αν δεν μιλάμε για θερμιδομέτρηση με θερμοστατικές κεφαλές και αντιστάθμιση.

Επισης ο φίλος λέει οτι οι κάποιοι έχουν αυτονομηθεί.
Άρα ένας καυστήρας που έχει διαστασιολογηθεί για Χ διαμερίσματα και πιθανότατα είναι υπερδιαστασιολογημένος, πλέον καίει για Χ διαμερίσματα μείον αυτούς που αυτονομήθηκαν.
Που σημαίνει, από τα λίγα που ξέρω, οτι δεν θα δουλέψει οικονομικά ποτέ.

Αυτό είναι για ηλεκτρική αυτονομία σώματος. Κλείνεις τις βάνες, έτσι απομονώνεται από το υπόλοιπο δίκτυο και το νερό που έχει το σώμα ζεσταίνεται από την αντίσταση άσχετα τι συμβαίνει στο υπόλοιπο δίκτυο.
https://www.multiclima.gr/autoheat

Ανάλογα τι σώμα έχει το μπάνιο και τι μπορεί να αποδώσει, θα σου πουν και τι αντίσταση χωράει και κάνεις ένα χοντρικό υπολογισμό για την κατανάλωση.
Τώρα αν βάλεις σε 2-3 σώματα και τύχει να δουλεύουν μαζί και ανάψεις φούρνο και σιδερώνεις μπορεί -μάλλον σίγουρα- θα αρχίσουν να πέφτουν οι ασφάλειες.

Όλα αυτά βέβαια απο άποψη απόδοσης είναι τα χειρότερα.
Μιλάμε για ίδιο βαθμό απόδοσης με πιστολάκια μαλλιών και φούρνο που μαγειρεύουμε :)

Αφού έχει AC δεν έχει νόημα καν να τα αναφέρουμε!

Σωστά, γι αυτό του τόνισα οτι θέλουν προσοχή.
Όμως απότι λέει το ac δεν ζεσταίνει το μπάνιο ικανοποιητικά και θέλει κάτι βοηθητικό για τον συγκεκριμένο χώρο.
Τουλάχιστον εγώ αυτό κατάλαβα.

Το μικροτερο αεροθερμο να παρει εχει 1000 watt καταναλωση γτ δλδ να πεσει εξω κανεις με ενα τετοιο.
Ψαχνει μια λυδη επειδη αιρκον στο μπανιο δεν παιζει ο φιλος.
Εγω μια ιδεα εριξα σαν εναλλακτική.

Λάθος μου!
Κατάλαβα για συνολική λύση αφού διάβασα για τη μεγάλη κατανάλωση που αφορά όλο το σπίτι.

Για μπάνιο αερόθερμο 10 λεπτά και θα το κάνει φούρνο. Το κλείνεις. Κάνεις μπάνιο και ο επόμενος ξανά αν παγώσει μέχρι τότε.
Το ζεστό νερό ζεσταίνει και αυτό το χώρο εξάλλου.

Ακόμα και 2.000w να είναι θα πληρώνεις
(2+0.18)/60*10= 0.06 λεπτά του ευρώ για 10 λεπτά χρήσης

Εχω αεροθερμο . Ενα με τρεις σκαλες 1000-2300 απο το Lidl που εχει και βεντιλατερ. Δεν ειναι λυση. Αντε οταν θες να πας για μπανιο , οπως καναμε πέρσι το βαζεις 15 λεπτα και εισαι Ok. Αλλα αν θες το πρωι να ετοιμαστεις , να πας μια τουαλετα το βραδυ, δεν γινεται . Ψαχνω μια λυση σαν και αυτη. https://www.sanihellas.gr/thermansi/thermopompoi/nobo/nobo-ntl4t.html Βαση τετραγωνικων για τα μπανια θελω 500-750watt. Και με τον προγραμματισμο που εχει μπορει να δουλευει χωρις να με νοιαζει να το αναψω εγω.

Το aircodition δεν καλυπτει το wc . ακομη και με ανοικτη την πορτα εχει διαφορα 5 βαθμους απο τον υπολοιπο χωρο. Αν την κλεισεις μπορει να εχει και 10..

Για θερμοστατιτκες κεφαλες σε καθε καλοριφερ το ειχα σκεφτει αλλα για να βαλω ακομη και τις απλες σε ολα τα σωματα θελω 100 και παλι θα καιω το πετρελαιο που θελω να αποφυγω... Εκτος αν μονο στου μπανιου κανει δουλεια. Αν και την "ζημια " στην καταναλωση την κανει η σαλονοκουζινα.

