Pioneer Kuro 9th generation

Σήμερα μου πήραν την τηλεόραση.Θα ενημερώσω για τα νέα σύντομα.Πάντως η μεταφορά της ήταν μια αμαρτία...

Last edited:
Απάντηση: Re: Pioneer Kuro 9th generation

Οι μετρήσεις σε Default Cinema και Colorspace 2:

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Γιώργο μάλον κάτι δεν έχετε κάνει σωστά.

Σε όλες τι τηλεοράσεις 9ης γενιας η μορφή του cie 1931 έχει τις παρακάτω μορφές για τα mode 1 και 2 αντίστοιχα.

Attachments

• pioneer 5090h mode 1 cie 1931.jpg
    pioneer 5090h mode 1 cie 1931.jpg
    56.5 KB · Views: 25
  • pioneer 5090h mode 2 cie 1931.jpg
    pioneer 5090h mode 2 cie 1931.jpg
    55.3 KB · Views: 178
Απάντηση: Re: Pioneer Kuro 9th generation

Γνώμη μου πως το contrast δεν χρειάζεται να ανέβει πάνω από το 35 που δίνει περίπου 105 nits και σε σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να κατέβει κι άλλο. Επίσης με νορμάλ συνθήκες φωτισμού το gamma πρέπει να είναι στην ρύθμιση 2, ενώ και το Colorspace πρέπει να είναι στο 2 αφού το 1 έχει σημαντικά υπερκορεσμένα χρώματα.

Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά "μπακαλίστικα" και για πιο ακριβή αποτελέσματα χρειάζεσαι είτε ρύθμιση από επαγγελματία ή ένα φωτόμετρο και αρκετή διάθεση και χρόνο ;)

Γιώργο διαφωνώ στο θέμα του contrast. Μειώνοντας το contrast μειώνουμε την δυναμική περιοχή της εικόνας μας. To contrast και το brightness ειναι δυο όριο που πρέπει να ρυθμίζονται σωστά.

Επίσης με νορμάλ συνθήκες φωτισμού το gamma πρέπει να είναι στην ρύθμιση 2, ενώ και το Colorspace πρέπει να είναι στο 2 αφού το 1 έχει σημαντικά υπερκορεσμένα χρώματα.

Σε πολλούς χώρους που έχουν θέμα φωτισμού (υψηλό ή με ανακλάσεις) η 3 είναι η πλέον κατάλληλη.
Από την άλλη όσοι από εσας παίζετε με με media players θέλει πολυ προσοχή η ρύθμιση του.
Στο mode1 έχουμε θεμα hue ενω στο mode ενώ το κόκκινο φαίνεται "ok" πάσχει ελαφρά σε φωτεινότητα.

Re: Απάντηση: Re: Pioneer Kuro 9th generation

Σε όλες τι τηλεοράσεις 9ης γενιας η μορφή του cie 1931 έχει τις παρακάτω μορφές για τα mode 1 και 2 αντίστοιχα.

Μπορεί οι μετρήσεις να οφείλονται σε ανοχές του αισθητήρα, ή στον χαρακτήρα του bluray player;
Επίσης, αυτά τα διαγράμματα δεν είναι "κάπως"; Το μωβ σημείο φαίνεται μέσα στο μπλε, το κίτρινο μέσα στο πράσινο, και το κιτρινωπό D65 μέσα στο μπλε.
Επίσης στα διαγράμματα του HCFR το πράσινο εκτείνεται εμφανώς πάνω από το 0.8 του y, ενώ στα υπόλοιπα τερματίζει στο 0.8.

Εγώ πάντως μπερδεύτηκα... :blush: Αν μπορεί κάποιος να εξηγήσει...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Pioneer Kuro 9th generation

Μπορεί οι μετρήσεις να οφείλονται σε ανοχές του αισθητήρα, ή στον χαρακτήρα του bluray player;

Μπορεί και στα δυο. Σε player πάντως δεν εχω δει τετοιες διαφορες.

Επίσης, αυτά τα διαγράμματα δεν είναι "κάπως"; Το μωβ σημείο φαίνεται μέσα στο μπλε, το κίτρινο μέσα στο πράσινο, και το κιτρινωπό D65 μέσα στο μπλε.

Σε ποια διαγράμματα αναφέρεσαι? Σε αυτα που ανέβασα εγώ?

Επίσης στα διαγράμματα του HCFR το πράσινο εκτείνεται εμφανώς πάνω από το 0.8 του y, ενώ στα υπόλοιπα τερματίζει στο 0.8.

Εγώ πάντως μπερδεύτηκα... Αν μπορεί κάποιος να εξηγήσει...

Εδώ μπερδεύτικα και εγώ. Τι εννοείς?

Μανώλη το 1 δεν το αποθήκευσα, άλλα μέτρησα παρόμοιο διάγραμμα με αυτό που παρέθεσες.

Το γνωρίζω πως "κάτι τρέχει" με την μέτρηση του 2 και για αυτό μου έκανε εντύπωση.

Re: Απάντηση: Pioneer Kuro 9th generation

Εδώ μπερδεύτικα και εγώ. Τι εννοείς?

Σε αυτό το γράφημα, όλος ο χώρος των χρωμάτων είναι κάτω από το 0.8 y (κατακόρυφος άξονας):
attachment.php

Ενώ σε αυτά του HCFR υπάρχει και y με τιμή > 0.8:
attachment.php

Είναι σίγουρα διαφορετικά γραφήματα (και τα σημεία έχουν διαφορετικές συντεταγμένες). Οπότε μιλάμε για διαφορετικά standards;

Μάλλον θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε τα διαγράμματα.
Το ότι το μωβ μπαίνει στην περιοχή του κόκκινου και όχι του μπλε σημαινει ότι οι αποχρώσεις αυτές θα έχουν μια έντονη κοκκινίλα π.χ. πρόσωπο.
Το ίδιο ισχύει και στο κιτρινο που θα"πρασινίζει".

