Πικαπ!

Θα με τρελάνεις μωρε!!!!!
σε μενα το ειπε ο ανθρωπος?????

Αυτα με τον κλήρο...δε λεμε ''ουτε του παπα μη το πεις''
αν εισαι μακρια απο παπαδες...πως θα το μαθουν
εχει ρουφιανους το νησι??:BDGBGDB55:

αααααααα...χα χα χα...ρε συ με χεις συνηθησει σε ποιο πολυπλοκους συνδιασμους και αυτος ο προφανης μου φανηκε πολυ απλος... :flipout::flipout::flipout:

Αν είχες κεφαλή ήταν εύκολο: Λες "αγάπη μου, να συνδέσω λίγο το πικάπ στο στερεοφωνικό, έτσι να δω λίγο αν δουλεύει;" το ακουμπάς σε μιά καρέκλα, τάχα μου για προσωρινά, βάζεις απάνω ένα δίσκο με μουσική ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΗΣ, και αυτό ήταν. Η κυρία θα ξετρελλαθεί (οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή από εμάς) και το πικάπ θα μείνει για πάντα εκεί.

κατσε, ακομα δε εχω στα χερια μου το πικαπ...λες ε?..χμμμ...και που ναβρω ας πουμε eross ramazzoti σε LP που της αρεσει πολυ...κανα Online μαγαζακι που να χει οικονομικους δισκους και νορμαλ μεταφορικα παιζει?..:BDGBDGB53:

Oχι οχι!!!!! Δεν ειπα αυτο.Αυτο που ειπα ειναι οτι η 555 ταιριαζει με τον RB100 και οτι σιγουρα θα υπαρχει μια η ακομη και περισσοτερες Grado η αλλες μαρκες που θα ταιριαζουν.Την 555 την βαζω στις υποψηφιες λογω του εξαιρετικου στελεχους και βελονας.Αχ....Κωστα ανοιξες ΠΟΛΥ μεγαλο θεμα με το ματσαρισμα βραχιονα/κεφαλης :smile: πραγματικα πολυ μεγαλο θεμα.Πρεπει να φυγω τωρα,θα τα πουμε σε λιγο :a0210:

Κατάλαβα τι εννοούσες με το ματσάρισμα της Nagaoka στο βραχίονα. Απλά λέω ότι αν όπως λες η κεφαλή αυτή ταιριάζει στον Rega τότε να πάρει αυτή γιατί θα του αρέσει περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τη μουσική που ακούει. Είχα Grado παλιά σε ένα Thorens 320 και ξέρω...

κατσε, ακομα δε εχω στα χερια μου το πικαπ...λες ε?..χμμμ...και που ναβρω ας πουμε eross ramazzoti σε LP που της αρεσει πολυ...κανα Online μαγαζακι που να χει οικονομικους δισκους και νορμαλ μεταφορικα παιζει?..:BDGBDGB53:

Eros Ramazzoti θέλεις; ορίστε. Όρεξη νά χεις να παραγγέλνεις :flipout:

Κατάλαβα τι εννοούσες με το ματσάρισμα της Nagaoka στο βραχίονα. Απλά λέω ότι αν όπως λες η κεφαλή αυτή ταιριάζει στον Rega τότε να πάρει αυτή γιατί θα του αρέσει περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τη μουσική που ακούει. Είχα Grado παλιά σε ένα Thorens 320 και ξέρω...

Eros Ramazzoti θέλεις; ορίστε. Όρεξη νά χεις να παραγγέλνεις :flipout:

Τα νουμερα το λενε οχι εγω.Η εφαρμογη του τυπου για το ταιριασμα βραχιονα/κεφαλης ειναι απο τα λιγα πραγματα στο hi-fi που πρεπει να τηρουνται σχεδον ευλαβικα,αλλως,οσο ακριβο πικαπ,βραχιονα και κεφαλη εχουμε,απλα δεν θα παιξει.Αλλοτε θα τσιριζουν,αλλοτε θα ειναι μουντα κοκ.....Οταν ομως το ματσαρισμα γινει σωστα,τοτε οι αποψεις μας οσον αφορα τις δυνατοτοτες μιας κεφαλης στα διαφορα ειδη μουσικης μπορει να αλλαξει,οπως επισης και οι αποψεις μας για τις δυνατοτητες της στο tracking,θορυβο στον δισκο,δυναμικες,μεταβατικα κλπ.Ολοι οι βραχιονες και κεφαλες υψηλων τιμων,υποκεινται στους ιδιους ακριβως "κανονισμους" οπως βραχιονες και κεφαλες χαμηλου κοστους,για να αποδωσουν σωστα πλεον,και οχι υποκειμενικα "καλα".Η σωστη αντιμετωπιση ειναι αυτη που δημιουργει τοσο τους giants οσο και τους killers.:a0210:

Μια διευκρινιση εδω.Υπαρχουν παρα πολλες καφαλες που θα ειναι καλες επιλογες με το πικαπ του Σιφη.Συμφωνω δε απολυτα μαζι σου,οτι πρεπει να παρει την καλυτερη που μπορει.

