Philips 58PFL9955H Cinema 21:9 3D : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Και γιατι πρεπει να δινουμε τοση σημασια στο τι γραφει το HaliTek?

Αφου σου αρεσει η τηλεοραση σου απολαυσε την και ασε τι γραφουν οι διαφοροι ασχετοι με το αντικειμενο.
Tα bold στοιχεία στο "ασχετοι" ειναι δικά μου

Kαι άλλος "άσχετος" γράφει μια καλή κριτική στον ΗΧΟ του Δεκεμβρίου, ένα επίσης "άσχετο" περιοδικό για audio και video (παρατίθεται στο τέλος). Προστίθεται και αυτός στη μακρά λίστα των άσχετων και μη κριτικών που δημοσιεύθηκαν (πλην του ..διαφημιστικού της Philips, HiTech) σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Να τα ξαναθυμυθούμε (και σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα που αγνοώ ή που θα ακολουθήσουν)
Από Ελλάδα: HiTech (9,5/10 σε 2D), ΗΧΟΣ (4,4/5), Fullhd.gr. (Σημ.: ο συντάκτης του ΗΧΟΥ είναι ο ιδιος με αυτόν του Fullhd.gr)
Απο εξωτερικό: Techradar.com (5/5), Teknofil.no (με Google translate φυσικά), Trustedreviews.com (10/10 σε 2D, 9/10 συνολικά), CNET.UK (4,5/5 "...Give this TV a 21:9 Blu-ray movie, and it shines like a star")
Τώρα, γιατί δεν πρέπει να δώσουμε καμμία βάση στα γραφόμενα αυτών των πηγών και να βγάλουμε τα δικά μας υποκειμενικά συμπεράσματα για τα μειονεκτηματα της συγκεκριμενης TV, αυτο δεν το καταλαβαίνω.

ΥΓ. Σωστα αυτα που λες για τις μαυρες μπαρες αλλα πρεπει να λεμε και τις αδυναμιες της 9955 σε τηλεοπτικο σημα και DVD και BR 16:9 που αναγκαστικα πρεπει καποιος να βλεπει με μπαρες στο πλαι.

Όσον αφορά τις αδυναμίες της τηλεόρασης που αναφέρεις

1. Τηλεοπτικό σήμα.
Τι ειναι αυτο πάλι ? Yπάρχει ανθρωπος που θα πάρει την 58άρα για να δει τηλεοπτικό σήμα 4:3 ? Διόρθωση σοβαρή έτσι και αλλοιώς δεν γίνεται, εγώ προσωπικά δεν την έχω καν συνδέσει με την κεραία (ίσως αν αγοράσω στο μέλλον έναν καλό δορυφορικό HD δέκτη)
2. Σήμα DVD και BR 16:9.
Τα είπαμε (εγώ και άλλοι) και παραπάνω και το ξαναλέω. Οι λύσεις είναι δύο: ή βλέπεις το σήμα αυτούσιο με μαυρες μπαρες αριστερά-δεξιά σε διασταση 46 ιντσών ή το μετατρέπεις σε 21:9 ΧΩΡΙΣ παραμόρφωση (κόβοντας απο πάνω) και το απολαμβανεις 21:9 με ένα μικρό κόστος στο κάθετο ορατό πλαίσιο.
Για να αντιστρέψω όμως τον συλλογισμό σου, σε ταινίες 21:9 σε τηλεόραση 16:9, αν επιλέξεις να τη δεις με τις μαυρες μπαρες πανω-κάτω αυτόματα χάνεις σε οριζόντια ανάλυση, οι 1080 πάνε περίπατο και καταλήγεις με 700-750 γραμμές καθαρή ορατή επιφανεια (δεν το ξερω ακριβώς, εκτιμηση μου, οι υπόλοιπες οριζόντιες γραμμές είναι ...μαύρο). Αν προσπαθήσεις να κάνεις προσαρμογή της εικόνας σε 16:9 τότε ή θα επιλέξεις μια άκομψη λύση ΜΕ παραμόρφωση ή (δεν ξέρω ποιες τηλεοράσεις επιλέγουν αυτήν τη λύση) κόβεις περιεχόμενο οριζόντια απο αριστερά και δεξιά, πράγμα που είναι απαράδεκτο γιατί το οπτικό πεδίο των ανθρώπινων ματιών είναι περισσότερο εκτεταμένο στο οριζόντιο επίπεδο παρα στο κάθετο (και αυτό για λόγους καθαρής ανατομίας, τα μάτια μας είναι οριζόντια τοποθετημένα απο τη φύση, γι αυτό το λόγο η διασταση 21:9 είναι πιο φυσική και σαγηνευτική για το ανθρώπινο μάτι), συνεπώς εκεί χάνεις πραγματικά.
Αρα το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι πως θα δεις ένα περιεχόμενο 16:9 σε τηλεόραση 21:9, αλλα πως θα δεις περιεχόμενο 21:9 σε τηλεόραση 16:9. Περιμένουμε απάντηση απο τους κατασκευαστές.

