Πλακέτα ενδείξεων δειγματοληψίας για usb -> i2s modules

Re: Usb to i2s JLsounds πλακέτα ενδείξεων

Πήρα και εγώ οθόνη και v3...

Απάντηση: Usb to i2s JLsounds πλακέτα ενδείξεων

Καλά έκανες Χρήστο, μαζευόμαστε αρκετά άτομα και αυτό είναι καλό για την εξέλιξη του...

Λοιπόν το δούλεψα χθες και σήμερα λιγάκι πάνω στα σχέδια του Δημήτρη, δεν έχει πάρει τελεσίδικη μορφή ακόμη στην αρχική φάση είναι.

¨Εχω ένα θέμα με τα φυσικά υλικά που δεν τα έχω στα χέρια μου, αναφέρομαι κυρίως στο arduino nano.

Βλέπω ότι στη βιβλιοθήκη του nano, προφανώς μαρκάρεται με τετράγωνο pad μάλλον το Vcc.
Μπορεί κάποιος να μου πει έτσι όπως το κοιτάμε από πάνω το nano σε ποια γωνία είναι αυτή η τάση;

(Μετέπειτα προσθήκη) = Αυτό εδώ είναι σωστό σχήμα; Δίνει την τάση πάνω δεξιά από την πάνω πλευρά του νάνο.
nano-pinout.jpg

Attachments

• i2s.png
    i2s.png
    51.5 KB · Views: 158
Last edited:

To Nano όπως το βλέπεις στο σχηματικό, ακριβώς έτσι είναι και στην πραγματικότητα (όπως το βλέπεις από πάνω). Δηλαδή στο πάνω τυπωμένο το τετράγωνο αντιστοιχεί στο D1/TX.

Οπότε είναι απλά τα πράγματα.. Βασικά το τυπωμένο το φανταζόμουν λίγο πολύ όπως είναι το σχηματικό, δηλαδή τα H1, H2, H3 πάνω και κάτω τα isolators με τα δικά τους headers.

Και εσύ περίπου έτσι τα έχεις βάλει, το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν το H1 (θα το πήγαινα πάνω, δίπλα στα σχετικά pins του Nano). Έτσι έχουμε και φυσικό διαχωρισμό των σημάτων του Arduino (πάνω) σε σχέση με τα isolated (κάτω).

Μια ακόμα αλλαγή θα ήταν οι τοποθετήσεις των C1, C2, C3, C4, οι οποίοι ιδανικά πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα αντίστοιχα power pins των isolators (καθότι decoupling).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ναι, το σχήμα που ανέβασες του Nano είναι σωστό!

Επίσης το ιδανικό θα ήταν η τελική πλακέτα να έχει διαστάσεις έως 5 x 5 cm ώστε να βγει σχεδόν τζάμπα η παραγωγή της ($10 + μεταφορικά για μια δεκάδα!).. Νομίζω ότι είναι σχετικά εύκολα εφικτό.

ΟΚ...έχω πιάσει τι λες...θα το προχωρήσω και ενημερώνω. Έτσι και αλλιώς υπάρχουν σοβαρά λάθη δρομολόγησης και θα χρειαστεί και τα decoupling να αναθεωρηθούν σε άλλες θέσεις και οι γραμμές γείωσης να ενοποιηθούν με το κάτω gnd (μπλε) και να μην υπάρξουν και επιπρόσθετες δρομολογήσεις γείωσης.

Οτιδήποτε προκύψει ως ιδέα...το κατατέθετε και το βλέπουμε.

Σωστά όλα αυτά, απλά προφανώς η isolated γη είναι άλλη από την κύρια.. καλό θα ήταν επίσης η γη του ενός isolator να είναι απομονωμένη από τη γη του δεύτερου isolator, σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε και μεταξύ τους isolated τα isolators..

H εξέλιξη στα όσα είπαμε...