Last edited:
Σηφη αντε με το καλο να 'ρθει το τερατακι, πολυ καλη επιλογη φιλε μου.

@audiolytic: ευχαριστω για την πληροφορια με την τιμη του 309, μαλλον ακριβο το βρισκω για τις αναγκες μου (αν και το περιμενα για να´μαι ειλικρινης).

Σηφη αντε με το καλο να 'ρθει το τερατακι, πολυ καλη επιλογη φιλε μου.

@audiolytic: ευχαριστω για την πληροφορια με την τιμη του 309, μαλλον ακριβο το βρισκω για τις αναγκες μου (αν και το περιμενα για να´μαι ειλικρινης).

:a0210:

Απάντηση: Re: Πικαπ!

Τα νουμερα το λενε οχι εγω.Η εφαρμογη του τυπου για το ταιριασμα βραχιονα/κεφαλης ειναι απο τα λιγα πραγματα στο hi-fi που πρεπει να τηρουνται σχεδον ευλαβικα,αλλως,οσο ακριβο πικαπ,βραχιονα και κεφαλη εχουμε,απλα δεν θα παιξει.Αλλοτε θα τσιριζουν,αλλοτε θα ειναι μουντα κοκ.....Οταν ομως το ματσαρισμα γινει σωστα,τοτε οι αποψεις μας οσον αφορα τις δυνατοτοτες μιας κεφαλης στα διαφορα ειδη μουσικης μπορει να αλλαξει,οπως επισης και οι αποψεις μας για τις δυνατοτητες της στο tracking,θορυβο στον δισκο,δυναμικες,μεταβατικα κλπ.Ολοι οι βραχιονες και κεφαλες υψηλων τιμων,υποκεινται στους ιδιους ακριβως "κανονισμους" οπως βραχιονες και κεφαλες χαμηλου κοστους,για να αποδωσουν σωστα πλεον,και οχι υποκειμενικα "καλα".Η σωστη αντιμετωπιση ειναι αυτη που δημιουργει τοσο τους giants οσο και τους killers.:a0210:

Μια διευκρινιση εδω.Υπαρχουν παρα πολλες καφαλες που θα ειναι καλες επιλογες με το πικαπ του Σιφη.Συμφωνω δε απολυτα μαζι σου,οτι πρεπει να παρει την καλυτερη που μπορει.

Πολυ ενδιαφέρον!!!!
Πως βρίσκουμε όμως ποια κεφαλή ματσάρει με ποιον βραχίονα?
Π.Χ. ο Project 8,6c που έχω, ματσάρει με την ΒΕΝΖ ΜC20E2-L?

Re: Απάντηση: Re: Πικαπ!

Πολυ ενδιαφέρον!!!!
Πως βρίσκουμε όμως ποια κεφαλή ματσάρει με ποιον βραχίονα?
Π.Χ. ο Project 8,6c που έχω, ματσάρει με την ΒΕΝΖ ΜC20E2-L?

Αν ξερεις την ενεργο μαζα του βραχιονα/κεφαλης/βιδες και την ενδοτικοτητα της καφαλης ειναι πολυ ευκολο να υπολογισεις την συχνοτητα συντονισμου(resonance frequency) η οποια "ιδανικα" πρεπει να κειμενεται μεταξυ 8-12 Hz. Aν υπαρχουν παραμετροι οπως την ενεργο μαζα του βραχιονα για παραδειγμα που δεν γνωριζεις,τοτε ενα καλο Test record που εχει arm/cartridge resonance test χρειαζεται.Παιζοντας αυτο το τεστ,θα δεις/ακουσεις ποια ειναι η συχνοτητα συντονισμου,και αναπτυσσοντας τον τυπο,μπορεις να βρεις την μαζα του βραχιονα.Επειδη ο τυπος ειναι λιγο περιεργος για να τον δακτυλογραφισω,θα τον γραψω στο χερι και να τον ανεβασω για οποιον ενδιαφερεται.