Βαλε ενα χεονοδιακοπτη πριζας.
https://goo.gl/images/UJPdyZ

Θα το ρυθμσιεις να ανανβει τις ωρες που θες το πρωι και οταν μπαινεις για μπανιο θα το βαζεις στο on.
Εχω αεροθερμο . Ενα με τρεις σκαλες 1000-2300 απο το Lidl που εχει και βεντιλατερ. Δεν ειναι λυση. Αντε οταν θες να πας για μπανιο , οπως καναμε πέρσι το βαζεις 15 λεπτα και εισαι Ok. Αλλα αν θες το πρωι να ετοιμαστεις , να πας μια τουαλετα το βραδυ, δεν γινεται . Ψαχνω μια λυση σαν και αυτη. https://www.sanihellas.gr/thermansi/thermopompoi/nobo/nobo-ntl4t.html Βαση τετραγωνικων για τα μπανια θελω 500-750watt. Και με τον προγραμματισμο που εχει μπορει να δουλευει χωρις να με νοιαζει να το αναψω εγω.

Το aircodition δεν καλυπτει το wc . ακομη και με ανοικτη την πορτα εχει διαφορα 5 βαθμους απο τον υπολοιπο χωρο. Αν την κλεισεις μπορει να εχει και 10..

Για θερμοστατιτκες κεφαλες σε καθε καλοριφερ το ειχα σκεφτει αλλα για να βαλω ακομη και τις απλες σε ολα τα σωματα θελω 100 και παλι θα καιω το πετρελαιο που θελω να αποφυγω... Εκτος αν μονο στου μπανιου κανει δουλεια. Αν και την "ζημια " στην καταναλωση την κανει η σαλονοκουζινα.

Βαλε ενα χεονοδιακοπτη πριζας.
https://goo.gl/images/UJPdyZ

Θα το ρυθμσιεις να ανανβει τις ωρες που θες το πρωι και οταν μπαινεις για μπανιο θα το βαζεις στο on.
Αυτο που εχω , του lidl εχει και χρονοδιακοπτη. Δεν κανει ομως για μπανιο για να το εχω εκει συνεχεια.
silvercrest-konvektor--5.jpg

Re: Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Λοιπον... Προβληματισμος. Μαλωνω με την γυναικα μου εδω και δυο μερες. Βαλαμε πετρελαιο στο σπιτι την προηγουμενη δευτερα και ζεσταίναμε σαλονοκουζινα 55τμ + wc 4τμ
Στον επανω οροφο την κρεβατοκαμαρα 15τμ + μπανιο 6τμ. και δυο δωματια στον επανω οροφο κλειστα με τον θερμοσταστη στους 17 βαθμους και ανεβασμα μονο πριν κοιμηθουμε ή για να ζεσταθει το νερο στο boiler.
Εκαψε σε 13 μερες 200 λιτρα , δηλαδη 200 . Της λεω κομμενο το πετρελαιο και θα δουλευουμε aircodition . Περισυ για τα 55τμ σαλονοκουζινα με 16.000btu inverter μας ηρθε το ρευμα για 4 μηνες Σεπτεμβριος-Ιανουαριος 318 εκκαθαριστικος και 100 Εναντι. Για την επομενη 4μηνια 192 εκκαθαριστικος και 80 έναντι και το λεω γιατι πιανει μεσα μηνες που δουλεψε το aircodition (μεχρι τελη Φλεβαρη). Δεν το συζητω οτι για τον χωρο που ειμαστε ολη μερα το aircodition κερδιζει κατα κρατος το πετρελαιο σε οικονομια. Εκει που δεν καλυπτει ομως το aircodition ειναι τα μπανια... Τι λυσεις προτεινετε με ρευμα; Αντι να δωσω 300 για περελαιο λεω να αγορασω καποια θερμαντικη συσκευη επιτοιχια που να καλυπτει τα μπανια . Αλλα δεν εχω ιδεα τι ηλεκτρικο μπορει να μπει σε χωρο με υγρασια , νερα και υδρατμους...

που κοντά είσαι Θεσσαλονίκη?
και το σπίτι είναι διαμέρισμα ή μεζονέτα ?

Μια καλή λύση είναι η εξής:
Κλιματισμός και κλείσιμο βαλβίδες των σωμάτων που είναι στους χώρους που κλιματίζονται ή κοντά σ αυτούς. Τον θερμοστάτη λίγο ψηλότερα γιατί θα επηρεάζεται από το κλιματιστικό.
Επίσης λειτουργία του κλιματιστικού με χρονοδιακόπτη οπωσδήποτε στο νυχτερινό (15-17, 2-3, 5-8). Αν χρειαστεί ζεστό νερό που δεν καλύπτει το μπόιλερ, φροντίζεις να μπουστάρεις λίγο με θερμοσίφωνο με χρονοδιακόπτη σε νυχτερινό πχ 5-6.
Θέλει λίγο ρέγουλα αλλά πετυχαίνεις πολλά.