Χτες ηρθαν τα πανω κατω, Πανω που ειχα κατασταλλαξει και περιμενα να βγει το νεο λογισμικο που πιθανα να διορθωνε και το θεμα του crosstalk) ερχεται το avatar και τα ανατρεπει ολα, φτου αντε παλι απο την αρχη,
Περαν της πανδαισιας χρωματων και ολων των σχετικων της ταινιας το crosstalk εψαχνες να το βρεις με το τουφεκι, ειλικρινα εχωνα την μουρη μου μεσα στην τηλεοραση προσπαθωντας να βρω που ειναι τα ειδωλα....
Ηταν οτι τελειοτερο εχω δει ποτε απο πλευρας τρισδιαστατης αισθησης,
Αντε τωρα βγαλτε συμπερασμα, να φταιει το υλικο? Κι αν ναι τοτε γιατι στον συγκεκριμενο τιτλο που σας ανεφερα το crosstalk (στα ματια μου τουλαχιστο) ειναι πιο ορατο σε σχεση παντα με την samsung?

Νίκο,

Επειδή και εγώ έκανα σύγκριση με το avatar 3D μεταξύ σάμσουνγκ/9705, νομίζω ότι η σάμσουνγκ το έδειχνε καλύτερα. Εστίασα σε μια σκηνή: που τα 2 στρουμφάκια είναι σε ένα άσπρο τεράστιο δέντρο, με κάτι μωβ λουλουδάκια να πετάνε. Αν και η 9705 επίσης είχε βάθος (2 επίπεδα), στην σάμσουνγκ αυτά τα λουλουδάκια έβγαιναν έξω από την οθόνη, μεταξύ εμένα και του πάνελ. Στην 9705 δεν έγινε κάτι ανάλογο. Την θυμάσαι την σκηνή;
Στην 21:9 σου δίνει την εντύπωση ότι βγαίνουν έξω από την οθόνη;

Γιατί στην 9705 δεν έχω ποτέ την αίσθηση ότι κάτι βγαίνει εκτός, μόνο αίσθηση βάθους στην εικόνα...

(Καλά, βέβαια δεν ασχολούμαι και πολύ με το 3Δ, μόνο δοκιμές έχω κάνει - προτιμώ το 2Δ...)

Καλά Χριστούγεννα σε όλους! -bye-

Και ελπίζω ένα από τα πολλά πράγματα που θα φέρει το 2011 να είναι EPG για τις philips, γιατί 2.500 ευρώ τηλεόραση (η 9705) και να μην έχει EPG είναι κοροϊδία... :flipout:

Σε πολλα review εχουν γινει αναφορες οτι το ιδιο 3D υλικο δεν παιζει το ιδιο σε ολες τις τηλεορασεις (γινεται optimized για μαρκες tv) και φυσικα το ποσο "καλο" ειναι το υλικο παιζει ρολο.Aκομα απο προσωπικη εμπειρια θα πω οτι και το Player παιζει ρολο (εκτος απο τις ρυθμησεις) π.χ σε αναπαραγωγη απο pc το αποτελεσμα ειναι καλυτερο, απο το ps3.Eπισης το SBS 3D (π.χ sky 3d,astra demo 3d) εχει λιγοτερο crosstalk απο πολλα 3d bluray.Δεν βγαινει ακρη μπαινουν πολλοι παραγοντες.Παντως το τελευταιο shrek στην samsung μου ειναι οτι καλυτερο 3D εχω δει (σε σινεμα και σπιτι) και εχω οτι υπαρχει σε 3D,γυρω στα 30 bluray.

Last edited:
Απάντηση: Re: Philips 58PFL9955H Cinema 21:9 3D : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Για να αντιστρέψω όμως τον συλλογισμό σου, σε ταινίες 21:9 σε τηλεόραση 16:9, αν επιλέξεις να τη δεις με τις μαυρες μπαρες πανω-κάτω αυτόματα χάνεις σε οριζόντια ανάλυση, οι 1080 πάνε περίπατο και καταλήγεις με 700-750 γραμμές καθαρή ορατή επιφανεια (δεν το ξερω ακριβώς, εκτιμηση μου, οι υπόλοιπες οριζόντιες γραμμές είναι ...μαύρο).

Όταν το υλικό έχει 800 ενεργές γραμμές, αυτές τις 800 βλέπεις και 'συ με την 21:9, αυτές τις 800 βλέπει και ο άλλος με τη 16:9. Δεν βλέπεις κάτι παραπάνω εσύ με τη Philips ούτε κάτι λιγότερο κάποιος άλλος με συσκευή διάστασης πλευρών 16:9.

Εστίασα σε μια σκηνή: που τα 2 στρουμφάκια είναι σε ένα άσπρο τεράστιο δέντρο, με κάτι μωβ λουλουδάκια να πετάνε. Αν και η 9705 επίσης είχε βάθος (2 επίπεδα), στην σάμσουνγκ αυτά τα λουλουδάκια έβγαιναν έξω από την οθόνη, μεταξύ εμένα και του πάνελ. Στην 9705 δεν έγινε κάτι ανάλογο. Την θυμάσαι την σκηνή;

Αυτή η σκηνή που αναφέρεις Γιώργο, ήταν έτσι και στην κινηματογραφική αίθουσα. Τα λουλουδάκια και εκείνα τα ασπράκια (τα λέμε αλήτες, δεν ξέρω τον επιστημονικό όρο τους) βρίσκονταν μπροστά στα μάτια σου. Από τις ελάχιστες στιγμές που δεν είχε βάθος η σκηνή (θέατρο), αλλά, η δράση έβγαινε εκτός κάδρου....

Σας παραθετω το απόσπασμα του περιοδικού HXΟΣ που εκ παραδρομής παρέλειψα στο προηγούμενο post μου.

....γιατί το οπτικό πεδίο των ανθρώπινων ματιών είναι περισσότερο εκτεταμένο στο οριζόντιο επίπεδο παρα στο κάθετο (και αυτό για λόγους καθαρής ανατομίας, τα μάτια μας είναι οριζόντια τοποθετημένα απο τη φύση, γι αυτό το λόγο η διασταση 21:9 είναι πιο φυσική και σαγηνευτική για το ανθρώπινο μάτι)....

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ολες σχεδον οι σύγχρονες ταινίες τους γυρίζονται από τους σκηνοθέτες τους σε φορμα 21:9.

