Ποιά ταινία μόλις είδατε;

Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Το άρθρο εκείνο αν θυμάμαι καλά (όπως και η γραφή του) έκανε χαβαλέ, δείχνοντας όμως μια τάση. Φυσικά και δεν είναι κανόνας. Δείχνει απλά πιθανότητες.

Πχ η trap είναι ενα είδος (οχι φυσικά το μοναδικό) που ακούνε οι πολύ νεαρές ηλικίες. Δεν είναι κανόνας και δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι ακούν trap είναι 15 χρόνων ή ότι όλοι όσοι είναι 15 χρόνων ακούν trap. Αυτό είναι μια τάση.

Τέλος πάντων ας το αφήσουμε εδώ και αν βρεις λίγο χρόνο ριξε μια ματιά στα βιβλία του Ραφαηλιδης που είναι μικρά και τα διαβάζεις σε 1-2 απογεύματα. Εδώ ειμαι να συζητήσουμε ότι θέλεις.

Κάποιος με κάποιο ταλέντο στους ήχους ή στα χρώμματα, σχήματα, και την σύνθεση μπορεί να γράψει αριστουργηματική μουσική/ζωγραφική ακόμα και αν ειναι ολίγον τι χαζούλης.
Ενας κινηματογραφικό έργο εμπεριέχει και αναλύει ιδέες, ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου κανένας βλάκας δεν μπορέσε να κάνει αριστούργημα.

Ο Ραφαηλίδης πάντως θεωρούσε τη Μουσική ως μεγίστη των Τεχνών.

rafahilidis.jpg

Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

ο Ραφαηλιδης δεν ηταν παντα σωστος
γι αυτο ηταν ωραιος

συμφωνω με auteur
Ο Ραφαηλιδης ήταν άνθρωπος, ευφυέστατος, με μεγάλη ευαισθησία και τεράστια αγάπη για την τέχνη. Όπως όλοι μας είχε πάθη, ελαττώματα και φυσικά άλλαζε γνώμη, (όπως και ο ίδιος) μέσα στον χρόνο και αυτό όχι μόνο είναι φυσιολογικό αλλά και επιθυμητό.

Δεν ξέρω και εγώ αν συμφωνώ 100% με αυτό που ανάρτησα (το οποίο ελπίζω να βρω και να το αναρτήσω ατόφιο αργότερα όπως ο φίλος πιο πάνω)

Εξάλλου διάλογος, κατά κύριο λόγο, είναι η επανατοποθετήση του εαυτού μας και των θέσεων μας, πάνω στο θέμα το οποίο συζητάμε. Διαφορετικά δεν είναι διάλογος.

Πολύ θα ήθελα να μάθω την άποψη του Ραφαηλιδη για την ηλεκτροακουστικη μουσική αλλά και τα σύγχρονα είδη που βγήκαν μέσα από αυτην την απελευθέρωση της μουσικής, η οποία βασίζεται στην αρμονία και το πεντάγραμμο. Ενώ οι ηλεκτροακουστικοι καλλιτέχνες απορρίπτουν εντελώς το πεντάγραμμο και την κλασική γραφή μουσικής.

Ποια άραγε να ηταν η γνώμη του για τα έργα των Parmegianni, Boulez, Χρήστου, Schaeffer αλλά ακόμα και μπάντες όπως οι sonic youth, coil (ίσως δεν είναι και τα καλύτερα παραδείγματα αλλά αυτά θυμήθηκα τώρα) κ.α. οι οποίες χρησιμοποιούν θόρυβο και ηχόχρωμα.

Ο Ραφαηλίδης πάντως θεωρούσε τη Μουσική ως μεγίστη των Τεχνών.

rafahilidis.jpg
Προσωπικά δεν νομίζω ότι κάποια μορφή τέχνης υπερτερεί από τις άλλες μορφές τέχνης.
Άσχετος αν προσωπικά αγαπάω περισσότερο την μουσική και τον κινηματογράφο. Όμως ο κινηματογραφος εμπεριέχει όλες τις τέχνες και αναζητάει την δική του γλώσσα και τα δάνείσματα από το θέατρο απλά την περιορίζουν. Βέβαια είναι και από τις νεότερες μορφές τέχνης με έναν αιώνα από την ανακάλυψη του. Και έχουμε ακόμα πολλά να δούμε για την εξέλιξη του ή όποια είναι αλληλένδετη με την τεχνολογία.

Συμφωνώ πάντως και επαυξάνω αυτά που γράφει στο κείμενο για την μορφή. Εξάλλου η μορφή προέχει του περιεχομενου, και τέχνη δίχως μορφή ή περιεχόμενο χωρίς μορφή δεν υφίσταται.
Και τέχνη είναι κατά κάποιο τρόπο η επεξεργασία της μορφής κατά κύριο λόγο.

