Ποιά ταινία μόλις είδατε;

Re: Ποιά ταινία μόλις είδατε?

...ο Paul Schrader που σκηνοθέτησε το Dog eat Dog kαι εχει γράψει το σενάριο του TAXI DRIVER,
αν και γενικά πολύ μέτριος ως σκηνοθέτης, ...

Πως τα γράφετε έτσι ελαφρά τη καρδία βρε παιδιά τέτοια πράγματα; Και μόνο το Mishima να είχε κάνει, είναι τεράστιο μέγεθος.
Εγώ από τον εν λόγω έχω και cult favorites προσωπικά: The Comfort of Strangers και Cat People.
Ναι...ναι: ξέρω...Προσωπικά είπα. :BDGBGDB55:

Πως τα γράφετε έτσι ελαφρά τη καρδία βρε παιδιά τέτοια πράγματα; Και μόνο το Mishima να είχε κάνει, είναι τεράστιο μέγεθος.
Εγώ από τον εν λόγω έχω και cult favorites προσωπικά: The Comfort of Strangers και Cat People.

+ 1000
Eπισης και γω αναρωτιεμαι πως μπορει να αποφανθει καποιος οτι "ο Schrader ειναι μετριος σκηνοθετης". Μπορεινα πει καποιος οτι "για μενα ο ταδε ειναι μεγαλος" η "ο δινα δε μου λεει τιποτα". Αλλα το "ειναι μετριος σκηνοθετης" κανει αναφορα σε μετρα (και σταθμα) αρα του επαγγελματος.
Τεσπα. Η υποκειμενικοτητα που υπαρχει στο σινεμα δεν υπαρχει σε καμμια αλλη τεχνη και αυτο ειναι ηλιου φαηνοτερο. Ισως γιατι εμπεριεχει πολλα διαφορετικα στοιχεια τεχνης που αντιστοιχουν σε πολλα διαφορετικα βιωματα του καθενος.

The Comfort of Strangers.....καταπληκτική ταινια όντως!

Την τελευταία εβδομάδα είδα σχεδόν όλα του Cronenberg τον οποίο υπεραγαπώ....εκτός από το Crash (1996) που δεν το βρίσκω πουθενά και σπάζομαι. Σήμερα θα δω Ciao Manhattan για πρώτη φορά .....κάτι μου λέει ότι θα μου αρεσει πολύ.

The Comfort of Strangers.....καταπληκτική ταινια όντως!

Την τελευταία εβδομάδα είδα σχεδόν όλα του Cronenberg τον οποίο υπεραγαπώ....εκτός από το Crash (1996) που δεν το βρίσκω πουθενά και σπάζομαι. Σήμερα θα δω Ciao Manhattan για πρώτη φορά .....κάτι μου λέει ότι θα μου αρεσει πολύ.

To Crash ειναι βαρυ καταθλιπτικο και καταπληκτικα "βρωμικο"...οπως πρεπει να ειναι καποιο τετιο φιλμ που παει στην πιο σκοτεινη πλευρα της ψηχης.
Το ειχα σε VHS και δυστυχως το πεταξα οπως ολα μου τα VHS πριν καμποσα χρονια. Και δεν το ξαναβρηκα.

Εννοείς και το Spider;
Eίναι μέσα στις καλύτερες ταινίες μου για τα '00s.

Βεβαίως! Καταπληκτικό.....το είχα δει και όταν είχε παιχτεί στο cinema τότε αλλά τώρα το εκτίμησα ακόμα περισσότερο. Τα μόνα που δεν εχω είναι τα Brood, Rabid, Fast Company και το Crash που εγραψα πιο πάνω.

To Crash ειναι βαρυ καταθλιπτικο και καταπληκτικα "βρωμικο"...οπως πρεπει να ειναι καποιο τετιο φιλμ που παει στην πιο σκοτεινη πλευρα της ψηχης.
Το ειχα σε VHS και δυστυχως το πεταξα οπως ολα μου τα VHS πριν καμποσα χρονια. Και δεν το ξαναβρηκα.

Αυτα περίπου μου ειπε και άτομο που εμπιστεύομαι την κρίση του με κλειστά μάτια και το ψάχνω αλλά μάταια. :frown:

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Π

Φανατικοι παπάδες που τους εξύβρισαν τα ιερά...
Θα μπορούσαν να γράψουν κάτι αντίστοιχο.

μου άρεσε που χρησιμοποιεις την λέξη τολμάει
:p

Ευτυχώς που ήταν βλάσφημοι και το τόλμησαν.
Γιατί έτσι δεν υπάρχει καλός και κακός αλλά τα δύο αυτά συνυπάρχουν. Και φαίνεται ότι αυτό ενοχλεί τους ανθρώπους που θέλουν τα πράγματα ξεκάθαρα... μαύρο άσπρο.

Το κακο δεν ειναι οτι δεν καταλαβες λεξη απο αυτα που εγραψα.
Ειναι οτι δεν προσπαθησες καν...
Σου τα εγραψε και ο superfly πιο πανω, αλλα ματαια.
Στην ταινια υπαρχει και παραυπαρχει καλος και κακος... και εχουν φορτωσει στον κακο ολες τις ιδεες που τους ενοχλουν απο πολιτικη αποψη. Τον εχουν κανει οσο πιο αντιπαθητικο γινεται, τον εχουν βαλει να συνεργαζεται και με το διαολο για να πετυχει το σκοπο του, τον εχουν δειξει να μην εχει την παραμικρη ηθικη αναστολη.
Αλλη ταινια ειδαμε (ως συνηθως)

Todos lo saben (everyone knows).

https://www.imdb.com/title/tt4964788/

Απίστευτη ταινία.

Ένα κορίτσι απαγάγεται σε ένα χωριό της Ισπανίας.

Όλοι γνωρίζουν. Τα πάντα.

Ποιός αγάπησε ποιον, ποιος δεν αγαπάει πλέον ποιον.
Σε ποιον μοιάζει το κορίτσι.
Και ότι δεν είναι γνωστό, θα γίνει. Στον ανελέητο ήλιο της Μεσογείου τίποτα δε μένει κρυφό.

Απίστευτες ερμηνείες απο την Penelope Cruz, τον Javier Bardem, το Ricardo Darin (του Ιρανού του αξίζουν συγχαρητήρια και μόνο που έφερε αυτούς τους 3 ηθοποιούς στο ιδιο κάδρο). Αγνοείστε το 7αρι στο imdb. 10 και λίγο του είναι.

YASSS PLEASE!

Έχεις ΠΜ

Με πρόλαβες, εξ'αιτίας σου είδα το "Mishima" κια γοητεύτηκα.

Todos lo saben (everyone knows).

https://www.imdb.com/title/tt4964788/

Απίστευτη ταινία.

Ένα κορίτσι απαγάγεται σε ένα χωριό της Ισπανίας.

Όλοι γνωρίζουν. Τα πάντα.

Ποιός αγάπησε ποιον, ποιος δεν αγαπάει πλέον ποιον.
Σε ποιον μοιάζει το κορίτσι.
Και ότι δεν είναι γνωστό, θα γίνει. Στον ανελέητο ήλιο της Μεσογείου τίποτα δε μένει κρυφό.

Απίστευτες ερμηνείες απο την Penelope Cruz, τον Javier Bardem, το Ricardo Darin (του Ιρανού του αξίζουν συγχαρητήρια και μόνο που έφερε αυτούς τους 3 ηθοποιούς στο ιδιο κάδρο). Αγνοείστε το 7αρι στο imdb. 10 και λίγο του είναι.

Έχεις ΠΜ

Κι όλα αυτά γιατί έγιναν; Γιατί ήταν απλά ο γιος της υπηρέτριας....
Θα συμφωνήσω κι εγώ, πολύ καλή ταινία κι όλο το Καστ αξίζει. Η σκηνοθεσία υπέροχη καθώς και η αγωνία για το τι θα γίνει, ποιος ευθύνεται για όλα αυτά και το μυστικό της οικογένειας που πλανάται από την αρχή της ταινίας αλλά δεν ξέρεις πότε θα ξεσπάσει... κι όταν ανοίξουν τα στόματα... τότε συνειδητοποιείς ότι όλοι ξέρουν...
Ένα 9αράκι χαλαρά κι από μένα!

