Ποια κεραία να επιλέξω;

Καλησπέρα σε όλους,

θέλω να εγκαταστήσω επίγεια κεραία, η οποία μάλλον θα είναι η televes DAT 790 LTE HD B.O.S.S. ή η TELEVES V-ZENIT. η κεραία θα τοποθετηθεί ταράτσα 3οροφης και το διαμέρισμα βρίσκεται στο ισόγειο. η εγκατάσταση είναι ακτινική με 3 ή 4 θέσεις για τηλεοράσεις. χρειάζεται ενισχυτής και τι είδους; εννοώ ιστού (μπορώ να τον τοποθετήσω σε σημείο μέσα στο διαμέρισμα γιατί στην ταράτσα δεν υπάρχει τροφοδοσία) ή κεντρικός;

ευχαριστώ

Στη θέση σου και χωρίς δεύτερη σκέψη, θα έβαζα ενισχυτή ιστού.

Θα προσέξεις όμως την λεπτομέρεια, το splitter που θα χρησιμοποιήσεις να έχει μόνο μια έξοδο dc pass. Στην έξοδο αυτή, θα συνδέσεις το καλώδιο που θα μεταφέρει την τροφοδοσία από το τροφοδοτικό που θα βρίσκεται στο σπίτι σου. Και από τις υπόλοιπες εξόδους, που θα είναι χωρίς dc pass, θα μεταφέρεται το σήμα στις τηλεοράσεις. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει ήδη εγκατεστημένο splitter, για την κατανομή του σήματος στα δωμάτια του σπιτιού σου. Αυτό θα το αλλάξεις και θα βάλεις τέτοιο, όπως είπα πιο πάνω. Εναλλακτικά, μπορείς να μην το αλλάξεις και να τοποθετήσεις ένα dc blocker στην μια έξοδό του. Σε αυτή δηλαδή, στην οποία θα πηγαίνει η τροφοδοσία που θα έρχεται από το τροφοδοτικό, το οποίο θα βρίσκεται στο σπίτι σου. Αν έχεις απορία για την συγκεκριμένη συνδεσμολογία, πες με ακρίβεια πώς είναι η εγκατάσταση (πρίζες κλπ) για να πάρεις απάντηση με ακρίβεια. Αν δεν έχεις καμία απορία, καλή επιτυχία φίλε μου...

Re: Απάντηση: Ποια κεραία να επιλέξω;

Καλησπέρα Χάρη,

η εγκατάσταση είναι ως εξής:

το διαμέρισμα έχει 4 tv (τερματικές) ακτινικά από ένα σημείο εντός του διαμερίσματος. σε αυτό το ίδιο σημείο κατεβαίνει από την ταράτσα ένα καλώδιο για το οποίο προορίζεται η κεραία.
στην ταράτσα ΔΕΝ υπάρχει ρευματοδοσία, ΜΟΝΟ στο σημείο που μαζεύονται όλα τα καλώδια. Επίσης ΔΕΝ υπαρχει splitter

Αν μπορέσεις να μου δώσεις τα φώτα σου..... έλεγα για αυτόν τον ενισχυτή (συγνώμη που το ποσταρω - δεν κάνω διαφήμιση) που είναι κιτ και έχει και τροφοδοτικό μαζί
http://www.edision.gr/index.php?SCREEN=products_detail&ProductID=717

αν θεωρείς οτι δεν κάνει (είδα οτι έχει διακόπτη για dc pass) μπορείς να μου προτείνεις;

Θα μου ήταν πολύ χρήσιμη μια συνδεσμολογία

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αυτό που δεν μου φαίνεται ξεκάθαρο, είναι το σημείο που "μαζεύονται όλα τα καλώδια", όπως λες.

Αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι υπάρχουν σε ένα σημείο 5 καλώδια. Στο σημείο εκείνο λοιπόν, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρίζα κεραίας, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά μόνο τα 5 καλώδια. Πάμε παρακάτω λοιπόν, εφόσον είναι έτσι...

Ας ξεκινήσουμε από τον ενισχυτή που ρωτάς...