Αυτος ειναι ο τυπος.

Μ= Μαζα σε γραμμαρια
f = Resonance frequency
C= Ενδοτικοτητα κεφαλης

Η "Μ" περιλαμβανει το αθροισμα των μαζων του βραχιονα,κεφαλης,βιδων,αλλα οχι το βαριδιο ρυθμισης

Απάντηση: Re: Πικαπ!

Αυτος ειναι ο τυπος.

Μ= Μαζα σε γραμμαρια
f = Resonance frequency
C= Ενδοτικοτητα κεφαλης

Η "Μ" περιλαμβανει το αθροισμα των μαζων του βραχιονα,κεφαλης,βιδων,αλλα οχι το βαριδιο ρυθμισης

Δεν καταλαβαίνω ΧΡΗΣΤΟ!!!!!!!!!!!
Γράφω τους αριθμούς της κεφαλής και του βραχίονα και αν μπορείς να μου πεις ποιους αριθμούς θα βάλω στον τύπο.

ΒΕΝΖ MC20E2-L
Weight: 4 grams
Internal impedance: 32 ohms
Frequency responce: 20-20.000 Hz
Tracking ability at 350 Hz at a tracking force of 2 grams: >60 μm
Dynamic compliance: 10 μm/mN
Recommended tonearm mass: Medium to high

Project 8.6c
Effective tonearm length 8,6 " (218,5mm)
Effective tonearm mass 8,7g
Overhang 18,5mm
Supplied counterweight cartridge weight 7 - 12g
Optional counterweight cartridge weight 4 - 7g
Downforce range 10 - 30mN

Γράφω τους αριθμούς της κεφαλής και του βραχίονα και αν μπορείς να μου πεις ποιους αριθμούς θα βάλω στον τύπο.

ΒΕΝΖ MC20E2-L

Project 8.6c
Overhang 18,5mm

Με τα νουμερα που μου δινεις η συχνοτητα συντονισμου ειναι λιγο πανω απο 13 Hz αρκετα ψηλο κατα την γνωμη μου.Χωρις να ξερω το υπολοιπο συστημα θα τολμουσα μια "προβλεψη" και θα ελεγα οτι αυτο ισως υποβοηθα ενα καπως φωτεινο ,λιγο ξηρο ισως και ενοχλητικο ηχο;
Ιδανικα κατα την αποψη μου παντα,αυτη η συχνοτητα συντονισμου καλυτερα να περιοριζεται ακομη πιο αυστηρα μεταξυ 8-10 Hz.Οπως ειναι τα πραγματα τωρα με το πικαπ σου,εχεις ενεργη μαζα περιπου 14γρ.Για να πετυχεις μια συχνοτητα 10Hz,η μαζα αυτη πρεπει να φτασει τα 25γρ !!!!!!Για να γινει αυτο χρειαζεσαι ενα επιπροσθετο βαρος μεταξυ κεφαλης και κελυφους του βραχιονα που να ζυγιζει 11γρ.Εδω θα χρειαστεις και το μεγαλο αντιβαρο της Project.Κανοντας αυτα,θα εχεις το μαξιμουμ που μπορει το πικαπ/βραχιονας/κεφαλη που εχεις τωρα,να δωσει :smile:

ΒΕΝΖ MC20E2-L

Project 8.6c
Overhang 18,5mm

Αυτα που κοκκινησα συν το βαρος των βιδων για την κεφαλη,ειναι τα στοιχεια που χρειαζονται για τους υπολογισμους.Τηρωντας αυτα που ειπαμε πιο πανω,η Βenz θα σε ανταμειψει με ενα ισορροπημενο,γλυκο και ανοικτο ηχο.

Last edited:
Για τον υπολογισμό της συχνότητας συντονισμού υπάρχει και αυτό

:a0210:

Kαπου εχω μια γραφικη παρασταση οπου καποιος μπορει ευκολα και γρηγορα να βρει τα αποτελεσματα διαφορων συνδιασμων,αν το βρω θα το ανεβασω.Αν δεν κανω λαθος,υπαρχει και ενα στην ιστοσελιδα τοu v.d.H,πιθανον και αλλου

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πικαπ!

Αυτος ειναι ο τυπος.

