Plasma 60" vs Projector HD....πέριξ των 1000 ευρώ

Νομίζω πως η sxrd προβολικη είναι πολύ χειρότερα ξεπλυμενη απο τους σύγχρονους προβολείς καθώς τυγχανω κάτοχος αμφοτέρων.
Σε κάθε περίπτωση έχω την αίσθηση ότι μια εικόνα 100 ιντσών με κοντραστ και φωτεινοτητα πλάσμα θα ήταν πολύ κουραστική.

Ποιος θέλει να βλέπει ταινίες με φως στο κάτω κάτω;

Γιαννη δεν ξερω ποια είναι η διαφορα του κατεδαφίσθηκε με του καταργήθηκε όπως και πως μπορεις να υπολογίσεις με καποιο τροπο το contrast από την θέση θέασης…
Ισως να είναι κατι καινούργιο που δεν το γνωρίζω…

Σου φέρνω αμέσως ένα παράδειγμα:

Το κόντραστ ενός προβολέα μέσα σε ένα Χ χώρο είναι 1000:1. Μασκάρεις μόνο την ταινία 2,35 με μαύρο ύφασμα. Δείχνεις την εικόνα σε 10 άτομα. Και οι 10 θα ''ορκίζονται'' ότι το κόντραστ είναι καλύτερο στη δεύτερη περίπτωση παρότι είναι το ίδιο.

Το μασκαρισμα είναι ενας ευκολος τροπος για να κρύψεις της γκριζωπές μαυρες μπαρες που μαρτυρούν ευκολα την έλλειψη αντίθεσης…
Αν όμως υπαρχουν 10 ατομα που με το κρύψιμο των μαύρων μπαρων αντιλαμβάνονται αύξηση του contrast και μεσα στην εικονα, τοτε είναι ότι πρεπει για να εχουν προβολεα στο σαλονι τους…
Μπορει με το masking να μπορεις να κρύψεις τις γκριζες μπαρες αλλα δεν μπορεις να βαζεις κομμάτια μαυρου πανιου σε κάθε σημειο της εικόνας που υστερεί σε μαυρο…

Ειτε με masking ειτε χωρις masking η μεσα εικόνα είναι η ιδια…
Untitled-1-4.gif

Να εξηγήσω τι ακριβώς? Είναι σαφές αυτό που γράφεις στην τελευταία πρόταση...(δώστε μου μια προβολική εικόνα σαν και αυτή και εγώ πουλάω την VT).
Όχι μαλον δεν είναι σαφές γιατι δεν βαζω εικονες από την τηλεόραση μου θελοντας να τις δειξει και ο προβολέας μου, αλλα εικονες από προβολεα και μαλιστα τετραετίας.
Επαναλαμβάνω σε περίπτωση που δεν το διατύπωσα σωστα..
Οι φωτογραφιες είναι από προβολεα και μιλω για την ιδια σε σαλονι και όχι μεσα από σπανιες ιδανικές συνθήκες .

Ποιες ηταν οι ιδανικες συνθήκες που εφεραν αυτό το αποτέλεσμα;
Ο συγκεκριμένος προβολεας εγκαταστάθηκε σε ένα καταμαυρο χωρο εκμηδενίζοντας την οποιαδήποτε αντανάκλαση μπορει να δημιουργηθεί…
Ο χωρος που εγκαταστάθηκε ηταν βαμμένος με κατράμι μαυρο χρώμα σε ολες τις πλευρές του..
Στο πατωμα υπηρχε μαυρη βελούδινη μοκετα και επειδή ακομα και στο μαυρο υπαρχει αντανάκλαση οι πλαϊνοί τοίχοι επενδύθηκαν με μαυρες βελούδινες κουρτινες αρκετα σουρωμένες ώστε να αποφευχθεί αντανάκλαση και από αυτές…
Η οθονη ηταν 82” ιντσων της stewart με αρνητικό gain 0,8 ( αν θυμαμαι καλα)
Στο συγκεκριμένο κομμάτι ειχαμε την τυχη να εχουμε εξαιρετική σύγκλιση ( ηταν και τριτσιπος ) …