Ευχαριστώ πολύ Shakien για το ποστ αλλά και το ότι θα ξανα ψάξω τα βιβλία του. Αλήθεια από ποιο βιβλίο είναι το απόκομμα αυτό;

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

εγω το μονο που ηθελα να πω ειναι οτι δεν μπορεις να εισαι απολυτος με το να λες
Η μουσικη ειναι η μεγιστη των τεχνων
εσυ τωρα σαν κριτικος της τεχνης το προχωρησες ..

εγω το μονο που ηθελα να πω ειναι οτι δεν μπορεις να εισαι απολυτος με το να λες
Η Κρήτικη τσικουδιά μου αρέσει, όχι η κριτική..

Και εγώ μόνο την γνώμη μου είπα, που ούτε αλάνθαστη είναι ούτε απόλυτη.
Άλλοι φίλοι τα βλέπουν μαύρα ή άσπρα εδώ τριγύρω και η μανία τους για τους κριτικούς είναι μεγάλη.. Χωρίς καν να τους έχουν μελετήσει ούτε αυτούς, ούτε κινηματογραφικη ιστορία ή ιστορία της τέχνης.

Προέρχεται μπόρα!

Last edited:
Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

:Banane0:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Άλλοι φίλοι τα βλέπουν μαύρα ή άσπρα εδώ τριγύρω και η μανία τους για τους κριτικούς είναι μεγάλη.. Χωρίς κςν να τους έχουν μελετήσει ούτε αυτούς ούτε κινηματογραφικη ιστορία ή της τέχνης..

ποιοι ειναι αυτοι ? ονοματα !

Υ.Γ Ψεματα λες τσικουδια δεν πινεις

Αφού τους ξέρεις.. Βγαίνουν μετά την μπόρα σαν τα σαλιγκάρια

Άμα μου στείλεις θα την πιω.
Πίνω αλλά όχι συχνά.

Καμία ταινία είδαμε;

Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Αφού τους ξέρεις.. Βγαίνουν μετά την μπόρα σαν τα σαλιγκάρια

Ονοματα , ονοματα

Άμα μου στείλεις θα την πιω.
Πίνω αλλά όχι συχνά.
δωσε διευθυνση

Καμία ταινία είδαμε;
δεν με προσεχεις ,εγραψα χθες
εσυ ?

Πανω απο ολα η Ηπειρος και πολυ ποιο κατω η Κρητη

Προσωπικά δεν νομίζω ότι κάποια μορφή τέχνης υπερτερεί από τις άλλες μορφές τέχνης.

Προφανώς και δεν υπάρχει ζυγαριά η οποία δείχνει κάποιες μορφές Τέχνης ελλιποβαρείς σε σχέση με άλλες. Το πλεονέκτημα όμως της Μουσικής είναι η αμεσότητά της και ότι λειτουργεί πέρα από γλωσσικά, πολιτισμικά και άλλα εμπόδια.

Αλήθεια από ποιο βιβλίο είναι το απόκομμα αυτό;

Από τη Στοιχειώδη Αισθητική.

ποιοι ειναι αυτοι ? ονοματα !

Υ.Γ Ψεματα λες τσικουδια δεν πινεις

Αν πίνει κακώς πίνει. Χάμκο τσίπουρο είναι, στη Θεσσαλία το έχουμε για εντριβές, προσάναμμα κλπ.

Και εγώ μόνο την γνώμη μου είπα, που ούτε αλάνθαστη είναι ούτε απόλυτη.
Άλλοι φίλοι τα βλέπουν μαύρα ή άσπρα εδώ τριγύρω και η μανία τους για τους κριτικούς είναι μεγάλη.. Χωρίς καν να τους έχουν μελετήσει ούτε αυτούς, ούτε κινηματογραφικη ιστορία ή ιστορία της τέχνης.

Προέρχεται μπόρα!

Μάλλον για μένα θα λες. Δεν έχω τίποτα με τους κριτικούς της τέχνης, ούτε του κινηματογράφου, ούτε καμιας άλλης. Πολλούς μάλιστα τους διαβάζω. Αλλά όταν μπαίνω εδώ θέλω να διαβάζω τη γνώμη των συμμετεχόντων για τις ταινίες που είδαν, όχι τη γνώμη του Ραφαηλίδη, του Goddard ή οποιουδήποτε άλλου. Αλλιώς θα διάβαζα τα βιβλία τους.

