Περί θέρμανσης, φυσικού αερίου, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας κλπ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εγκατασταση φυσικου αεριου.

Ασ αφήσουμε όμως το διάγραμμα και ας δούμε όμως τις απώλειες του σπιτιού. Προσωπικά στο σπίτι μου αυτές υπολογίζονται με ελάχιστη -8C. Η επιλογή της αντλίας θα γίνει σύμφωνα με αυτά τα kw, ή θα τις υπολογισω σε ανώτερη ελάχιστη για να πάρω τη καλυτερη απόδοση?
Βασικά οποιαδήποτε πηγή θέρμανσης την επιλέγουμε ως ισχύ σύμφωνα με τις υπολογισμένες απώλειες. Σαν και αυτό που διάβασα και κατάλαβα απο τα γραπτά σου, εχω μια αντίστοιχη αποχη απο κατασκευαστή και έμπορο λεβήτων πελλετ.
Ναι μεν καλές οι απώλειες σύμφωνα με τη μελέτη αλλα υπό προϋπόθεση μπορεί να μπει και μικρότερης ισχύος πηγή θέρμανση. Πάντα βασιζόμενοι στο ότι οι ελάχιστες εμφανίζονται ελάχιστα και όχι σε συνεχόμενες μεγάλες περιόδους.

Re: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Για να διατηρηθεί η θερμοκρασία ενός χώρου σταθερή, θα πρέπει η διαθέσιμη ενέργεια να είναι ίση ή μεγαλύτερη των απωλειών.

Συνεπώς θα πρέπει

είτε η αντλία θερμότητας να καλύπτει τις απώλειες σου στους -8οC

είναι να είναι κατά κάτι μικρότερη και να διαθέτει ηλεκτρικές αντιστάσεις (ακριβότερη λύση)

Στην πράξη, επειδή στις περισσότερες περιοχές οι μέρες με ακραίες θερμοκρασίες δεν είναι πολλές, ακόμη και αν η αντλία θερμότητας δεν καλύπτει τις απώλειες οριακά, αυτό που θα συμβεί είναι να διατηρηθεί η θερμοκρασία λόγω της αδράνειας της συνεχόμενης θέρμανσης μέχρι την λήξη των ακραίων συνθηκών, ενώ σε παρατεταμένες ακραίες συνθήκες η εγκατάσταση θα εξακολουθεί να θερμαίνει το σπίτι, απλώς δεν θα μπορείς να το θερμάνει σε υψηλές θερμοκρασίες χώρου.

Όπως έγραψα παραπάνω, αν μιλάμε για περιοχές με παρατεταμένες ή συνεχόμενες ακραίες θερμοκρασίες όπως στην Καστοριά και την Κοζάνη τότε προτιμούμε τις αντλίες θερμότητας νερού / νερού.

Απάντηση: Re: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Για να διατηρηθεί η θερμοκρασία ενός χώρου σταθερή, θα πρέπει η διαθέσιμη ενέργεια να είναι ίση ή μεγαλύτερη των απωλειών.

Συνεπώς θα πρέπει

είτε η αντλία θερμότητας να καλύπτει τις απώλειες σου στους -8οC

είναι να είναι κατά κάτι μικρότερη και να διαθέτει ηλεκτρικές αντιστάσεις (ακριβότερη λύση)

Στην πράξη, επειδή στις περισσότερες περιοχές οι μέρες με ακραίες θερμοκρασίες δεν είναι πολλές, ακόμη και αν η αντλία θερμότητας δεν καλύπτει τις απώλειες οριακά, αυτό που θα συμβεί είναι να διατηρηθεί η θερμοκρασία λόγω της αδράνειας της συνεχόμενης θέρμανσης μέχρι την λήξη των ακραίων συνθηκών, ενώ σε παρατεταμένες ακραίες συνθήκες η εγκατάσταση θα εξακολουθεί να θερμαίνει το σπίτι, απλώς δεν θα μπορείς να το θερμάνει σε υψηλές θερμοκρασίες χώρου.

