Πικάπ DPS της Bauer Audio

Re: Πικάπ DPS της BAUER AUDIO

Εγω ειπα πρώτος τη λέξη πλαστικούρα και εννοω ψευτικη κατασκευη στην όψη, να γυρίσουμε στο θέμα του βραχίωνα.

Νομιζω δεν πρεπει να σε απασχολει αυτο.

Δες το και διαφορετικα,μετα απο τοσα χρονια φημης για τους βραχιωνες της,η rega δεν θα εκανε ξαφνικα μια τετοια κινηση που θα ειχε "χειροτερο" αποτελεσμα.

Πιστωσε τους με το οτι ξερουν τι κανουν(πιστευω ειναι απο τους κατασκευαστες που ξερουν απο υλικα) και εκμεταλλευσου τα νεα υλικα στον βραχιωνα σου.

εγω με ενα καλο ρεγγα στα χερια μου, σαν αυτο που εχει ο δημητρης, θα κοιταζα αλλου.

δλδ αλλη σχολη, αλλο ειδικο βαρος. το ειπα και στον δημητρη, ενας jelco 750 πχ που ειναι ταμαμ για MC με χαμηλη compliance οποτε θα καλυπτα ολες τις παρουσες και μελλοντικες αναγκες..

Γιατρέ παλι μιλας με γρίφους θα μελετήσω τον jelco για καταλάβω καλυτερα

εαν εχεις (εσυ εχεις) ενα βραχιωνα καλο στα 11-12 γρ βαρους δεν πας για αλλον ενα στα ιδια.

οι jelco ειναι αρκετα βαριοι με αποτελεσμα να δινουν τα μεγιστα με κεφαλες χαμηλης ενδοτικοτητας οπως καποιες "γνωστες" MC.

στην τιμη που τους βρισκεις ειναι αξεπεραστοι. με 2 τοσο διαφορετικους βραχιωνες εισαι κομπλε για πολλα πολλα χρονια, τουλαχιστον μεχρι να πιασεις το λοττο και να αρχησεις να κοιτας του 5Κ...

Δεν μπορεί ομως να εχουν αλλαξει τόσο τα πράγματα. Παντα ο βραχίωνας ήταν το βασικότερο εξάρτημα σε ενα πικάπ τουλάχιστον ισάξιο με το πλατό και την κεφαλή.
Πείτε μου αν κάνω λάθος.
Κατ´ αρχήν δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα που να ορίζει την ιδανική αναλογία των επιμέρους μερών ενός συστήματος.
Έπειτα, στο παλιό μου gyrodec με έναν απλό RB300 με ανακαλωδίωση και μπρούτζινο βαρίδι είχα για κανένα 6μηνο μια εξαιρετική κεφαλή KOETSU. Η οποία κουρεύτηκε με ξασκονόπανο, και από τότε δεν ξανάδωσα τόσα λεφτά για κεφαλή.
Σε πληροφορώ ότι ο ήχος είχε απογειωθεί και σε εκείνο το σύστημα το πιο ακριβό ήταν η κεφαλή, μετά το πλατώ και τελευταίος ο βραχίονας!
Ένας καλός Rega (700-1000) με άριστη καλωδίωση συγκρίνεται στα ίσια με βραχίονες των 2-3 χιλιάδων ευρώ. Λίγο παραπάνω κάνει το πλατώ σου σκέτο. Εκτιμω ότι αν ο Rega σου έχει σωστό βαρίδι, το σημείο βελτίωσης του πικάπ είναι η κεφαλή και όχι ο βραχίονας.

Αν πας από το δικό σου σε έναν RB1000, πρέπει να σκάσεις ένα χιλιάρικο. Με ένα χιλιάρικο και την ZYX50 σου, χτυπάς την Airy που είναι κορυφή!!!

Και μην ξεχνάς τον περιορισμό του DPS σε αλλαγή βραχίονα, στο ξαναέγραψα. Θέλεις καινούργιο πάνω plinth για να βάλεις βραχίονα άλλης γεωμετρίας, δεν κόβεται σίγουρα άλλη τρύπα στο ακρυλικό, το πικάπ δεν έχει armboard να το αλλάξεις, είναι μασίφ! Επίσης δε χωράνε οι 12ρηδες βραχίονες, πάς για 9άρη αποκλειστικά.

Kαι εγώ είμαι μεγάλος fan των βραχιόνων της REGA. Άν και βρίσκω επιεικώς απαράδεκτο το μαμίσιο καλώδιο στους φτηνούς κατα τα άλλα είναι εξαιρετικοί. Γιαυτό πετάνε ανακαλωδιωμένοι και σε πανάκριβα πλατώ.

