Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

Στη θεμρνση σου ρίχνει ισχύ; Ένας εύκολος τρόπος να το τσεκάρεις χωρίς όργανα είναι να βάλεις το θερμοστάτη σου στο τέρμα και έξω στο λέβητα μια χαμηλή θερμοκρασία για την θερμσνη (έστω 50 βαθμούς) το μηχάνημα πρέπει να φτάσει 50 βαθμούς και να δουλεύει εκεί χωρίς να αναβοσβήνει η φλόγα αλλά να παραμένει σταθερά αναμμένη

Στάλθηκε από το COR-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Στη θεμρνση σου ρίχνει ισχύ; Ένας εύκολος τρόπος να το τσεκάρεις χωρίς όργανα είναι να βάλεις το θερμοστάτη σου στο τέρμα και έξω στο λέβητα μια χαμηλή θερμοκρασία για την θερμσνη (έστω 50 βαθμούς) το μηχάνημα πρέπει να φτάσει 50 βαθμούς και να δουλεύει εκεί χωρίς να αναβοσβήνει η φλόγα αλλά να παραμένει σταθερά αναμμένη

Στην θέρμανση κανένα πρόβλημα.Κραταει σταθερή θερμοκρασία είτε χαμηλή είτε κανονική στους 70 ,φλόγα σταθερά αναμμένη,όπως δούλευε πάντα.

Καλησπέρα,

άναψα για πρώτη φορά φέρος τον καυστήρα πετρελαίου χωρίς να έχω προλάβει να του κάνω ακόμα συντήρηση. Τα καλοριφέρ ζεστάθηκαν γρήγορα και γενικά όλα ΟΚ. Πήγα στο λέβητα να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει κάποια διαρροή από σωλήνες και γενικά ότι δεν έχω κάποιο απρόοπτο.

Παρατήρησα ότι στο τζαμάκι που έχει μπροστά ο καυστήρας για να φαίνεται η φλόγα, δεν φαίνεται τίποτα, μαυρίλα. Όυτε σε απόλυτο σκοτάδι βλέπω φως ενώ δουλευει και ανεβάζει θερμοκρασία.

Υπάρχει περίπτωση να έχει πιάσει τόσο καρβουνιά μέσα σε ένα χρόνο;

Στην θέρμανση κανένα πρόβλημα.Κραταει σταθερή θερμοκρασία είτε χαμηλή είτε κανονική στους 70 ,φλόγα σταθερά αναμμένη,όπως δούλευε πάντα.
Τελικά άλλαξες πλακέτα;

Καλησπέρα,

άναψα για πρώτη φορά φέρος τον καυστήρα πετρελαίου χωρίς να έχω προλάβει να του κάνω ακόμα συντήρηση. Τα καλοριφέρ ζεστάθηκαν γρήγορα και γενικά όλα ΟΚ. Πήγα στο λέβητα να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει κάποια διαρροή από σωλήνες και γενικά ότι δεν έχω κάποιο απρόοπτο.

Παρατήρησα ότι στο τζαμάκι που έχει μπροστά ο καυστήρας για να φαίνεται η φλόγα, δεν φαίνεται τίποτα, μαυρίλα. Όυτε σε απόλυτο σκοτάδι βλέπω φως ενώ δουλευει και ανεβάζει θερμοκρασία.

Υπάρχει περίπτωση να έχει πιάσει τόσο καρβουνιά μέσα σε ένα χρόνο;

Υπάρχει περίπτωση αλλά δεν είναι φυσιολογικό για έναν χρόνο. Απλώς ο καυστήρας θέλει καλύτερη ρύθμιση ...λίγο περισσότερο αέρα να περνάει από τον καυστήρα στον θάλαμο καύσης μαζί με το πετρέλαιο. Κανονικά η φλόγα κοιτώντας με το μάτι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κόκκινη γιατί βγάζει περισσότερη κάπνα ούτε πολύ λευκή αλλά σε μιά μεσαία κατάσταση.
Αυτοί που σου κάνανε συντήρηση την τελευταία φορά ....απλώς δεν μέτρησαν την καύση και τις θερμοκρασίες. Ξεσκονίσανε τον λέβητα ... ίσως καθάρισαν και λίγο τον καυστήρα και εντελώς απίθανο να αλλάξανε και μπέκ στον καυστήρα.
Μαστόρια τέτοια που δεν μπορούν να ρυθμίσουν την φλόγα έστω και με το μάτι μην τα ξαναβάλεις στο λεβητοστάσιο.