1) ξεχώρισαν τα δύο GND1, GRND2 και το καθένα απέκτησε το δικό του ground plane
2) έγιναν αλλαγές τοποθέτησης των πυκνωτών αποσύζευξης πλησίον των τσιπ (η τιμή των 47pF είναι τυχαία)
3) ανέβηκε η τροφοδοσία της εισόδου 1 στο επάνω μέρος...αλλά μάλλον θέλει αλλαγή του υλικού σε 2,54mm απόσταση ακίδας
4) σε κάποια σημεία της γείωσης των πυκνωτών αποσύζευξης, έχουν μπει οπές που φαίνονται τυφλές. Αυτές επιλέχθηκαν επειδή αυτές οι οπές θα επικοινωνούν με το κάτω μέρος της πλακέτας που θα έχει και το πλαίσιο γειωσης...αν υπάρχει διαφορετική άποψη την αναμένω.

Attachments

• isolation_gnd2.png
    isolation_gnd2.png
    51.9 KB · Views: 131
  • isolation_gnd.png
    isolation_gnd.png
    52.5 KB · Views: 131

...για την απομόνωση της γης των δύο απομονωτών...στο επόμενο!
Ελήφθη πάντως.

Αυτά είναι...
Μανόλο,δεν έχω μικροσκόπιο,την διεύθυνση την ξέρεις,ψυχικό θα κάνεις μπρε!:flipout:

Ανεβάζω την τελευταία έκδοση.

Έγιναν οι αλλαγές

1) διαχωρισμός των gnd plane μεταξύ των δύο απομονωτών
2) διόρθωση του Η2 connector όπου αντιστράφει η σειρά αντί της gnd-vcc-scl-sda σε vcc-gnd-scl-sda γιατί είδα ότι αυτή είναι η σειρά που δίνουν οι οθόνες 0,96/1,3" που έχουμε επιλέξει...επίσης θέλω μία ανατροφοδότηση Δημήτρη ότι όντως τα scl-sda πάνε στα συγκεκριμένα πιν του nano.

Καλά δεν θα ήταν να φροντίσουμε και για το DSD;

Απ' ότι βλέπω, χρήσιμο θα ήταν να περνάνε εκτός από τα F0, F1, F2, F3 και τα παρακάτω σήματα:

Pin 1: Cable plugged. Λογικά θα δίνει σήμα όταν συνδέεται το καλώδιο USB. Το θεωρώ χρήσιμο.. Π.χ. θα μπορούσε η οθόνη να λέει κάτι σαν "No USB link" όταν δεν είναι συνδεδεμένο.
Pin 7: DSD on. Προφανής η χρήση του για το DSD..
Pin 11: Mute. Μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποια DAC boards.
Pin 16: DSD 64_128. 0=DSD64, 1=DSD128

Οπότε συνολικά 8 σήματα.

Είχε αναφερθεί το παραπάνω για αμανέρο, όμως μαζί με την τάση μιλάμε για 10 σήματα (4 τα Fx, 2 τα DSD, 2 τα mute & cable on και 2 η τροφοδοσία) ο κονέκτορας Η4 είναι 8πλος δίχως φυσικά να χωρά και άλλη σύνδεση ο απομονωτής...μήπως να αφήσουμε έξω τα mute και ποιο άλλο;

Attachments

• indicator.png
    indicator.png
    66 KB · Views: 87
Last edited:

Είχε αναφερθεί το παραπάνω για αμανέρο, όμως μαζί με την τάση μιλάμε για 10 σήματα (4 τα Fx, 2 τα DSD, 2 τα mute & cable on και 2 η τροφοδοσία) ο κονέκτορας Η4 είναι 8πλος δίχως φυσικά να χωρά και άλλη σύνδεση ο απομονωτής...μήπως να αφήσουμε έξω τα mute και ποιο άλλο;

Γι' αυτό δεν βάλαμε δυο απομονωτές;Για να φτάσουν;

Έχω την εντύπωση πως όχι, μπήκαν δύο ανάλογα τη μοντούλα usb->i2s δηλ. ο καθένας θα έβαζε όποιον απομονωτή του ταίριαζε.

Θα περιμένω όμως και γνώμη άλλου όπως του Δημήτρη που το είχε δει συνολικά πριν από εμάς.

Re: Απάντηση: Usb to i2s JLsounds πλακέτα ενδείξεων

Ανεβάζω την τελευταία έκδοση.

