Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?
->Ref. Deleuze_Bresson
ευχαριστω πολυ!
οχι δεν γνωριζα κατι... link please or pm.
Επανερχομαι οπως το υποσχεθηκα.
Πριν μερικα χρονια, βγηκε απο τις εκδοσεις Montparnasse, γνωστη για τις κλασσικες ταινιες που επανεκδιδει και τα ντοκυμανταιρ, ενα τριπλο Ντι-Βι-Ντι, Ενα μακρυ Ιντερβιου του Ντελεζ, που ονομαζεται Το "Αλφαβητο". Το ντοκυμανταιρ αυτο δημιουργηθηκε απο πρωην φοιτητες του Ντελεζ, που μετα βρηκαν τον δρομο τους στην τηλεοπτικη και ντοκ παραγωγη. Αλφαβητο γιατι ο Ντελεζ (η μαλλον η σκηνοθετης παραγωγος) επαιρνε με τη σειρα καθε γραμμα της αλφαβητου, και εβρισκε μια λεξη με την οποια ο στοχαστης, εφτιαχνε μια εννοια (concept), η ανελυε και εθετε ερωτηματικα που κατεληγαν στην εμβελεια (οντολογικη, πνευματικη, η κοινωνικη) μιας εννοιας.
Σ'αυτο το καταπληκτικο κοφρε, βισκεται σαν
bonus μια διαλεξη του στους φοιτητες της Femis (σχολης κινηματογραφου) και οπου μιλαει στους προσεχης κινηματογραφιστες για τι ; "Για την πραξη Δημιουργιας"...Ε ναι. Μονο αυτο :FSGSFGS4:
Εκει αναλυει το σινεμα σαν "πραξη" και αναφερεται σαν παραδειγμα συχνα σε ποιον ;;; Στον Μπρεσσον. Να το μικρο αριστουργημα που βγηκε.
Οντας μελετητης, εντος ολων των αλλων, του Μπεργκσον (ισως του τελευταιου μεγαλου φιλοσοφου μαζι με τον Χαιντεγκερ κατ'εμε), αναλυσε το κονσεπτ, κινηση-χρονος, και πως αυτη η αναγκη μετατρεπεται σε διμηουργια μεσα στην νεα τεχνη που ειναι το σινεμα.
Ηταν ενας μεγαλος κυριος, πραγματικος φιλοσοφος και οχι απλως στοχαστης, διδασκαλος φιλοσοφιας, διανοητης, αναλυτης κλπ. με την εννοια, οτι δημουργησε εννοιες, η εννοιολογικα συστηματα. Αυτος ειπε ποια ειναι η δουλεια του φιλοσοφου: η
δημιουργια εννοιων. Μ'αυτον τον τροπο, θεωρειται πραγματικος (ισως ο τελευταιος; κατ'εμε) φιλοσοφος. Διακρινοταν απο το αγαπητο του χαρακτηρα και η ταπεινοτητα του ειναι μαθημα ζωης και παραδειγμα για πολλους που προτεινονται σαν διανοουμενοι.
ΚΑι ακομα ενα
bonus για σας, οπως ειπα δεν ηθελα να κουρασω τους μη γαλοφωνους και γαλομαθεις, βρηκα ενα βιντεακι που μιλαει για κουλτουρα (Με την εννοια της καλιεργειας του πνευματος) Και
εχει υποτιτλους στα αγγλικα. Και κυττατε τι λεει ο ανθρωπος ! Λεει οτι δεν ειναι ο ιδιος ανθρωπος κουλτουρας. Αξιζει τον κοπο να το δειτε. Και εγγυουμε ειναι "προσιτο" στην καταληψη του. Γιατι ο Deleuze δεν ηταν ποτε βαρυγδουπος και εφετζης κανοντας τα πραγματα πολυπλοκα. Οπως ελεγε το να κανεις και να εκφρασεις πολυπλοκα πραγματα ειναι ευκολο γι αυτον που εχει μαθει την τεχνικη του λογου, το να τα κανεις λιανα ειναι το δυσκολο. Ηταν ΔΑΣΚΑΛΟΣ με ολη τη σημασια του ορου. Λεει επισης οτι η καλλιεργεια ειναι δουλεια, δεν ειναι χομπυ, πρεπει να την προγραμματησεις οπως μια εργασια και ακομα κι αν δε σε τραβαει πρεπει να προσπαθησεις, και ξανα, και αυτο μας λεει πολλα για την προσεγγιση μας στον κινηματογραφο. Πολλα εργα δεν ειναι ελκυστικα η ευχαριστα με το πρωτο. Πρεπει να τα δουλεψεις, ισως να πασχισεις, για να βγει νοημα και να σου μεινει κατι.
Το βιντεακι για την κουλτουρα εδω :