Τελικά άλλαξες πλακέτα;

τελικα οχι ,ειναι αλλου το προβλημα οπως περιμενα.Πηρα 2 τριοδες και εκανα bypass το solar kit και τον ηλιακο και εδωσα απευθείας στον λέβητα και ετσι λειτουργει παλι οπως θα επρεπε.Σταματησαν τα πανω/κατω και κρατα σταθερη θερμοκρασια με μονιμη φλογα.Ισως ειναι οντως προβλημα πιεσης ειτε solarkit.Οταν θα βρω λιγο χρονο θα ανοιξω solar kit/ηλιακο θα τα καθαρισω απο αλατα και θα το ξαναβαλω πανω να δω. Κυνηγάω την ευδαπ να μας επαναφερει την πιεση εκει που ηταν καποτε αλλα δεν τους βλεπω ....Στην αναγκη σκεφτομαι να βαλω ενα μικρο πιεστικο+φιλτρο αλατων στην παροχη μου και να "ησυχασω" απο αυτο.

Έχω εδώ και 19 χρόνια ατομική μονάδα Χάλκινη Kiturami. Είμαι πολύ ευχαριστημένος καθώς η σαιζόν μου βγαίνει περίπου 1200 λίτρα (λέω σαιζόν γιατί και το καλοκαίρι ζεστά νερά με αυτό έχω).
'Εχω την επιλογή να αποκτήσω μια ατομική μονάδα pellet της mytherm, μοντέλο thaleia plus το οποίο δούλεψε μια σαιζόν μόνο (ο κάτοχος έβαλε φυσικό αέριο).
Πέρα από το οικονομοτέχνικό του θέματος το οποίο είναι και σχετικά γνωστό πάνω-κάτω (πετρέλαιο-πέλετ) θα έχει ουσία μια τέτοια κίνηση?
Είναι πρακτικό το pellet?
Επειδή έχω και κλιματιστικά στο σπίτι ο τρόπος που δουλεύω το kiturami που έχω είναι ως εξής: αν ξέρω ότι θα γυρίσω περίπου στις 5 το απόγευμα βάζω τα 2 κλιματιστικά να δουλέψουν από τις 3, οπότε οταν πάω στο σπίτι ο χώρος είναι ζεστός, μετά βάζω και τα καλοριφέρ να δουλέψουν και είμαι ΟΚ.
Το pellet πρέπει να καίει συνέχεια?
Αν το έχεις σβηστό και πας να το βάλεις μπρος πόση ώρα κάνει να ζεστάνει?
Ο kiturami που έχω θέλει περίπου 20 λεπτά για να αρχίσει να "σπάει" και συνήθως 40 λεπτά για να φέρει τη θερμοκρασία "στα ίσα" (αυτά χωρίς χρήση ac που προανέφερα και σε κανονικές συνθήκες, δηλαδή όχι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός)

Μου πέταξαν και την ιδέα της ατομικής μονάδας (πάλι kiturami) συμπυκνωμάτων η οποία έχει πάνω από 100% απόδοση και που αναλογικά με το δικό μου λέβητα θα πέσω κάτω από τα 900-1000 λίτρα/σαιζόν.

Έχω μπερδευτεί γενικά, για πείτε καμιά ιδέα...

Σε τι σπιτι μενεις, ποσα τετραγωνικα, μονωση εχεις?
Τα λιτρα που αναφερεις σε σχεση με τη χρηση μου φαινονται πολλα.

Χονδρικα, θερμανση μεσω λεβητων σε χωρο χωρις μονωση το δουλευεις περιπου οπως τα a/c. Τα αναβεις οταν τα χρειαζεσαι. Οικονομια σχετικη εχεις αλλα σε 24 ωρη βαση δεν εχεις καλη αποδοση.
Σε μονωμενο χωρο με μεγαλη αδρανεια, λιγες απωλειες τα καις 24/7 για ελαχιστη λειτουργια και σταθερη θερμοκρασια. Αυτο ειναι το οικονομικοτερο vs αποδοση.
Οι πελλετ, θελουν το χρονο τους να ζεστανουν το χωρο, λιγο παραπανω απο το πετρελαιο θα ελεγα, λογω εναυσης. Δεν εχεινμεγαλη διαφορα.