Το κακο δεν ειναι οτι δεν καταλαβες λεξη απο αυτα που εγραψα.
Ειναι οτι δεν προσπαθησες καν...
Σου τα εγραψε και ο superfly πιο πανω, αλλα ματαια.
Στην ταινια υπαρχει και παραυπαρχει καλος και κακος... και εχουν φορτωσει στον κακο ολες τις ιδεες που τους ενοχλουν απο πολιτικη αποψη. Τον εχουν κανει οσο πιο αντιπαθητικο γινεται, τον εχουν βαλει να συνεργαζεται και με το διαολο για να πετυχει το σκοπο του, τον εχουν δειξει να μην εχει την παραμικρη ηθικη αναστολη.
Αλλη ταινια ειδαμε (ως συνηθως)

αν είδες ξεκάθαρα κακό και καλό, οκ. Δεν μπορώ να διαφωνήσω με το τί είδες.
κάποιοι άλλοι ομως είδαν μια διαλεκτική κακού καλού, όχι μεταξύ 2 χαρακτήρων αλλα εσωτερική του ίδιου/ων χαρακτήρων.
και για blockbuster το να έχεις τέτοιο θέμα και να "μπερδεύεις" έτσι το κοινό, ειναι απο μόνο του μια μικρή επανάσταση απο την παντοκρατορία της ξεκάθαρης ηθικής, αυτης του μαύρου άσπρου, αυτής του Hollywood.

Μου άρεσε, δεν σου άρεσε, οπως και το Phantom Thread και αντίθετα Οι πινακίδες...
πάμε παρακάτω...

εκέι που συμφωνήσαμε ειναι το The Guild!

Με πρόλαβες, εξ'αιτίας σου είδα το "Mishima" κια γοητεύτηκα.

Χωρίς να θέλω να σας χαλάσω την χαρά, ούτως ή αλλως και να ήθελα δεν θα μπορούσα..

Tον Paul Paul Schrader τον υπεραγαπώ, όχι όμως για το Mishima που δεν το βρήκα καλό, εκτός απο τα υπέροχους χώρους/σκηνικά.
(μετά την προβολή, διάβασα και το παρακάτω κείμενο, οπου ομολογώ δεν γνώριζα πολλά απο αυτά που αναφέρονται στο κείμενο)

Τον αγαπώ για την αντιφατικότητα του, την ειλικρινή σκέψη του, τους στοχασμούς και την παρατηρητικότητα του.
Ειναι ενας βαθιά συντηριτικός θρησκόληπτος που όμως αγαπάει την μοντέρνα τέχνη και παρακολουθεί στενά του τι γίνεται τώρα στην τέχνη.
Δεν έχει δηλαδή αποσυρθεί στο να βλέπει μόνο τα παλιά αριστουργήματα και να αναπολεί το αριστουργήματα του παρελθόντος.

Πέρα απο τα γνωστά πχ το σενάριο του Taxi driver κτλ
ειναι ο άνθρωπος που με την παρατηρητικότητα του, στο transcendental style in film που έγραψε σε πολύ νεαρή ηλικία,
μου έδειξε τι κοινό έχουν σχεδόν όλοι οι σκηνοθέτες που αγαπώ, αλλα και έναν ζωγράφο.

Πρίν λίγο καιρό, επανακυκλοφόρησε το βιβλίο του με νέα εισαγωγή που παρατηρεί πως εξελίχθηκαν, όλα αυτά που έγραψε πριν δεκαετίες.
Δεν εχει σημασία αν το Tarkovfsky ring ειναι αντικειμενικό ορθό* αλλα το οτι προσπάθησε και ασχολήθηκε με την σύγχρονη τέχνη.
*εξάλλου οι καλλιτέχνες με κάθε έργο τους, μπορει να αλλάζουν θέση στο tarkovsky ring, πχ το 24 frames του Kiarostami ειναι έξω απο το ring και πιο κοντά σε αυτό που αποκαλεί The Mandala.

figure18.jpg

Αν έχετε χρόνο και διάθεση, ρίξτε μια ματιά στο κείμενο για το Mishima, οχι για να σας αλλάξει γνώμη αλλα για τις παρατηρήσεις του κειμένου.
εξάλλου δεν έχετε να χάσετε κατι, πέρα απο 5´

d44776828d837b5a73fa29e6aba79698.jpg
73126a7ef9f30d62aa38d447bb71c7af.jpg
b70040fddd109c6432eaf472d597d2ea.jpg
8ab62f5d77517b802301aa391044d9f2.jpg

χάθηκαν καποια στο edit αλλα.. δεν υπάρχει χρόνος να ξαναγραφτούν.

Χωρίς να θέλω να σας χαλάσω την χαρά, ούτως ή αλλως και να ήθελα δεν θα μπορούσα..

Tον Paul Paul Schrader τον υπεραγαπώ, όχι όμως για το Mishima που δεν το βρήκα καλό, εκτός απο τα υπέροχους χώρους/σκηνικά.
(μετά την προβολή, διάβασα και το παρακάτω κείμενο, οπου ομολογώ δεν γνώριζα πολλά απο αυτά που αναφέρονται στο κείμενο)

Τον αγαπώ για την αντιφατικότητα του, την ειλικρινή σκέψη του, τους στοχασμούς και την παρατηρητικότητα του.
Ειναι ενας βαθιά συντηριτικός θρησκόληπτος που όμως αγαπάει την μοντέρνα τέχνη και παρακολουθεί στενά του τι γίνεται τώρα στην τέχνη.
Δεν έχει δηλαδή αποσυρθεί στο να βλέπει μόνο τα παλιά αριστουργήματα και να αναπολεί το αριστουργήματα του παρελθόντος.

Πέρα απο τα γνωστά πχ το σενάριο του Taxi driver κτλ
ειναι ο άνθρωπος που με την παρατηρητικότητα του, στο transcendental style in film που έγραψε σε πολύ νεαρή ηλικία,
μου έδειξε τι κοινό έχουν σχεδόν όλοι οι σκηνοθέτες που αγαπώ, αλλα και έναν ζωγράφο.

Πρίν λίγο καιρό, επανακυκλοφόρησε το βιβλίο του με νέα εισαγωγή που παρατηρεί πως εξελίχθηκαν, όλα αυτά που έγραψε πριν δεκαετίες.
Δεν εχει σημασία αν το Tarkovfsky ring ειναι αντικειμενικό ορθό* αλλα το οτι προσπάθησε και ασχολήθηκε με την σύγχρονη τέχνη.
*εξάλλου οι καλλιτέχνες με κάθε έργο τους, μπορει να αλλάζουν θέση στο tarkovsky ring, πχ το 24 frames του Kiarostami ειναι έξω απο το ring και πιο κοντά σε αυτό που αποκαλεί The Mandala.

figure18.jpg

Αν έχετε χρόνο και διάθεση, ρίξτε μια ματιά στο κείμενο για το Mishima, οχι για να σας αλλάξει γνώμη αλλα για τις παρατηρήσεις του κειμένου.
εξάλλου δεν έχετε να χάσετε κατι, πέρα απο 5´

d44776828d837b5a73fa29e6aba79698.jpg
73126a7ef9f30d62aa38d447bb71c7af.jpg
b70040fddd109c6432eaf472d597d2ea.jpg
8ab62f5d77517b802301aa391044d9f2.jpg

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: δεν ειναι συντηρητικός θρησκόληπτος αλλα "συντηρητικός" θρήσκος.
Μακάρι να είχαμε όλοι μας την "συντηρητικη" του σκέψη, την ειλικρίνεια του και την τεράστια αγάπη του για την τέχνη, τόσο του παρελθόντος όσο και τον σύγχρονων.
και μάλιστα στην ηλικία που είναι!

:grinning-smiley-043

...Αν έχετε χρόνο και διάθεση, ρίξτε μια ματιά στο κείμενο για το Mishima, οχι για να σας αλλάξει γνώμη αλλα για τις παρατηρήσεις του κειμένου...

Ο Mishima είναι φυσική συνέχεια του Τζουνισιρό Τανιζάκι και ο κύριος Ραφαηλίδης μάλλον δεν είχε διαβάσει Το Εγκώμιο της Σκιάς (κυκλοφορεί και στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ).
Θα σας πάρει πολύ περισσότερο από 5', ιδιαίτερα αν το διαβάσετε παραπάνω από μία φορά, όπως του πρέπει, αλλά αξίζει τον κόπο. Αντιγραφή από το οπισθόφυλλο:

Το Εγκώμιο της σκιάς είναι μια πολύ εύγλωττη έκθεση της αντίληψης του TANIZAKI (1886-1965) - ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Ιαπωνίας - για την ομορφιά, αυτήν της γιαπωνέζικης και κατά προέκταση ανατολίτικης αισθητικής στις τέχνες και κυρίως στην καθημερινή ζωή. Μας δηλώνει εξαρχής πως η φύση αυτής της ομορφιάς είναι αυτή των σκιών και του ομιχλώδους, πως ο όρος γέννησης και ύπαρξής της είναι το σκοτάδι και η ασάφεια, μια ομορφιά που είναι τέτοια, γιατί είναι κρυμμένη, και αμυδρή, μισοϊδωμένη σαν μέσα σε όνειρο, αντίθετα με το αντικείμενο της δυτικής ομορφιάς που πρέπει πριν παραδοθεί στη θέα να στιλβωθεί και να φωτιστεί ολοκληρωτικά, γιατί μόνον έτσι θα αναδειχθεί σε όλη του τη δόξα.
Η αισθητική αντίληψη της ομορφιάς στις ιαπωνικές τέχνες και τις πρακτικές της καθημερινότητας έχει δοξαστεί και συνοψιστεί σε λέξεις-αξίες όπως το σάμπι, που σημαίνει νηφαλιότητα, μετριοπάθεια, πάλιωμα αισθητικό, πατίνα του χρόνου, ομορφιά της σκουριάς. Όπως το ουάμπι, που είναι η γαλήνια λεπτότητα, το συγκρατημένο γούστο, μια μοναχικότητα και μια θλίψη καλαίσθητες. Αξίες που πάνε χέρι-χέρι με τη σκιά και εχθρεύονται καθετί που γυαλίζει και επιδεικνύεται. Η ομορφιά είναι ψυχρή, σκοτεινή και διακριτική.
Εγκώμιο και θαυμασμός του μισοσκόταδου, της καπνισμένης και θολής πατίνας που αποκτούν τα αντικείμενα με το πέρασμα του χρόνου.
Δοκίμιο με την ιαπωνική έννοια του όρου, zuihitsu, δηλαδή ανάμεικτα γραψίματα, πένα ετερόκλητη και χωρίς a priori περιορισμούς του είδους, που αποτελεί όμως ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό είδος, ένα ακόμη μεικτό είδος πρόζας απ’ αυτά που οι Ιάπωνες συγγραφείς από πολύ παλαιότερες εποχές τόσο αγαπούν, δοκίμιο χωρίς όμως τη θεωρητική αυστηρότητα που ο όρος υποδηλώνει στη Δύση. Ιδέες και συγκρίσεις ελεύθερες κι ετερόκλητες, ποίηση και καθημερινότητα, παραδοξολογία και μαζί οι μεγαλύτερες εκλογικεύσεις του αισθητικού φαινομένου.
Το Εγκώμιο της σκιάς γράφτηκε το 1933, όταν δηλαδή ο Τανιζάκι είχε πλέον ολοκληρώσει τη στροφή του προς την αισθητική και τις παραδοσιακές αξίες του ιαπωνικού πολιτισμού, και είναι ακριβώς ένα δοκίμιο πάνω σ’ αυτήν την αισθητική και στην άβυσσο που τη χωρίζει απ’ αυτήν της Δύσης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Paul Schrader αυτό το βιβλίο το είχε ευαγγέλιο και με βάση αυτή την προσέγγιση έκανε την ταινία του όπως την έκανε.
O Roger Ebert έπιασε με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τον σφυγμό της

https://www.rogerebert.com/reviews/great-movie-mishima-a-life-in-four-chapters-1985

Απάντηση: Re: Ποιά ταινία μόλις είδατε?

αν ενας σκηνοθετης εχει κανει μονο μια καλη ταινια οπως λες ( πραγματι το Μishima ηταν εξαιρετικο )
και 10 μετριες δεν θα ελεγα οτι ειναι τεραστιο μεγεθος

αν ενας σκηνοθετης εχει κανει μονο μια καλη ταινια οπως λες ( πραγματι το Μishima ηταν εξαιρετικο )
και 10 μετριες δεν θα ελεγα οτι ειναι τεραστιο μεγεθος
Στην ιστορία μένουν και αυτοί που έχουν κάνει μόνο ένα αριστούργημα πχ ο Charles Laughton με το κλασικό αριστούργημα του the night of the hunter, αλλά το Mishima προσωπικά δεν με έπιασε.

Ο Mishima είναι φυσική συνέχεια του Τζουνισιρό Τανιζάκι και ο κύριος Ραφαηλίδης μάλλον δεν είχε διαβάσει Το Εγκώμιο της Σκιάς (κυκλοφορεί και στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ).
Θα σας πάρει πολύ περισσότερο από 5', ιδιαίτερα αν το διαβάσετε παραπάνω από μία φορά, όπως του πρέπει, αλλά αξίζει τον κόπο. Αντιγραφή από το οπισθόφυλλο:

Το Εγκώμιο της σκιάς είναι μια πολύ εύγλωττη έκθεση της αντίληψης του TANIZAKI (1886-1965) - ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Ιαπωνίας - για την ομορφιά, αυτήν της γιαπωνέζικης και κατά προέκταση ανατολίτικης αισθητικής στις τέχνες και κυρίως στην καθημερινή ζωή. Μας δηλώνει εξαρχής πως η φύση αυτής της ομορφιάς είναι αυτή των σκιών και του ομιχλώδους, πως ο όρος γέννησης και ύπαρξής της είναι το σκοτάδι και η ασάφεια, μια ομορφιά που είναι τέτοια, γιατί είναι κρυμμένη, και αμυδρή, μισοϊδωμένη σαν μέσα σε όνειρο, αντίθετα με το αντικείμενο της δυτικής ομορφιάς που πρέπει πριν παραδοθεί στη θέα να στιλβωθεί και να φωτιστεί ολοκληρωτικά, γιατί μόνον έτσι θα αναδειχθεί σε όλη του τη δόξα.
Η αισθητική αντίληψη της ομορφιάς στις ιαπωνικές τέχνες και τις πρακτικές της καθημερινότητας έχει δοξαστεί και συνοψιστεί σε λέξεις-αξίες όπως το σάμπι, που σημαίνει νηφαλιότητα, μετριοπάθεια, πάλιωμα αισθητικό, πατίνα του χρόνου, ομορφιά της σκουριάς. Όπως το ουάμπι, που είναι η γαλήνια λεπτότητα, το συγκρατημένο γούστο, μια μοναχικότητα και μια θλίψη καλαίσθητες. Αξίες που πάνε χέρι-χέρι με τη σκιά και εχθρεύονται καθετί που γυαλίζει και επιδεικνύεται. Η ομορφιά είναι ψυχρή, σκοτεινή και διακριτική.
Εγκώμιο και θαυμασμός του μισοσκόταδου, της καπνισμένης και θολής πατίνας που αποκτούν τα αντικείμενα με το πέρασμα του χρόνου.
Δοκίμιο με την ιαπωνική έννοια του όρου, zuihitsu, δηλαδή ανάμεικτα γραψίματα, πένα ετερόκλητη και χωρίς a priori περιορισμούς του είδους, που αποτελεί όμως ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό είδος, ένα ακόμη μεικτό είδος πρόζας απ’ αυτά που οι Ιάπωνες συγγραφείς από πολύ παλαιότερες εποχές τόσο αγαπούν, δοκίμιο χωρίς όμως τη θεωρητική αυστηρότητα που ο όρος υποδηλώνει στη Δύση. Ιδέες και συγκρίσεις ελεύθερες κι ετερόκλητες, ποίηση και καθημερινότητα, παραδοξολογία και μαζί οι μεγαλύτερες εκλογικεύσεις του αισθητικού φαινομένου.
Το Εγκώμιο της σκιάς γράφτηκε το 1933, όταν δηλαδή ο Τανιζάκι είχε πλέον ολοκληρώσει τη στροφή του προς την αισθητική και τις παραδοσιακές αξίες του ιαπωνικού πολιτισμού, και είναι ακριβώς ένα δοκίμιο πάνω σ’ αυτήν την αισθητική και στην άβυσσο που τη χωρίζει απ’ αυτήν της Δύσης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Paul Schrader αυτό το βιβλίο το είχε ευαγγέλιο και με βάση αυτή την προσέγγιση έκανε την ταινία του όπως την έκανε.
O Roger Ebert έπιασε με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τον σφυγμό της