Όπως έγραψα παραπάνω, αν μιλάμε για περιοχές με παρατεταμένες ή συνεχόμενες ακραίες θερμοκρασίες όπως στην Καστοριά και την Κοζάνη τότε προτιμούμε τις αντλίες θερμότητας νερού / νερού.
Της αδρανειας της μαζας του κτιριου. Που σημαινει οτι υπαρχει μονωση και οσο πιο καλη ειναι αυτη τοσο πιο αργα θα περασει η ζεστη εξω ριχνοντας τη θερμοκρασια εντος. Αρα εχοντας μια καλα μονωμενη κατοικια μπορουμε να παρουμε μικροτερης ισχυς πηγη θερμανσης! Ομως για στασου, αν ειναι καλητερη η μονωση αναγκαστικα θα ειναι και μικροτερη η απαιτηση ισχυος της θερμανσης συμφωνα με τη ενεργειακη μελετη. Αρα παλι εχουμε ενα φαυλο κυκλο, οπως το καταλαβαινω, ακολουθοντας αυτη τη πρακτικη και θεωροντας ελαχιστες τις μερες με τις μεγιστες ελαχιστες θερμοκρασιες.
Οποτε στην ενεργειακη μελετη απωλειων και θερμανσης υπεσερχεται ο ανθρωπινος παραγοντας κανοντας καποιο συμβιβασμο βαση εμπειριας. Αυτο ομως μαλλον ειναι οριακα επιλεξιμο ωστε ναι μεν η αντλια (εδω) να ειναι μικροτερη για να δουλευει στο αποδοτικοτερο σημειο λειτουργειας της αλλα με δυσκολια σε τυχον χαμηλοτερη-ακραια θερμοκρασια. Αλλα απο την αλλη θα μπορουσαμε πχ να εχουμε μια μεγαλυτερη αντλια που θα της ηταν ευκολοτερο να δουλεψει σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες και αν αποδωσει θερμανση, αλλα στις υψηλες, ανω του μηδεν θερμοκρασιες πχ, θα υπολειτουργουσε και πιθανον οχι στη βελτιστη περιοχη λειτουργειας.

Αγαπητέ gremlin

Αν ειχα διαβασει αυτο το νημα πέρσι θα με είχες γλυτώσει απο πολλα βάσανα, νευρα και χρήματα.
Οσα είπες θα έπρεπε να ειναι ευαγγέλιο για οποιον θελει να προχωρήσει με αντλια θερμοτητας.

Εκανα το λαθος και εμπιστευθηκα τον τοπικο αντιπρόσωπο της daikin σε αγορα αντλιας, ο οποίος ακούγοντας τα τετραγωνικά του σπιτιού αποφάσισε και τι αντλια θα μας πουλήσει, χωρις να εχει δει το σπιτι ποτε. Μας διαβεβαίωσε δε οτι θα καταναλώνει 3 ευρω το 24ωρο, στα πολυ κρυα ομως!! Ο Κουβαρντας!

Κατέληξα να πληρωσω 1400 ευρω σε ενα τρίμηνο για ενα σχεδον κρύο σπιτι.

Σημερα μετα απο αρκετή μελετη καιω περίπου 60kw την ημέρα, για ενα σπιτι 160τμ2 με 14αρα αντλια υψηλών θερμοκρασιών.

Στις αντλίες θερμότητας, καλό είναι να γνωρίζουμε το CoP για τις χαμηλότερες μας θερμοκρασίες. Όσο χαμηλότερη εξωτ. θερμοκρασία τόσο πέφτει το CoP. Αν δεν κάνω λάθος οι τιμές που δίνουν οι εταιρίες είναι για εξωτ. θερμοκρασία +5°C.

η αντλία θέλει σωστή μελέτη, σωστή διαστασιολόγηση και σωστή εγκατάσταση ρύθμιση, για να είναι οικονομική

όταν σκεφτόμουνα πριν 3 χρόνια αν θα βάλω στο διαμέρισμα που έμενα, είχα ρίξει απίστευο διάβασμα,
και κατάλαβα ότι ακόμη και πολλοί μηχανολόγοι δεν το κατέχουν το θέμα

είχα βρει μάλιστα και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά,
που συγκρίνανε τον μέσο ετήσιο cop αντλιών θερμότητας μεταξλυ Αγγλίας και Σκανδιναυικών χωρών,
και μαντέψτε,
της Αγγλίας είχανε χαμηλότερη μέση απόδοση παρά το πολύ ζεστότερο κλίμα σε σχέση με τις Σκανδιναυικές χώρες,
και αποδίδεται στην μικρότερη εμπειρία και προχειρότητα των άγγλων εγκαταστατών, στην επιλογή και εγκατάσταση αντλιών

με λίγα λόγια, αντλία ούτε μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη, σωστή τοποθέτηση-εγκατάσταση-ρύθμιση

και ο σε σπίτι με χάλια μόνωση, εκεί θέλουμε ένα μέσο που να ζεσταίνει γρήγορα για το λίγο χρόνο που είμαστε εκεί,
η αντλία θα δουλέψει οικονομικά αν είναι αναμμένη πολλές ώρες ή συνεχόμενα

αν υπάρχει backup, συμφέρει μικρότερη αντλία και χρήση του bacup στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

h daikin έχει μία υβριδική με αέριο, δεν ξέρω πως πάει από αξιοπιστία, αλλά νομίζω είναι καλή λύση για κρύες περιοχές

εγώ έβαλα carrier 8άρα σε διαμέρισμα 125 τμ στο Χαλάνδρι, με προϋπαχοντα σώματα καλοριφέρ γαι πετρέλαιο,
εν γνώσει μου υποδιαστασιολογημένη (ελαφρά) γιατί στο χώρο τοποθέτησης δεν χωρούσε αντλία με 2 ανεμιστήρες (θα μου έκλεινε τη θέα σπό ένα παράθυρο),

έτσι αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 1 βαθμό για πάνω από 2 μέρες συνεχόμενα, θα πρέπει να τη βοηθάω με το a/c που είχα,
αυτό στο Χαλάνδρι μπορεί να συμβεί από καμία έως 5-6 μέρες το χρόνο,
είμαι εντάξει να το δουλεύω έτσι

Στις αντλίες θερμότητας, καλό είναι να γνωρίζουμε το CoP για τις χαμηλότερες μας θερμοκρασίες. Όσο χαμηλότερη εξωτ. θερμοκρασία τόσο πέφτει το CoP. Αν δεν κάνω λάθος οι τιμές που δίνουν οι εταιρίες είναι για εξωτ. θερμοκρασία +5°C.

το cop είναι απλά ενδεικτικό και για σύγκριση

μπορεί να έχουμε την ίδια αντλία, στην ίδια περιοχή και με την ίδια θερμοκρασία εξωτερική
και να δουλεύουν με διαφορετικό cop

πχ γιατί εγώ έχω καλύτερη μόνωση και τα νερά επιστρέφουν στην αντλία σε πιο υψηλή θερμοκρασία, έτσι έχω όχι μόνο μικρότερες απώλειες, αλλά τις λιγότερες αυτές απώλειες τις αναπληρώνω με καλύτερο cop

οι σωστές εταιρείες δίνουν cop για διάφορες θερμοκρασίες περιβάλλοντος - επιστροφής νερού και διαφορετικού φορτίου

δεν σε ενδιαφέρει πόσο είναι το cop στιςπιο χαμηλές θερμοκρασίες αν αυτές συμβαίνουν μόνο 10 ή 15 μέρες το χρόνο

Το Eurovent το δίνει στους +7 °C

οι σωστές εταιρείες δίνουν cop για διάφορες θερμοκρασίες περιβάλλοντος - επιστροφής νερού και διαφορετικού φορτίου

δεν σε ενδιαφέρει πόσο είναι το cop στιςπιο χαμηλές θερμοκρασίες αν αυτές συμβαίνουν μόνο 10 ή 15 μέρες το χρόνο

Όλες οι εταιρίες έχουν τεχνικά εγχειρίδια που αναγράφουν το COP σε κάθε εξωτερική θερμοκρασία και κάθε θερμοκρασία νερού (και αυτή παίζει τεράστιο ρόλο).

Τα COP και EER που διαβάζουμε στα εμπορικά φυλλάδια δίνουν τους βαθμούς σε συνθήκες Eurovent, δηλαδή περιβάλλον -7°C και νερό 35°C

και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επινοήθηκαν οι εποχιακοί βαθμοί απόδοσης SCOP και SEER

και αυτούς πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψη μας όταν αξιολογούμε ένα μηχάνημα, γιατί οι εποχιακοί (Seasonal COP / EER) βαθμοί απόδοσης αντιπροσωπεύουν καλύτερα την συμπεριφορά ενός μηχανήματος σε ετήσιο κύκλο.

το cop είναι απλά ενδεικτικό και για σύγκριση

μπορεί να έχουμε την ίδια αντλία, στην ίδια περιοχή και με την ίδια θερμοκρασία εξωτερική
και να δουλεύουν με διαφορετικό cop

πχ γιατί εγώ έχω καλύτερη μόνωση και τα νερά επιστρέφουν στην αντλία σε πιο υψηλή θερμοκρασία, έτσι έχω όχι μόνο μικρότερες απώλειες, αλλά τις λιγότερες αυτές απώλειες τις αναπληρώνω με καλύτερο cop

Σωστός.

Και όχι μόνο.

Οι αντλίες θερμότητας έχουν μια λειτουργία ενσωματωμένη που ονομάζεται αντιστάθμιση.

Η αντιστάθμιση είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας προσαγωγής (και άρα της θερμοκρασίας στα καλοριφέρ ή την ενδοδαπέδια) σύμφωνα με την εξωτερική θερμοκρασία.

Στις αντλίες θερμότητας είναι πολύ σημαντικό να είναι ενεργοποιημένη και σωστά ρυθμισμένη η λειτουργία της αντιστάθμισης, γιατί η αντιστάθμιση μειώνει την θερμοκρασία προσαγωγής και βελτιώνει τον στιγμιαίο συντελεστή COP

και αυτό μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα και αποτελεσςματικά σε ένα πολύ καλά μονωμένο σπίτι.

Σωστός αερισμός σύγχρονων "σφραγισμένων" σπιτιών
https://www.koemmerling.com/en/topics-and-trends/ventilation/

ΥΓ. Το βάζω και στους αφυγραντήρες για να το δούν περισσότεροι

Εχω ενα θεμα με την ηλεκτροβανα του καλοριφερ.
Το βραδυ κλεινουμε τελειως τον θερμοστατη, αρα τα καλοριφερ κλειστα. (δικατοικια)
Το πρωι αναβουμε στις 6 και αναβει κανονικα. Οταν ομως σβησει δεν αναβει παλι. Τι εννοω: Μετα απο μερικες ωρες (5-6) που η θερμοκρασια πεφτει, ο θερμοστατης αναβει αλλα οχι τα καλοριφερ.
Κατεβαινω κατω οπου και το λαμπακι της βανας ειναι σβηστο. Με ενα χτυπηματακι στο πλαστικο περιβλημα το λαμπακι αναβει, και μετα απο λιγο ο καυστηρας και το καλοριφερ δουλευει.
Ανοιξα το περιβλημα και εσωτερικα η βανα ειναι πεντακαθαρη (αλλαγμενη πριν 2 χρονια). Το ιδιο και το μεταλικο στελεχος στη σωληνα οπου περιστρεφεται σχετικα ευκολα. Θεωρω οτι κατι κολλαει στο ηλεκτρικο συστημα αλλα ειναι πολυ περιεργο που μονο καθε πρωι λειτουργει κανονικα.
Εχει τυχει σε καποιον? Να την φυσηξω με πιεση αερα? να την αποσυνδεσω τελειως και να την κανω λιανα μηπως βρω καμμια επαφη ή ρελε χαλασμενο?

Απάντηση: Re: Περι θερμανσης. Φυσικου αεριο, κλιματισμος, αντλιες θερμοτητας κλπ

Το βραδυ κλεινουμε τελειως τον θερμοστατη, αρα τα καλοριφερ κλειστα. (δικατοικια)
Το πρωι αναβουμε στις 6 και αναβει κανονικα. Οταν ομως σβησει δεν αναβει παλι. Τι εννοω: Μετα απο μερικες ωρες (5-6) που η θερμοκρασια πεφτει, ο θερμοστατης αναβει αλλα οχι τα καλοριφερ.
Κατεβαινω κατω οπου και το λαμπακι της βανας ειναι σβηστο. Με ενα χτυπηματακι στο πλαστικο περιβλημα το λαμπακι αναβει, και μετα απο λιγο ο καυστηρας και το καλοριφερ δουλευει.
Ανοιξα το περιβλημα και εσωτερικα η βανα ειναι πεντακαθαρη (αλλαγμενη πριν 2 χρονια). Το ιδιο και το μεταλικο στελεχος στη σωληνα οπου περιστρεφεται σχετικα ευκολα. Θεωρω οτι κατι κολλαει στο ηλεκτρικο συστημα αλλα ειναι πολυ περιεργο που μονο καθε πρωι λειτουργει κανονικα.
Εχει τυχει σε καποιον? Να την φυσηξω με πιεση αερα? να την αποσυνδεσω τελειως και να την κανω λιανα μηπως βρω καμμια επαφη ή ρελε χαλασμενο?

Το πρωι μπορει α δουλευει γιατι ισως να ειναι η τελευταια που μενεξ ανοιχτη, οποτε δεν κλεισει ως ηλεκτροβανα.
Παρολαυτα με αυτα που λες ειναι ηλεκτρικο θεμα και αφου ξεκινα με το χτυπημα βρισκεται σε αυτη το προβλημα. Ανοιξε την και αν δεν βρεις κατι, που δεν νομιζω να βρεις, παρε καινουργια.

Και εγώ νομίζω ότι είναι θέμα χαλασμενης επαφής,το οποίο χρήζει αντικατάστασης της ηλεκτροβανες.
Δεν φτιάχνονται εύκολα οι επαφές της,αλλά και να καθαριστούν πάλι θα ξανά χαλάσουν.
Αν και η προηγούμενη αντικατάσταση ήταν με το ίδιο πρόβλημα,να δεις μήπως παιρνει πάνω της φορτίο που θα έπρεπε να το παιρνει ρελες.
Αν δεν έχεις πίνακα αυτονομίας είναι λογικό να στην καίει,αν έχεις κοίτα για λάθος συνδεσμολογία.Υπερενταση δημιουργειται και απο κυκλοφορητη που δουλεύει με ζορι στον αξονα.Λασκαρισε την πισω ταπα να δεις αν αλλαζει θορυβο
Συνηθως αυτα συμβαίνουν όταν προστίθεται και άλλο διαμέρισμα πάνω σε προϋπάρχουσα εγκατασταση.

Η βανα του τελευταίου που κλείνει πρέπει να μένει ανοιχτή για να ξεφορτώνει την θερμοκρασία του νερού στα σώματα και όχι στο λέβητα,όποτε τσεκαρε και αυτή τη λειτουργία.

Κάλεσε έναν ηλεκτρολόγο να ελέγξει την ηλεκτροβάνα σου και άλλαξε κινητήρα ή κινητήρα και ηλεκτροβάνα.

Η ηλεκτροβάνα σου ήδη "κάνει νούμερα", και αν αρχίσει να λειτουργεί διαφορετικά, π.χ. να αναβοσβήνει πολύ συχνά τον κυκλοφορητή και τον καυστήρα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στον κυκλοφορητή και στον καυστήρα.

Επιβεβαιωσα οτι η ηλεκτροβανα δεν κλεινει οταν ειμαι τελευταιος. Λογικο λοιπον να αναβει το καλοριφερ το πρωι αφου η βανα εχει μενει ανοιχτη απο το βραδυ.
Αρα κολλαει μονο οταν κλεισει (αφου το δευτερο σπιτι αναψει). Η προηγουμενη βανα ηταν πανω απο 5 χρονια, (δεν ημουν σε αυτο το σπιτι).
Αν βρω χρονο θα την βγαλω και θα ριξω μια ματια εσωτερικα σε επαφες και λοιπα λιγο πιο διεξοδικα.
Ευχαριστω για τις απαντησεις.

τι γνωμη εχετε για τις θερμοστατικες κεφαλες σε καθε σωμα ξεχωριστα?Σκεφτομαι να βαλω στην εγκατασταση μου.Εχω το εξης προβλημα.Στο σαλονι και κουζινα εχω 3 σωματα ,στις 2 κρεβατοκαμαρες απο 1 αλλα ειναι βορινες και οταν βαζω πχ στο θερμοστατη (που ειναι κοντα στο σαλονι) 22 βαθμους στις κρεβατοκαμαρες εχω 18-19. Οποτε λεω να βαλω 3 θερμοστατικες στο σαλονι/κουζινα μηπως ισοροπησει η κατασταση.Τι λετε?

τι γνωμη εχετε για τις θερμοστατικες κεφαλες σε καθε σωμα ξεχωριστα?Σκεφτομαι να βαλω στην εγκατασταση μου.Εχω το εξης προβλημα.Στο σαλονι και κουζινα εχω 3 σωματα ,στις 2 κρεβατοκαμαρες απο 1 αλλα ειναι βορινες και οταν βαζω πχ στο θερμοστατη (που ειναι κοντα στο σαλονι) 22 βαθμους στις κρεβατοκαμαρες εχω 18-19. Οποτε λεω να βαλω 3 θερμοστατικες στο σαλονι/κουζινα μηπως ισοροπησει η κατασταση.Τι λετε?

Στον χωρο που ειναι ο θερμοστατης ΔΕΝ βαζουμε θερμοστατικη και αν βαλουμε την εχουνε τερμα ανοιχτη. Συνηθως βαζουμε στα δωματια που θελουμε να εχουμε διαφορετικη θερμοκρασια απο το σαλονι και συνηθως χαμηλοτερη.

δεν ειναι στον ιδιο χωρο ,ο θερμοστατης ειναι στο χωλ της εισοδου,απεχει τουλαχιστον 5 μετρα απο το κοντινοτερο σωμα.Το σπιτι μας ειναι παλαιας διαρυθμησης με πορτες που απομονωνουν σαλονι,κουζινα και 2 χωλ...θελω να εχω πιο πανω θερμοκρασια στις κρεββατοκαμαρες γιατι ειναι βορινες και χωρις καθολου ηλιο,και τωρα που εχουμε και τον μπεμπη ανησυχω οτι δεν ειναι αρκετα ζεστο το δωματιο του.