Έγιναν οι αλλαγές

1) διαχωρισμός των gnd plane μεταξύ των δύο απομονωτών
2) διόρθωση του Η2 connector όπου αντιστράφει η σειρά αντί της gnd-vcc-scl-sda σε vcc-gnd-scl-sda γιατί είδα ότι αυτή είναι η σειρά που δίνουν οι οθόνες 0,96/1,3" που έχουμε επιλέξει...επίσης θέλω μία ανατροφοδότηση Δημήτρη ότι όντως τα scl-sda πάνε στα συγκεκριμένα πιν του nano.

Πολύ καλή δουλειά! Σωστό σε βρίσκω. Σωστά και τα pins στο Nano.

Για να συνδεθούν όλα τα σήματα του Amanero πρέπει να επιστρατευθεί και ο δεύτερος isolator. Δεν είναι πρόβλημα, απλά πρέπει να φτιαχτούν τα κατάλληλα καλώδια. Όποιος δεν θέλει βέβαια, μένει με το ένα isolator και χάνει τις ενδείξεις του cable plugged και του mute (σχετικά μικρό το κακό..).

Τώρα, καλό είναι να κάνουμε και λίγο fine tuning μιας και βλέπω να έχουμε χώρο στην πλακέτα.

1) Θέση για αντίσταση pull-up (κάποια λίγα Κ, smd 1206) μεταξύ Α6 (του U1 πάντα) και AVDD του U1. Αυτό επειδή το DSD64_128 του Amanero είναι open drain. Για άλλες πλακέτες απλά δεν θα κολλιέται η συγκεκριμένη αντίσταση.
2) Φερίττες (smd 1206) μεταξύ του H1 και του Nano στις γραμμές των τάσεων, για να γλυτώσουμε λίγο radiated RF. Θα μας αναγκάσει να πάμε το H1 πιο πάνω, αλλά πρέπει να φτάνει ο χώρος.

Σκεφτόμουν επίσης μήπως βάζαμε και 1-2 smd transistors σε κάποιες από τις γραμμές του H2 ώστε να μπορούμε να οδηγήσουμε απευθείας κάποια ρελέ, π.χ. για power on. Θα έδενε πολύ καλά και με έναν αισθητήρα IR, ο οποίος μπορεί να μπει αρκετά εύκολα και έτσι να δοθούν και δυνατότητες τηλεχειρισμού. Αυτά βέβαια στα πλαίσια του "βρήκαμε παπά, να θάψουμε 5-10" και / ή για πιο general purpose χρήση της πλακέτας.

Έχω την εντύπωση πως όχι, μπήκαν δύο ανάλογα τη μοντούλα usb->i2s δηλ. ο καθένας θα έβαζε όποιον απομονωτή του ταίριαζε.

Θα περιμένω όμως και γνώμη άλλου όπως του Δημήτρη που το είχε δει συνολικά πριν από εμάς.

Η αρχική μου σκέψη ήταν να μπουν δυο σε περίπτωση που οι 6 γραμμές του ενός δεν έφταναν, όπως π.χ. με το Amanero. Αν κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μόνο τον δεύτερο isolator, θα χρειαστεί να κάνει και αλλαγές στον κώδικα για να το υποστηρίξει. Με δεδομένο ότι η διαφορά στο κόστος των isolators είναι περίπου μισό αν θυμάμαι καλά, μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.

Καλά το πάμε...θα το καταλήξουμε σε υπερπαραγωγή και θα πάμε για το Οσκαρ! Χιούμορ έτσι;

Λοιπόν εφόσον γίνεται με ταυτόγχρονη χρήση των δύο απομονωτών, κανένα πρόβλημα.
Στο fine tuning, περιεγραψέ μου πως λειτουργεί το open drain, βέβαια μπορώ να δω όταν παίζει dsd τι κάνει αυτό το πιν (μάλλον αναφέρεσαι για το Pin16 της αμανέρο, θεωρείς ότι το Pin6 στον κονέκτορα Η1 θα είναι το dsd64/128? Θα περάσω εκεί μία μικρή θέση αντίστασης αν και νομίζω ότι χωρά και 805 τούμπα.
Οι φερίτες στην τροφοδοσία του nano, πιστεύεις ότι θα χρειαστούν και στα δύο vcc γιατί η μία είναι για μη σταθεροποιημένη η άλλη για σταθεροποιημένη 5V.

Για τα τρανζίστορ...ρελέ προς τα που γιατί η έξοδος των 3,3 πρέπει να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων αν θυμάμαι καλά...

Τώρα που η "κότα βράζει στο ζουμί της", προς όλους ρίξτε ιδέες να δούμε τι θα υλοποιήσουμε...

Last edited:

Δημήτρη,εσύ το δοκίμασες με το Αμανέρο;

Re: Απάντηση: Usb to i2s JLsounds πλακέτα ενδείξεων

Καλά το πάμε...θα το καταλήξουμε σε υπερπαραγωγή και θα πάμε για το Οσκαρ! Χιούμορ έτσι;

Λοιπόν εφόσον γίνεται με ταυτόγχρονη χρήση των δύο απομονωτών, κανένα πρόβλημα.
Στο fine tuning, περιεγραψέ μου πως λειτουργεί το open drain, βέβαια μπορώ να δω όταν παίζει dsd τι κάνει αυτό το πιν (μάλλον αναφέρεσαι για το Pin16 της αμανέρο, θεωρείς ότι το Pin6 στον κονέκτορα Η1 θα είναι το dsd64/128? Θα περάσω εκεί μία μικρή θέση αντίστασης αν και νομίζω ότι χωρά και 805 τούμπα.

Ναι, μιλάω για το pin 16 της Amanero και αντίστοιχα το pin 7 του H4 (το Pin 6 το υπολογίζω για DSD_ON).

Open drain σημαίνει ότι όταν αυτό το pin είναι "on" κάνει sink το ρεύμα που βλέπει. Οπότε για να το μετατρέψεις σε "κλασικό" output pin, το κάνεις pull up συνδέοντάς του μια αντίσταση προς το Vcc. Έτσι όταν δεν είναι "on" έχεις εκεί την τάση του pull-up (π.χ. 5V) αλλά όταν γυρίζει σε "on" η τάση γίνεται sink στη γη οπότε έχεις τάση 0V.

Οι φερίτες στην τροφοδοσία του nano, πιστεύεις ότι θα χρειαστούν και στα δύο vcc γιατί η μία είναι για μη σταθεροποιημένη η άλλη για σταθεροποιημένη 5V.

Σωστά. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να καλύψουμε και τις δυο περιπτώσεις. Το πολύ κάποιος να βάλει μόνο ένα, ανάλογα από που σκοπεύει να δώσει τάση.

Για τα τρανζίστορ...ρελέ προς τα που γιατί η έξοδος των 3,3 πρέπει να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων αν θυμάμαι καλά...

Από τα 5V θα έλεγα.. κλασική τάση ρελέ. Το LDO που έχει πάνω του το Nano λογικά μπορεί να δώσει χωρίς πρόβλημα πάνω από 100mA.

Τώρα που η "κότα βράζει στο ζουμί της", προς όλους ρίξτε ιδέες να δούμε τι θα υλοποιήσουμε...

Έτσι!!

Δημήτρη,εσύ το δοκίμασες με το Αμανέρο;

Όχι ακόμα, δεν έχω προλάβει. Λογικά μέσα στο Σ/Κ θα γίνει..

Δεν πιστεύω να ξεχάσετε να βαφτίσετε την πλακέτα οι δυο που ασχολείστε;
(Και ονόματα κλπ,επάνω,εννοείται! )

Pure-DIY AVClub θα είναι...

Ξέρεις κάποιος το αρσενικό που μπαίνει στο σασί του παρακάτω, ποιο device είναι στο eagle?
ca-mic3-w3-nc.jpg

Μανόλο,δεν το έχει με το όνομα του,JST XH male και female;

Το αρσενικό πρέπει να είναι JST PH 3pin.

Κάτω από το brand JST και ένα άλλο σχετικό που είχα βρει από ψάξιμο στο διαδίκτυο δεν περιέχει τριάκιδα...ξεκινά από 4άδα και πάνω.