Θα ρώτησει κάποιος γιατί καμία (ούτε 1) BluRay ταινία δεν έχει εγγενή ανάλυση 2560x1080 (δλδ 21:9) ? Η απάντηση είναι οτι καμμια τηλεόραση 16:9 δεν θα μπορούσε να την παίξει χωρίς παραμορφωση ή χωρίς να χάσει μεγαλο μερος της εικονας σε οριζόντιο πλάνο. Εκει η Philips θα εδειχνε τα δόντια της. Φυσικά, αν το φορμά 21:9 "πιάσει" λιγο παραπάνω στην αγορά (δύσκολο το βλέπω λόγω κόστους) τότε δεν αποκλείεται κάποιοι μερακλήδες σκηνοθέτες να προσφέρουν στο ίδιο δισκάκι μαζί με την 16:9 εκδοχή της 21:9 ταινίας τους, (δλδ με τις μαυρες μπαρες πανω κατω) και την εγγενή 21:9 εκδοχή (δλδ 2560x1080 καθαρής εικόνας) της ταινίας τους όπως ακριβώς την γύρισαν, για όσους έχουν τηλεόραση 21:9 (αμήν και πότε...).

Όταν το υλικό έχει 800 ενεργές γραμμές, αυτές τις 800 βλέπεις και 'συ με την 21:9, αυτές τις 800 βλέπει και ο άλλος με τη 16:9. Δεν βλέπεις κάτι παραπάνω εσύ με τη Philips ούτε κάτι λιγότερο κάποιος άλλος με συσκευή διάστασης πλευρών 16:9.

Εχεις δίκιο και άδικο μαζί (!!!). Και εξηγούμαι: οι γραμμές είναι όντως 800, ΑΛΛΑ η Philips με έναν αλγόριθμο interpolation απλώνει αυτές τις 800 γραμμές σε 1080 (upscale). Τώρα πως πετυχαίνει αυτο το τελικό εκπληκτικό αποτέλεσμα (στο οποίο αναφέρονται όλες οι κριτικές) και παιρνεις την τελικη εικονα σε 1080 αψογη ποιότητα, αυτό δεν μπορώ να στο εξηγήσω, πρέπει να απευθυνθείς στους ιδιοφυείς τεχνικούς της Philips.

Attachments

• img.jpg
    img.jpg
    175.5 KB · Views: 8
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Philips 58PFL9955H Cinema 21:9 3D : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

O ένας βλέπει τις 800 γραμμές, και ο άλλος βλέπει 1080 γραμμές, που έχουν προκύψει από upscale...

Σας παραθετω το απόσπασμα του περιοδικού HXΟΣ που εκ παραδρομής παρέλειψα στο προηγούμενο post μου.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ολες σχεδον οι σύγχρονες ταινίες τους γυρίζονται από τους σκηνοθέτες τους σε φορμα 21:9.

Θα ρώτησει κάποιος γιατί καμία (ούτε 1) BluRay ταινία δεν έχει εγγενή ανάλυση 2560x1080 (δλδ 21:9) ? Η απάντηση είναι οτι καμμια τηλεόραση 16:9 δεν θα μπορούσε να την παίξει χωρίς παραμορφωση ή χωρίς να χάσει μεγαλο μερος της εικονας σε οριζόντιο πλάνο. Εκει η Philips θα εδειχνε τα δόντια της. Φυσικά, αν το φορμά 21:9 "πιάσει" λιγο παραπάνω στην αγορά (δύσκολο το βλέπω λόγω κόστους) τότε δεν αποκλείεται κάποιοι μερακλήδες σκηνοθέτες να προσφέρουν στο ίδιο δισκάκι μαζί με την 16:9 εκδοχή της 21:9 ταινίας τους, (δλδ με τις μαυρες μπαρες πανω κατω) και την εγγενή 21:9 εκδοχή (δλδ 2560x1080 καθαρής εικόνας) της ταινίας τους όπως ακριβώς την γύρισαν, για όσους έχουν τηλεόραση 21:9 (αμήν και πότε...).

ΟΚ.

