Ποια ηχεία δεν μπουμάρουν

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποια ηχεία δεν μπουμάρουν

Λυπαμαι αλλα δεν μπορω να σου απαντησω,ας μην ξεχναμε ομως οτι η Focal μονο τυχαια εταιρια δεν ειναι,το αντιθετο μαλιστα.Υπαρχουν και αλλες σχεδιασεις με την ρεφλεξ κατω ,αν δεν κανω λαθος καποια chario[δεν θυμαμαι μοντελο]

Ολα τα βασης της εταιριας

και πολλά Proac

και επίσης βλέπω ότι μερικοί έχουν την εντύπωση ότι αν το ηχείο έχει την οπή κάτω τότε μπορεί να τοποθετηθεί κοντά σε τοίχο. Αυτό δεν ισχύει πάντα. Πχ στα δικά μου Proac 140 έχω διαβάσει ότι θέλουν αρκετό χώρο για να τοποθετηθούν κάτι που διαπίστωσα και μόνος μου

Last edited:
Ε μααααααααα............

Το μπάσσο το αντιλαμβάνεσαι απο την δόνηση του χώρου και το...στομάχι σου...Υπάρχει π.χ ρεαλιστική μποτιά(το απλό,δεν λέμε...για εκκλησιαστικό όργανο),όταν το σύστημα παίζει κάτω απο 105-110 db?

Ετσι,όταν το σύστημα "ψιθυρίζει" στα 85-90 db κορυφές τι να μπουμάρει;

Τέλος,είναι σπάνιο φαινόμενο,να μπορέσει ηχείο να κατέβει κάτω απο τα 40 ΗΖ στα συνηθισμένων διαστάσεων σπίτια...

Η τελευταία πρόταση είναι όλη η ουσία. Τα ηχεία δεν "μπουμάρουν" από μόνα τους, το κάνουν σε συνδυασμό με το χώρο. Σε περίπτωση που αμφιβάλλετε, βγάλτε το ηχείο που "μπουμάρει" στην αυλή ή στο μπαλκόνι.
Υπάρχουν -λίγες- εξαιρέσεις, που είναι συντονισμένα με τονισμό στην περιοχή των 60-80 ΗΖ, για να κάνουν "μπούγιο". Τέτοια ήταν π.χ κάτι μικρομεσαία Quadral τη δεκαετία του '90 (η λεγόμενη απόκριση συχνότητας "μπανιέρα"). Σήμερα, απόσο ξέρω, το φαινόμενο απαντάται μόνο στα sub των 40 ευρώ για pc και στα αυτοκινητάδικα, γιατί εκεί δυστυχώς όλο το αμάξι είναι .. καμπίνα ηχείου. Γι αυτό και κάνουν έτσι.

Θα έπρεπε για να σου πουλήσουν ηχείο που κατεβαίνει στους 30, να τους δείχνεις το ... συμβόλαιο και την κάτοψη του σπιτιού και να παίρνεις κάτι που κατεβαίνει μέχρι εκεί που σηκώνει το μέγεθος του καθιστικού σου :smile:
Τι θα είχαμε μετά όμως να συζητάμε στα αντίστοιχα θέματα στα φόρα? Πάνε οι ενισχυτές που δεν το οδηγούν, οι μπασοπαγίδες με όγκο 1/4 του κυβικού που επηρεάζουν τα 40 HZ, τα "πούθε κοιτάει η τρύπα του ρεφλέξ", τα καλώδια και όλα αυτά τα ωραία.

Να το επαναλάβω για όλους όσοι έχουν ηχεία που "μπουμάρουν": Βγάλτε τα στο μπαλκόνι. Θα σταματήσουν αμέσως. Εξαιρούνται οι ακρότητες: Το οδηγώ με single ended λαμπατο 10 βατ και θέλω να ακούω ορχήστρες συμφωνικής δυνατότερα από σταθμες δωματίου. Ακόμα και τότε όμως δεν μπουμάρει. Ακούγεται "πλαδαρό", γιατί παραμορφώνει αισχρά, πράγμα που σαν ακουστική εντύπωση δε διαφέρει και πολύ.

Είτε ρεφλέξ, κλειστό, κόρνα, transmission line, μπάφλα, σημασία έχει μόνο πόσο χαμηλά πάει και αν στη συχνότητα αυτή δεν συντονίζει κάποια διάσταση του χώρου - συντονισμός που δυστυχώς αργεί και να σβήσει - (φαινόμενο γνωστό και ως μπουμάρισμα).

Τώρα που το σκέφτομαι, η σωστή απάντηση στην ερώτηση του τίτλου θα ήταν " αυτά που παίζουν στην αυλή". Και δε θα χρειαζόταν να σας κουράσω και με το παραπάνω "σεντόνι" που έγραψα. Συγχωρήστε με.

+1. Τα ηχεία διαφοροποιούνται ως προς τον χειρισμό των χαμηλών συχνοτήτων (υπεραπόσβεση ή υποαπόσβεση, κλίση στην περιοχή του roll-off) αλλά ο χώρος είνα αυτός που δίνει την αίσθηση του "μπουμαρίσματος" και αυτό έχει να κάνει με τους ιδιορυθμούς του και τον χρόνο αντήχησης σε αυτούς.

οσοι εγραψαν σε αυτο το νημα (edit....εκτος φυσικα απο τον κ τυροβολα) ας διαβασουν αυτο το ποστ 4-5 φορες.
αν το καταλαβαν να ξαναδουν τι εχουν γραψει.
οσοι δεν το καταλαβαν ας μην γραφουν οτι νανε...
με καλη διαθεση μπας και βγει μια ακρη για το τι ειπε ο εμπορας στον ανθρωπο, που επρεπε να φυγει απο εκει τρεχοντας...

Last edited:
Re: Απάντηση: Ποια ηχεία δεν μπουμάρουν

Τώρα που το σκέφτομαι, η σωστή απάντηση στην ερώτηση του τίτλου θα ήταν " αυτά που παίζουν στην αυλή". Και δε θα χρειαζόταν να σας κουράσω και με το παραπάνω "σεντόνι" που έγραψα. Συγχωρήστε με.

ετσι...

Δηλαδή το ότι υπάρχουν ηχεία που ρεπουν προς μπουμαρισμα και αλλά που δεν είναι μύθος; είναι καθαρά θέμα ενισχυτικων και χώρου;

Δηλαδή το ότι υπάρχουν ηχεία που ρεπουν προς μπουμαρισμα και αλλά που δεν είναι μύθος; είναι καθαρά θέμα ενισχυτικων και χώρου;
Για να ευθυνεται αποκλειστικα το ηχειο , πρεπει μαλλον να εχει προβληματα δικα του,οπως κακες καμπινες,μεγαφωνα,κροσσοβερ κλπ.

Ναι , για μενα υπαρχουν τετοια ηχεια,και δεν θεωρω οτι ειναι μυθος.

Οπως υπαρχουν και κακα ηχεια,που δεν μπουμαρουν,αλλα ισως τσιριζουν κλπ

Ολα τα βασης της εταιριας

τα millenium II έχουν πίσω ψηλά την οπή.

Βέβαια δε τα λες και βάσης ακριβώς, αλλά...

οι αρκούδες μου που είναι δαπέδου την έχουν κάτω ...

Θα κάνετε κάποιο σύλλογο?

ps τα δικά μου είναι καλύτερα και ομορφότερα...

Απάντηση: Re: Ποια ηχεία δεν μπουμάρουν

+1. Τα ηχεία διαφοροποιούνται ως προς τον χειρισμό των χαμηλών συχνοτήτων (υπεραπόσβεση ή υποαπόσβεση, κλίση στην περιοχή του roll-off) αλλά ο χώρος είνα αυτός που δίνει την αίσθηση του "μπουμαρίσματος" και αυτό έχει να κάνει με τους ιδιορυθμούς του και τον χρόνο αντήχησης σε αυτούς.

Χαρακτηριστικο παραδειγμα αποδειξης η περιπτωση μου: εχοντας τα ηχεια οπως φαινονται εδω:http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/99061-Τι-(ποιά)-ηχεία-στον-χώρο-μου, οταν απομακρυνω την πολυθρονα απο το αριστερο, ανοιγοντας το συγχρονως μακρια απο τον μπουφε, ακουγεται υπεροχα (η οπη εκτονωσης ειναι εμπρος). Σε αντιθεση με το δεξι που εγκλωβισμενο κυριολεκτικα μεταξυ μπουφε και κρυσταλλιερας μετα απο ωρισμενη ενταση μπουμαρει φοβερα, ακομη κι αν το τραβω εμπρος (λιγοτερο βεβαιως απο οτι στο ιδιο υψος με τα επιπλα)! και βεβαια λυση δεν φαινεται, απλα αναζητω ηχειο που να μπουμαρει μετα απο εξαιρετικα μεγαλη ενταση - υπαρχει; μονο με δοκιμες κι αν...