Ο ιδιος προβολεας με τον ιδιο player δεν ξανάπαιξε ποτε ξανα το ιδιο.
Μεταφέρθηκε σε νέο home cinema σε οθονη 106 ιντσων με gain 1.0 σε ένα σαλονι όχι από τα πιο φωτεινά…
Αν και μπήκανε στα πλαϊνά κουρτινες οι αντανακλάσεις του χωρου και η μεγαλύτερη οθονη του επέτρεψαν να δωσει μια τυπική εικονα βιντεοπροβολεα… ( αντε να μην την πω θλιβερη)

Αλλα και να μην την πω θλιβερή αυτή είναι εικονα που μπορει να βγαλει σε ένα σαλονι…
Αλλοι την αντεχουν αλλοι όχι…
Όταν όμως εχεις δει την εικονα των φωτογραφιών τοτε δεν ξερω πως μπορεις να συμβιβαστείς

Ανδρέα, δεν μπορώ να καταλάβω πως έχει μπλεχθεί έτσι η κουβέντα...

Δεν έγραψα πουθενά ότι η εικόνα ενός προβολικού είναι ίδια με ή χωρίς φως, με μαύρους ή λευκούς τοίχους. Ο περιβάλλων χώρος και ο φωτισμός του επηρεάζουν πολύ την εικόνα (τον εμπρόσθιο προβολέα πολύ περισσότερο λόγω τρόπου, αλλά, και όλες τις υπόλοιπες συσκευές σε μικρότερο βαθμό φυσικά). Είναι απλά τα πράγματα. Δεν μπορείς να έχεις την ίδια εικόνα από το ίδιο μέσο σε ένα δωμάτιο με πλήρη συσκότιση και σ' ένα τυπικό σαλόνι με άσπρους τοίχους και ταβάνια. Αυτά τα γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Μαγικοί τρόποι δεν υπάρχουν. Επομένως, αν δεν φροντίσεις όλα τα γύρω-γύρω, δεν υπάρχει ούτε μισή περίπτωση στο εκατομμύριο να έχεις την εικόνα που πόσταρες...simple as that.

Τώρα, αν η εικόνα που σου δίνει ένας προβολέας σε τυπικό σαλόνι θεωρείται τραγική ή σχεδόν τραγική, επαφίεται στην κρίση και τα standards του καθενός μας πάντα υπολογίζοντας όλες τις σχετικές παραμέτρους, περιορισμούς και παραχωρήσεις. Κάθε πράγμα απαιτεί ορισμένες συνθήκες για να αποδώσει τα μέγιστα. Και η Φερράρι πολύ γρήγορο αμάξι είναι, δεν θα την πάρω όμως για να τρέξω στο Παρίσι-Ντακάρ...

Δεν βλεπω να μπλέχτηκε πουθενά η κουβεντα ουτε ειπα πως δεν γνωρίζεις τα μειονεκτήματα σε ότι εχει να κανει με τον χορο προβολής…
Αλλα ποσοι τα γνωριζουν αυτά και σε ποσους το λεμε όταν καλη ωρα ρωτούν τι είναι καλυτερο να παρουν τηλεοραση η προβολεα…
Τα θετικα είναι ευκολα ( ειπαμε μεγαλη εικονα και μαλιστα με λιγα χρηματα)
Από εκει και υστερα όμως καλο είναι να λεμε τι ακριβώς θα δουνε οι υποψήφιοι αγοραστές για να μην φαντάζονται εικονες που δεν πρόκειται να δουν…
Και σίγουρα ο καθενας εχει τα στάνταρ του…

Συχνά-πυκνά τα γράφουμε, Ανδρέα. Ρίξε μια ματιά στα νήματα των προβολέων (θα δεις για μασκαρίσματα, για γκρίζες μπογιές, να αναφέρονται πραγματικά νούμερα κόντραστ, να ορίζεται η ποιότητα της μεγάλης εικόνας σε σχέση με την τηλεόραση και ένα σωρό άλλα).

Ευχαριστώ πάντως για την κουβέντα που κάνετε εδώ γιατί νομίζω ότι πραγματικά βάζει το θέμα στη σωστή του διάσταση ώστε να αποφασίσει όσο το δυνατόν πιο συνειδητά ο υποψήφιος αγοραστής, εν προειμένω εγώ!!
Η αλήθεια είναι ότι όντως ο χώρος είναι κατάσπρος, τοίχοι, ταβάνι. Ναι μεν δεν μπαίνει εύκολα φως, ως και καθόλου το βράδυ αλλά από τα λίγα που έχω καταλάβει από όλες τις συζητήσεις καταλήγω ότι ο προβολέας για αυτόν τον χώρο δεν πρέπει να έχει μεγάλη 'φωτεινότητα' για να αποδώσει πιο σωστά. Αν το έχω καταλάβει καλά και συμφωνείτε μπορείτε εμπειρικά αυτό να μου το μεταφράσετε σε μέγεθος τεχνικό ώστε να ξέρω τι ψάχνω; (κυττάω συγκεκριμένα Lumens ας πούμε;)

Ψάχνεσαι Γιάννη;

Καλός είναι, πρόσεξε το rainbow και το lens shift.
Εμείς πχ με την γυναίκα μου δεν μπορούμε να δούμε σε dlp...δυστυχώς.

Απάντηση: Re: Plasma 60" vs Projector HD....πέριξ των 1000 ευρώ

Ευχαριστώ πάντως για την κουβέντα που κάνετε εδώ γιατί νομίζω ότι πραγματικά βάζει το θέμα στη σωστή του διάσταση ώστε να αποφασίσει όσο το δυνατόν πιο συνειδητά ο υποψήφιος αγοραστής, εν προειμένω εγώ!!
Η αλήθεια είναι ότι όντως ο χώρος είναι κατάσπρος, τοίχοι, ταβάνι. Ναι μεν δεν μπαίνει εύκολα φως, ως και καθόλου το βράδυ αλλά από τα λίγα που έχω καταλάβει από όλες τις συζητήσεις καταλήγω ότι ο προβολέας για αυτόν τον χώρο δεν πρέπει να έχει μεγάλη 'φωτεινότητα' για να αποδώσει πιο σωστά. Αν το έχω καταλάβει καλά και συμφωνείτε μπορείτε εμπειρικά αυτό να μου το μεταφράσετε σε μέγεθος τεχνικό ώστε να ξέρω τι ψάχνω; (κυττάω συγκεκριμένα Lumens ας πούμε;)

Ο προβολέας πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένα lumens ώστε να καλύπτει τις ανάγκες φωτεινότητας οι οποίες ορίζονται από 12 έως 22 FL. Όσο μεγαλύτερο κάδρο καλείται να φωτίσει το προβόλι, τόσο πιο πολλά lumens θέλει. Επομένως και οι ανακλάσεις στους τοίχους σου θα δουλεύουν αναλογικά με το πόσο φως πέφτει πάνω στο κάδρο σου (περισσότερο φως= πιο πολλές ανακλάσεις). Υπάρχουν λύσεις γι' αυτές τις περιπτώσεις, π.χ. ειδικές οθόνες σαν και αυτήν:

http://store.sony.com/webapp/wcs/st...1&langId=-1&partNumber=VPS80DS#specifications

http://www.crutchfield.com/S-o5n2AS...y-VPS-80DS.html?tab=detailed_info#details-tab

Η συγκεκριμένη παρότι γκρίζου σκούρου χρώματος, έχει υψηλό gain πολώνοντας το φως και κατευθύνοντάς το μόνο εμπρός μειώνοντας δραματικά (μιλάω εκ πείρας διότι την έχω) τις ανακλάσεις από τον χώρο. Με την συγκεκριμένη ή άλλες αυτού του είδους μπορείς να δεις ταινία και με φως αναμμένο. Δεν έχει καμμία σχέση με τις άλλες οθόνες.

Πάμε τώρα στα πλην...

Λόγω υψηλού gain το φως δεν διανέμεται ισομερώς σε όλο το κάδρο και έχεις hotspotting (δηλαδή, το κέντρο φωτίζεται περισσότερο και περιμετρικά λιγότερο. Αυτό που περιγράφω γίνεται σαφώς αντιληπτό από το μάτι και δεν είναι θεωρητικό ή εξειδικευμένο). Η γωνία θέασης είναι πολύ μικρή (αν κάθεσαι στην άκρη της οθόνης, η μισή είναι πιο σκοτεινή).

Παρόλ' αυτά, αν κάθεσαι στο κέντρο και λόγω μικρής επιφάνειας (80'') είναι άριστη στη θέαση δημιουργώντας μια τηλεορασάδικη αίσθηση στο υλικό που παρακολουθείς. Αυτά από προσωπική εμπειρία. Άλλος μπορεί να μην υποφέρει καν το hotspot και να την πετάξει στα σκουπίδια.

Ανδρέα, την αγόρασα μτχ στα 120 ευρώ (80''). Το ονομαστικό της gain είναι 2.1 στην ευθεία το οποίο πέφτει στο 1.0 υπό γωνία. Η αίσθηση που σου δίνει είναι διαφορετική από το πανί, όπως είπα πιο πριν είναι τηλεορασάδικη. Το υλικό της είναι αλουμίνιο αν δεν κάνω λάθος.

Βγαινει κατι τετοιο με αρνητικό gain πχ 0,9?

Για το vman που ρωτησε παραπάνω η πρόταση του Γιαννη ειναι καλη αν και το hotspot ειναι μειονέκτημα
Vman θα σου πρότεινα οθονη σε μεγεθος των 80-84 ιντσών η στην χειρότερη να μην περνά τις 92 ιντσες και οπωσδήποτε οθόνη με αρνητικό gain.

Re: Απάντηση: Plasma 60" vs Projector HD....πέριξ των 1000 ευρώ

Για το vman που ρωτησε παραπάνω η πρόταση του Γιαννη ειναι καλη αν και το hotspot ειναι μειονέκτημα
Vman θα σου πρότεινα οθονη σε μεγεθος των 80-84 ιντσών η στην χειρότερη να μην περνά τις 92 ιντσες και οπωσδήποτε οθόνη με αρνητικό gain.

Ανδρέα αν δεν έχασα κάτι στην πορεία η απόσταση είναι 3.5 μέτρα. Δεν μπορεί να ανέβει λίγο παραπάνω??

Οι περισσότερες οθόνες είτε λευκές είτε γκρίζες, στο 0,9 παίζουν (μην μένεις στα ονομαστικά τους, είναι κουκουρούκου). Συνήθως, αυτές που πολώνουν το φως έχουν υψηλό δείκτη κέρδους για να αντισταθμίζουν την χασούρα του φωτός λόγω πολύ σκούρας επιφάνειας. Επομένως, σε τέτοιες ειδικές συνθήκες και περιπτώσεις το υψηλό κέρδος είναι must αλλιώς δεν θα βλέπαμε τίποτα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Plasma 60" vs Projector HD....πέριξ των 1000 ευρώ

Ανδρέα αν δεν έχασα κάτι στην πορεία η απόσταση είναι 3.5 μέτρα. Δεν μπορεί να ανέβει λίγο παραπάνω??

Οι περισσότεροι όταν βαζουν προβολέα θελουν οσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθονη βαζοντας στην άκρη σχεδον ολους τους παράγοντες που αφορούν την εικονα…
Εγω που βλεπω από τα τρια μετρα θα έβαζα οθονη 82 – 84 ίντσες και ουτε μια παραπανω…
Οι 92 στα 3,5 μετρα δεν εναι άσχημα εάν θελουμε να διασφαλίσουμε οσο μπορουμε την ποιότητα της εικονας ειδικα σε ένα φωτεινό σαλόνι ( φωτεινό λογο αντανακλάσεων)
Βεβαια γούστα είναι αυτά και ο καθενας στο τελος βαζει αυτό που επιθυμεί…
Παντως και με τις επίσημες φορμες να το παρεις στα 3,5 μέτρα οι 90 ιντσες δεν είναι λαθος ( αν θυμαμαι καλα ).

Οι περισσότερες οθόνες είτε λευκές είτε γκρίζες, στο 0,9 παίζουν (μην μένεις στα ονομαστικά τους, είναι κουκουρούκου). Συνήθως, αυτές που πολώνουν το φως έχουν υψηλό δείκτη κέρδους για να αντισταθμίζουν την χασούρα του φωτός λόγω πολύ σκούρας επιφάνειας. Επομένως, σε τέτοιες ειδικές συνθήκες και περιπτώσεις το υψηλό κέρδος είναι must αλλιώς δεν θα βλέπαμε τίποτα.

Εξαρταται. Αν εχεις εναν αρκετα φωτεινο dlp προβολεα και παιζεις σε οθονη οχι πολλων ιντσων,π.χ. 80",92",96",100" το 0.8 gain θα αντισταθμισει την υπερβολικη φωτεινοτητα χωρις να χρειαστεις ενα π.χ. nd filter.
Εγω προσωπικα θα ειχα κανει την κινηση για γκρι πανι με gain 0.8, αλλα δεν εβρισκα κατι φθηνο no name. Στα επωνυμα (φορητα) πανια εβρισκα με τιμες πολυ υψηλες.

Εξαρταται. Αν εχεις εναν αρκετα φωτεινο dlp προβολεα και παιζεις σε οθονη οχι πολλων ιντσων,π.χ. 80",92",96",100" το 0.8 gain θα αντισταθμισει την υπερβολικη φωτεινοτητα χωρις να χρειαστεις ενα π.χ. nd filter.
Εγω προσωπικα θα ειχα κανει την κινηση για γκρι πανι με gain 0.8, αλλα δεν εβρισκα κατι φθηνο no name. Στα επωνυμα (φορητα) πανια εβρισκα με τιμες πολυ υψηλες.

Ναι, αλλά, η ανάκλαση θα παραμένει υψηλή λόγω μη πολωτικών ιδιοτήτων της οθόνης. Απλά θα είναι λιγότερη η ανάκλαση σε σχέση με μια οθόνη (νορμάλ και όχι ειδικής κατασκευής) που δίνει κέρδος 1 ή 1, κάτι.

Πιθανόν αυτές που έβρισκες με υψηλό κέρδος να ήταν κάτι σαν την Sony.

Ναι, αλλά, η ανάκλαση θα παραμένει υψηλή λόγω μη πολωτικών ιδιοτήτων της οθόνης. Απλά θα είναι λιγότερη η ανάκλαση σε σχέση με μια οθόνη (νορμάλ και όχι ειδικής κατασκευής) που δίνει κέρδος 1 ή 1, κάτι.

Πιθανόν αυτές που έβρισκες με υψηλό κέρδος να ήταν κάτι σαν την Sony.

Οχι, εβρισκα με gain 0.8 και να ειναι και γκρι, αλλα δυστυχως σε οθονη φορητη δαπεδου οπως ξερεις την δικη μου ειχαν τιμη 6πλασια. (νομιζω ειχα πετυχει και stewart, οποτε καταλαβαινεις οτι τα πραγματα ηταν απαγορευτικα για μενα)

Οχι, εβρισκα με gain 0.8 και να ειναι και γκρι, αλλα δυστυχως σε οθονη φορητη δαπεδου οπως ξερεις την δικη μου ειχαν τιμη 6πλασια. (νομιζω ειχα πετυχει και stewart, οποτε καταλαβαινεις οτι τα πραγματα ηταν απαγορευτικα για μενα)

Ναι, θα ήταν τότε κανονικό γκρίζο πανί (ή PVC εν πάση περιπτώσει για ν' ακριβολογούμε...).