Πάντως, μέχρι να φτάσει η εγγενής ανάλυση στα 2560x1080, όποιος βλέπει από τη Φίλιπς θα βλέπει τις 800 γραμμές upscaled ενώ εκείνος με 16:9 θα τις βλέπει με pixel mapping 1:1. Απλώς, το αναφέρω γιατί έγραψες παραπάνω ότι οι 1080 γραμμές πάνε περίπατο, δεν υπονοώ κάτι άλλο.

Πολλή φαντασία έχει ο παραπάνω συντάκτης..

Για γίνει author ένα δισκάκι με native ανάλυση 2560x1080 πρέπει να βγει νέο φορμά. Το Blu Ray δεν υποστηρίζει τέτοια ανάλυση.

Σε πολλα review εχουν γινει αναφορες οτι το ιδιο 3D υλικο δεν παιζει το ιδιο σε ολες τις τηλεορασεις (γινεται optimized για μαρκες tv) και φυσικα το ποσο "καλο" ειναι το υλικο παιζει ρολο.Aκομα απο προσωπικη εμπειρια θα πω οτι και το Player παιζει ρολο (εκτος απο τις ρυθμησεις) π.χ σε αναπαραγωγη απο pc το αποτελεσμα ειναι καλυτερο, απο το ps3.Eπισης το SBS 3D (π.χ sky 3d,astra demo 3d) εχει λιγοτερο crosstalk απο πολλα 3d bluray.Δεν βγαινει ακρη μπαινουν πολλοι παραγοντες.Παντως το τελευταιο shrek στην samsung μου ειναι οτι καλυτερο 3D εχω δει (σε σινεμα και σπιτι) και εχω οτι υπαρχει σε 3D,γυρω στα 30 bluray.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι 3D μεταδόσεις του Sky UK (και όλων των δορυφορικών γενικότερα..) έχουν τη μισή ανάλυση από το Blu Ray 3D. Αυτό IMHO δικαιολογεί τη διαφορά στο crosstalk. Εκτός αν μιλάμε και για διαφορετική παραγωγή 3D.

Kαι άλλος "άσχετος" γράφει μια καλή κριτική στον ΗΧΟ του Δεκεμβρίου, ένα επίσης "άσχετο" περιοδικό για audio και video (παρατίθεται στο τέλος). Προστίθεται και αυτός στη μακρά λίστα των άσχετων και μη κριτικών που δημοσιεύθηκαν (πλην του ..διαφημιστικού της Philips, HiTech) σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Προσωπικα μιλησα μονο για το HaliTek το "περιοδικο" που σε ολα τα συγκριτικα τα εχει κανει "μανταρα". Επειδη το αγοραζα επι 5ετια ξερω πολυ καλα οτι οι συντακτες ειναι οντως "ασχετοι" και μαλιστα αυτο μπορει να αποδειχθει εφοσον δεν ξερουν καν να καλιμπραρουν μια τηλεοραση οπως γινεται σε ολα τα σοβαρα site και περιοδικα.

Πουθενα δεν ανεφερα αλλο περιοδικο ουτε εγραψα κατι αρνητικο για την cinema καθως δεν την εχω δει καν ποτε να παιζει. Αυτα που γραφω για το aspect ratio ειναι απλως τα προφανη. Δηλαδη οτι υπαρχει υλικο 4:3 και 16:9 στο οποιο εχει προβλημα.

Προσωπικα μιλησα μονο για το HaliTek το "περιοδικο" που σε ολα τα συγκριτικα τα εχει κανει "μανταρα". Επειδη το αγοραζα επι 5ετια ξερω πολυ καλα οτι οι συντακτες ειναι οντως "ασχετοι" και μαλιστα αυτο μπορει να αποδειχθει εφοσον δεν ξερουν καν να καλιμπραρουν μια τηλεοραση οπως γινεται σε ολα τα σοβαρα site και περιοδικα.

Πουθενα δεν ανεφερα αλλο περιοδικο ουτε εγραψα κατι αρνητικο για την cinema καθως δεν την εχω δει καν ποτε να παιζει. Αυτα που γραφω για το aspect ratio ειναι απλως τα προφανη. Δηλαδη οτι υπαρχει υλικο 4:3 και 16:9 στο οποιο εχει προβλημα.

