Δεν νομίζω ότι το θέμα είναι τόσο απλό.
Επειδή υπάρχουν από πίσω πολλοί παράγοντες.
1) Μαθησιακές δυσκολίες
Π.χ. έχουν κλείσει τα σχολεία για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα. Μιλάμε για νηπιαγωγεία και δημοτικά.
Σαν αποτέλεσμα, αναγκάζονται παιδιά που ούτως η άλλος δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη διδασκαλία απλά να παρευρίσκονται στην αίθουσα.
Φυσικά αυτά, μέχρι να ξεπεράσουν (αν μπορούν) το πρόβλημά τους, μένουν στην ίδια τάξη από το νηπιαγωγείο.
Εκεί μιλάμε για παιδάκια με σύνδρομο down, βαριές καταστάσεις αυτισμού, κλπ...
Κάποια από αυτά (πιο ελαφριές καταστάσεις) θα προχωρήσουν.
Αλλά όσο μπορούν.
Παιδί που δεν έχει τη δυνατότητα να διαβάσει και να γράψει σωστά, αν μπει στο Γυμνάσιο μόνο προβλήματα θα αποκτήσει.
Μία συνεχής αίσθηση αποτυχίας και τα πειράγματα των άλλων παιδιών (που είναι πολύ πιο σκληρά από τους μεγάλους).
2) Ο παράγοντας του ίδιου του δασκάλου
Όλοι νομίζω είχαμε κατά καιρούς δασκάλους που νοιώθαμε ότι έβγαζαν το μυαλό από το κεφάλι μας και το ανακαλωδίωναν με τρόπο που να απορροφήσουμε το μάθημα, να το κάνουμε κτήμα μας!
Και δασκάλους που χρειαζόμασταν οδοντογλυφίδες για να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά.
Ή ακόμη χειρότερα, δασκάλους που άφηναν μαθητές μόνο και μόνο για να τους αφήσουν.
Βέβαια αυτό το είδος δασκάλου το συνάντησα μετά το Λύκειο.
Ένα γόητρο του στυλ "γεμίζω το αμφιθέατρο στην εξεταστική".
3) Ο παράγοντας μπιλιάρδο.
Νομίζω ότι όλοι κάποια στιγμή το ρίξαμε στο μπιλιάρδο.
Όπου μπιλιάρδο, βάλτε μπαράκια, γκόμενες, ηλεκτρονικά, κλπ.
Εκεί κάπου ανάμεσα στην τρίτη Γυμνασίου και τρίτη Λυκείου που οι ορμόνες έτρεχαν από τα μπατζάκια μας.
Την εποχή της εφηβείας, όταν οι γονείς γίνονται περίεργοι.
Εκείνη την εποχή είχα συμμαθητές που κατά τη γνώμη τους καλό βιβλίο ήταν αυτό που αργούσε να καεί.
Κυκλοφορούσαν με ναρκωτικά στις τσέπες, απειλούσαν καθηγητές με μαχαίρι, άναβαν δυναμίτες στο προαύλιο "για πλάκα".
Δεν λέω, ζώντας σε αυτό το κλίμα δεν ήμουν άγιος.

Αλλά παιδιά που έχουν ξεχάσει το λόγο ύπαρξης του σχολείου για ποιο λόγο να πάρουν τον ίδιο βαθμό με ένα άλλο παιδί που τουλάχιστον έχει προσπαθήσει;