Ναι
τα φόρουμ πεθαίνουν, ήδη έχουν χάσει τον άνισο αγώνα με τα σόσιαλ ήδη από τον καιρό του covid.
Πολλά από αυτά προσπαθούν να διασωθούν επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου εκεί που είναι η ουσία, δηλαδή στην σοβαρή ανταλλαγή απόψεων και συμμετοχή από κόσμο (σαφώς λιγότερο) που δεν ασχολείται ή δεν ενδιαφέρεται με τα σοσιαλ
Εδώ και καιρό το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην γρήγορη πληροφορία, στα reels και τα shorts στα κάτω του ενός λεπτού και πολλές φορές ακόμα λιγότερο.
Ο κόσμος θέλει να δει κάτι γρήγορα, πρέπει να είναι καλοστημένο, με καθαρή εικόνα, με σαφή τίτλο, click bait title, wow factor στην splash screen, αν γίνεται ομιλία επεξεργασμένη απο AI, υποτίτλους και αν γίνεται και λίγο ...γυμνό. Φυσικά το κοινό που απευθύνεται το κάθε βίντεο είναι ανάλογο με την χώρα που προορίζεται και γι αυτό θα αναλάβει η πλατφόρμα που εκμεταλλεύεται τις προτιμήσεις του χρήστη. Συνεπώς μην περιμένετε να έχετε κοινό αν μιλάτε ελληνικά ή αν μιλάτε κινέζικα μην περιμένετε να πιάσετε το κοινό των ΗΠΑ.
Αυτά τα λίγα έχω καταλάβει, από την ελάχιστη προσπάθεια που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια να υποστηρίξω μια σελίδα στο youtube ή να έχω ένα προφίλ στο fb ή αλλού.
Οποιος θέλει να δει κίνηση πρέπει να πιάσει τον παλμό του ακροατηρίου. Επειδή νομίζουμε ότι κατέχουμε ένα αντικείμενο και μπορούμε να το παρουσιάσουμε δεν σημαίνει ότι μπορούμε να φτιάξουμε το αντίστοιχο κοινό ή ότι αυτό που παρουσιάζουμε και μας ενδιαφέρει μπορεί να ενδιαφέρει μια κοινότητα 20ρηδων ή 30ρηδων όταν εμείς είμαστε στα εξήνταφεύγα.
Μου έχει τύχει να ασχολούμαι δυο τρεις μέρες να ανεβάσω ένα βίντεο των 20 λεπτών και να πιάνει 30 views και την άλλη μέρα να ανεβάσω ένα short των 20 δλ με τα κύμαστα στη θάλασσα και να χτυπήσει 3000.
Συνεπώς δεν μπορεί ένα φόρουμ με γραπτό λόγο να πιάσει τον παλμό του όποιου κοινού.
Εκείνο που κάπως τα γιγάντωσε και τα έσωσε για ένα διάστημα από το 1990 έως το 2010 πάνω κάτω ήταν η δια ζώσης παρουσία και γνωριμία μεταξύ των μελών, κάτι που έγινε και στο δικό μας αλλά και στο avsite, άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε αρκετή όσμωση μεταξύ των δυο, μήπως και κάποιο απορροφήσει το άλλο, αλλά τελικά όπως αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων και τα δυο ακολούθησαν αρχικά παράλληλη πορεία, το δικό μας διαφοροποιήθηκε γρήγορα ως κοινόκτητο ενώ το άλλο ήταν εξ αρχής με ξεκάθαρο μονοπρόσωπο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Φυσικά και στα δυο η αχίλλειος πτέρνα ήταν πάντα οι εκτός θέματος κατηγορίες όπου η γνωριμία των βασικών μελών δια ζώσης έφερνε μια υπέρμετρη οικειότητα μεταξύ τους με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι υπάρχουν παρέες, πολλές φορές όχι μόνο αντικρουόμενες, αλλά να δημιουργούν το συναίσθημα της κλειστής κλίκας, του καφενείου για τα νέα μέλη, τα οποία πρέπει να τριφτούν και να περιμένουν να παλιώσουν ώστε να γίνουν αποδεκτά στο παρεϊστικο κλίμα.
Η γνώμη μου είναι ότι αυτό το παρεϊστικο κλίμα ίσως ξέφυγε πιό γρήγορα στους απέναντι (έτσι τους λέγαμε πάντα) μια και εμείς εδώ κλείσαμε γρήγορα τα πολιτικά ενώ ξέρω πολύ κόσμο που έμπαινε αργότερα δίπλα μόνο και μόνο για τα πολιτικά.
Σίγουρα τα πολιτικά και τα αθλητικά και τα θρησκευτικά είναι αυτά που θα κάνουν κίνηση, flames και θα προσελκύσουν κόσμο, αλλά...το τίμημα το βλέπουμε όλοι (άλλωστε απαγορεύεται απο τους κανονισμούς, αλλά πάντα ξεφευγαν τα πράγματα. Υπάρχουν άλλωστε σελίδες συζητήσεων για το τι θέλουμε, σκληρή ή όχι διαχείριση)
Τελικά στα σύγχρονα φόρουμ αυτά που επιζούν ή θα επιζήσουν θα επικρατήσει η απλή συζήτηση, η παράθεση απόψεων, οι δοκιμές, οι κατασκευές και η ανταλλαγή πληροφορίας που ακόμα δεν έχει καταφέρει να πιάσει η ΑΙ ή τουλάχιστον να την αξιοποιήσει ικανοποιητικά. Διότι κακά τα ψέμματα, ωραία είναι να μας κάνει ένα συγκριτικό χαρακτηριστικών η ΑΙ, αλλά άλλο να το βλέπεις να το στήνει κάποιος σωστά και να το παρουσιάζει και αυτός να συμμετέχει σε κάποιο φόρουμ ως μέλος και να μοιράζεται την γνώση. Παραδείγματα πολλά, ονόματα ξέρετε, δεν χρειάζεται να αναφέρω.