Εναλλακτικά χρονοδιακόπτες και θερμαντικά λαδιού στα μπάνια που να δουλεύουν με νυχτερινό. Το μυστικό στο σπίτι είναι να κρατάει θερμοκρασία και όχι να ανεβοκατεβάζει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητα

που κοντά είσαι Θεσσαλονίκη?
και το σπίτι είναι διαμέρισμα ή μεζονέτα ?

Μια καλή λύση είναι η εξής:
Κλιματισμός και κλείσιμο βαλβίδες των σωμάτων που είναι στους χώρους που κλιματίζονται ή κοντά σ αυτούς. Τον θερμοστάτη λίγο ψηλότερα γιατί θα επηρεάζεται από το κλιματιστικό.
Επίσης λειτουργία του κλιματιστικού με χρονοδιακόπτη οπωσδήποτε στο νυχτερινό (15-17, 2-3, 5-8). Αν χρειαστεί ζεστό νερό που δεν καλύπτει το μπόιλερ, φροντίζεις να μπουστάρεις λίγο με θερμοσίφωνο με χρονοδιακόπτη σε νυχτερινό πχ 5-6.
Θέλει λίγο ρέγουλα αλλά πετυχαίνεις πολλά.

Σουρωτη. Μεζονετα .

Δηλαδη λειτουργω κλιματιστικο σαλονοκουζινα. Κλεινω τα δυο σωματα του χωρου. Αφηνω του μπανιου και βαζω τον θερμοστατη 1-2 βαθμους ψηλοτερα απο του aircodition για να αναβει για το σωμα του μπανιου.
Στον επανω οροφο αφηνω τον θερμοστατη στα 18 που τον εχω παντα και δινει και ζεστο νερο στο Boiler (ειναι στην σοφιτα).

Αξιζει αυτη η υβριδικη λυση ή θα πληρωσω και ρευμα και πετρελαιο παραπανω;

Μηπως να αρχισω με αντικατασταση του θερμοσταστη Noname που εχει ο κατω οροφος με καποιον καλυτερο μηπως δινει λαθος εντολες και καιω τζαμπα πετρελαιο πχ τις βραδυνες ωρες στον κατω οροφο ;

Νυχτερινο ρευμα δεν εχω . Ολο λεω να παω να κανω την αιτηση και ολο το αναβάλω...Δεν ειχα τρομερες χρεωσεις ποτε. Και φετος μπηκα και κοινωνικο τιμολογιο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμο

Δεν είναι εύκολο μέρος η Σουρωτή, βέβαια παίζει ρόλο ποιός τοίχος είναι εκτεθειμένος στον αέρα κλπ.

το δοκιμάζεις. Εγώ φέτος το ξεκίνησα και πάει καλά.
Αντικατάσταση θερμοστάτη δεν νομίζω. Αν δίνει λάθος εντολή το καταλαβαίνεις αμέσως. Αρα δεν δίνει.
Κακώς με το νυχτερινό.
Είναι σχεδόν μισή τιμή. Για κλιματιστικό είναι Must.
Επίσης το κλιματιστικό, όχι άνοιξε κλείσε.
Βάλτο και άστο.

εννοείται ρυθμίζεις θερμοστάτη ανάλογα με το που είναι. Αν είναι κοντά στο κλιματιστικό ψηλότερα. Αν είναι πιό μακρυά ανάλογα.
Εχε υπόψη ότι το σπίτι θα ζεσταίνεται και με κλειστά σώματα επιδαπέδια λόγω γραμμών. Λίγο μεν, αλλά σημαντικό.

Και μερικές ακόμα συμβουλές....
1. το χειμώνα κουρτίνες ...βαρειές.
2. Μην αφήνεις παράθυρα εκτεθειμένα έστω και διπλά
3. Παντζούρια κατέβασμα.
4. Σε χώρους που δεν θα ανοίξεις πολύ παράθυρα παντζούρια βάζεις ανάμεσα μια φέτα fibran
5. Αν έχεις τζάκι όταν δεν το χρησιμοποιείς κλείνεις το άνοιγμα ομοίως με ένα 5άρι fibran.
6. Αν μπορείς να διευθετήσεις έπιπλα, βάζεις βιβλιοθήκες και σχετικά ψηλά έπιπλα σε βορεινούς τοίχους
7. Τη μέρα όταν πέφτει άμεσο ηλιακό φώς άνοιγε παντζούρια.