ψαχνομαι για να "φιλτραρω" τα αλατα απο το ζνχ. Θελω να βαλω κατι στην γραμμη ηλιακος/solarkit/λεβητας αεριου ωστε να προστατευονται αυτες οι συσκευες καθως και τα πλυντηρια που παίρνουν απο εκει ζεστο νερο, απο την κατακαθηση αλατων.Εχετε να προτείνετε τπτ?

Φέτος έβαλα και θέρμανση με υγραέριο (βλέπεις εμάς στην περιφέρεια μας έχουν χ@σμένους από φυσικό αέριο) με 4 μπουκάλες 25Kg που χρησιμοποιούνται ανά δύο κρατώντας παράλληλα και την λειτουργία του πετρελαίου για ώρα ανάγκης
Για του χρόνου σκέφτομαι να εγκαταστήσω και δεξαμενή αερίου για φτηνότερη τιμή.
Μου είπαν ότι αν οι μπουκάλες κρατιούνται σχετικά ζεστές έχουν καλύτερη απόδοση στην αφαίμαξη του αερίου.
Υπάρχει καμιά καλή ιδέα για να το πετύχω αυτό ??
Οι μπουκάλες είναι τοποθετημένες μέσα σε ραμποτέ ξύλινο μεγάλο σπιτάκι ανοιγόμενο που είχα φτιάξει παλαιότερα για τους σκύλους.
Σκέφτομαι να τους φτιάξω από ένα κουστουμάκι λυόμενο από armaflex φύλλο 2-3cm και να τις τυλίξω κάθε μία χωριστά. Υπάρχει καμιά άλλη καλή ιδέα η κανένας τρόπος διαφορετικός υλοποίησης του σχεδίου ??

νομιζω οτι το προβληαμ σου θα ειναι το κρυωμα εκ του φυσικου της μποτιλιας λογω εκτονωσης.
τις μοντελιστικες μερες μου η μποτιλια του αερογραφου επιανε παγο απ εξω και την βαζαμε σε χλιαρο νερο.
αρα το προβλημα σου ειναι οτι η μονωση θα τις κρατα κρυες,
οσο για ενεργητικη θερμανση τους....ΚΑΜΠΟΥΜ!

εγω θα πονταρα στις θερμικες απωλειες του καυστηρα μεσα στο σπιτακι. για τσεκαρε εσωτερικη θερμοκρασια μπας και εισαι πανω απο το περιβαλλον ηδη

Δεν νομίζω να μπορεί να γίνει τίποτα καλύτερο απ αυτό που είπες.

Δεξαμενή ξέρω ότι φέρνει Δωρεάν ο προμηθευτής υγραερίου.

Πόσο θα βγάζεις με τα 50 λιτρα;
Τι πίεση χρειάζεται?Έχεις μειωτηρα?

νομιζω οτι το προβληαμ σου θα ειναι το κρυωμα εκ του φυσικου της μποτιλιας λογω εκτονωσης.
τις μοντελιστικες μερες μου η μποτιλια του αερογραφου επιανε παγο απ εξω και την βαζαμε σε χλιαρο νερο.
αρα το προβλημα σου ειναι οτι η μονωση θα τις κρατα κρυες,
οσο για ενεργητικη θερμανση τους....ΚΑΜΠΟΥΜ!

εγω θα πονταρα στις θερμικες απωλειες του καυστηρα μεσα στο σπιτακι. για τσεκαρε εσωτερικη θερμοκρασια μπας και εισαι πανω απο το περιβαλλον ηδη

Μέσα στο σπιτάκι μόνο οι μπουκάλες είναι....ο καυστήρας είναι από μέσα στο λεβητοστάσιο.
Θέλεις να πεις ότι οι μπουκάλες παγώνουν από την διαδικασία εξαέρωσης ?? 'Έχω παρατηρήσει τα πρωινά σταγονίδια υγρασία επάνω στις μπουκάλες. Άρα μήπως είναι καλύτερα να μονώσω το σπιτάκι εσωτερικά με DOW και όχι τις μπουκάλες ??

