Ποια κεραία να επιλέξω;

Re: Ποια κεραία να επιλέξω?

χαχαχα δεν έχεις άδικο !!! Είναι λίγο :offtopic:
Απλες γνώσεις είναι μόνο .
Δε ζουν 40 χρόνια πλέον δε κατασκευάζονται απο προτογενη μέταλλα...:smile:
Σε 10-12 αλλαζεις λαμαρίνα.
κάθε 5 πάνε δεξαμενη.

Δε ζουν 40 χρόνια πλέον δε κατασκευάζονται απο προτογενη μέταλλα...:smile:

Αντλώ γνώσεις από επιβατηγά και κρουαζιερόπλοια.
Ζουν 60+ χρόνια. Υποχρεούνται σε δεξαμενισμό κάθε 2 χρόνια. Εκεί ελέγχεται και το πάχος λαμαρίνας και άν χρειάζεται, αντικαθίστανται κομμάτια.
Άσχετο με τις κεραίες, αλλά αφού το έθιξες...

Εγω αναφέρομαι σε εμπορικα (δεξαμενοπλοια,φορτηγα κτλ)
Γενικα πάντος ο κανόνας είναι να φτιάχνουν κάτι φτηνο να το κάνουν απόσβέση να το σκοτώνουν και να παίρνουν καινούριο....

Πάσσο!
Όμως, πόσο χρόνο θέλεις για απόσβεση μιάς κεραίας, άντε έστω και με καλώδια και με ενισχυτή ιστού/switch, σύνολο 150 ευρώ, για 4 διαμερίσματα?
Νομίζω 5 χρόνια είναι οκ.
Οπότε, όπως είπα, πιάστε σήμερα τα κανάλια και σε 5 χρόνια βλέπουμε.
Σε λίγο, εκτός απ' τις πισίνες, θα φορολογήσουν τα WC και τις κεραίες TV.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Ποια κεραία να επιλέξω?

Πάντως οφείλω να προσθέσω ότι η καθοδική προστασία εφαρμόζεται σε πολεμικά πλοία από τη δεκαετία του 70. Έχουμε αρκετά τέτοια πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τον SBA-202 δεν τον βλέπω πλέον στο site της Ikusi. Ποιος είναι ο αντικαταστάτης;

Πάντως οφείλω να προσθέσω ότι η καθοδική προστασία εφαρμόζεται σε πολεμικά πλοία από τη δεκαετία του 70. Έχουμε αρκετά τέτοια πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τόσο αργά?
Είχα την εντύπωση ότι η καθοδική προστασία συμβαδίζει με τα μεταλλικά πλοία.

Τι τόσο αργά; Μιλάω για καθοδική προστασία κι όχι για ανόδια ψευδαργύρου! Στα εμπορικά εμφανίστηκε αρχές του 90.

Δε σε καταλαβαίνω. Ποιά η διαφορά?
Ο στόχος είναι πάντα να μή λιώσει το πλοίο, θυσιάζοντας άλλα αναλώσιμα και αντικαταστάσιμα μέταλλα, πχ ψευδάργυρος.
Για εξήγησε. Θέλω να μάθω (και πιστεύω κι όλοι οι άλλοι) τη διαφορά.
Η ηλεκτρόλυση είναι πάντα το ίδιο φαινόμενο, μεταφορά ηλεκτρονίων σε περιβάλλον όξινο ή αλκαλικό, που την ευνοεί. Πάντα υπάρχει η άνοδος κι η κάθοδος και η φορά μετακίνισης των ηλεκτρονίων.
Ευχαριστώ.

Χαίρετε.
Έχω και εγώ μια κεραία εσωτερική (Selma) η οποία ναι μεν πιάνει καλά τα κανάλια της τηλεόρασης αλλά επειδή είναι κοντά πρόσωπα και άκουσα ότι βγάζει ακτινοβολία, έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη η οποία να είναι δυνατή αλλά να μην έχει ακτινοβολία; Μέσω τοίχου δεν μπορεί να συνδεθεί. Άρα μένει είτε δυνατή χωρίς ακτινοβολία, είτε εξωτερική.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Δε σε καταλαβαίνω. Ποιά η διαφορά?
Ο στόχος είναι πάντα να μή λιώσει το πλοίο, θυσιάζοντας άλλα αναλώσιμα και αντικαταστάσιμα μέταλλα, πχ ψευδάργυρος.
Για εξήγησε. Θέλω να μάθω (και πιστεύω κι όλοι οι άλλοι) τη διαφορά.
Η ηλεκτρόλυση είναι πάντα το ίδιο φαινόμενο, μεταφορά ηλεκτρονίων σε περιβάλλον όξινο ή αλκαλικό, που την ευνοεί. Πάντα υπάρχει η άνοδος κι η κάθοδος και η φορά μετακίνισης των ηλεκτρονίων.
Ευχαριστώ.

Καλησπέρα

Στην καθοδικη προστασια μέσω επιβαλλομένης τάσεως (impress current), με την οποία επιβάλλεται μία ηλεκτρική τάση στα μέταλλα που υπόκεινται στην ηλεκτρόλυση,
Η τάση και η ένταση που επιβάλλονται με αυτή την μέθοδο προκύπτει από ειδικούς ανιχνευτές οι οποίοι διεγείρουν ανάλογα ηλεκτρονικά κυκλώματα σε μονάδα ελέγχου η οποία εν συνεχεία δίνει εντολή ανάλογης επιβολής τάσης και έντασης.
Η τάση αυτή προέρχεται από πηγή ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο έχει μετασχηματισθεί σε χαμηλή τάση και έχει ανορθωθεί σε συνεχές.
Η μέθοδος επιβολής τάσεως (impress current) είναι αποδοτικότερη αλλά προϋποθέτει δικτυακή εγκατάσταση, κατόπιν προηγουμένης ηλεκτροχημικής μελέτης .

Η επιβαλλόμενη τάση καλύπτει και προστατεύει μεγάλες επιφάνειες μετάλλων με πολύ μικρότερη θυσιαζόμενη μάζα δραστικού μετάλλου (ανοδίου).
Και γι αυτο πήγαμε εκει.

Η καθοδική προστασια όπως πολύ σωστα ανέφερε ο φίλος arva έχει μπει σε πολεμικα πλοία απο την δεκαετια του 70 και δεν είναι το μόνο
απο την δεκαετια του 60 στο αμερικανικο ναυτικο όταν παρόπλιζαν τα πλοια για να μη διαβρώνονται δεξαμενες κτλ χρησιμοποιησαν για πρώτη φορα το αδρανές αεριο (IGS) το οποίο εφαρμοστηκε με νόμο την δεκαετια του 70 αφου έσκασαν ένα καρο εμπορικα πλοια μεταφορας πετρελαιου θρηνησαν ανθρώπους και περιβάλλον....

Η καθοδική προστασία υπήρχε και ποιο παλια.... απλα πιστευω οτι καποια στιγμη υποχρεώθηκαν να την βαλουν όλοι λόγω των ανακυκλώσιμων υλικών
και της πίεσης απο ασφαλιστικες εταιριες... δεν ειμαι απόλυτα σίγουρος δε το έχω ψάξει σε βάθος
Yπήρχε αλλα την συναντούσες πολύ σπάνια της αρχες της δεκαετίας του 70 και 80 σε ακριβα για την εποχή τους ιαπωνικα πλοια.

Χαίρετε.
Έχω και εγώ μια κεραία εσωτερική (Selma) η οποία ναι μεν πιάνει καλά τα κανάλια της τηλεόρασης αλλά επειδή είναι κοντά πρόσωπα και άκουσα ότι βγάζει ακτινοβολία, έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη η οποία να είναι δυνατή αλλά να μην έχει ακτινοβολία; Μέσω τοίχου δεν μπορεί να συνδεθεί. Άρα μένει είτε δυνατή χωρίς ακτινοβολία, είτε εξωτερική.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Μιλάμε δηλαδή για μια απλή εσωτερική κεραία που ενδέχεται να έχει και ενισχυτή......

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΛΗΨΗΣ!

Δες, το αλλιώς.
ΑΝ ακτινοβολούσε η κεραία, η τηλεόραση θα έπιανε σήμα χωρίς να συνδέσεις τη κεραία....

arva και chris1978, ευχαριστώ για τις παραπομπές και εξηγήσεις.
Ομολογώ ότι, 30 χρόνια στη ναυτιλία, δεν έχω συναντήσει αυτή τη μέθοδο προστασίας. Σε κάθε δεξαμενισμό, αλλάζαμε τους "τσίγγους".
Θα διαβάσω περισσότερα με βάση αυτά που στείλατε. Ευχαριστώ.
-- Τέλος του 'Off Topic' --

Και ας επανέλθει το νήμα στις κεραίες...

Μιλάμε δηλαδή για μια απλή εσωτερική κεραία που ενδέχεται να έχει και ενισχυτή......

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΛΗΨΗΣ!

Δες, το αλλιώς.
ΑΝ ακτινοβολούσε η κεραία, η τηλεόραση θα έπιανε σήμα χωρίς να συνδέσεις τη κεραία....

ΟΚ, σε ευχαριστώ.

Κύριοι,

την πολύτιμη βοήθεια σας παρακαλώ για την επιλογή κεραίας.
Μένω Παιανία και όπως καταλαβαίνετε βρίσκομαι πάρα πολύ κοντά στον Υμηττό. Ενδιαφέρομαι για μια ποιοτική κεραία καθώς και για τον ανάλογο εξοπλισμό (καλώδιο, splitter, κτλ) για την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Το splitter τι το χρειάζεσαι; Πόσες τηλεοράσεις θέλεις να τροφοδοτήσεις; Προτείνω για κεραία να πάρεις μία επώνυμη τύπου πλέγματος επειδή είσαι πολύ κοντά στο κέντρο εκπομπής και τα κεραιοσυστήματα είναι "απλωμένα".

Οι τηλεοράσεις που θέλω να τροφοδοτήσω είναι τρεις προς το παρόν με αυξητικές τάσεις…
Ποια επώνυμη θα προτείνατε; Επίσης, για το καλώδιο μιας και από ότι διαβάζω είναι ίσως το πιο υποτιμημένο (αδίκως) κομμάτι του παζλ, σε ποιο coaxial να παω;

Στη θέση σου θα έπαιρνα την Ikusi Flashd Nano που είναι ότι πρέπει για τέτοιες περιπτώσεις και καλώδιο αφού είναι για εξωτερική τοποθέτηση το Biokal Vector Sat+ 122 ή το ακόμα καλύτερο Biokal Vector DGS 1602. Για εσωτερική τοποθέτηση δες το Biokal Vector DGS 1600.

Splitter ότι και να βάλεις πάνω κάτω θα είναι τα ίδια. Π.χ. δες τα UDU της Ikusi που είναι οικονομικά.

Ευχαριστώ πολύ.
Η FLASHD Nano της Ikusi φαίνεται σαν μια καλή επιλογή αλλά το μόνο που με προβληματίζει είναι η σχετικά μικρή ‘ηλικία’ της και το γεγονός πως δεν μπορώ να βρω feedback από χρήστες.
Για splitter θα προτιμήσω το UDU-612 της Ikusi μιας και θέλω να καλύψω οποιεσδήποτε μελλοντικές ανάγκες προκύψουν και για καλώδιο το DGS 1602 της BIOKAL.
Επίσης πως θα μπορέσω να πετύχω τον καλύτερο προσανατολισμό της κεραίας; Αν και η επαφή με τους αναμεταδότες είναι οπτική και χωρίς εμπόδια.
Επίσης οποιαδήποτε άλλη πρόταση καλοδεχούμενη..