https://www.rogerebert.com/reviews/great-movie-mishima-a-life-in-four-chapters-1985

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, ευχαριστώ
Νομίζω οτι το παραπάνω κείμενο του οπισθώφυλλου, θα λέγαμε οτι ειναι ακτινογραφία ενος ιάπωνα σκηνοθέτη που λόγο της τρομερής ιαπωνικότητας του, ειναι πιο δύσκολα αρεστός στο δυτικό κοινό. αυτός δεν ειναι άλλος απο τον μέγα Οζου. Νομιζω οτι μέχρι εδώ συμφωνουμε απόλυτα.

Εδω που διαφωνούμε ειναι οτι αυτη η ιαπωνικότητα που περιγράφει και το οπισθώφυλλο απουσιάζει απο όλο το Mishima, το οποιο ειναι δοσμένο με τεχνάσματα (αλλαγή χρωμάτων σε καθε κεφάλαιο), δραματοποίηση, διαφορετικές γωνίες λήψεις, γρήγορο μοντάζ, κοντινά, κίνηση της κάμερας, υπερστολισμένο και τονισμένο ντεκόρ κ.α.
ειναι δηλαδή γυρισμένο με μια καθαρά δυτική ματιά για ενα καθαρά δυτικό κοινό, ισως γιαυτό εχει και πολύ καλες κριτικές.

προσωπικά δεν βρηκα τίποτα απο λεπτότητα, την σπουδαία διάταξη των αντικειμένων και του χώρου, την λεπτοδουλεμένη εκείνη ομορφιά,
όλα αυτά που βλέπουμε στα έργα του Οζου..
γαλήνια λεπτότητα, το συγκρατημένο γούστο, μια μοναχικότητα και μια θλίψη καλαίσθητες. Αξίες που πάνε χέρι-χέρι με τη σκιά και εχθρεύονται καθετί που γυαλίζει και επιδεικνύεται. Η ομορφιά είναι ψυχρή, σκοτεινή και διακριτική.

αντιθέτος στο mishima του Paul ολα φωνάζουν και επιδεικνύονται, και δεν ειναι καθόλου διακριτικά.
(μένει βέβαια να ξαναδώ το mishima για να επιβεβαίωση ή κατάρριψη της σκέψη μου)

απο αυτό ομως που ξαναβλέπω δυστυχώς δεν με καταρρίπτουν.
(το trailer αμερικανιά οσο τίποτα άλλο, αλλα αυτο δεν ηταν και δημιουργία του Paul)

https://youtu.be/80uhCUcoiKs

https://youtu.be/b50vS55sFYU

Απάντηση: Re: Ποια ταινια μόλις ειδατε?

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Αναμεικτες εντυπωσεις. Αρκετα πρωτότυπη αναμφιβολλα με 2 πρωταγωνιστες που επαξια πηραν το Oscar μιας και παιζουν σαν να το ζουν αλλα το τελος δεν με ικανοποιησε. Αφηνει μια πικρα για τις 2 ωρες που ειδαμε και ειναι λιγο στο φλου. Σαν να μην συμβαινει κατι ιδιαιτερο σε ολη την ταινια δηλαδη. Με ενα πιο λυτρωτικο τελος θα ειχαμε μια ταινια ανω του 9. Τωρα κυμαινετε στο 8/10