Μ= Μαζα σε γραμμαρια
f = Resonance frequency
C= Ενδοτικοτητα κεφαλης

Με τα νουμερα που μου δινεις η συχνοτητα συντονισμου ειναι λιγο πανω απο 13 Hz αρκετα ψηλο κατα την γνωμη μου.Χωρις να ξερω το υπολοιπο συστημα θα τολμουσα μια "προβλεψη" και θα ελεγα οτι αυτο ισως υποβοηθα ενα καπως φωτεινο ,λιγο ξηρο ισως και ενοχλητικο ηχο;
Ιδανικα κατα την αποψη μου παντα,αυτη η συχνοτητα συντονισμου καλυτερα να περιοριζεται ακομη πιο αυστηρα μεταξυ 8-10 Hz.Οπως ειναι τα πραγματα τωρα με το πικαπ σου,εχεις ενεργη μαζα περιπου 14γρ.Για να πετυχεις μια συχνοτητα 10Hz,η μαζα αυτη πρεπει να φτασει τα 25γρ !!!!!!Για να γινει αυτο χρειαζεσαι ενα επιπροσθετο βαρος μεταξυ κεφαλης και κελυφους του βραχιονα που να ζυγιζει 11γρ.Εδω θα χρειαστεις και το μεγαλο αντιβαρο της Project.Κανοντας αυτα,θα εχεις το μαξιμουμ που μπορει το πικαπ/βραχιονας/κεφαλη που εχεις τωρα,να δωσει :smile:

Καταρχήν χίλια ευχαριστώ για τον χρόνο και τον κόπο σου!!!!!!!!!!!
Λοιπόν καπως φωτεινός και λίγο ξηρός είναι ο ήχος, αλλά δεν θα έλεγα ενοχλητικός, ούτε μετά από πολύωρες ακροάσεις.
Πως υπολόγισες 14 γρ. ενεργή μάζα αφού η κεφαλή είναι 4 γρ και ο βραχίονας 8.7 γρ.?(σύνολο 12,7 γρ) συν ένα βαράκι που έχει στην συσκευασία η κεφαλή για να ζυγιζετε σωστά( που δεν αναγράφει πόσα γρ. είναι) Οι βίδες είναι μετρημένες στη μάζα του βραχίονα? το ρωτάω αυτό γιατί οι βίδες που έχω πάνω είναι της κεφαλής που είναι πιο μακρυές από αυτές που φόραγε η κεφαλή που είχε από τη μάνα του.
Δηλ. αν βρω ένα βάρος 11γρ. (αλήθεια που θα το βρω?) μιλάμε δηλ. για ένα βάρος όσο ζυγίζει ο βραχίονας και η κεφαλή μαζί......θα ακούω σωστά?
Πιό εύκολο μου φαίνετε να αλλάξω κεφαλή, αλλά και πάλι όπως μου είπε ο πωλητής της Benz ότι ταιριάζει με τον βραχίονά μου, γιατί να μη μου πει και ο επόμενος ότι και η τάδε κεφαλή ταιριάζει?
Συγνώμη αν σε κούρασα με τις τόσες ερωτήσεις αλλά με έβαλες σε πολλες σκέψεις για το πως άκουγα μέχρι τώρα!!!!!
-bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πικαπ!

Καταρχήν χίλια ευχαριστώ για τον χρόνο και τον κόπο σου!!!!!!!!!!!
Λοιπόν καπως φωτεινός και λίγο ξηρός είναι ο ήχος, αλλά δεν θα έλεγα ενοχλητικός, ούτε μετά από πολύωρες ακροάσεις.
Πως υπολόγισες 14 γρ. ενεργή μάζα αφού η κεφαλή είναι 4 γρ και ο βραχίονας 8.7 γρ.?(σύνολο 12,7 γρ) συν ένα βαράκι που έχει στην συσκευασία η κεφαλή για να ζυγιζετε σωστά( που δεν αναγράφει πόσα γρ. είναι) Οι βίδες είναι μετρημένες στη μάζα του βραχίονα? το ρωτάω αυτό γιατί οι βίδες που έχω πάνω είναι της κεφαλής που είναι πιο μακρυές από αυτές που φόραγε η κεφαλή που είχε από τη μάνα του.
Δηλ. αν βρω ένα βάρος 11γρ. (αλήθεια που θα το βρω?) μιλάμε δηλ. για ένα βάρος όσο ζυγίζει ο βραχίονας και η κεφαλή μαζί......θα ακούω σωστά?
Πιό εύκολο μου φαίνετε να αλλάξω κεφαλή, αλλά και πάλι όπως μου είπε ο πωλητής της Benz ότι ταιριάζει με τον βραχίονά μου, γιατί να μη μου πει και ο επόμενος ότι και η τάδε κεφαλή ταιριάζει?
Συγνώμη αν σε κούρασα με τις τόσες ερωτήσεις αλλά με έβαλες σε πολλες σκέψεις για το πως άκουγα μέχρι τώρα!!!!!
-bye-

