Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Δεν θα συμφωνήσω ή διαφωνήσω, δεν είναι το θέμα προφανώς

Όμως σε αυτά που έγραψες Ιάσωνα δεν συμπεριλαμβάνεται η έννοια της υποχρέωσης, ούτε της ανταγωνιστικότητας... έτσι δεν είναι?

Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Δεν θα συμφωνήσω ή διαφωνήσω, δεν είναι το θέμα προφανώς

Όμως σε αυτά που έγραψες Ιάσωνα δεν συμπεριλαμβάνεται η έννοια της υποχρέωσης, ούτε της ανταγωνιστικότητας... έτσι δεν είναι?

Το ξεκαθάρισα στο προηγούμενο σχόλιό μου. Της ανταγωνιστικότητας σε καμία περίπτωση, της υποχρέωσης όμως ναι. Διότι εκ των πραγμάτων ένα μικρό (ή μεγαλύτερο) παιδί δε θα θέλει να δώσει βάση στο σχολείο. Επειδή λοιπόν είναι (για μένα) κάτι τόσο χρήσιμο όσο το φαγητό και το νερό του, και αυτό απλά δεν το γνωρίζει, φυσιολογικά,ναι, τίθεται το θέμα της υποχρέωσης, έστω και στον ελάχιστο βαθμό (αυτόν που χρειάζεται για να πάρεις ένα μαμημένο 10...)

Ας φτάσει στα 18 του, κι ας αποφασίσει ότι του ήταν άχρηστο, κι ας με βρίσει (σα γονιό του). Καλύτερα έτσι, παρά το αντίθετο.

Μα το ερωτημα δεν ειναι αν υπαρχει υποχρεωση για εκπαιδευση (που προφανως υπαρχει) αλλά κατα πόσον οταν δεν πληρειται ενα ελαχιστο γνωσιακό επιπεδο, να επαναλαμβανεται η διαδικασια...

Στο θέμα του ανταγωνισμού μένω.

Ο τρόπος που προτιμάται (εξετάσεις) είναι παρωχημένος πλέον.
Με εργασίες (ομαδικές και ατομικές) θα μπορούσε να γίνει η δουλειά άριστα, αλλά και να προετοιμαστεί το παιδί για την ζωή και τον επαγγελματικό βίο.

Δεν έχω ιδέα ποιές θα είναι επιπτώσεις για το παιδί (αν το αφήσουν στην ίδια τάξη), το θεωρώ όμως μεγάλη κουταμάρα να μένει ένα παιδί στην ίδια τάξη χωρίς την συγκατάθεση των γονέων, αλλά και του ίδιου (μετά απο κάποια ηλικία). Το ίδιο και τη βαθμολογία φυσικά... προέκτασή της είναι άλλωστε το θέμα που συζητάμε.

(για το θέμα της υποχρέωσης... αυτό πήγαινε στη υποχρέωση του παιδιού να πάρει τη βάση σε οποιοδήποτε μάθημα... εγώ αν έγραφα τώρα εξετάσεις γάμα γυμνασίου πάντως στα περισσότερα δεν θα τα κατάφερνα...))

Last edited:
Εσύ δηλαδή γνωρίζεις γονείς που θα συμφωνούσαν τα παιδιά τους να μείνουν στην ίδια τάξη;

Φυσικά και γνωρίζω... και μάλιστα σε πολύ πιο μικρή και ευαίσθητη ηλικία.

Μάλιστα προβληματίστηκα ένα ολόκληρο καλοκαίρι για το αν θα έστελνα το δικό μου το παιδί στο δημοτικό (λόγω διάσπασης προσοχής) και ακόμα δεν ξέρω τι θα κάνω στα επόμενα 2 χρόνια... περιμένω το παιδί και την απόδοσή του. Ουσιαστικά ρίσκαρα.

Ξέρω αντίστοιχες περιπτώσεις για την έκτη δημοτικού και τη δευτέρα γυμνασίου, απο άλλους γονείς που διέγνωσαν αργά αντίστοιχα προβλήματα και το έκαναν κατόπιν συμβουλής ειδικού.

Last edited:
Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει μια χαρά μέσα απο εργασίες.
Στα τει που σπούδασα κάναμε πολλές και σε κάθε εξάμηνο και όχι μόνο στα εργαστήρια.
Στα αντίσοιχα μαθήματα οι εξετάσεις ήταν της πλάκας... το 5 το έπαιρνες σχεδόν αδιάβαστος.
Στις εργασίες όμως έπρεπε να βρεις τρόπους και για να γίνει η δουλειά εντός χρόνου και να συνεργαστείς και να ψάξεις και να διαβάσεις.

Ας μη κρυβόμαστε.
Οι βαθμοί του σχολείου βάση εξετάσεων και διαγωνισμάτων είναι ένα μεγάλο τίποτα και στη ζωή και στη δουλειά...

Ίσως αν κοιτάξετε γύρω σας να καταλάβετε τι λέω.

Διαβαζω εκπληκτικα πραγματα !!!
Η ψυχοσυνθεση του καθενος ... πισω απο πρωιμες καταγραφες και ψυχαναγκαστικες διαδρομες.

Η τιμωρια ... φερνει το ιδιο (θετικο) αποτελεσμα σε ΟΛΑ τα παιδια(-εφηβους) ???
Μηπως η τιμωρια ειναι για να μην πεσει το επιπεδο της κορυφης (που χρειαζεται
να δρεψει η κοινωνια αργοτερα) ... ???

Τι παει να πει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εκπαιδευση ?

Τα περισσοτερα και ποιοτικοτερα, με χαωδη ΔΙΑΦΟΡΑ, πραγματα στην ζωη μου, τα εμαθα ΜΕΤΑ τα 30 !!!!
Δεν θυμαμαι τιποτα απο το σχολειο ... η για να ειμαι ειλικρινης, ενα ισχνοτατο 1% (και πολυ εβαλα).
Πως ακριβως με εξοπλισε το σχολειο ? Με το να κλαιω πανω απο ενα βιβλιο επειδη δεν εβγαζα 18 η 19 ?
Αυτο ειναι το παραδειγμα που μου εμφυσησε το σχολειο ? Οτι κρινεσαι και εξεταζεσαι μεχρι να πεθανεις ?
Η οτι οποιος εχει ΜΝΗΜΗ αμοιβεται ? Ενω οποιος εχει ΕΥΘΙΚΡΙΣΙΑ και ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ειναι στριμμενο αντερο ?

Το σχολειο < ΚΥΡΙΟΙ > ειναι για να κανει παρεα το παιδι σας με αλλα συνομηλικα παιδια !!! Να κοινωνηθει !!!
Επισης ... επειδη δεν μπορουμε να τα μαζευουμε στο σπιτι ενος γονεα η να τα αφηνουμε ολη μερα σπιτι
τα βαζουμε σε ενα κτιριο με αυλη. Τα υπολοιπα μπαρμπουτσαλα ειναι για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Η κοινωνια (και οι παραγωγικες της αναγκες) ειναι αυτη που συνθλιβει τις ιδιαιτεροτητες
του οποιου ... ΔΕΝ "γραφει καλα". Η κοινωνια ειναι αυτη που θεοποιει την βαθμοθηρια
(που αλλαζει απλα προσωπο αργοτερα). Η κοινωνια πρεπει να εχει ΕΝΑΝ εννιαιο τυφλοσουρτη
να κατανεμει επαγγελματικα τον καθενα, σε καναλια που εχουν ΑΠΟ ΠΡΙΝ δρομολογηθει και
οριοθετηθει. Ουτε ο γονιος, ουτε ο παιδι, ουτε ο θειος, ουτε ο παππους ....

Οσοι εβγαλαν με 20 το Λυκειο, καλα εκαναν και διαβαζανε. Αλλα, το εκαναν για δυο λογους
1) δεν ειχαν αφορητες μαθησιακες δυσκολιες (οπως παραδεχονται οι ψυχολογοι σημερα)
2) ειχαν εμφυτη κλιση προς το διαβασμα ΒΙΒΛΙΩΝ απο χαρτι (γιατι αν η πληροφορια δεν ειχε
μετακυλισει στις οθονες, ΕΓΩ σημερα δεν θα εγραφα για warp drive και πειραματα Casimir).
Δηλαδη .... υπαρχουν εγκεφαλοι που τα "πιανουν" απο αραδες και υπαρχουν εγκεφαλοι που
τα "πιανουν" απο εικονες. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.
Αυτο ξεχαστε το !!!

Τα παιδια που το ριχνουν σορολοπι (και ΝΑΙ, το ριχνουν σορολοπι) δεν ειναι απο τεμπελια
αλλα απο αναγκη διαφορετικου καναλιου μαθησης και ΣΙΓΟΥΡΑ διαφορετικων κινητρων
απο το συντριπτικα ελλεινο "γινε επιστημονας να μην δουλευεις στις οικοδομες".
Μπορει οι δικοι σας γονεις να μην το ψελισαν ... αλλα γνωριζετε οτι το ειπαν χιλιοι αλλοι.
Ολα τα παιδια δεν αντιδρουν με τον ιδιο τροπο στην απειλη. Αλλα νουθετουνται και στρωνουν
τον κωλο τους, αλλα υπεκφευγουν με χιλιους τροπους, αλλα παραιτουνται και κλεινονται
στo Playstation και αλλα .... ανακαλυπτουν την ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΧΑΡΑ ΣΤΑ 30 ΤΟΥΣ, οταν
οι κοινωνικες επιταγες τους εχoυν κλασει δυο μαντρες @ρχιδι@.

ΜΗΝ ξεχναμε ΤΙ περασαμε οταν ημασταν σχολειο. Τι μας τυρρανησε και εξουθενωσε.
Σας παρακαλω πολυ, οχι αλλη υποκρισια !

(ΟΧΙ το παιδι να ΜΗΝ μενει στην ιδια ταξη ... αφου αυτο το απαξιωνει και το στιγματιζει.
Φτιαξτε πρωτα κοινωνιες που δεν στιγματιζουν και ΜΕΤΑ κοψτε οσα παιδια θελετε !!!!)

Last edited:
Παρότι σε ορισμένα σημεία είσαι ισοπεδωτικός, δεν μπορώ παρα να βάλω +1000 στην ουσία όσων κουράστηκες να γράψεις.

:ernaehrung004:

Το ερώτημα είναι αν κάποιοι μαθητές πρέπει να μένουν στην ίδια τάξη.

(Και όχι αν το 20 είναι πιο σημαντικό από το 18 ή αν έχουμε το καλύτερο δυνατό σχολείο ή ότι άλλο ...)

Last edited:
Και σε αυτό αναφερόμαστε πηγαίνοντας στη ουσία που δεν είναι άλλη απο το σκοπό του σχολείου.

Ή αλλιώς

δεν μας αρέσουν οι απλουστεύεις των δύο γραμμών, τύπου να βάλει το κώλο του κάτω και να διαβάσει για να περάσει... (όπως τα υπόλοιπα καλά στρατιωτάκια, να προσθέσω)

ΟΧΙ ... προτεραιοτητα του Σχολειου ειναι (η επρεπε να ειναι) ... η ενταξη σε ενα κοινωνικο συνολο.
Με αυτα που εζησα ΕΓΩ (το 78 με 84) ηταν η αποθεωση της απομνημονευσης μεχρις εγκεφαλικου.

Να ξεχωριζουμε και επιμεριζουμε. ΟΧΙ ενα σχολειο κρεατοκιμας για να κανει ανετα την προσληψη
η κοινωνια.

Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Και σε αυτό αναφερόμαστε πηγαίνοντας στη ουσία που δεν είναι άλλη απο το σκοπό του σχολείου.

Ή αλλιώς

δεν μας αρέσουν οι απλουστεύεις των δύο γραμμών, τύπου να βάλει το κώλο του κάτω και να διαβάσει για να περάσει...

Στην περίπτωση των Ελληνικών σχολείων ούτε καν που χρειάζεται να βάλει κανείς τον κώλο του κάτω και να διαβάσει για να περνάει τις τάξεις.

(Τα παιδιά με προβλήματα μάθησης είναι άλλη περίπτωση, χρειάζονται βοήθεια ειδικού.)

Δεν νομίζω ότι το θέμα είναι τόσο απλό.
Επειδή υπάρχουν από πίσω πολλοί παράγοντες.

1) Μαθησιακές δυσκολίες
Π.χ. έχουν κλείσει τα σχολεία για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα. Μιλάμε για νηπιαγωγεία και δημοτικά.
Σαν αποτέλεσμα, αναγκάζονται παιδιά που ούτως η άλλος δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη διδασκαλία απλά να παρευρίσκονται στην αίθουσα.
Φυσικά αυτά, μέχρι να ξεπεράσουν (αν μπορούν) το πρόβλημά τους, μένουν στην ίδια τάξη από το νηπιαγωγείο.
Εκεί μιλάμε για παιδάκια με σύνδρομο down, βαριές καταστάσεις αυτισμού, κλπ...

Κάποια από αυτά (πιο ελαφριές καταστάσεις) θα προχωρήσουν.
Αλλά όσο μπορούν.
Παιδί που δεν έχει τη δυνατότητα να διαβάσει και να γράψει σωστά, αν μπει στο Γυμνάσιο μόνο προβλήματα θα αποκτήσει.
Μία συνεχής αίσθηση αποτυχίας και τα πειράγματα των άλλων παιδιών (που είναι πολύ πιο σκληρά από τους μεγάλους).

2) Ο παράγοντας του ίδιου του δασκάλου
Όλοι νομίζω είχαμε κατά καιρούς δασκάλους που νοιώθαμε ότι έβγαζαν το μυαλό από το κεφάλι μας και το ανακαλωδίωναν με τρόπο που να απορροφήσουμε το μάθημα, να το κάνουμε κτήμα μας!
Και δασκάλους που χρειαζόμασταν οδοντογλυφίδες για να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά.
Ή ακόμη χειρότερα, δασκάλους που άφηναν μαθητές μόνο και μόνο για να τους αφήσουν.
Βέβαια αυτό το είδος δασκάλου το συνάντησα μετά το Λύκειο.
Ένα γόητρο του στυλ "γεμίζω το αμφιθέατρο στην εξεταστική".

3) Ο παράγοντας μπιλιάρδο.
Νομίζω ότι όλοι κάποια στιγμή το ρίξαμε στο μπιλιάρδο.
Όπου μπιλιάρδο, βάλτε μπαράκια, γκόμενες, ηλεκτρονικά, κλπ.
Εκεί κάπου ανάμεσα στην τρίτη Γυμνασίου και τρίτη Λυκείου που οι ορμόνες έτρεχαν από τα μπατζάκια μας.
Την εποχή της εφηβείας, όταν οι γονείς γίνονται περίεργοι.
Εκείνη την εποχή είχα συμμαθητές που κατά τη γνώμη τους καλό βιβλίο ήταν αυτό που αργούσε να καεί.
Κυκλοφορούσαν με ναρκωτικά στις τσέπες, απειλούσαν καθηγητές με μαχαίρι, άναβαν δυναμίτες στο προαύλιο "για πλάκα".
Δεν λέω, ζώντας σε αυτό το κλίμα δεν ήμουν άγιος. :p
Αλλά παιδιά που έχουν ξεχάσει το λόγο ύπαρξης του σχολείου για ποιο λόγο να πάρουν τον ίδιο βαθμό με ένα άλλο παιδί που τουλάχιστον έχει προσπαθήσει;

Δεν έχω ακούσει παιδί να μένει στην ίδια τάξη στο σημερινό δημοτικό. Βαθμολογία υπάρχει στις δύο τελευταίες τάξεις του, αλλά και ο χειρότερος μαθητής άντε να είχε μερικά 7ρια, σε 2-3 μαθήματα. Οπότε αυτό ας το βγάλουμε από τον προβληματισμό.

Στο γυμνάσιο, τώρα, από ό,τι ακούω (τώρα ο μεγάλος μου αρχίζει την α' γυμνασίου) η βαθμολογία είναι κατά τι πιο ελαστική από ό,τι πριν 20 και 30 χρόνια. Άρα το 10ρι μάλλον φανερώνει παιδί με σοβαρό μαθησιακό πρόβλημα ή πραγματικό τουρίστα, που δεν καταβάλει τη στοιχειώδη προσπάθεια.

Τώρα εάν δεν φτάσει αυτό το καμπανάκι ώστε να στρωθεί το παιδί να διαβάσει το καλοκαίρι για τις εξετάσεις μεταξεταστέων (υπάρχουν ακόμη ή έχω λάθος) τότε τι να πω... βέβαια δεν ξέρω εάν θα ήταν σωστό για τα άλλα, μικρότερα, παιδιά να παρακολουθήσει μαζί τους την τάξη. Είχαμε μία περίπτωση που είχε μείνει 3 φορές (μοναδική περίπτωση σε όλο το σχολείο), και απλώς ταλαιπωρούταν και ο ίδιος (όταν του έκανε κέφι να έρθει) και εμείς.

Ο φίλος SR71B τα είπε καλά (για να μη λέμε και όλοι τα ίδια). Ο ρόλος του σχολείου θα έπρεπε πρώτα να είναι η ένταξη σε ένα κοινωνικό σύνολο, να μάθουν τα παιδιά να χαίρονται με τη χαρά αλλά και να λυπούνται με τον πόνο του άλλου, δηλαδή, απλά, να γίνουν άνθρωποι.

Σε ότι αφορά το αν θα πρέπει να μένουν στην ίδια τάξη -και μόνο από το γεγονός ότι το σχολείο είναι υποχρεωτικό- όχι δεν θα έπρεπε, όπως και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν βαθμοί. Όπως και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πανελλήνιες εξετάσεις που ξαφνικά σκαρφίστηκαν να τις βάλουν κι από την πρώτη λυκείου.....! Μου φαίνεται πως ξαφνικά σ'αυτή τη χώρα κάποιοι ανακάλύψαν τη λέξη αξιολόγηση και την έκαναν σημαία (για να μην πω τίποτα χειρότερο).

Last edited:
Ο φίλος SR71B τα είπε καλά (για να μη λέμε και όλοι τα ίδια). Ο ρόλος του σχολείου θα έπρεπε πρώτα να είναι η ένταξη σε ένα κοινωνικό σύνολο, να μάθουν τα παιδιά να χαίρονται με τη χαρά αλλά και να λυπούνται με τον πόνο του άλλου, δηλαδή, απλά, να γίνουν άνθρωποι.

Σε ότι αφορά το αν θα πρέπει να μένουν στην ίδια τάξη -και μόνο από το γεγονός ότι το σχολείο είναι υποχρεωτικό- όχι δεν θα έπρεπε, όπως και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν βαθμοί. Όπως και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πανελλήνιες εξετάσεις που ξαφνικά σκαρφίστηκαν να τις βάλουν κι από την πρώτη λυκείου.....! Μου φαίνεται πως ξαφνικά σ'αυτή τη χώρα κάποιοι ανακάλύψαν τη λέξη αξιολόγηση και την έκαναν σημαία (για να μην πω τίποτα χειρότερο).

Είναι και αυτή μια άποψη! Για να το προχωρήσουμε λιγάκι... και μετά το σχολείο δεν θα έπρεπε να έχουν υποχρέωση να δουλεύουν, αν δεν θέλουν. Γιατί να δουλεύουν με το ζόρι; Να πληρώνονται καλούς μισθούς και χωρίς να δουλεύουν. Γιατί όχι; Η ζωή είναι για να την απολαμβάνουμε! Καλά κρασιά!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.
Αυτο ξεχαστε το !!!

Σωστός.
Τρανή απόδειξη το ότι ο ίδιος μαθητής έχει 18άρι σε ένα μάθημα και μπορεί να πέφτει κάτω από τη βάση σε άλλο.