Επίσης πιστεύω οτι τα πικάπ της εταιρίας οφείλουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τις εξαιρετικές επιδόσεις τους (ειδικά απο το planar 5 και πάνω) στους βραχίονες αυτούς.

Να ρυθμίζονταν και το αζιμούθιο...

Να ρυθμίζονταν και το αζιμούθιο...
Είναι ένας βασικός λόγος που πήγα από τον 700άρη κατευθείαν στο βραχίονα του Bauer....

Μερικά σχόλια...

Ο jelco είναι ένας καλός βραχίωνας... μέχρι εκεί... καλός... το σημαντικότερο στον Jelco κατά την άποψη μου (αλλά όχι αποκλειστικότητα, υπάρχουν και άλλοι) είναι η δυνατότητα αλλαγής του headshell με άλλο είτε για να μπορείς να αλλάξεις κεφαλές εύκολα και για να αλλάξεις βάρος headshell ώστε να ταιριάζει με διαφορετικές κεφαλές.

Εγώ δεν θα έβαζα jelco στο bauer... θα έβρισκα κανένα άλλο πικάπ (Lenco/Garrard κλπ) και θα τον έβαζα εκεί...και ο 12ης (jelco) εκεί αποκτάει τεράστιο ενδιαφέρον...

Τα βαρίδια δεν ανεβάζουν επίπεδο... εστιάζουν λιγάκι τον ήχο.

Οι κεφαλές φυσικά αναπαράγουν τον ήχο, οπότε λογικό είναι να αποτελούν την σφραγίδα του ήχου του εκάστοτε πικάπ, αλλά μόνο εάν το πικάπ και ο βραχίωνας την αφήνουν να κάνει την δουλειά της...

Είχα εχτές στο σπίτι έναν φίλο και σχολιάστηκε ακριβός αυτό, αλλά και το πως μια κεφαλή που έχω επάνω και κάνει 60 ευρώ παίζει όπως παίζει και να καθηλώνει τον ακροατή...(έχει κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τις πιο ακριβές αλλά παίζει μουσική...)...

και η απάντηση φυσικά είναι ότι τα συνοδά την "αφήνουν" να κάνει την δουλειά της...

Η δική μου λογική είναι να μην υποδουλωνόμαστε στο μηχανιστικό μέρος της όλης ιστορίας, αν και σε αυτό χρειάζεται καλή γνώση, αλλά στην απόλαυση ακόμα και ταπεινότερων συνδυασμών... που καμιά φορά ξεπερνάνε πιο ακριβές λύσεις σε ακουστική απόλαυση.

Τέλος να πω ότι το ακρυλικό κόβεται και μάλιστα άψογα σε CNC λέιζερ, πέρυσι έκοψα καινούργιο πλίνθο για το Oracle Delphi μου... απλά άψογο και οι τρύπες ακριβώς, οπότε μην παραμυθιάζεστε να αγοράζετε καινούργια τοπ plate (plinth) στα Bauer.

Αυτά βέβαια αν ο φίλος αποφασίσει να αλλάξει τελικά σε κάτι άλλης γεωμετρίας...

Για τους Rega συμφωνώ είναι οι καλύτεροι βραχίονες απόδοσης προς την τιμή τους.

Τέλος να πω ότι το ακρυλικό κόβεται και μάλιστα άψογα σε CNC λέιζερ, πέρυσι έκοψα καινούργιο πλίνθο για το Oracle Delphi μου... απλά άψογο και οι τρύπες ακριβώς, οπότε μην παραμυθιάζεστε να αγοράζετε καινούργια τοπ plate (plinth) στα Bauer.

Αυτά βέβαια αν ο φίλος αποφασίσει να αλλάξει τελικά σε κάτι άλλης γεωμετρίας...

Chris, επειδή η έννοια του όρου "παραμυθιάζω" είναι συγκεκριμένη, σημείωσε σε παρακαλώ ότι δεν πουλάω πικάπ, ούτε έχω πρόθεση να "παραμυθιάσω" κανέναν.

Επίσης, δε μιλάω θεωρητικά, το έχω το συγκεκριμένο πικάπ. Εντοπίζω κάποια τεχνικά θέματα. Μακάρι να επιλύονται εύκολα και σωστά, αλλά από όσο έχω διαβάσει δεν έχω βρει επιτυχή εγχείρηση χωρίς να πάει το plinth στον κατασκευαστή του.