Προφανώς και δεν υπάρχει ζυγαριά η οποία δείχνει κάποιες μορφές Τέχνης ελλιποβαρείς σε σχέση με άλλες. Το πλεονέκτημα όμως της Μουσικής είναι η αμεσότητά της και ότι λειτουργεί πέρα από γλωσσικά, πολιτισμικά και άλλα εμπόδια.

Αλήθεια από ποιο βιβλίο είναι το απόκομμα αυτό;
Από τη Στοιχειώδη Αισθητική.
Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Καθώς η μουσική και ο ήχος γενικότερα είναι πιο άμεσα στις αισθήσεις μας. Ίσως γιατί πρώτα ακούμε και μετά βλέπουμε. Και αυτό γίνεται και στο κινηματογραφικο μοντάζ, όπου πρώτα ακούμε κάτι και μετά η κάμερα κινείται για να αλλάξει το πλάνο.

Ως προς την πληρότητα των συναισθημάτων όμως μάλλον διαφωνώ καθώς η κινηματογραφος αναλύει πιο πολύπλοκες έννοιες και μπορεί να αποδώσει πιο δυνατα αισθήματα. Όμως η μουσική από την άλλη ως πιο αφαιρετική έχει μια πιο απελευθερωτικη δύναμη.
Τέλος πάντων δεν είναι κάτι μετρισιμο.

Εξαιρετικό το βιβλίο του, αλλά νομίζω το είχε γράψει πριν γράφει την φιλμοκατασκευη και τα 12 μαθήματα γιαβτον κινηματογραφο. Θα πρέπει ναβτο ψάξω. Ευχαριστώ

Μάλλον για μένα θα λες. Δεν έχω τίποτα με τους κριτικούς της τέχνης, ούτε του κινηματογράφου, ούτε καμιας άλλης. Πολλούς μάλιστα τους διαβάζω. Αλλά όταν μπαίνω εδώ θέλω να διαβάζω τη γνώμη των συμμετεχόντων για τις ταινίες που είδαν, όχι τη γνώμη του Ραφαηλίδη, του Goddard ή οποιουδήποτε άλλου. Αλλιώς θα διάβαζα τα βιβλία τους.
Όχι.

Σίγουρα όμως τα βιβλία του Ραφαηλιδη είναι ενα εξαιρετικό δώρο για όποιον ασχολείται με τον κινηματογραφο.
Τα οποία είναι γραμμένα απλά, διαβάζονται σε ενα απόγευμα και βάζουν σε μια σειρά τα κάποια πράγματα.

Αναφέρομαι στην φιλμοκατασκευη και στα 12 μαθήματα για τον κινηματογράφο. Όπως και η στοιχειώδη αισθητική που ανεφερε ο φίλος πιο πάνω.

Σε αυτά θα πρόσθετα και κάποιο βιβλίο ιστορίας του κινηματογράφου. Έστω και μικρό, όχι πχ του Bordwell.

Εξαιρετικό θεωρείται (δεν το έχω τελειώσει είναι πολυσελιδο) το εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου του bordwell.

https://www.politeianet.gr/books/97...hktTw88J8ehW6GWxbtvpV5VCWLz4pnyRoCswsQAvD_BwE

Επίσης θα πρότεινα και το ενάντια στην ερμηνεία/περί κινηματογραφοφιλιας/για το στυλ, της Susan Sontag
Το οποίο είναι πολύ μικρό.

https://www.politeianet.gr/books/97...a-gia-to-stul-peri-kinimatografofilias-127620

Αν πίνει κακώς πίνει. Χάμκο τσίπουρο είναι, στη Θεσσαλία το έχουμε για εντριβές, προσάναμμα κλπ.
Μόνο αν μου φέρουν πίνω. Δεν αγοράζω.

Πρόσφατα ήπια αυτό και ήταν πολύ καλό

http://www.katsarosdistillery.gr/wp-content/uploads/2016/01/tsipouro-katsaros-sullektiki.jpg

Για τον φίλο μου τον Γάλεν και όχι μόνο..
Προσωπικά συμφωνώ όχι γιατί τα λέει ωραία και θεωρείται γνωστής... αλλά γιατί η απελευθέρωση που δίνει στην γραφή και στον τρόπο που μπορεί κάποιος να κινηματογραφισει, είναι τουλάχιστον συγκινητική, ενώ νιώθεις ότι σε αυτά που πιστεύες/ένιωθες (έστω και αν δεν τα είχες κατανοήσει πλήρως ή τα είχες βάλει σε μια σειρά) δεν είσαι πια μόνος.

Αν ενδιαφέρει κάποιον και επιθυμεί να διαβάσει το υπόλοιπο, ας κάνει έναν κόπο να πάει μέχρι το βιβλιοπωλείο.