Θα είμαι ειλικρινής, δεν τον έχω χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο. Παρόλα αυτά όμως, εγώ στην θέση σου δεν θα έβαζα αυτόν. Όχι ότι δεν είναι καλός. Απλά, δεν προτείνω ποτέ (εγώ προσωπικά) ενισχυτή ιστού με είσοδο sat, επειδή δεν έχουν καλή απολαβή στο επίγειο σήμα. Και αν τον βάλεις, πιθανότατα να μην σε ικανοποιεί η λήψη και μετά να πρέπει να βάλεις σε σειρά και δεύτερο ενισχυτή ιστού. Μπλέξιμο χωρίς λόγο δηλαδή. Καταλαβαίνεις γατί δεν τον προτείνω. Και γενικά, πάντα κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν χρειάζεται ενισχυτής για δορυφορική λήψη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που δεν αφορά στο πρόβλημά σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε ενισχυτή ιστού, χωρίς είσοδο sat. Δεν χρειάζεται κάποιον ιδιαίτερο να σου προτείνω, καλό θα ήταν όμως να είναι κάποιος επώνυμος και με μεγάλη απολαβή...

Στο σημείο που μαζεύονται τα 5 καλώδια τώρα, θεωρώντας πάντα ότι ισχύει η κατάσταση όπως είπα πιο πάνω...
Είναι μάλιστα και πιο βολική η κατάσταση όπως έχει. Το καλώδιο που πηγαίνει στην κεραία, το συνδέεις στο τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό θα έχει 2 εξόδους tv. Θα χρησιμοποιήσεις και τις 2 αυτές εξόδους, ώστε να κατανείμεις το σήμα ισομερώς. Στην κάθε έξοδο tv του τροφοδοτικού, θα συνδέσεις από ένα splitter 1/2. Η έξοδος του τροφοδοτικού θα πάει στην είσοδο του splitter και οι 2 έξοδοι του splitter θα πάνε σε 2 από τα καλώδια που καταλήγουν σε πρίζες tv των δωματίων. Ομοίως θα πράξεις και για την άλλη έξοδο του τροφοδοτικού με το δεύτερο splitter και τα άλλα 2 καλώδια. Και επειδή θα αναρωτιέσαι, στην συγκεκριμένη περίπτωση όλες οι είσοδοι-έξοδοι των 2 splitters θα είναι με dc pass. Είναι διαφορετική η περίπτωση που μιλάμε τώρα και διαφορετική αυτή που είπα σε προηγούμενο post. Αλλά και επειδή θα τροφοδοτηθούν οι πρίζες tv από τις εξόδους tv του τροφοδοτικού και όχι από από την έξοδο του ενισχυτή ιστού, οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Είναι φυσιολογικό αυτό, δεν στο λέω για να σε φοβίζει. Γι αυτό σου είπα πιο πάνω να ζητήσεις ενισχυτή με μεγάλη (υψηλή) απολαβή.

Πάμε τώρα στο σημείο που είναι η κεραία...
Το καλώδιο που έρχεται (και του οποίου η άλλη άκρη είναι συνδεδεμένη στο τροφοδοτικό) θα το συνδέσεις στην έξοδο (out) του ενισχυτή. Και την είσοδο UHF, θα την συνδέσεις στην κεραία. Εφόσον η κεραία έχει στοχεύσει σωστά, είσαι έτοιμος!

Νομίζω ότι λογικά, δεν πρέπει να έχεις καμία απορία. Τα έγραψα όσο απλούστερα μπορούσα. Αν και τα 5 καλώδια είναι έτσι όπως θεώρησα, δεν είναι δύσκολα όσα έχεις να κάνεις. Αν δεν είναι έτσι (που σύμφωνα με όσα είπες έτσι θα είναι), τότε επανέρχεσαι. Καλή επιτυχία!

αν ειναι κεντρικη εγκατασταση και καταλιγουν οι στυλες τα καλωδια απο της πριζες στο δωμα και ειναι συγουρα ανεξαρτητα απο καθε πριζα στη ταρατσα....
χρειαζετε κεντρικος ενυσχητης

στη εξοδο του προς την εγκατασταση μπαινει διακλαδωτηρας 1προς 3 η 5 αναλογα τα καλωδια που ειναι στο δωμα....(διπλα στο ενυσχητη για να μην τσονταρεις
της στυλες )
απο την κεραια πας ενυσχητη και ο ενυσχητης μοιραζει το σημα στης στυλες για τα επεγεια ....απο τον ενυσχητη περνας της στυλες απο της πριζες θες να βλεπεις
αντενα μεγγα κ.λπ διλαδι σε ποια δωματια

ο ενυσχητης τροφοδοτηται με ρευμα ....για να κανει ενυσχηση στο σημα

απο τη κεραια το καλωδιο της παει στην εισοδο του ενυσχητου

τωρα αν υπαρχει ξεχωρηστη στυλη και για δοριφορηκη πηγαινη στο πιατο και ο αποδοκοποιητης στο διαμερισμα ξεχωριστα απο την επιγεια αν θες σε καποιο σημειο να βαλης
δορηφορηκη κονεχ -νοβα

πρεπει να διαθετης καποιες γνωσεις για να το καταλαβεις

Last edited:
Καλημέρα.

Υπάρχει καμιά ιδέα για εσωτερική κεραία τηλεόρασης για περιοχή Βούλας και Αργυρούπολης ? Εξωτερικές κεραίες δεν υπάρχουν ή έχουν χαλάσει οπότε δεν θέλω να μπλέξω με μαστόρους και καλώδια.

Σκεφτόμουν αυτή. Αξίζει τον κόπο ή πεταμένα λεφτά ?

Καλησπερα και χρονια πολλα!!!
Αρχικα να ξεκαθαρισω την θεση μου οτι ειμαι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ με το θεμα...γι αυτο κ ζηταω την βοηθεια σας!!!
Ειμαι σε φαση κατασκευη σπιτιου(διώροφο κτήριο με ξεχωριστά διαμερίσματα πανω κατω) προς το παρον φτιάχνω το πάνω κ εχω περασει κ στα 3 υπνοδωματια + 1 Σαλονι γραμμή κεραίας για επιγεια ψηφιακή αλλα κ ξεχωριστή δορυφορική γραμμή.Το κάτω διαμέρισμα θα παίρνει μελλοντικά σήμα απο την ίδια κεραία.
Θα ήθελα να μου πείτε μια καλή κεραία αλλα κ αν χρειάζεται κάτι ακόμα (πχ ενισχυτής) για να καλύψω τις ανάγκες του σπιτιού πάνω (μελλοντικά κ του κάτω διαμερισματος)
Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Εξαρταται πως θα το κανεις, που μενεις, πως ειναι η καλυψη ηδη. Εννοώ πως τώρα που κανεις την κατασκευη, αξιζει να κατεβασεις αποκλειστικη γραμμή απο την κεραια στο κατω σπιτι. Σκοπος ειναι να αποφυγεις τα κοψιματα (κοψιμο=απωλειες σηματος) σε καλωδια. Δε ξερω αν ειναι αργα γι αυτο, αλλα εγω για 5 πριζες σε καθε οροφο (επισης διοροφο σπιτι), κατεβασα 4 επιγεια καλωδια (2 επιγεια σε καθε όροφο). Το ενα καλωδιο εξυπηρετει τις 3 και το αλλο καλωδιο τις υπολοιπες 2 πριζες. Το λεω αυτό, γιατι μπορει με αυτο το τροπο να αποφυγεις χρηση ενισχυτη. Επισης 2 δορυφορικά καλώδια σε καθε όροφο. Αυτα τα 8 καλωδια τα οδηγώ σε κλιμακοστασιο-τα 4 δορυφορικά πανε κατευθειαν στο δορυφορικό κατοπτρο. Τα υπολοιπα εχουν μπει στην κεντρικη κεραια. Ετσι μπορεις να δοκιμασεις αν εχεις ληψη και ευκολα να εγκαταστησεις ενισχυτη αν χρειαστει.

Όσο για το ποια να διαλεξεις, δες το πρωτο ποστ στο νημα εδω και κρινε τι ειναι καλυτερο για το μερος που κατοικεις.

Κατι ακομα...
Εχω ηδη ενα πιατο 85αρι...θελω να βαλω 2 lnb...ειναι αρκετο ή να παρω μεγαλυτερο πιατο;
Ευχαριστω!!!

Αναλογα τι σε ενδιαφερει να λαμβανεις. Αν ειναι νοβα και οτε, τοτε το κατοπτρο που εχεις ειναι αρκετο.

Αναλογα τι σε ενδιαφερει να λαμβανεις. Αν ειναι νοβα και οτε, τοτε το κατοπτρο που εχεις ειναι αρκετο.

Ακριβως αυτο...
Εχω αυτη την στιγμη ΟΤΕ αλλα στο μελλον ποτε δεν ξερεις...επειδη το πιατο θα μπει σε κεραμοσκεπη ειπα να κανω εγκατασταση κ των δυο κ να εχω το κεφαλι μου ησυχο...
Προτεινεις κατι αλλο...;Απο οτι ξερω οι πιο δημοφιλεις δορυφοροι ειναι Hotbird 13, Astra 19.2 κ αναγκαστικα ο δορυφορος για το OTE o Eutelsat...
Θα μου προτεινες την τοποθετηση 3 lnb..
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση

Αν πας να στοχεύσεις τρεις δορυφόρους και το πιάτο σου μπει σε κεραμοσκεπή τότε θα σου πρότεινα να πας σε κάτι μεγαλύτερο. Αν βάλεις ένα πιάτο 110Χ120 θα μπορείς άνετα να βάλεις τρία LNB και να κανεις ταυτόχρονα λήψη σε 9Ε(ΟΤΕ) 13Ε(Nova,Hotbird) 19E(Astra).

Μιας και γινεται τετοια κατασκευη, θα προτεινα ό,τι και ο Χρηστος. Ωστόσο προσοχη στην εγκατασταση. Τωρα που εκανα κατι αντιστοιχο, ειχα δει κατι εικονες τρομου με κατοπτρα να παιρνουν μαζι τους τα κεραμιδια εξαιτιας δυνατου αερα και ελλειπους τοποθετησης.

Εσωτερικη κεραια Για Digea

Καλησπερα παιδια,

Εχω το παρακατω θεμα.
Μενω στον 1ο οροφο και ηδη χρεισιμοποιω μια εσωτερικη κεραια στο δωματιο.
Τελευταια ομως εχω προβλημα ληψης σηματος με αποτελεσμα να μην μπορω να δω τιποτα και φυσικα ουτε λογος για τα HD καναλια της digea.
Επειδη ειναι προσοψη δεν μπορω να βγαλω εξωτερικη κεραια.

Εχει κανενας καμια ιδεα για το τι μπορω να κανω Η καποια εσωτερικη κεραια να μου προτεινει ?

Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας και ελπιζω σε καποια απαντηση σας

Αναβαθμιση κεραιας για περιοχη χωρις οπτικη επαφη με το κεντρο εκπομπης.

Καλησπέρα,
ειμαι σε περιοχη στα Χανια που η κεραια δεν εχει οπτικη επαφη με το κεντρο εκπομπης(Μαλαξα) αλλα πιανει σημα από ανακλασεις.Το πρόβλημα είναι ότι κατά διαστήματα η εικονα κανει για μερικα δευτερόλεπτα αρκετα σπασιματα-κολληματα.Πριν λιγες μερες το εκανε στα κρατικα καναλια,τωρα το κανει στον alpha,skai.Εχω μια απλη κεραια των 40 ευρω.Αν παρω αυτή την κεραια http://www.e-shop.gr/televes-149741-keraia-dat-790-lr-lte-hd-boss-p-PER.603684 θα σταματησουν τα σπασιματα της εικονας?Μηπως επειδή δεν εχω καθολου οπτικη επαφη με το κεντρο εκπομπης και πιανω σημα από ανακλασεις με αυτή την κεραια χειροτερεψουν τα πραγματα?Ποια είναι η γνωμη σας?

Χμμμ... Η κεραία που παραθέτεις είναι όντως πολύ καλή. Θεωρείται δε η κορυφαία όλων όσων κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όμως αυτή προορίζεται για προβληματικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από το κέντρο εκπομπής. Αυτό το καταφέρνει μειώνοντας πάρα πολύ τη γωνία λήψης και συγκεντρώνοντας τη λήψη σε ένα σημείο μόνο μεγαλώνοντας την ισχύ του λαμβανόμενου σήματος από το ένα και μόνο σημείο. Όμως στη περίπτωσή σου, που λαμβάνεις από αντανακλάσεις, θεωρώ ότι ίσως να μη σε βοηθήσει γιατί όταν κάνεις λήψη από αντανακλάσεις είναι ίσως προτιμότερο να κάνεις από πολλά σημεία κι όχι από ένα, άρα έτσι θεωρώ ότι χρειάζεσαι μία κεραία με μεγάλη γωνία λήψης, δηλαδή τύπου πλέγματος. Πιστεύω ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να έρθει τεχνικός με πεδιόμετρο κι αφού κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, θα αποφασίσει για τη καταλληλότερη κεραία. Κοίταξε όμως να καλέσεις κανονικό ηλεκτρονικό τεχνικό με πεδιόμετρο κι όχι κανένα ηλεκτρολόγο!!!

Καμια προταση για κεραια εσωτερικη παιδια? Μεχρι 30 ευρω παρακαλω. Ευχασριστω προκαταβολικα.