Δεν νομίζω να μπορεί να γίνει τίποτα καλύτερο απ αυτό που είπες.

Δεξαμενή ξέρω ότι φέρνει Δωρεάν ο προμηθευτής υγραερίου.

Πόσο θα βγάζεις με τα 50 λιτρα;
Τι πίεση χρειάζεται?Έχεις μειωτηρα?

Ναι Πάνο το κολεκτέρ έχει επάνω μειωτήρα υψηλής και χαμηλής πίεσης εν σειρά. Ο υψηλής είναι στο 1-1,2 bar και ο χαμηλής σε mbar.
Δεξαμενή δίνουν οι εταιρείες με χρησιδάνειο ...αλλά σε δεσμεύουν να προμηθεύεσαι υγραέριο αποκλειστικά από αυτούς στην τιμή που θέλουν.
Το πόσο διάστημα θα βγάζω με την κάθε μπουκάλα θα το ξέρω σε βάθος χρόνου ....δεδομένου ότι μέσα στην ευδαιμονία της δεκαετίας του 80... φτιάξαμε τεράστιο σπίτι ... και ακόμα δεν έχει κάνει και πραγματικό κρύο στην περιοχή για να έχω κάποια αποτελέσματα.
Το σύστημα λειτουργεί συνέχεια δίνοντας ζεστό νερό στην επιστροφή της παλαιάς εγκατάστασης του καλοριφέρ κοντά στον παλαιό λέβητα και παίρνοντας επιστροφή από την προσαγωγή με βαλβίδα αντεπιστροφής στην περίπτωση που δουλέψει ο καυστήρας πετρελαίου κάνει δηλαδή κλειστό βρόγχο στην περιοχή του λέβητα, και όταν ανοίξει κάποια ηλεκτροβάνα ορόφου παίρνει μπροστά ο παλαιός κυκλοφορητής και στέλνει ζεστό νερό στο κύκλωμα του σπιτιού..Μπορεί να δουλέψει και ταυτόχρονα ...πράγμα απίθανο να χρειασθεί...
Το άλλο καλό είναι ότι έχω άμεσα ζεστό νερό χρήσης και δεν χρειάστηκε να βάλω και ηλιακό θερμοσίφωνα(τριάντα τόσα χρόνια δεν είχα βάλει ...τώρα μου θυμήθηκε) ... -bye-

Πάρε και τις φωτό που θέλεις:

IMG_1713.jpgIMG_1714.jpgIMG_1715.jpg

Ο λέβητας είναι μέσα στο λεβητοστάσιο και αφού βγήκε και η παλιά μεταλλική δεξαμενή πετρελαίου 1500Lt μπηκε μια όρθια πλαστική για 500Lt και έμεινε και αρκετός χώρος για ράφια να ελαφρώσει λίγο ο κυρίως χώρος του εργαστηρίου.

Attachments

• IMG_1717.JPG
    IMG_1717.JPG
    215.5 KB · Views: 166
  • IMG_1718.jpg
    IMG_1718.jpg
    116 KB · Views: 167
  • IMG_1719.JPG
    IMG_1719.JPG
    214.9 KB · Views: 167
Νίκο , με την πλαστική σωλήνα έχασες ένα ράφι, κρίμα. Το κρέμασμα του Θαμνοκοπτικού (αν βλέπω και καλά λόγω …..ηλικίας ) κλασσικό και διαχρονικό.

Η σωλήνα δεν είναι ακριβώς η πλαστική που ξέρουμε.Είναι κάτι σαν μεταλλική και έχει και άλλη εσωτερικά μικρότερης διαμέτρου γιατί από την μία βγάζει καυσαέρια και από την άλλη ρουφάει αέρα.Εξωτερικά όμως δεν ζεσταίνει οπότε κάτι θα μπει και σε αυτό το ράφι... όλο και κάτι θα βρεθεί ... Πρέπει να αρχίζω να βάζω πράγματα μέσα γιατί μπροστά στο εργαστήριο γίνεται της .....