H απάντηση σου με καλύπτει.
Αν σου φάνηκα ερειστικός με το προηγούμενο post μου, σου ζητώ συγγνώμη.

Νίκος

Ας μην ξεχνάμε ότι οι 3D μεταδόσεις του Sky UK (και όλων των δορυφορικών γενικότερα..) έχουν τη μισή ανάλυση από το Blu Ray 3D. Αυτό IMHO δικαιολογεί τη διαφορά στο crosstalk. Εκτός αν μιλάμε και για διαφορετική παραγωγή 3D.

Θα μπορουσα να το δεχτω γιατι εχει λογικη η σκεψη σου,
Ελα ομως που το ντοκυμοντερ universe 3D (The 7 wonders of the solar system) ειχε σε καποιες σκηνες φοβερο crosstalk ενω το avatar ουτε για δειγμα....σε καμμια μα σε καμμια σκηνη!
Νικος

Πολλή φαντασία έχει ο παραπάνω συντάκτης..

Αντιπαρέρχομαι το εμφανώς ειρωνικό πνεύμα της παραπάνω τοποθέτησης (κρίμα μάλιστα που προέρχεται και απο Super Moderator του forum). Δεν συνηθίζω να γράφω πράγματα της φαντασίας μου, παρα μόνον οτι έχω διαβάσει. Οι γνώσεις μου βεβαια δεν είναι μεγαλες, όπως κάποιων άλλων φίλων εδώ, ωστόσο...

Για γίνει author ένα δισκάκι με native ανάλυση 2560x1080 πρέπει να βγει νέο φορμά. Το Blu Ray δεν υποστηρίζει τέτοια ανάλυση.

...το θέμα της μεταφοράς περιεχομένου 21:9 σε ανάλυση 2560x1080 σε συνήθη BluRay discs, έχει τεθεί και συζητηθεί και φαίνεται πώς γίνεται τεχνικά και με την τρέχουσα τεχνικη authoring.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2009, με αφορμή της κυκλοφορία της 56άρας Philips 21:9, δημοσιεύθηκε ένα αρθρο στο gizmo.co.uk στο οποίο γίνεται λόγος για το θέμα. Επιλέγω ένα απόσπασμα (οι υπογραμμίσεις δικές μου, όπως και σε όσα αποσπάσματα ακολουθούν)

"Certainly Blu-ray includes within its spec the opportunity to encode true 21:9 presentations onto discs alongside more conventional 16:9 packages. In fact, there are even one or two Blu-rays out there already that deliver on this promise – Iron Man being one of them."

Στις 10 Ιουνίου 2009, το Trustedreview.com δημοσιεύει την κριτική του για την 56άρα Philips 21:9. Στο άρθρο αυτό, στην 3η σελίδα, γράφει επι λέξει

"From the previous paragraphs, it's clear that what this TV is really crying out for is native 21:9 film masters. And actually, there is no reason at all why Blu-ray manufacturers can't provide a native 21:9, 2,560 x 1,080 version of a 2.35/2.4:1 film on a Blu-ray disc rather than a 16:9 version with added bars. The potential for 21:9 is certainly built into the Blu-ray spec. At the time of writing, though, Philips hasn't managed to persuade any film studio to support this. There's still vague talk of future discs that might carry native 21:9 transfers, but it would have really helped turn on tech-heads if there had been even one actual 21:9 disc available to accompany the TV's launch. "

Στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει απο τα παραπάνω, καλά και γιατι λοιπόν δεν κάνει κανένα studio τέτοιου είδους transfer, η πιο συνοπτική και εμπεριστατωμένη απάντηση δίνεται απο το site bluray.highdefdigest.com σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2010. Στην παράγραφο "Why No Anamorphic Enhancement on Blu-ray?" γράφει μεταξύ άλλων

"The solution that the founders of the DVD format came upon was to use anamorphic enhancement. NTSC DVD has a resolution of 720x480 pixels, but those pixels are not square. Depending on the type of content on the disc, those same pixels can be used to create either a 4:3 image or a 16:9 image. In the case of the latter, the movie picture is authored in a vertically "squished" fashion, which a 16:9 HDTV will stretch horizontally after-the-fact to correct the picture geometry. Of critical importance, DVD players have the ability to downconvert a 16:9 "anamorphic" content to 4:3 letterbox for viewing on a standard-def TV.
So, why didn't the creators of Blu-ray implement a similar feature that would allow for the anamorphic enhancement of 2.35:1 movies? Frankly, the possibility of 21:9 TVs or Constant Image Height display was on few people's minds at the time. In 2006, 16:9 was the one and only HDTV standard. All content, and all hardware specifications, were created with only that aspect ratio in mind. Movies wider than 16:9 need to be letterboxed within the frame.
Unfortunately, this isn't something that can be rectified after-the-fact now. Although it's technically possible for a studio to author a 2.35:1 movie in vertically squished fashion to use all the pixels that 1080p offers, that movie would then appear geometrically distorted on all 16:9 HDTVs, projectors, and displays* – in other words, the screens that 99.99% of all Blu-ray viewers are watching on. Blu-ray players do not have the ability to downconvert such 21:9 anamorphic video to standard 16:9 letterbox.
If you're hoping that a hardware manufacturer could issue a firmware update to add this anamorphic downconversion, keep in mind that every Blu-ray manufacturer would need to do this for every Blu-ray player ever made, including old discontinued models. And they'd somehow have to find a way to ensure that every Blu-ray owner follows through by updating the firmware. All to add a feature that less than 0.01% of consumers will ever use. I'm afraid that's just not a realistic expectation.
So, can't the studios issue separate discs – one in standard 16:9 letterbox for regular viewers and another with anamorphic enhancement for the hardcore enthusiasts? Again, it's theoretically possible, but unlikely. The expenses of authoring, packaging, distributing, and marketing special anamorphic discs don't seem financially viable, considering the very tiny niche market that they'd be aimed at.
"

*Αυτό έγραψα και εγώ σε προηγούμενο post
... Η απάντηση είναι οτι καμμια τηλεόραση 16:9 δεν θα μπορούσε να την παίξει χωρίς παραμορφωση ή χωρίς να χάσει μεγαλο μερος της εικονας σε οριζόντιο πλάνο. Εκει η Philips θα εδειχνε τα δόντια της. Φυσικά, αν το φορμά 21:9 "πιάσει" λιγο παραπάνω στην αγορά (δύσκολο το βλέπω λόγω κόστους)...

Αρα, σύμφωνα με τα παραπάνω (και όχι δικά μου συμπεράσματα) η τεχνική λύση υπάρχει (συμπιεσμένο αναμορφικο 21:9) και με τις παρουσες συνθήκες, αλλά είναι πρακτικά δύσκολο γιατί οι συσκευές 21:9 δεν έχουν διείσδυση στην αγορά και τα υπάρχοντα players δεν την υποστηρίζουν, παρα μόνο με νεο firmware (υποθέτω η Philips το έχει ήδη έτοιμο στα συρτάρια της για τα κορυφαία μοντέλα της).

Αν πολλές εταιρίες ακολουθούσαν το δρόμο της Philips (η Sharp ήδη ανακοίνωσε μοντέλο 21:9), τοτε να δείτε σε πόσο λίγο χρόνο θα μας σερβίραν τα νεα BluRay players που θα μπορουν να δειχνουν 21:9 εικόνα και για πότε καθε εταιρεία θα λάνσαρε το 21:9 μοντέλο της. Μην πάτε μακρυά, δείτε τι έγινε με το 3D. Στις αρχές του περσινού καλοκαιριού το 3D ήταν επιστημονική φαντασία για την καθημερινή χρήση και 12 μήνες μετά γέμισε ο κόσμος 3D τηλεοράσεις και 3D BD players.

Ας είναι όμως... Το ουσιαστικό θέμα είναι οτι με προϊόντα σαν την Philips 58PFL9955H Cinema 21:9 μπορούμε να έχουμε άριστη εικόνα HD 21:9 σήμερα.

Λογικο ειναι να βγαλει η Sharp 21:9 αφου σε δικη της τεχνολογια βασιζεται ουσιαστικα η Philips.

Σιγουρα παντως θα δουμε και αλλες με το ιδιο aspect στο μελλον και αυτο θα ειναι σε οφελος του καταναλωτη καθως θα πεσουν και οι τιμες.

Λογικο ειναι να βγαλει η Sharp 21:9 αφου σε δικη της τεχνολογια βασιζεται ουσιαστικα η Philips.

Ναι, και οι 2 έκλεψαν την τεχνολογία από την Visio... :flipout:

Καλό είναι όταν γράφουμε, να σεβόμαστε και τα γεγονότα...

Philips%2058PFL9955%20b.JPG

Το πανελ και η οδηγηση ειναι Sharp παντως.

ΥΓ. Δεν ξερω αν εχει αναφεθει ενα τεστ που υπαρχει εδω...

http://www.areadvd.de/hardware/2010/philips_58pfl9955h.shtml

Last edited:
...το θέμα της μεταφοράς περιεχομένου 21:9 σε ανάλυση 2560x1080 σε συνήθη BluRay discs, έχει τεθεί και συζητηθεί και φαίνεται πώς γίνεται τεχνικά και με την τρέχουσα τεχνικη authoring.

Δυστυχώς, δεν γίνεται...

Οι ακόλουθες, είναι οι προδιαγραφές για τις ροές βίντεο του BluRay:

4dd9ea18.jpg

http://www.blu-raydisc.com/assets/D...l_Application_Format_Specifications-18780.pdf

Mεγαλύτερη ανάλυση από 1920x1080 δεν υποστηρίζεται, ενώ αν γραφτούν αναμορφικά συμπιεσμένες οι εικόνες, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την σωστή προβολή τους σε συσκευές 16:9 (ενώ στο DVD-Video υπήρχε εξαρχής πρόβλεψη για την προβολή αναμορφικών 16:9 σε οθόνες 4:3).

Δυστυχώς, δεν γίνεται...

Οι ακόλουθες, είναι οι προδιαγραφές για τις ροές βίντεο του BluRay:

4dd9ea18.jpg

http://www.blu-raydisc.com/assets/D...l_Application_Format_Specifications-18780.pdf

Mεγαλύτερη ανάλυση από 1920x1080 δεν υποστηρίζεται, ενώ αν γραφτούν αναμορφικά συμπιεσμένες οι εικόνες, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την σωστή προβολή τους σε συσκευές 16:9 (ενώ στο DVD-Video υπήρχε εξαρχής πρόβλεψη για την προβολή αναμορφικών 16:9 σε οθόνες 4:3).

Εγω κανω απλα μια παρατηρηση - υποθεση, Εαν η cinema παιρνει τις 800 γραμμες και τις κανει να φαινονται με τετοιο τροπο ωστε να σου πεφτει το σαγoνι φανταζομαι το αποτελεσμα με εγγενη αναλυση 2560 x 1080
Νικος

Με εγγενή ανάλυση 1080 γραμμών, σε περιοχές υψηλής λεπτομέρειας, φυσικά και θα ήταν πολύ ανώτερο το αποτέλεσμα, απ' ό,τι με το upscale των 800->1080, αλλά δυστυχώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια κυκλοφορία ταινιών σε τέτοιο φορμά σε δίσκους.

Ίσως όταν τα νόμιμα digital downloads αντικαταστήσουν το BluRay, να δούμε επιλογή φορμά 2560x1080 ή και μεγαλύτερη... ;)