Σχετικά με το λευκό έχει μετρηθει στα 9.411 Κ (x=0.2803 y=0,3010).

CA-6X

Τι σχεση εχει αυτό?

Δεν ξέρω αν έχει σχέση. Μου φαίνονται διαφορετικά τα γραφήματα, και ίσως και το πρόγραμμα να παίζει κάποιο ρόλο, με δεδομένο ότι το HCFR είναι πρόγραμμα ανοικτού κώδικα. Αν κάποιος μπορούσε να πάρει μετρήσεις με τον ίδιο αισθητήρα και στο ίδιο setup και με τα 2 προγράμματα, θα μπορούσε να μας πει αν υπάρχει ανακρίβεια στους υπολογισμούς μεταξύ των 2...
Είναι πολλές οι παράμετροι, ακόμα και πόσο καλά αναγνωρίζει το CHFR τους διάφορους αισθητήρες, αν τους αρχικοποιεί σωστά, κλπ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Pioneer Kuro 9th generation

Μάλλον θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε τα διαγράμματα.
Το ότι το μωβ μπαίνει στην περιοχή του κόκκινου και όχι του μπλε σημαινει ότι οι αποχρώσεις αυτές θα έχουν μια έντονη κοκκινίλα π.χ. πρόσωπο.
Το ίδιο ισχύει και στο κιτρινο που θα"πρασινίζει".

Σχετικά με το λευκό έχει μετρηθει στα 9.411 Κ (x=0.2803 y=0,3010).

Τώρα μπερδεύτηκα εντελώς... :blush:
Σε αυτό το γράφημα τα τριγωνάκια δεν είναι οι μετρηθείσες τιμές, και τα κυκλάκια το πρότυπο; Το τετράγωνο στο κέντρο δεν είναι το D65;

attachment.php

Απάντηση: Re: Απάντηση: Pioneer Kuro 9th generation

Σε αυτό το γράφημα, όλος ο χώρος των χρωμάτων είναι κάτω από το 0.8 y (κατακόρυφος άξονας):
attachment.php

Ενώ σε αυτά του HCFR υπάρχει και y με τιμή > 0.8:
attachment.php

Είναι σίγουρα διαφορετικά γραφήματα (και τα σημεία έχουν διαφορετικές συντεταγμένες). Οπότε μιλάμε για διαφορετικά standards;

Οι συντεταγμένες είναι ίδιες.
REC 709
WHITE x=0,313 y=0,329
RED x=0,64 y=0,33
GREEN x=0,3 y=0,6
BLUE x=0,15 y=0,06
YELLOW x=0,419 y=0,505
MAGENTA x=0,321 y=0,154
CYAN x=0,225 y=0,329

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Pioneer Kuro 9th generation

Τώρα μπερδεύτηκα εντελώς... :blush:
Σε αυτό το γράφημα τα τριγωνάκια δεν είναι οι μετρηθείσες τιμές, και τα κυκλάκια το πρότυπο; Το τετράγωνο στο κέντρο δεν είναι το D65;

attachment.php

Έχεις δίκαιο σε αυτό αναφερόμουν στο mode 1 (πρωτο γραφημα)

Δεν ξέρω αν έχει σχέση. Μου φαίνονται διαφορετικά τα γραφήματα, και ίσως και το πρόγραμμα να παίζει κάποιο ρόλο, με δεδομένο ότι το HCFR είναι πρόγραμμα ανοικτού κώδικα. Αν κάποιος μπορούσε να πάρει μετρήσεις με τον ίδιο αισθητήρα και στο ίδιο setup και με τα 2 προγράμματα, θα μπορούσε να μας πει αν υπάρχει ανακρίβεια στους υπολογισμούς μεταξύ των 2...
Είναι πολλές οι παράμετροι, ακόμα και πόσο καλά αναγνωρίζει το CHFR τους διάφορους αισθητήρες, αν τους αρχικοποιεί σωστά, κλπ...

Σε τι μπορώ να σε βοηθησω με το που βρω λίγο χρόνο?

Γιώργο διαφωνώ στο θέμα του contrast. Μειώνοντας το contrast μειώνουμε την δυναμική περιοχή της εικόνας μας. To contrast και το brightness ειναι δυο όριο που πρέπει να ρυθμίζονται σωστά.

Μανώλη καταλαβαίνω ότι χάνουμε δυναμική περιοχή, αλλά ειδικά με τις πλάσμα που το επίπεδο του λευκού εξαρτάται από το APL δεν νομίζω πως είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα όσον αφορά την ρύθμιση του contrast.

Είναι δυνατόν να ρυθμιστεί σημειακά, όπως το brightness ? Δεν ισχύει ο κανόνας πως η μέγιστη φωτεινότητα πρέπει να κυμαίνεται στα 30-40f ?

Last edited:
Εαν το προβολικό μεσο μπορεί να ρυθμιστεί σωστά δεν υπάρχει "θέμα".
Μιλάω για δυναμική περιοχή εικόνας και όχι για διαφορές μεταξύ λευκού και μαύρου.
Πολλές φορές η αύξηση του contrast επιφέρει αλλοιώσεις στο gray scale λόγω κλιπαρίσματος ενός ή πολλών χρωμάτων.

Last edited: