ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ
Κοιτώντας και παλιότερα posts σχετικά με το θέμα της εμφάνισης Ελληνικών υπότιτλων (πχ το παλιο
μνμ αριθ.52 και το
μνμ αριθ. 115), ειχα μεινει με την απολυτη βεβαιότητα οτι δεν γινεται να δουμε Ελληνικους υπότιτλους σε αρχεια dvix ή mkv και το ειχα αναφερει κατηγορηματικά. Διαβαζοντας ομως την
υπόδειξη του papasouzakias συνειδητοποιησα οτι οταν εφτιαχνα τα αρχεια srt (με Ελληνικους υπότιτλους) ειτε με ANSI ειτε με UTF-8 κωδικοποιηση, απλά τα εβαζα στον ιδιο καταλογο και με το ιδιο ονομα με το mkv αρχειο κι αυτο ηταν όλο. Ετσι το μηχανακι ΔΕΝ τους διαβαζει (ειτε σαν ANSII ειτε σαν UTF-8). Επρεπε να κανω και κατι αλλο που ηταν μπροστα στα ματια μου και δεν το ειχα αντιληφθει (και το επισημανε ο papasouzakias).
Να λοιπον πως δουλευει το πραμα σιγουρα κι απλά:
1. Κατεβάζουμε το srt αρχειο των Ελληνικών υπότιτλων και το βαζουμε στον ιδιο καταλογο με το mkv και με το ιδιο ονομα με το mkv.
2. Ανοιγουμε με το notepad to srt αρχειο και το
σώζουμε (save as) σαν ANSI (
ΠΡΟΣΟΧΗ: ANSI, και ΟΧΙ UTF-8)
3. Οταν αρχιζει να παιζει η ταινία παταμε στο τηλεχειριστήριο το κουμπι "Επιλογές" (βλ. κοκκινο βέλος στην επισυναπτομενη εικονα) και μετά --> Subtitles language. Εκει βγαζει 2 επιλογες α) no subtitles και β) 1 (ναι, ετσι αναφερει το αρχειο srt, ασχετως τι ονομα του δώσαμε εμεις). Πατάμε λοιπον το 1. (Εννοειται οτι δεν βαλαμε και αλλες γλώσσες υποτιτλων για να μας βγαλει παραπανω επιλογές απο δύο)
4. (
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, αυτο που μου ειχε διαφυγει). Παταμε παλι το το κουμπι "Επιλογές" (βλ. κοκκινο βέλος στην επισυναπτομενη εικονα) και μετά --> Characters Set και απο τις 4 επιλογές που βγαζει παταμε Greek.
Εt voila, ολα δουλευουν ρολοϊ. Το δοκιμασα με 3 διαφορετικα αρχεια srt και ολα τα εδειχνε κανονικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν στο βημα 2 σωσετε σαν UTF-8 και κανετε σωστα τα βηματα 3 και 4, ΔΕΝ θα δειτε Ελληνικα, γι αυτο λεω μονο ANSI.
Το μονο αρνητικο (που αφορά ΜΟΝΟ οσους εχουν τηλεοραση 21:9, οπως εγω) ειναι οτι
Subtitle shifting ΔΕΝ γίνεται σε υλικό divx ή mkv
Ελπιζω να βοηθησα, περιμενω απαντησεις-επιβεβαιώσεις-διευκρινισεις.
Νικος