Δεν με κουρασες καθολου.Κατ αρχην,ναι το βαρος που εχουν οι βιδες υπολογιζεται στο συνολο της ενεργου μαζας.Υπολογισα περιπου 1-1.5 γρ(εξαρταται αν ειναι αλουμινενιες,stainless steel κλπ) γι αυτο ειπα περιπου 14 γρ συνολο.Ειναι γεγονος οτι ενα βαρος 11 γρ θα εινα και δυσκολο να βρεις αλλα ισως και αδυνατον για τον βραχιονα σου να το ζυγισει.Ειναι καπως δυσκολο να εξηγησει καποιος ποιες θα ειναι οι ακουστικες διαφορες οταν ολα στο πικαπ ειναι υπολογισμενα με τον τροπο αυτο.Το μονο που μπορω να πω ειναι οτι αντιλαμβανεσαι οτι ολα ειναι σωστα,ασχετα απο τους περιορισμους που μπορει να εχει πχ η κεφαλη λογω χαμηλου κοστους.Ξαφνικα αντιλαμβανομαστε οτι οι φθηνες κεφαλες εχουν και μπασα,και ισορροπημενες μεσαιες κλπ,απλα δεν εχουν την ποιοτητα μιας ακριβης κεφαλης με μια καλυτερης γεωμετριας βελονα.Να προχωρησω ακομη λιγο πιο περα και να πω οτι,νοουμενου οτι το πικαπ σαν συνολο πλεον δουλευει τεχνικα σωστα,μπορει και να αντιληφθουμε οτι καποιες αλλες επιλογες στο συστημα οπως καλωδια,μεχρι και ηχεια δεν ηταν και οι σωστες.........Μην αγχωνεσαι ομως ενα σωστα ρυθμισμενο πικαπ μαλλον βελτιωνει ολοκληρο το συστημα :smile:...καθαροτητα και λεπτομερεια χωρις να ειναι πολυ φωτεινο,καλυτερες αρμονικες χωρις να μπουμαρει, καλυτερες δυναμικες κλπ. Δεν γνωριζω τον λογο για τον οποιο σου εχει συστηθει η συγκεκριμενη Benz για το πικαπ σου,αλλα ουτε θεωρω το βαριδακι που ερχεται μαζι της ικανου βαρους ουτως ωστε να φερει τον συνδιασμο σου κοντα στο ιδανικο.Συμφωνω μαζι σου οτι ειναι πιο ευκολο και κατα την γνωμη μου πιο σωστο να δεις το ενδεχομενο μιας αλλης κεφαλης.Οχι ομως επειδη η MC20E δεν ειναι καλη.Ειναι,απλα δεν τα παει καλα με το πικαπ σου.Την επομενη φορα κανε ενα προχειρο υπολογισμο με βαση τη γραφικη παρασταση που ανεβασα,και μην φοβασαι τιποτα :smile:,αλλως,ολοι εδω ειμαστε :a0210: Αν μπορω να φανω χρησιμος σε κατι,ρωτησε,δεν ειναι καθολου "κουραση".Θα χαρω να βοηθησω οσο μπορω.
Μια προχειρη γρηγορη ματια στην Benz MC Gold η MC Silver δειχνει οτι θα τα παει πολυ καλυτερα στο πικαπ σου παρα η MC20

Last edited:
Λοιπόν τόση ώρα που έκανα να απαντήσω, έβαλα ένα ακόμα βάρος από την παλιά Benz, γύρω στα 4 γρ. και έκανα προσεκτική ακρόαση πριν και μετά.
Στα ολιγομελή σχήματα τα πράγματα πάνε πολύ καλά, τονική ισοροπια, σφηκτα μπασα, καλες μεσαίες και γλυκά πρίμα και πριν και μετά, μετά ίσως λίγο πιο μουντά.....
Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι σε μεγάλα σχήματα με πολλες δυναμικές...εκεί μπερδεύετε η κατάσταση και υπάρχει τσίριγμα σε δυνατές ηχογραφήσεις.
...και όσο περνάει η ώρα( ακούω την ώρα που γράφω) ακούγετε πολύ χειρότερα από πριν... βέβαια μπορεί να μην έγινε το ίδιο ακριβώς στήσιμο της κεφαλής στον protractor....τώρα είμαι κουρασμένος, οπότε αφήνω τις ακροάσεις και τις τυχόν ρυθμίσεις για αυριο.....
:earmuffs: