Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

και μόνο από το γεγονός ότι το σχολείο είναι υποχρεωτικό

Αρχίζω να έχω τις επιφυλάξεις μου εάν θα έπρεπε να είναι, τουλάχιστον από το δημοτικό και μετά. Άντε και την πρώτη γυμνασίου. Νομίζω για όποιον πια το βρίσκει τόσο βαρύ να πηγαίνει στο σχολείο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοιος καταναγκασμός.
Ίσως και με την αξιολόγηση να έχεις δίκιο, δεν είμαι σίγουρος. Βέβαια καλό είναι, πρώτον να υπάρχει ένας συναγωνισμός, δεύτερον να διαθέτει ένα ελάχιστο επίπεδο η τάξη... διότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα 25 ατόμων εάν ο πρώτος μαθητής είναι του 20 και ο τελευταίος του 2 και του 3. Εκτός πια εάν οδηγηθούμε σε ένα εσωτερικό σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα αξιοποιείται για την κατάταξη των μαθητών στην επόμενη τάξη, όχι βάσει του επωνύμου τους αλλά βάσει των επιδόσεών τους... πάμε δηλαδή σε τάξεις δύο ή τριών ταχυτήτων. Το θέλουμε όμως; Η βάση αυτό υποτίθεται αποτρέπει, διασφαλίζοντας πως θα υπάρχει τουλάχιστον ένα κάποιο επίπεδο για να μπορέσει να λειτουργήσει η τάξη.

@SR, Διαμαντή (κυρίως)

Δεν κατάλαβα αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε, η άποψή μου όμως είναι (και έχω κατασταλάξει σε αυτό) ότι το σχολείο δεν σε προετοιμάζει μόνο για την κοινωνία, αλλά σου δίνει και τις βασικές αρχές για την απόκτηση της γνώσης, βοηθάει στην επικοινωνία αλλά και στην αξιολόγηση και βελτίωση σε επαγγελματικό επίπεδο... χωρίς αυτά δεν μπορείς να πας παραπέρα.
(το παλιό καλό ρητό για το "ξύλο απελέκητο"). Τον συγκεκριμένο παράγοντα ας μην τον μειώνουμε καθόλου. Σαφέστατα όλα αυτά είναι μάθηση και το παιδί πρέπει να τη λάβει στο σχολείο.
Μετά είναι (μάλλον) αργά.
πχ χωρίς τους βασικούς κανόνες της λογικής τη συνεπαγωγή το υποκείμενο, τους φυσικούς νόμους, τη μεταφορά της σκέψης σε γραπτό λόγο κτλ... ότι διαβάσεις στο μέλλον μόνος σου θα είναι πρακτικώς άχρηστο, μιας και το πιθανότερο είναι να έχεις καταλάβει λάθος ή να βγάλεις άσχετα συμπεράσματα ή να μην μπορείς να το μεταδόσεις. Όταν προσπαθήσεις δε να βελτιωθείς απλά θα εστιάσεις σε λάθος πράγματα.

Αυτή είναι η γνώμη μου για αυτό ανάφερα πριν "εν μέρη". Θεωρώ υπερβολικό να μην στοχεύουμε και στη μάθηση πέραν της προετοιμασίας για την κοινωνία.

Κατα τα άλλα με κάλυψε και ο συνάδελφος ιπτάμενος συνοδός τσιμισκις.

Είναι και αυτή μια άποψη! Για να το προχωρήσουμε λιγάκι... και μετά το σχολείο δεν θα έπρεπε να έχουν υποχρέωση να δουλεύουν, αν δεν θέλουν. Γιατί να δουλεύουν με το ζόρι; Να πληρώνονται καλούς μισθούς και χωρίς να δουλεύουν. Γιατί όχι; Η ζωή είναι για να την απολαμβάνουμε! Καλά κρασιά!

Φίλε Νίκο δεν με κατάλαβες, ίσως εγώ δεν τα έγραψα καλά, άλλο πράγμα το ένα άλλο πράγμα το άλλο.
Φυσικά όποιος δεν θέλει να δουλέψει δεν θα το κάνει (και φυσικά κανένας δεν πληρωνει κανέναν για να κάθεται στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον).

Και βέβαια έχω πολλά παραδείγματα φίλων που έμειναν κάμποσες φορές στην ίδια τάξη και σήμερα είναι άξιοι επαγγελματίες ενώ άλλοι -καλοί μαθητές- σπούδασαν και κατέληξαν στο δημόσιο για να πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα

Απο κει και πέρα επειδή είμαι γονιός με παιδί που θα πάει τρίτη λυκείου και παρακαλουθώ από την αρχή την προσπάθειά της πιστεύω πως είναι φοβερά ψυχοφθόρο για όλους μας. Είναι απολύτως άδικο να διαβάζεις αδιάκοπα για χρόνια και να περιμένεις να κριθείς από μία και μόνο στιγμή... στις πανελλήνιες... όπου τελικά όποιος έχει λεφτά και μπορεί να πληρώνει ακριβά φροντιστήρια συνήθως έχει τεράστιο πλεονέκτημα.

Last edited:
Αν αύριο το σχολείο γίνει προαιρετικό, θα βγουν μερικοί και θα τσιρίζουν για την "ελίτ" της διανόησης, για τα καημένα τα παιδιά που δεν έχουν κάποιον να τα υποχρεώσει να πάνε και θα μείνουν αγράμματα, κλπ.

Αν παραμείνει υποχρεωτικό, πρέπει να διασφαλίσουμε ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο από αυτό που είπε ο blackbird : Ότι δηλαδή το σχολείο δεν θα είναι.... μια αυλή και ένα κτίριο για να παρκάρουμε τα παιδιά. Τα σχολεία είναι χώροι μάθησης, προσπάθειας, και ΝΑΙ κοινωνικοποίησης. Δεν είναι καφενεία.
Το αν λειτουργούν σωστά είναι άλλη κουβέντα. Φυσικά και θα έπρεπε να υπάρχουν δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες, υποδομές, ειδικά τμηματα, αξιολόγηση με εργασίες κλπ.

Αλλά και αξιολόγηση της προσπάθειας πρέπει να υπάρχει, και διαχωρισμός του επιμελούς μαθητή που προσπαθεί από τον αδιάφορο ή τον αλητόβιο. Οχι βαθμοθηρία, αλλά επιβράβευση
της προσπάθειας!

Φίλε Νίκο δεν με κατάλαβες, ίσως εγώ δεν τα έγραψα καλά, άλλο πράγμα το ένα άλλο πράγμα το άλλο.
Φυσικά όποιος δεν θέλει να δουλέψει δεν θα το κάνει (και φυσικά κανένας δεν πληρωνει κανέναν για να κάθεται στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον).

Και βέβαια έχω πολλά παραδείγματα φίλων που έμειναν κάμποσες φορές στην ίδια τάξη και σήμερα είναι άξιοι επαγγελματίες ενώ άλλοι -καλοί μαθητές- σπούδασαν και κατέληξαν στο δημόσιο για να πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα

Απο κει και πέρα επειδή είμαι γονιός με παιδί που θα πάει τρίτη λυκείου και παρακαλουθώ από την αρχή την προσπάθειά της πιστεύω πως είναι φοβερά ψυχοφθόρο για όλους μας. Είναι απολύτως άδικο να διαβάζεις αδιάκοπα για χρόνια και να περιμένεις να κριθείς από μία και μόνο στιγμή... στις πανελλήνιες... όπου τελικά όποιος έχει λεφτά και μπορεί να πληρώνει ακριβά φροντιστήρια συνήθως έχει τεράστιο πλεονέκτημα.

Ναι αλλά τώρα το πήγες στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Που είναι τελείως διαφορετικό θέμα. Από αυτό το άκρο δηλαδή το 20, μέχρι το άλλο άκρο να περνάνε όλοι τις τάξεις, έστω και αν δεν πατάνε στο σχολείο και παίζουν όλη τη μέρα τάβλι, είναι μεγάλη η απόσταση.

Είχε δηλαδή ποτέ η κόρη σου πρόβλημα να περάσει τις τάξεις (χωρίς φροντιστήριο);

@Dalanik: Νίκο δε διαφωνούμε! Αν πρόσεξες είπα 'πρώτα' φυσικά και πρέπει να μάθει και γράμματα στο σχολείο... που χρειάζονται οπωσδήποτε για να γίνει κανείς άνθρωπος...

@Dalanik: Νίκο δε διαφωνούμε! Αν πρόσεξες είπα 'πρώτα' φυσικά και πρέπει να μάθει και γράμματα στο σχολείο... που χρειάζονται οπωσδήποτε για να γίνει κανείς άνθρωπος...

Αυτό υπέθεσα και εγώ αδερφέ. Απλά για να μην βάζω +1 και είναι άκυρο, ήθελα να το επιβεβαιώσω. :a0210:

+++
Να προσθέσω όσον αφορά την υποχρέωση να πας σχολείο (και όχι να πάρεις min 10, αποστηθίζοντας χημεία ή θρησκευτικά για να περάσεις την τάξη) ότι το σχολείο είναι δικαίωμα και η υποχρεωτική εγγραφή το εξασφαλίζει.
Θεωρώ αυτονόητο ότι όλα τα παιδιά πρέπει να βγάλουν το Γυμνάσιο - υποχρεωτικά.

Για αυτά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και πάλι αυτονόητα θα έπρεπε να φροντίσει το κράτος και να τους παρέχει ένα διαφορετικού τύπου σχολείο, όπου θα μπορέσουν να πάρουν τη γνώση που χρειάζονται... και να μην τρέχουν οι γονείς, όντας άσχετοι με το θέμα, να καταλάβουν τι συμβαίνει και τι να αποφασίσουν μεταξύ αντιφατικών πολλές φορές πορισμάτων διαφόρων ειδικών.

Επειδή το περνάω, η κατάσταση είναι για γέλια ή για κλάματα (ανάλογα του τρόπου έκφρασης του καθενός...) στη χώρα μας.
Ειδικοί του κράτους με νοοτροπία κακού δημόσιου υπαλλήλου και ιδιώτες που κοιτάζουν πως να τα αρπάξουν.
δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς στη σκατοκοινωνία που φτιάξαμε βάσει των αρχών που πήραμε απο το σχολείο και τους γονείς μας...

Last edited:
Και επειδή πολλοί κράζουν το υποχρεωτικό "διάβασμα", και ναι ακόμη και την αποστήθιση (που μισώ) : Υπάρχει περίπτωση να βγάλεις την Ιατρική ή την Νομική αν δεν μπορείς α) να στρώσεις κώλο να διαβάσεις ατέλειωτες ώρες και β) να μάθεις αρκετά έως πάρα πολλά πράγματα απ' έξω (χώρια να τα αντιληφθείς), γιατί αν ΔΕΝ τα ξέρεις δεν μπορείς και να δουλέψεις;

Πότε θα μάθεις αυτήν την διαδικασία αν όχι στο σχολείο; Απευθείας στο ΑΕΙ;

Re: Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Το ήξερα ότι εκτός από μαζοχιστής είσαι και πουριτανός. Φαντάζομαι ότι θα ήσουν άριστος στα θρησκευτικά.

Ο καλύτερος. Επίσης αν γινόταν καμιά παρασπονδία από κάποιον αλητήριο συμμαθητή μου, πήγαινα πρώτος πρώτος και ενημέρωνα τον δάσκαλο!!!

Ναι αλλά τώρα το πήγες στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Που είναι τελείως διαφορετικό θέμα. Από αυτό το άκρο δηλαδή το 20, μέχρι το άλλο άκρο να περνάνε όλοι τις τάξεις, έστω και αν δεν πατάνε στο σχολείο και παίζουν όλη τη μέρα τάβλι, είναι μεγάλη η απόσταση.

Είχε δηλαδή ποτέ η κόρη σου πρόβλημα να περάσει τις τάξεις (χωρίς φροντιστήριο);

Ναι έχεις δίκιο το πάω για off-topic και συγνώμη γι αυτό. Όμως, ας μην κρυβόμαστε, ένα παιδί στη σημερινή Ελλάδα (και μάλιστα καλός μαθητής) έχει απώτερο σκοπό να καταφέρει να σπουδάσει κάτι που του αρέσει. Επειδή με ρωτάς συγκεκριμένα θα σου πω πως ποτέ δεν είχε πρόβλημα η κόρη μου (μάλιστα ήταν πάντα άριστη) αλλά αυτό έχει βάλει ένα τεράστιο άγχος πάνω στο παιδί που νιώθει ότι πρέπει να σταθεί άξια των προσδοκιών... όλων... και πίστεψέ με αυτό είναι μεγάλο βάρος για ένα παιδί!
Αυτό λοιπόν ξεκινάει από τους καλούς βαθμούς που παίρνει σε όλες τις τάξεις και γίνεται χιονοστιβάδα προς το τέλος της μαθητικής περιόδου. Ίσως αυτό να είναι η άλλη όψη του νομίσματος σε σχέση με κάποιον που δεν ήταν καλός μαθητής ή έμενε στην ίδια τάξη.

Και πάλι συγνώμη αν είμαι off-topic.

@underdog: να διευκρινήσω απλά πως πιστεύω το σχολείο πρέπει να είναι υποχρεωτικό, το να μένεις στην ίδια τάξη όμως με βρίσκει αντίθετο...

@underdog: να διευκρινήσω απλά πως πιστεύω το σχολείο πρέπει να είναι υποχρεωτικό, το να μένεις στην ίδια τάξη όμως με βρίσκει αντίθετο...

Σε κάθε περίπτωση Διαμαντή?
Ακόμα και αν είναι πρόταση ειδικού και υπάρχει συγκατάβαση του γονιού ή σε μεγαλύτερη ηλικία και του παιδιού?

Re: Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Σε κάθε περίπτωση Διαμαντή?
Ακόμα και αν είναι πρόταση ειδικού και υπάρχει συγκατάβαση του γονιού ή σε μεγαλύτερη ηλικία και του παιδιού?

Εννοείται πως όχι βέβαια, φυσικά οι ειδικές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ειδικά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Εννοείται πως όχι βέβαια, φυσικά οι ειδικές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ειδικά.

οκ λέμε ακριβώς τα ίδια.

Προσωπικά τα θεωρώ και αυτονόητα. Κάθε άλλη θεώρηση έχει σοβαρές επιπλοκές στην ανάπτυξη του ατόμου και κατ'επέκταση στη κοινωνία imo.

Αποψη μου. Υποχρεωτικο σχολειο αλλα χωρις τα στενα χρονικα ορια και χωρις τον τροπο της τιμωριας του να χανεις ολη τη χρονια. Θα επρεπε να μενεις μονο στο μαθημα που εγραψες κατω απο τη βαση χωρις να επαναλαμβανεις και μαθηματα που εισαι πανω απο αυτη. Ενα συστημα οπως σε ολα τα AEI και TEI. Θα μπορουσαν να υπαρχουν τα μαθηματα αλυσιδα. Δηλαδη αν δεν περασεις τα μαθηματικα 1 να μην μπορεις να παρακολουθησεις τα μαθηματικα 2 κλπ. Επισης ειμαι και της αποψης οτι αν ενα παιδι μπορει να μειωσει τα χρονια του σχολειου , οπως ειναι το δημοτικο στην αμερικη που μπορεις να κανεις μαθηματα κατοικον και να δωσεις εξετασεις για "πηδηξεις" καποιες ταξεις, θα επρεπε να ισχυει και εδω. Εχω συναντησει παιδακια που γνωριζουν να διαβαζουν πριν πανε δημοτικο. Γιατι αυτα τα παιδακια να τα βαζουμε στο "Αννα να ενα μηλο", να βαριουνται και να λεει ο δασκαλος οτι εχει και διασπαση προσοχης το παιδι. Αφου τα ξερει και βαριεται! Λογικο δεν ειναι; Μια ζωη στην Ελλαδα το συστημα προσπαθουσε να βρει μια μεθοδο εισαγωγης στα πανεπιστημια, πετοντας 11 χρονια σχολειου και δινοντας βαση στο τελευταιο ετος και τις πανελληνιες. Καποια στιγμη πρεπει να βρεθει καποιος να οργανωσει ολη τη παιδεια απο τη βαση της.

πριν κρίνουμε τα παιδιά, ας κρίνουμε το εκπαιδευτικό σύστημα ....

την ενισχυτική διδασκαλία, τον παιδοψυχολόγο, τον σχολικό σύμβουλο κλπ που υπάρχουν σε κάθε σχολείο ...

ουπς ...

δεν υπάρχουν ?

τότε ας μείνουν όλα στην ίδια τάξη ................

*ίσως είναι καιρός να αρχίσουν καταλήψεις σχολείων από γονείς ...........

Re: Απάντηση: Πιστεύετε οτι πρέπει να μένουν τα παιδιά στην ίδια τάξη?

Καλά, ας συγκρίνουμε τις γνώσεις του μέσου Αμερικάνου με του μέσου Έλληνα και εδώ είμαστε......
Στην Αμερικη δεν τους ενδιαφερει να εχεις γενικες γνωσεις οπως εδω,μπαινεις απο τα χαμηλα επιπεδα της παιδειας τους στην κατευθυνση εξιδεικευσης. Δεν αντιλεγω. Εχω συναντησει αμερικανο που εδω θα το λεγαμε ντουβαρι, που δεν ηξερε αν ειμαστε στην Ευρωπη ή στην Ασια αλλα εβγαζε 120.000 δολαρια τον χρονο προγραμματιζοντας για τη google... Δεν ξερω αν πρεπει ολοι να ειμαστε homo Universalis και να τιμωρουμαστε αν δεν ειμαστε, σε ολα τα χρονια του σχολειου. Γιατι ενα παιδι που δεν συμπαθει τη λογοτεχνια αλλα δειχνει κλιση προς τα μαθηματικα να του στερησω τη δυνατοτητα να γινει ο επομενος μεγαλος επιστημονας;
Παντως ο Γιατρος που θα μου αγοιγει το κεφαλι για να μου κανει επεμβαση θα προτιμουσα να ειναι αριστος στη δουλεια του και αδιαφορο αν απαγγελει Καβαφη την ωρα της εγχειρησης...

Last edited: