Ποια κεραία να επιλέξω;

Re: Ερώτηση για αγορά κεραίας

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Είμαι ανάμεσα σε ψακούδια και ορμύλια. Είναι μέσα σε αγροτόσρομο το σπίτι και δεν έχω γείτονες.

Αναμεσα σε Ψακουδια και ορμυλια το πιθανοτερο ειναι να λαμβανες απο Πηλιο παρα απο Τσουκαλα. αν σου εβγαινε το πηλιο με εσωτερικη κεραια και ειχε πολλα χιονια αλλα εικονα υποφερτη τοτε λογικο ειναι τα ψηφιακα να εχουν προβλημα με αυτην. αν δεν σε ενδιαφερουν τα τοπικα, περιφερειακα καναλια τοτε μια μικρη κεραια με κλειστα διπολα θα κανει τη δουλεια ανετα προς το πηλιο. προσωπικα στα Μουδανια εχω δυο κεραιες απο αναλογικης εποχης που τις αφησα ως ειχαν. μια μεγαλη χελιδονα προς Πηλιο (ειμαι πιο μακρια απο εσενα) και μια μικρη προς τσουκαλα βεβαια ειχα ενισχυτη με δυο εισοδους uhf που δεν χρειαστηκε να βγαλω. θεωρω ομως οτι χωρις ενισχυτη αν δεν μοιραζεις σε πολλες τηλεορασεις με μια κεραια προς Πηλιο θα εισαι ενταξει. Για digea προτιμω τη ληψη απο Πηλιο παντως μιας και η εικονα του MEGA ειναι μερα με τη νυχτα σε σχεση με τον τσουκαλα που αναμεταδιδει οτι και ο Χορτιατης (διαφημισεις μασουτη κλπ με χαλια εικονα απο αναλογικη μετατροπη και επαναψηφιοποιηση)

Απάντηση: Re: Ερώτηση για αγορά κεραίας

Καλημέρα σε όλους. Θέλω να τοποθετήσω κεραία στην ταράτσα σπιτιού πολύ κοντά στη θάλασσα (150 μέτρα περίπου). Η περιοχή είναι στην ανατολική αττική , πολλά βουνά και δύσκολη λήψη(κυρίως από Στύρα και Υμηττό , πιθανόν με αντανακλάσεις) , όλοι οι γείτονες έχουν τύπου τρίαινα και ενισχυτές. Σημειωτέον έχει πολύ αέρα βοριά. Θα διαθέσω το πολύ 30 ευρώ και έχω καταλήξει σε αυτές : http://www.skroutz.gr/s/2271755/Opticum-AX1000.html
http://www.skroutz.gr/s/4827882/Condor-TT-90.html?keyphrase=Condor+TT90
http://www.toolsat.gr/index.php?act=viewProd&productId=180
http://www.skroutz.gr/s/4647045/Tecatel-ANT-MANDARINETRI.html
http://www.skroutz.gr/s/3093993/Digi-DV-152.html?keyphrase=DiGiView+DV-152
http://www.skroutz.gr/s/5953079/Engel-AN0546L.html?keyphrase=LTE+ENGEL+AN0546L
Θα εκτιμούσα για κάποια γνώμη ή βοήθεια στην επιλογή. Βλέπεται εκτός της υψηλής απολαβής παίζει ρόλο και η αντοχή σε θάλασσα - βοριά και η ποιότητα της κεραίας.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πες μας σε ποια περιοχή ακριβώς είσαι να σου πούμε τι θα χρειαστείς. Κοντά στη θάλασσα θα πάρεις επώνυμη αλουμινίου να μη την αλλάζεις κάθε 2 χρόνια... Εγώ δεν θα αγόραζα καμία από αυτές. Οι τρίαινες, οι συγκεκριμένες, διακοσμητικές, είναι για μένα.

Είμαι λίγο έξω από το Δασκαλειό Κερατέας (νοτιότερα), 150 μέτρα από θάλασσα. Πάντως όλοι οι γείτονες χρησιμοποιούν τρίαινες και μεγάλους ενισχυτές ιστού οπότε θα εκτιμούσα κάποια πρόταση για καλύτερη τρίαινα ή κάποια άλλη επώνυμη αλουμινίου που να κάνει στην περίπτωσή μου.Επίσης , αν γνωρίζει κάποιος , πρέπει για τη συγκεκριμένη περιοχή η κεραία να είναι LTE; Ευχαριστώ και πάλι.

Εσύ εξυπηρέτησε από το Κ.Ε. Στύρα. Οι γείτονές σου σου έχουν ενισχυτές και τρίαινες γιατί επί αναλογικής εποχής ήταν δύσκολη η λήψη. Εγώ προσωπικά σε γενικές γραμμές χρησιμοποιώ Fraccaro κεραίες. Είναι φτηνές, αλουμινίου κι επώνυμες. Ναι στη θέση σου θα επένδυα σε κεραία με αποκοπή LTE. Το ίδιο και σε ενισχυτή σαν μάρκα αλλά δεν θα χρειαστείς εκεί που είσαι τη σήμερον ημέρα πλέον...

Απάντηση: Re: Ποια κεραία να επιλέξω;

απο LIDL SilverCrest SZA 28 82 Κεραία DVB-T δωματίου :hanged:δυστυχώς, αν η τοποθεσία λήψης δεν έχει οπτικη επαφή με τον πομπό αποτέλεσμα μην περιμένετε με αυτές τις εσωτερικές.

ξανα δοκιμή την ίδια SilverCrest SZA 28 82 Κεραία DVB-T δωματίου απο LIDL , αυτη τη φορά σε παραθαλάσσιο που βλέπει αναμεταδότη digea αλλά χωρίς αποτέλεσμα :behead: ,ευτυχώς που το lidl δεχεται επιστροφη με καταβολή χρημάτων.
τελικά εβαλα μια υποτυπώδης εξωτερική, ποιοτικό καλώδιο, χωρίς ενισχυτή και όλα καλα.

Τις έχει δοκιμάσει κανείς αυτές τις δύο Condor? Η απολαβή τους στην αρχή της μπάντας μου έχει τραβήσει την προσοχή!
Στα άλλα μικρότερα μοντέλα τα νούμερα στην απολαβή είναι λογικά βάσει της κάθε κεραίας, οπότε? Θέλω να πιστεύω πως αυτά τα νούμερα που δημοσιεύουν είναι πραγματικά.
Θα μπει Moσχάτο για DXing.

Ο Υμηττός είναι φάτσα αλλά... δεν μας ενδιαφέρει. Η Πάρνηθα είναι και αυτή φάτσα... και εδώ, ποιος της δίνει σημασία.
Την θέλω για δοκιμές για λήψη από Τρίπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο μπορώ να λάβω.
Ενισχυτής δεν θα χρησιμοποιηθεί.

Φυσικά έχω υπόψη μου και τις Engel MAX 90 HD, Fracarro BLU 22 HD.

Condor SD 890 - Κλειστού Διπόλου Μεγάλη
http://condorantennas.com/index.php/el/products/tv-uhf/kleistou-dipolou/kleistou-dipolou-large

kleistoudipolou-condorantennas-big-sd890.jpg

PINSD890.jpg

Condor TA 790 - Ανοιχτού Στοιχείου Μεγάλη
http://condorantennas.com/index.php/el/products/tv-uhf/anoixtoy-stoixeiou/anoixtoy-stoixeiou-large

anoixtoustoixeiou-condorantennas-big-ta790.jpg

PIN%20TA790.jpg

Επίσης σκέφτομαι να αλλάξω την μικρή τριπλή μαϊμού Televes που έχω προς Πάρνηθα και η λήψη της δεν είναι τίποτα σπουδαίο,
κάνει με τις ώρες της σπασίματα, και να βάλω ένα πάνελ (χωρίς να το θεωρώ σίγουρο) λόγω του ότι δεν θέλει πολύ χώρο.
Engel AN6007 με απολαβή 12...14 dB. Θα κάνει λήψη τα κανάλια ΕΝΑ, ETV, STAR Λαμίας, από την 53 UHF.

Αλλιώς σκέφτομαι την Engel MAX 50 HD ή Fracarro BLU 10 HD.

page_11.jpg

Last edited:
Condor με κλειστα ματια Σακη, ειναι και Ελληνικης κατασκευης..

Καλημέρα Αντώνη, τα 15~15.5 dB που λέει η μία για απολαβή στην 21... και τα 17~17.5 που λέει η άλλη για απολαβή στην ίδια συχνότητα, ισχύουν?
Γιατί σε όλες τις κεραίες από όλες τις μάρκες που έχω κοιτάξει, τέτοια απολαβή δεν έχει καμία!

Παιδιά, η απολαβή της Condor ΤΑ 790 δικαιολογείται? Κυρίως στην συχνότητα 21 που αναγράφουν πως είναι 17.5 dB.
Δεν θέλω να δώσω ένα 40ρι για αυτήν και μετά να πω γιατί δεν έδινα ακόμα 10-15 ευρώ να πάρω μια από τις επώνυμες της αγοράς.
Την έχει δοκιμάσει κάποιος?

Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει, γιατί πρόκειται για διαφορετικό μοντέλο, και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν.
Την εποχή των αναλογικών λίγο πριν αρχίσουν τα ψηφιακά, είχα πολλά είδωλα και χιόνια στην λήψη από Υμηττό, λόγω Τουρκοβουνιών που είναι στην μέση. Τότε τα καλύτερα λόγια είχα ακούσει για την μεγάλη τρίαινα της Condor, που την έλεγαν την καλύτερη εναλλακτική της μεγάλης τρίαινας της Televes που ήταν η κορυφαία, αλλά και η ακριβότερη.
Την έβαλα για να αντικαταστήσω το πλέγμα της Philips που είχαμε τότε, που ήταν και σκουριασμένη και τα καλώδια ήθελαν και ταινία για να κρατιούνται στην κεραία.
Αλλά δεν είδα καμία διαφορά. Ακόμα και τα είδωλα και τα χιόνια ήταν ακριβώς τα ίδια.
Σε εμένα δεν δικαίωσε την φήμη που είχε τότε, αλλά έχουν περάσει χρόνια και ίσως να έχουν εξελιχθεί από τότε. Γιατί βλέπω ακόμα και τα πλαστικά έχουν γίνει τώρα κίτρινα (εντελώς Televes), ενώ τότε ήταν μαύρα. Πάντως αυτή βλέπω γράφει ακόμα μεγαλύτερη απολαβή, αν και ως τρίαινα είναι πολύ κατευθυντική.
http://condorantennas.com/index.php/el/products/tv-uhf/triple/triple-large#%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE

Ακόμα και τα είδωλα και τα χιόνια ήταν ακριβώς τα ίδια.
Τα χιόνια θεωρώ πως ίσως έπρεπε να στα είχε κόψει. Τα είδωλα επειδή ήταν τριπλή, σωστά και τα είχε.
Αλλά αν λες πως την συγκρίνεις με ένα διαλυμένο πλέγμα, έπρεπε να δεις βελτίωση (αν δεν είχες κάποιο πρόβλημα στην εγκατάσταση).

Εγώ έχω την μικρή τριπλή και την έχω τώρα προς Πάρνηθα. Κάποια στιγμή που ήμουν σε ένα κατάστημα την βρήκα μπροστά μου και είπα να την πάρω να δω τι λέει.
Η προσωπική μου άποψη από αυτό που έχω δει στην λήψη της, αλλά χωρίς να έχω κάνει σύγκριση ταυτόχρονα.
Δεν έχει διαφορά σε σχέση με μια απλή τυπική μικρή χελιδώνα που την είχα πάρει 15 ευρώ πριν αρκετά χρόνια.

Η Πάρνηθα είναι σχετικά κοντά μου και δεν έχω εμπόδια από κτήρια μπροστά μου που να μου κόβουν την λήψη.
Ο ιστός που έχω τώρα σε αυτήν είναι 1.40μ ο οποίος θεωρώ πως είναι κοντός. Θα κάνω αλλαγές και στα πιάτα που έχω και φυσικά θα πάρω έναν 2μετρο για αυτήν.

triple-condorantennas-small-tt90.jpg

Γενικά τώρα, θέλω να πάρω μια μεγάλη καλή κεραία για "παιχνίδι" η οποία δεν θέλω να είναι τριπλή.
Θα προτιμούσα την Engel Max 90 γιατί δεν φαίνεται τόσο ογκώδης όσο αυτές οι δύο Condor που έχω αναφέρει.
Αν η απολαβή των Condor είναι έτσι όπως αναφέρεται, τότε εννοείται πως κλίνω προς αυτές. Αν όμως τα στοιχεία αυτά είναι ότι να'ναι, τότε εκεί θα το σκεφτόμουν.

Θέλω και μια καλή μικρότερη, σαν την Fracarro Blu 10 ή Engel Max 50. Και σκέφτομαι και για ένα πλέγμα, αυτό της Engel, και όπου το βάλω.
Ίσως πάρω πρώτα μία σαν την Fracarro ή την Engel, δω την λήψη, και αν δω πως κάνει δουλειά να πάρω την μεγαλύτερη.

Last edited:
Για λήψη από την περιοχή της Δάφνης με φουλ οπτική επαφή στον Υμηττό και κεντρική εγκατάσταση έχετε καμιά οικονομική κεραία να μου προτείνετε για να αντικαταστησω την παλιά που έχει χαλάσει;
Με εύρος τιμής μέχρι τα 40-50 ευρώ.
Τα διαμερίσματα είναι 5 με τρεις μπριζες το κάθε ένα ενισχυτή κλπ. Σαφώς δεν είχαμε γενικά θέμα λήψης ακόμα και τώρα που έχει ξεχαρβαλωθει από τους αερηδες αλλά τώρα ήρθε η ώρα της και μιας και είμαι διαχειριστής και μπορώ να κάνω την δουλειά να πάρω κάτι καλό που θα κρατήσει αρκετά (η παλιά άντεξε μια 10 ετια και δεν ήταν της καλύτερης ποιότητας).

Παρήγγειλα δύο κεραίες, η μία είναι το πλέγμα της Engel και η άλλη η Engel Max 50 HD.
Θα έπαιρνα την Fracarro Blu 10 HD που έχει πιο ομοιόμορφη απολαβή (γι' αυτό την πρότεινα και στον φίλο μας), αλλά προτίμησα την Engel που στα χαρτιά έχει καλύτερη απολαβή στις τελευταίες συχνότητες.
Αν μου κάνει δουλειά, θα πάρω την μεγάλη Engel Max 90 HD η οποία δεν είναι τόσο μεγάλο το μήκος της σε σχέση με τις Condor και με την Fracarro Blu 22 HD.
Αν δω πως δεν με καλύπτει, θα πάρω μία μεγάλη από τις άλλες που έχω αναφέρει. Αυτή δεν πάει χαμένη γι' αυτό και προτίμησα να πάρω πρώτα την μικρότερη.

Απάντηση: Re: Ποια κεραία να επιλέξω;

Τα χιόνια θεωρώ πως ίσως έπρεπε να στα είχε κόψει. Τα είδωλα επειδή ήταν τριπλή, σωστά και τα είχε.
Αλλά αν λες πως την συγκρίνεις με ένα διαλυμένο πλέγμα, έπρεπε να δεις βελτίωση (αν δεν είχες κάποιο πρόβλημα στην εγκατάσταση).
Στην περιοχή μου ήταν πολύ περίεργη η λήψη. Είμαι στους πρόποδες από τα Τουρκοβούνια προς Κυψέλη, μου κρύβουν τα πάντα, και με την αναλογική λήψη είχα πολλά προβλήματα. Ευτυχώς με τα ψηφιακά δεν έχουμε πρόβλημα, αλλά με τα αναλογικά ότι έπιανα από Υμηττό είχε είδωλα. Πολλά κανάλια τα προτιμούσα από Πάρνηθα που έπιανα λίγο, αλλά από εκεί είχε λίγα χιόνια. Τότε το έψαχνα και μάθαινα ακόμα, μου είπαν ότι τα είδωλα προέρχονταν από αντανακλάσεις, γιατί λόγω Τουρκοβουνίων έπιανα Υμηττό μόνο με αντανάκλαση. Μου πρότειναν μία πιο κατευθυντική κεραία που θα εστίαζε περισσότερο Υμηττό για να καθαρίσουν τα είδωλα. Θα έχανα λίγο έτσι από Πάρνηθα που θα έβγαινε λίγο εκτός στόχευσης πια με την πιο κατευθυντική κεραία, αλλά με καθαρότερο Υμηττό δεν θα χρειαζόμουν πια την Πάρνηθα. Έτσι μου είπε ο υπάλληλος στο μεγάλο μαγαζί ειδικά για κεραίες που είχα πάει. Έπρεπε να με κάνει να υποπτευθώ ότι με ρώτησε σε ποια περιοχή είμαι, και όταν απάντησα την περιοχή μου είπε: "ωχ, ότι και να σου δώσω στην περιοχή που είσαι..."
Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός. Δεν είμαι σίγουρος για την απόδοση της κεραίας λόγω της πολυπλοκότητας της περιοχής. Είναι περίεργο ότι ακριβώς την ίδια απόδοση είχα και στα κανάλια της Πάρνηθας με τα χιόνια, παρότι πιο κατευθυντική η κεραία. Τώρα που το σκέφτομαι αυτό ίσως να σημαίνει ότι είχε μεγαλύτερη απόδοση από την παλιά μου, και παρότι πιο κατευθυντική έπιανε το ίδιο και την Πάρνηθα.
Πάντως μετά την εγκατάσταση και την ψιλοκρυάδα, πήγα σε 2-3 μαγαζιά της περιοχής μου που τοποθετούσαν κεραίες και ρώτησα, αν και ήταν πιο γενικών καθηκόντων από αυτό το κεντρικό κεραιάδικο που είχα πάει. Αλλά μου είπαν και οι 2-3 που ρώτησα, ότι δουλεύουν στην περιοχή, και δοκιμασμένα στην περιοχή μόνο η μεγάλη τρίαινα της Televes λύνει λέει το πρόβλημα. Αλλά είχα ήδη πάρει την άλλη. Και η Televes ήταν 2μιση φορές ακριβότερη.
Το αναφέρω μήπως βοηθήσει αυτό, σαν σύγκριση με μία γνωστή μάρκα όπως η Televes. Αλλά μάλλον λόγω περιοχής είναι ακραία περίπτωση.
Πάντως η Condor είναι γερή, έχουν περάσει χρόνια και είναι ακόμα σαν καινούρια, δεν έχει ξεφτίσει τίποτα, ούτε καν τα πλαστικά. Για σκουριά βέβαια ούτε λόγος.

Για να στο είπαν όλοι το ίδιο, θεωρώ πως ξέρουν τι λένε για την περιοχή σου.
Και εμένα η μικρή τριπλή δεν έχει πρόβλημα να έχει πάθει κάτι, μόνο που έχει ξεθωριάσει, αλλά σαν λήψη δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να πει.

Αυτές οι δύο μεγάλες Condor είναι πραγματικά μεγάλες. 2μ η μία και 2μ+ η άλλη.
Για τις μακρυές κεραίες, αν βάλουμε δίπλα-δίπλα μία μικρή και μία μεγάλη, γνωρίζουμε "πως το μέγεθος μετράει" αν θέλουμε μακρινά σήματα ανεξάρτητα τι μάρκα είναι η κάθε μία.
Δεν γίνεται να έχουμε μία κεραία 2μ και μία παρόμοιου τύπου 80εκ ή 1μ να έχει την απόδοση. Αναγκαστικά η μικρότερα είναι και "χειρότερη".
Αλλά το να έχεις τόσο μεγάλη απολαβή στις πρώτες συχνότητες, δεν ξέρω, δεν μου ακούγεται σωστό.

Με φοβίζει το γεγονός πως είναι Ελληνικές. Έχω δει το άλλο με άλλη εταιρία πριν μερικές μέρες και μου έκατσε πολύ στραβά.
Μια μάρκα που υπάρχει στην Ιταλία και κατασκευάζει κεραίες, εδώ στην Ελλάδα υπάρχει αντιπρόσωπος που τις φέρνει.
Στα ηλεκτρονικά καταστήματα που τις έχω κοιτάξει σπάνια κάποιο αναφέρει την μάρκα. Και τι έχω παρατηρήσει,
δύο μοντέλα που έχω βρει την αντιστοιχία τους, όπου και να έχω δει χαρακτηριστικά έχουν ανεβασμένα την απολαβή!

Στο ένα μοντέλο δίνουν απολαβή +3.5 dB και το άλλο +3.8 dB! Ε αυτό τι εξυπνάδα είναι? Και δεν είναι κανένας τυχαίος αντιπρόσωπος.
Γιατί έχω δει και άλλους που μια απλή τριπλή μικρή ο ένας με την δική του φίρμα την πλασάρει ως 30 dB απολαβή και ο άλλος ως 35 dB!!!
Οι κεραίες φυσικά δεν περιλαμβάνουν ενισχυτή! Αυτό... τι μαγκιά είναι? Τους "παίρνει" όμως και το κάνουν γιατί ξέρουν πως κανένας δεν πρόκειται να τους ελέγξει!

Μετά από αυτά, πως μπορώ να δώσω βάση στα νούμερα που βλέπω σε φίρμες που δεν είναι από αυτές που λέμε "μεγάλο όνομα".
Οι παραπάνω κεραίες με τα "πειραγμένα" dB δεν είναι σε καμία περίπτωση από τις τοπ μάρκες της αγοράς, οπότε να ξέρετε πως δεν έχουν να κάνουν με καμία από τις πασίγνωστες φίρμες που κυκλοφορούν.

Last edited:
Την engel max-50HD την είχα αγοράσει μια περίοδο (προ ψηφιακής). Μιλάμε για πολύ είδωλο (λήψη από Ακαρνανικά). Την πούλησα μέσα σε λίγες μέρες σε γνωστό μου. Τώρα με τα ψηφιακά σήματα ίσως αξίζει.