Plasma (& projector) calibration for dummies

Συζητηση για το πως επηρεαζονται γενικα τα οργανα απο την θερμοκρασια εδω εχει και μερικα για το i1pro .
διαφωνεις δηλαδη οτι επηρεαζονται οι μετρησεις του οργανου απο την θερμοκρασια της plasma ?
http://www.avsforum.com/forum/139-display-calibration/1126102-meters-5.html#post16874647

Συζητηση για το πως επηρεαζονται γενικα τα οργανα απο την θερμοκρασια εδω εχει και μερικα για το i1pro .
διαφωνεις δηλαδη οτι επηρεαζονται οι μετρησεις του οργανου απο την θερμοκρασια της plasma ?
http://www.avsforum.com/forum/139-display-calibration/1126102-meters-5.html#post16874647

I believe Jeff Meier already posted measurement findings comparing the PR-670 he uses with an I1Pro and a few other instruments. His findings were that the i1Pro was not suitable for the Laservue display was the bandwidth is inadequate hich contributed to measurement errors included in the data.

The quoted degree of error for the i1Pro on the Laservue was "as high as 0.015 in xy and 15% in Y."

Μάλλον τα μπέρδεψες πάλι...

Και ναι, από την μικρή μου εμπειρία, δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τον pro σε plasma. Αν είχα, θα το έγραφα.

In other words, an i1 Pro in contact with a hot plasma monitor will have a different response function, generally, than an i1 Pro reading off of a projection screen or in the middle of a cold room reading off of a lens.
While a good "field" meter, the i1 Pro is still fundamentally a design chock full of performance compromises. For most users, we recommend its use as to profile a colorimeter at higher light levels and for work with a CMS. If you have a CFL-based LCD and want only one meter, then an i1 Pro is a great choice. If I were recommending just one meter for a consumer, it would be the Chroma 5, budget permitting.

Αυτό μιλάει για τις διαφορετικές συνθήκες στη μέτρηση. Τι σχέση έχει με αυτό που έγραψες πριν ότι επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες. Φυσικά και η μέτρηση του προβολέα είναι διαφορετική από μια πλάσμα ή ένα μόνιτορ. Στο λογισμικό δεν επιλέγουμε κάθε φορά αρχικά τι είδους είναι η συσκευή που μετράμε? Που γράφει ότι τα σπεκτρόμετρα δεν μπορούν να μετρήσουν πλάσμα και πέφτουν σε λάθη λόγω θερμοκρασίας? Τον Τσάντ με το Τζέτι τον διάβασες παρακάτω τι λέει για τον Chroma 5?

Και να κάνω και 'γω μια ερώτηση:

Για πες μου, πως ακριβώς θα επηρεαστεί το σπεκτρόμετρο από την θερμοκρασία? Δουλεύει με τίποτα ζελατίνες που θερμαίνονται και αλλοιώνουν τις μετρήσεις? Αν πάω και κάνω καλιμπράρισμα 15αύγουστο στον προβολέα μου (διότι αν επηρεάζεται ειδικώς από τη θερμοκρασία, επηρεάζεται και γενικώς από τη θερμοκρασία) θα πάρω κουκουρούκου αποτελέσματα σε σχέση με τις μετρήσεις που πήρα τα Χριστούγεννα?

Δεν μιλαω για την θερμοκρασια δωματιου και περιβαλλοντος χωρου μιλαω για την θερμοκρασια που αναπτυσεται απο την επαφη με μια οθονη πλασμα .
Τα σπεκτρομετρα ντριφταρουν στις μετρησεις τους οταν ανεβαινει η θερμοκρασια του οργανου εξ αιτιας της επαφης με την οθονη γι αυτο χρειαζονται πιο συχνα αμαυρωση .
Τα χρωμομετρα δεν εχουν τετοιο προβλημα και εχουν σταθερες μετρησεις .
Καπου διαβασα οτι ο Θοδωρης αποφευγει τελειως την επαφη του σπεκτρομετρου με τις οθονες και κανει μετρησεις απο μικρη αποσταση .
Δεν μπορω να το βρω θα το ψαξω καλυτερα αυριο και θα το ποσταρω

Svelinis.... Μπορεί να μου πάρει ένα χρόνο να κάνω ένα καλιμπραρισμα σωστά άλλα θα το κάνω πανάθεμα με ακόμα και αν χρειαστεί να κάνω την διαδικασία 1000 φορές. Αν όντως βγει το συμπέρασμα ότι χρειάζεται κολοριμετρο, δόξα το θεό υπάρχει το ebay, επίσης αν χρειαστεί να στείλω τα όργανα στην μαμά για να τα φέρουν στα ίσα τους επίσης θα το κάνω.

Teddy, φίλε μου, ούτε να το σκέφτεσαι. Ξέχασέ τα τα κολορίμετρα. Αυτά που γράφει ο svellinis είναι ό,τι να 'ναι. Τα κολορίμετρα δουλεύουν με ζελατίνες που είναι ευπαθείς στην μεταβολή της θερμοκρασίας και πιο ευαίσθητα με τον καιρό υπό την έννοια πως θέλουν επαναρύθμιση με κάποιο σπέκτρο. Επίσης, γενική αρχή στις μετρήσεις επαφής των κολορίμετρων με τηλεοράσεις είναι το όργανο να μένει καμμιά 20άρια λεπτά σε επαφή με την οθόνη (κυρίως στις πλάσμα) πριν αρχίσουν οι μετρήσεις, λόγω ακριβώς αυτού που σου έγραψα παραπάνω.

Τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά...δεν πρόκειται να τα εμπεδώσει ποτέ.

Ευχαριστώ, μου έφυγε ένα βάρος γιατί πάλι αναμονή θα ήθελε το πράμα + τα έξτρα χρήματα.

Να ρωτήσω και κάτι για τον προβολέα για να είμαι έτοιμος...

1)από το πανί η από το φακό να πάρω μετρήσεις;;;

Από αυτά που διαβάζω online καταλαβαίνω ότι με το eye 1 που έχω καλύτερα να μετράω από το πανί ενώ αν είχα κολοριμετρο θα ήταν ίσως προτιμότερο να μετράω από τον φακό σωστά;
Αν μετράω από το πανί,

2)σε τι απόσταση να έχω το eye one;;;

3)πρέπει να το έχω υπό γωνία να στοχεύει και αν ναι περίπου πόσες μοίρες;;;

Απάντηση: Re: Plasma (& projector) calibration for dummies

Svelinis.... Μπορεί να μου πάρει ένα χρόνο να κάνω ένα καλιμπραρισμα σωστά άλλα θα το κάνω πανάθεμα με ακόμα και αν χρειαστεί να κάνω την διαδικασία 1000 φορές. Αν όντως βγει το συμπέρασμα ότι χρειάζεται κολοριμετρο, δόξα το θεό υπάρχει το ebay, επίσης αν χρειαστεί να στείλω τα όργανα στην μαμά για να τα φέρουν στα ίσα τους επίσης θα το κάνω.

Για να γινει ενα σωστο καλιμπραρισμα ειτε σε πλασμα ειτε σε προβολεα ειτε σε lcd χρειαζεσαι δυο οργανα ενα σπεκτρομετρο και ενα χρωμομετρο .
Το σπεκτρο το θελεις για την ακριβεια του στις μετρησεις οταν επαρκει η φωτεινοτητα και το χρωμομετρο για να μετρας οπου δεν επαρκει η φωτεινοτητα (συνηθως απο τα 40 ire και κατω ) αφου πρωτα φτιαξεις ενα profile που να διορθωνει τις αποκλισεις που εχει σε σχεση με το spectro .
Αυτα εαν θελεις να κανεις δουλεια. Αυτα δεν τα λεω εγω υπαρχουν σε καθε οδηγο και βοηθεια σχετικη με τα καλιμπραρισματα.

Δεν ξερω εαν ο Γιαννης διαφωνει με αυτο ξερω οτι αδικα παιδευεται με μετρησεις με το spectro σε προβολακια που βγαζουν 10 και 11 Fl στα 10 20 και 30 ire δεν γινεται δουλεια ετσι .

Σαφως και το ebay ειναι μια καλη πηγη για να παρει κανεις τον απαραιτητο εξοπλισμο και εγω απο εκει αγοραζω .
Θελει λιγο προσοχη λογω της αποστασης επειδη δεν υπαρχει η δυνατοτητα να δεις απο κοντα το οργανο αλλα εαν ζητησεις απο τον πωλητη να σου απαντησει σε μερικα ερωτηματα θα καταλαβεις τι θα παρεις .
Εαν πχ θελεις ενα καινουργιο spectro θα το δεις μεσα απο ενα report που θα σου στειλει εαν θελεις να ρυθμιζεις εκτυπωτες και scanners και να εχεις και βασουλα στηριξης για προβολεις θα πληρωσεις κατι παραπανω .
Διαλεγεις και παιρνεις ευκαιριες αρκετες υπομονη χρειαζεται
Σε οτι αφορα την δηλωση για το εαν θα τα καταφερεις ή οχι θα σου πω οτι ολοι ετσι ξεκινησαμε δεν ειναι κατι που χρειαζεται ιδιαιτερο ταλεντο απλα θελει διαβασμα και χρονο για να ασχοληθεις .
Αποψη μου ειναι να αποφυγεις τα σκαλισματα στο service μενου
Οσο το ψαχνεις τοσο θα αντιλαμβανεσαι τι ισχυει και τι οχι απο αυτα που γραφω .
Οτι σου αρεσει το κρατας οτι δεν σου αρεσει το πετας

Θα πρεπει να το τοποθετησεις ετσι ωστε η σκια του οργανου να μην πεφτει πανω στο σημειο που μετρα το οργανο .

Ευχαριστώ, μου έφυγε ένα βάρος γιατί πάλι αναμονή θα ήθελε το πράμα + τα έξτρα χρήματα.

Να ρωτήσω και κάτι για τον προβολέα για να είμαι έτοιμος...

1)από το πανί η από το φακό να πάρω μετρήσεις;;;

Από αυτά που διαβάζω online καταλαβαίνω ότι με το eye 1 που έχω καλύτερα να μετράω από το πανί ενώ αν είχα κολοριμετρο θα ήταν ίσως προτιμότερο να μετράω από τον φακό σωστά;
Αν μετράω από το πανί,

2)σε τι απόσταση να έχω το eye one;;;

3)πρέπει να το έχω υπό γωνία να στοχεύει και αν ναι περίπου πόσες μοίρες;;;

1. Από πανί μετράς.

2. Περίπου στους 50-80 πόντους.

3. Παίρνεις μπόλικες μετρήσεις με λευκή καρτέλα κουνώντας ελφρά τον αισθητήρα. Εκεί που θα πάρεις την μεγαλύτερη μέτρηση το αφήνεις.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν ξερω εαν ο Γιαννης διαφωνει με αυτο ξερω οτι αδικα παιδευεται με μετρησεις με το spectro σε προβολακια που βγαζουν 10 και 11 Fl στα 10 20 και 30 ire δεν γινεται δουλεια ετσι .

Δεν καλιμπράρουμε τα 10 IRE με 2 ρυθμιστικά μόνο. Από 20 και επάνω μια χαρά διαβάζουν τα σπέκτρα.

θα σου έλεγα επίσης να κάνεις ένα σετ από κάποιες σκηνές από ταινίες για να δείς τις διαφορές που έχεις πριν και μετά το calibration. πιχι

1_2.jpg

IN83_bond_train_large.jpg

images

και επίσης να τις δείς σε κάποιο καλιμπραρισμένο μέσο για να έχεις κάποια αναφορά.

Υπάρχει πιθανότητα να μηδενίσεις τα νουμεράκια στα προγράματα δειγματοληψίας και η εικόνα σου να μην βλέπεται λόγω συμπεριφοράς του προβολικού μέσου. Αν δεν έχεις μια αναφορά για το πως είναι οι σκηνές θα νομίζεις ότι το μέσο σου είναι καλιμπραρισμένο αλλά θα είναι απλά κουκουρούκου και ίσως χειρότερο απότι out of the box.

είμαι παθών γιαυτό στο λέω. αν δεν είχα στο μυαλό μου "κάποια αναφορά στις σκηνές" δεν θα ψαχνόμουνα για το τι πάει λάθος σε αυτό που κάνω.

επίσης όπως θα καταλάβεις το κάθε προβολικό μέσο έχει τα δικά του τερτίπια στα ρυθμιστικά είδικα στο cms. έχω δεί χρώματα στο τρίγωνο που δεν κουνιούντα, άλλα που κουνιούνται όταν αρχίζεις και τερματίζεις το ρυθμιστικό, άλλα που όταν πειράζεις το ένα ρυθμιστικό πειράζονται και τα άλλα και τρίγωνα που τα πέρνεις αλά μπρατσέτα και τα πας βόλτα -bye-

καλή επιτυχία. Από την ενασχόληση με το calibration ένα είναι σίγουρο. Ότι θα μάθεις πολλά περισσότερα μυστικά της εικόνας.

Θα το κάνω αυτό, Ευχαριστώ για τη συμβουλή. Αυτή τη στιγμή έχω ένα monitor το Dell UltraSharp U2414H το οποίο έχει στις ρυθμίσεις ένα sRGB mode tο οποίο υποτίθεται ότι είναι καλιμπραρισμένο από την μαμά. Μπορώ να εμπιστευτώ αυτό για την σύγκριση?
(Διαφορετικά δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω γιατί δεν έχω κανένα άλλο καλιμπραρισμενο μέσο κατά νου)

Γεία σας. Ευχαριστώ και γω απο την μεριά μου τα μέλη που είναι εδώ να μας παρέχουν βοήθεια και γνώσεις στο ζήτημα του calibration.

Πήρα την απόφαση να μπώ και γω στην "κοινότητα" σας, έπειτα απο προτροπή του teddy743.

Λοιπόν, για να σας εξηγήσω τι έχω καταφέρει εως τώρα με την plasma LG 60" PB5600.

Διαβάζοντας τα τελευταία μηνυματά σας, ήθελα να πώ πως πάντα αφηνω το i1pro 30 λέπτα να ζεσταθεί πριν ξεκινήσω οποιαδήποτε μέτρηση.
Χρησιμοποιώ το DVE HD basics για τα patterns του IRE 10 step - greyscale καθώς και για το Brightness-Contrast, δοκίμασα και του AVS για τα δυο τελευταία έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα.

Εχω πάρει δυο default μετρησεις grey-scale για 1) και 2), και κάνει συνολικά 4 καλιμπραρίσματα δυο 2 Point και επίσης δυο με 20 Point IRE, σε δυο διαφορετικές ρυθμίσεις της τηλεόρασης που είναι οι εξής:

1)Panel Light: 100, Contrast: 90, Brightness: 50, Dynamic Contrast: off, Color Temp: Warm1, Gamma:2.4 (2Point&20Point)
2)Panel Light: 100, Contrast: 87, Brightness: 50, Dynamic Contrast: off, Color Temp: Warm2, Gamma:2.4 (2Point&20Point)

Το gamma της plasma το ανέβασα απο το 2.2 στο 2.4 επειδη έπεφτε πολύ και το contrast και το gamma μετα απο κάθε calibration.

Όπως ήδη γνωρίζετε χρησιμοποιώ το HCFR έκδοση 2.1.

Όσο για τα αποτελέσματα θα μπορούσα σας επισυνάψω τα αρχεία του HCFR, τα οποια ειναι της τάξεως των kB και μπορείτε να έχετε ολες τις μετρήσεις με εύκολη πρόσβαση, σε σύγκριση με τα screenshots.

Παρόλα αυτά θα ήθελα να μου πείτε εσείς πώς προτιμάτε να σας τα διαθέσω.

Ταινία που έβαλα να δώ πάντως για να τεστάρω, έχω παντα έντονο πρόβλημα στις φωτεινές σκηνές και μή έντονο σε σκοτεινές
π.χ ουρανός με άσπρα σύννεφα φαίνονται ψιλοχρωματιστά και "θολά"(δεν διορθώνεται με sharpness) ή όταν υπάρχει μια εστία φωτός/φωτιάς το περίγραμμα της ειναι περιέργο και επιδρά αρνητικά πάνω σε ότι φωτίζει.

Μπορώ να εμπιστευτώ αυτό για την σύγκριση?
(Διαφορετικά δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω γιατί δεν έχω κανένα άλλο καλιμπραρισμενο μέσο κατά νου)

Φίλε μου teddy, το software θα σε οδηγήσει στο καλιμπράρισμα και τα ρυθμιστικά του μηχανήματος. Το Ντελ που κολλάει? Εννοείς να κάνεις οπτική σύγκριση μετά ανάμεσα στα δύο?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όσο για τα αποτελέσματα θα μπορούσα σας επισυνάψω τα αρχεία του HCFR, τα οποια ειναι της τάξεως των kB και μπορείτε να έχετε ολες τις μετρήσεις με εύκολη πρόσβαση, σε σύγκριση με τα screenshots.

Καλύτερα είναι σκρινσότ των γραφημάτων και ανέβασμα. Το γράφω διότι δεν έχουν όλοι το HCFR ενώ με τα σκρινσότ μπορούν να βοηθήσουν περισσότεροι.:smile:

Το monitor το ανέφερα επειδή ο vas papavas συμβούλεψε σύγκριση με καλιμπραρισμενο μέσο

"....θα σου έλεγα επίσης να κάνεις ένα σετ από κάποιες σκηνές από ταινίες για να δείς τις διαφορές που έχεις πριν και μετά το calibration και επίσης να τις δείς σε κάποιο καλιμπραρισμένο μέσο για να έχεις κάποια αναφορα...Υπάρχει πιθανότητα να μηδενίσεις τα νουμεράκια στα προγράματα δειγματοληψίας και η εικόνα σου να μην βλέπεται λόγω συμπεριφοράς του προβολικού μέσου. Αν δεν έχεις μια αναφορά για το πως είναι οι σκηνές θα νομίζεις ότι το μέσο σου είναι καλιμπραρισμένο αλλά θα είναι απλά κουκουρούκου και ίσως χειρότερο απότι out of the box..."

...δυστυχώς το εν λόγω monitor είναι το μόνο καλιμπραρισμενο μέσο που έχω. Θεωρείται αξιόπιστο ώστε να το έχω ως σημείο αναφοράς "με το μάτι" για να συγκρίνω παράλληλα την ίδια σκηνή από μια ταινία μεταξύ αυτού και του μέσο που προσπαθώ να καλιμπραρω?