Ποια κεραία να επιλέξω;

Το μεσημέρι τις πήρα, το απόγευμα δοκιμάστηκε η Engel Max 50 HD. Το πλέγμα δεν δοκιμάστηκε προς το παρόν.
Από Moσχατo η κεραία στήθηκε προς Αίγινα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό αλλά θα το ήθελα ακόμα καλύτερο. Αυτή όμως ήταν η πρώτη επαφή.
Είχα παρέα και κάναμε πατέντα ώστε να μην ξηλώνω δέκτη και παίρνω μόνιτορ, μπαλαντέζα και καλώδια στην ταράτσα. Μέσω τηλεφώνου έγινε η ρύθμιση.
Έστησα την κεραία, την κουνούσα, και μέσω τηλεφώνου που έβλεπε ο συνεργάτης μου τον δέκτη, τον άκουγα πχ να μου λέει... "μηδές σήμα, 50%, 70%, ανέβηκε, έπεσε, κλπ."

Δέκτης Edision Argus Mini 2in1 Combo.

Η λήψη...

21 UHF = 90%
22 UHF = 90%
27 UHF = 90%
28 UHF = 90%
33 UHF = 72%
35 UHF = 73% Δεν βρίσκει κανάλια
39 UHF = 73% Δεν βρίσκει κανάλια
45 UHF = 90%
52 UHF = 90%
53 UHF = Ή δεν έχω καθόλου ποιότητα σήματος ή ανεβοκατεβαίνει συνέχεια. Λογικό γιατί είναι από Πάρνηθα.
54 UHF = 90%
55 UHF = 71%
56 UHF = 83%
58 UHF = 81%
59 UHF = 81%

Το σύνολο 58 κανάλια TV!

Αυτά προς το παρόν. :grinning-smiley-043

ΥΓ. Μία κεραία από τις μεγάλες θα την πάρω, ακόμα όμως δεν έχω αποφασίσει ποια.

Last edited:
Όχι (ακόμα) γιατί δεν πήρα μαζί μου πράγματα στην ταράτσα. Παρασκευή πήρα και 3 νέους ιστούς 2.40μ και χθες τους τοποθέτησα.
Ο ένας πήρε μια απλή κεραία προς Υμηττό, ο άλλος πήρε την κεραία Engel πλέγμα προς Πάρνηθα, και ο 3ος πήρε την Engel Max 50 προς Αίγινα.
Την επόμενη φορά θα πάρω και τον δέκτη μαζί μου και θα γίνει έλεγχος σε όλες τις κατευθύνσεις και σε όλες τις συχνότητες.

γεια σας βοηθηστε με σας παρακαλω να διαλεξω μια κεραια.συμφωνα με τον χαρτη καλυψης της περιοχης μου δε βλεπω κανενα κεντρο εκπομπης, το σημα ερχεται μονο με αντανακλαση οπ'οτι καταλαβα.θα μπορουσε να με καληψει μια τετοια κεραια?
View attachment 120246

σε πολλες περιοχες που η σελιδα εβγαζε οτι δεν υπαρχει σημα εγω καταφερα ακομα και με μικρη κεραια τυπου televes και με ενισχυτη Mistral 40db να βγαλω ικανοποιητικο σημα χωρις σπασιματα.
παρε μια καλη κεραια και πειραματισου.το σημα απο αντανακλαση λογικα δεν φαινετε στον χαρτη,
φαντασου οτι την κεραια την εχω γυρισμενη πολες φορες σε ακυρα σημεια απο το σημειο εκπομπης.
αναφορικα με τον χαρτη παντως λογικα θα βγαλεις σημα με μια καλη κεραια..

η κεραια που διαθετω τωρα ειναι τυπου yagi παλια και κατεστραμενη αλλα καταφερνει να πιασει 22 ψηφιακα καναλια. εαν βαλω μια τυπου πλεγμα δε θα ειναι καλυτερα?

Όχι. Έχεις μια κατευθυντική κεραία, και πιθανά με υψηλή απολαβή. Πώς θα είναι καλύτερα αν βάλεις μια που δεν είναι κατευθυντική, και με χαμηλότερη απολαβή;

Εγώ όπως σου είπα θα δοκίμαζα μια dat 75.
https://www.skroutz.gr/s/428044/Televes-DAT-HD-75-Boss.html

Και υπάρχουν και απομιμήσεις φθηνότερες (αν το κόστος σου φαίνεται υψηλό).

οταν πηγα ρωτησα τα καταστηματα μου λεγαν οτι εχει μεγαλητερη γωνια ληψης πραγμα το οποιο ειναι καλυτερο οταν πιανεις απο καθρεφτισμα. κανενα λινκ για απομιμιση? ευχαριστω

Αν η απολαβή είναι πραγματική (17-19 που γράφει) σου κάνει επίσης. Αλλά δεν ξέρω αν είναι.
Η δική μου DAT 75 δεν είχε ενισχυτή, έχω βάλει πρόσθετο στον ιστό (έναν ikusi).
Ούτε και αυτή που έβαλες βλέπω να έχει ενισχυτή. Γύρω στα 17db απολαβή είναι το αναμενόμενο για τον σχεδιασμό της DAT 75 (οπότε και τον απομιμήσεων υποθέτω).

Ναι, μετράει στην απολαβή.

Βέβαια, αφού πιάνεις ήδη 22 κανάλια, γιατί θες να αλλάξεις κεραία; Υπάρχουν πάνω από 22 στην περιοχή σου;

οι καινουριες τηλεορασεις πιανουν με το ζορι τα 22 ,οταν βρεχει δε πιανουν τιποτα. οι αποκωδικοποιητες στις παλες τηλ. δε πιανουν τιποτα.

ναι και αυτος παλιος. θα τον αλλαξω αργοτερα.ειπα να παρω κεραια πρωτα μιας που αυτη ειναι σε χαλια κατασταση

Αν έχεις ήδη ενισχυτή με 30db απολαβή (που είναι ήδη μεγάλη) σημαίνει θες κεραία με υψηλότερη απολαβή από αυτή που έχεις τώρα. Περίπου πως μοιάζει αυτή που έχεις τώρα;

Αυτή η condor που έβαλες λογική επιλογή φαίνεται, όλες αυτές που μοιάζουν με την μεγάλη DAT 75 γύρω στα 17-19 db απολαβή έχουν. Δεν ξέρω αν υπάρχει και κεραία με καλύτερη (παθητική) απολαβή.
Εγώ ενισχυτή έχω τον ikusi SBA 220, που βλέπω έχει απολαβή 40db. Και ο 100, το ίδιο νομίζω είναι.
http://www.ikusi.gr/index.php?page=...product_view&prod=164&product=3398&book=false