Η στήριξη του βραχίονα όπως και η ρύθμιση του VTA γίνεται με αλενόβιδα στο πλάι του πικάπ. Αυτή η αλενόβιδα έχει συγκεκριμένες βόλτες μέσα στο ακρυλικό , οι οποίες καταλήγουν στην οπή που περνάει ο άξονας στήριξης του βραχίονα. Εκεί ακριβώς υπάρχει ειδική εγκάρσια διαμόρφωση για να πατάει σωστά η πατούρα που βρίσκεται στην άκρη της αλενόβιδας πάνω στον άξονα του βραχίονα.

Αν χρειαστεί να κάνεις τρύπα για παχύτερο βραχίονα θα φας τις τελευταίες βόλτες της αλενόβιδας και δεν ξέρω αν όσες μείνουν παρέχουν αρκετο ψωμί. Πιθανόν επίσης η βίδα να θέλει αλλαγή, αλλιώς θα κρέμεται απέξω.

Αν βάλεις βραχίονα με μικρότερη διάμετρο, δεν είναι σίγουρο ότι η ίδια αλενόβιδα θα φτάνει να τον σφίξει, εξάλλου αν η άκρη της βίδας κρέμεται μεταξύ της αρχικής διαμέτρου και της νέα διαμέτρου , στην ουσία έχεις έναν μίνι πρόβολο που σε καμία περίπτωση δε θα στηρίζει σωστά το βραχίονα.
Φαντάσου έναν σωλήνα διαμέτρου 23 χιλιοστών , και μέσα σε αυτόν έναν άλλο 13 χιλιοστών. Και να θέλεις να τους συνδέσεις περνώντας μία λεπτή βίδα κάθετα στον εξωτερικό σωλήνα και σφίγγοντας την πάνω στον εξωτερικό. Δεν δίνει ευστάθεια....
Εκτός αν πάς σε βραχίονα με δική του ρύθμιση VTA, που θα τον βιδώσεις από πάνω με περαστές βίδες, διαφοροποιώντας εντελώς την προσέγγιση του κατασκευαστή.

Αυτά είναι προβληματισμοί που είχα όταν αγόρασα το πικάπ, και ήξερα ότι αν θελήσω να βάλω άλλο βραχίονα θα πρέπει να κάνω πατέντα.

Ο όρος παραμυθιάζω σημαίνει αυτό που σημαίνει, και όλοι που με ξέρουν εδώ μέσα γνωρίζουν ότι, ότι λέω είναι καλοπροαίρετα, οπότε για λύση κάθε ενδεχόμενης παρεξήγησης το είπα με καλή πρόθεση και όχι την αρνητική που εξέλαβες...

Δεν είχα ούτε έχω το συγκεκριμένο πικάπ, ούτε χρειάζεται να γνωρίζω το συγκεκριμένο γα να συνιστώ κάτι, διότι πίσω μου έχω κάποιες γνώσεις... απ ότι έχεις διαπιστώσει...

Το ακρυλικό κόβεται και μάλιστα με ακρίβεια, και αυτό είπα και δήλωσα... τα υπόλοιπα τα θεωρώ αυτονόητα για όποιον γνωρίζει έστω και στοιχειωδώς από πικάπ... VTA... και οι λοιπές λεπτομέρειες που μας αναφέρεις...

Απάντησα στο συγκεκριμένο θέμα για το ακρυλικό, αυτονόητο θεωρώ ότι ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου πικάπ γνωρίζει τα υπόλοιπα, ρωτάει τον αντιπρόσωπο, ή ρωτάει εμάς εδώ.

Γνωρίζω και έχω κόψει πολλές φορές με ποτήρι(α) armboard διαφόρων τύπων υλικών, και εκεί που δεν μπορούσα το έδωσα σε εκείνους που μπορούσαν, οπότε γνωρίζω επίσης σχεδόν όλους τους τύπους βάσεων βραχιόνων, και τις παραλαγές τους. Ο καλύτερος σύμμαχος σε αυτές τις επιχειρήσεις μου, είναι ο τορναδόρος μου...

Πάντοτε μπορεί να γίνει κάποια πατέντα και εγώ είμαι υπέρ, άλλοι δεν θέλουν να πειράζουν και είναι σεβαστό.

Καλό είναι να γνωρίζει ο φίλος τζιμάρας τις διαμέτρους και τους προβληματισμούς που μας περιγράφεις πάντως...

analog-jimaras, δεν ξερω αν ειπες και δεν προσεξα,αλλα τι κεφαλη εχεις στο πικαπ σου;

Χτές το βράδυ είχα την ευκαιρία να ακουσω το Dps με τον RB-700 και την κεφαλή μου τη zyx r50.
Οσο για τους βραχίωνες οι διαφορές δεν ηταν και τόσο μεγάλες, ακουστές μεν αλλα οχι τόσο μεγάλες οχι τουλάχιστον
όσο οταν αλλάξαμε κεφαλή. Νομίζω οτι ολοι οι βραχίωνες αυτοί rb-251 by bauer, rb-700, audiomods κτλ αποτελούν
μια κατηγορία με μικρές διαφορές που αναλογα τα γούστα μπορεί στον ενα να αρέσουν στον αλλο οχι.
Αρα με βάσή τα αυτιά μου και φυσικά ολες τις συμβουλές και τα link σας νομίζω οτι τελικά θα περιμένω να βάλω λίγα
παραπάνω λεφτά στήν άκρη και να κινηθώ αργότερα σε ενα βραχίωνα καλύτερο οπως ο REGA 1000 που πραγματικά
ανήκει σε αλλη κατηγορία.
καλύτερο.

Χτές το βράδυ είχα την ευκαιρία να ακουσω το Dps με τον RB-700 και την κεφαλή μου τη zyx r50.
Οσο για τους βραχίωνες οι διαφορές δεν ηταν και τόσο μεγάλες, ακουστές μεν αλλα οχι τόσο μεγάλες οχι τουλάχιστον
όσο οταν αλλάξαμε κεφαλή. Νομίζω οτι ολοι οι βραχίωνες αυτοί rb-251 by bauer, rb-700, audiomods κτλ αποτελούν
μια κατηγορία με μικρές διαφορές που αναλογα τα γούστα μπορεί στον ενα να αρέσουν στον αλλο οχι.
Αρα με βάσή τα αυτιά μου και φυσικά ολες τις συμβουλές και τα link σας νομίζω οτι τελικά θα περιμένω να βάλω λίγα
παραπάνω λεφτά στήν άκρη και να κινηθώ αργότερα σε ενα βραχίωνα καλύτερο οπως ο REGA 1000 που πραγματικά
ανήκει σε αλλη κατηγορία.
καλύτερο.
Διευκρίνισέ μας λίγο... Άκουσες έναν μαμά 700άρη σε σύγκριση με τον δικό σου, η μήπως άκουσες έναν 700άρη με καλώδιο Bauer;
Τελικά ο δικός σου ποιο αντίβαρο έχει; Το μαμά με το πλαστικό stub; Το έχω ρωτήσει αρκετές φορές αλλά δεν είδα την απάντηση αν έχεις απαντήσει, sorry....
O 1000 από τον 700 έχει πολύ μικρή διαφορά αν αναβαθμίσεις το καλώδιο του μαμά 700.

Εγω στο δικό μου 251 εχω το αντιβαρο και την καλωδιωση που βαζει ο bauer (oxι με το πλαστικο stub).
H αληθεια ειναι οτι ο rega 700 που ακουσα ηταν μαμα, με βαζεις σε σκέψεις πάλι, τοσο μεγάλη διαφορα
κανει η καλωδίωση ?

Το stub και το βαριδι που βαζει ειναι το tungsten της rega οπως στον 700.

Για το καλωδιο δεν ξερω

Το stub και το βαριδι που βαζει ειναι το tungsten της rega οπως στον 700.

Για το καλωδιο δεν ξερω

Sorry γιατι δεν καταλαβα καλά λες οτι το stub και το βαρίδι του 251 by Bauer ειναι τα ιδια με τον 700 σωστα?

Φαινονται ακριβως τα ιδια.

Η rega χρησιμοποιουν το βαριδι tungsten στον 700 & 1000 και το stainless steel stub στους 301,700 & 1000

To σετ πωλειται περιπου 60 λιρες αγγλιας με το βαριδι των 100 γρ.Βαριδια υπαρχουν σε 3-4 βαρη.

http://www.ebay.co.uk/itm/REGA-TUNG...&otn=5&po=LVI&ps=63&clkid=6489227299018657972

Last edited:

Οπτικά οπως βλέπω απο εικόνες στο net το δικό μου 251 και το 700 ιδια μου μοιαζουν στο πισω μέρος πως τα ξεχωρίζω?

Δεν νομιζω να ξεχωριζουν.

Τα βαριδια της rega διαφερουν μεταξυ τους αναλογα με το βαρος.

Το πιο βαρυ εχει μεγαλυτερη διαμετρο απο το πιο ελαφρυ.

Για τον δικο μου RB300 εχω 4 διαφορετικα tungsten βαριδια !!!!!

Σε τι σου χρησιμευουν 4 διαφορετικά βαριδια ?
Για διαφορετικές κεφαλές ?