Ποιά ταινία μόλις είδατε;

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,363
Μια ταινια που βλεπεται οπως πινεται σαν το παλιο καλο κρασι.

The Hunters του 1958

MV5BN2M1NGI0ZWEtNTFjZS00YzhkLTg3OTEtYTlkNmNiOTRkODM4XkEyXkFqcGc@._V1_QL75_UX506_.jpg

Με ενα Ρομπερτ Μιτσαμ και εναν Ρομπερτ Βαγκνερ καταπληκτικους, αρρενοπους ηρωες παλιας κοπης.

Η ιστορια διαδραματιζεται κατα τον πολεμο της Κορεας, κι προκειται για αεροπορους χειριστες καταδιωκτικων που πετουν με F-86 Sabre εναντι των κινεζων με Mig 15. Bεβαια ενα μπεμολ... που να βρεθουν Mig εκεινη την εποχη τα αντικατεστησαν με F-84. Μικρο το κακο γιατι μοιαζουν. Εχουμε δει πολυ χειροτερα και πολυ πιο προσφατα με μεγαλυτερες τεχνικες δυνατοτητες ( οπως F-5 για Μιγκ στο Τοπ Γκαν ας πουμε αλλα κανεις δε τραβαγε τα μαλλια του απ'οτι θυμαμαι... μονο εγω)

Το εργο διαδραματιζεται σε διαφορα επιπεδα, το πτητικο, το ψυχολογικο των πιλοτων αλλα και σε δραματικο ρομαντζο.

Μου εκανε εντυπωση η εξαιρετικη εικονα φωτισμο και χρωματα( φωτογραφια θα ελεγαν οι πιουριστ) γυρισμενο σε Cinemascope, color by Delux

thehuntersjh_5.jpg

Eχει και μια σκηνη με Ελληνες, οπου ο Μιτσαμ ενω τους εχει πιασει το περιπολο λεει.."μα την πιστη μου εισαστε Ελληνες ; Ειμαστε φιλοι, Αμερικανοι" η κατι τετοιο τελος παντων...
Οποτε καταλαβαινετε οτι η υποθεση διαδραματιζεται οχι μονο στους ουρανους, η σε σαλωνια και εστιατορια, αλλα και σε δραση στος εδαφος.

600px-TH_9.jpg

Αξιζει να την δει καποιος που του αρεσουν αυτα τα παλια με τετοιες ιστοριες και βεβαια εχοντας μια ταση για νοσταλγια.
Καλη με δραση, θεαμα, σωστους ρυθμους, δραματικους χαρακτηρες, ωραια ερμηνεια και οτι πρεπει για αποτοξινωση απο τα διαφορα "υπερφορτισμενα" σημερινα.
Καποιος φιλος μετρησε εως 16 F-86 στην ταινια και αλλα τοσα F-84, πραγμα που σημαινει οτι στοιχησε μια περιουσια στον αμερικανο φορολογουμενο της εποχης ;)

Η ιστορια ειναι εμπνευσμενη απο το ομοτιτλο βιβλιο του Τζεημς Σαλτερ (η Σωλτερ) που ειναι ενα απο τα πιο εκτιμουμενα βιβλια για γεννεες αεροπορων στις ΗΠΑ.

17 June 2006
25,079
Αθήνα
The Sisters Brothers (2018)

Είδα γουεστερν με γνωστούς ηθοποιούς και πάτησα το play κατευθείαν χωρίς δεύτερη σκέψη.
Εχει κάποιο πιστολιδι αλλά μην φαντάζεστε τα παλιά καλά γουέστερν.
Άνευρο, κόντεψε να με πάρει ο ύπνος, κι ένα τέλος περίεργο που δεν ταιριάζει σε old time western.
Δείτε το χωρίς μεγάλες προσδοκίες.

ihodemon

Supreme Member
4 April 2019
4,563
ΑΘΗΝΑ
llvi9VFsBYEVz14WNDk2EOfkJ6P.jpg

Τα σύκα strangler είναι ένα παρασιτικό είδος που αγκαλιάζει
με τα κλαδιά του, οποιοδήποτε φυτό ξενιστή,
και σιγά σιγά του παίρνει τον ήλιο μέχρι θανάτου.
Η αλληγορία του τίτλου στοχεύει στο θεοκρατικό σύστημα
της Ισλαμικής εξουσίας του Ιράν,
που πνίγει οποιαδήποτε φωνή αντίθεσης.
Με φόντο μία οικογένεια με "τακτοποιημένη" ζωή,
το film είναι μία κραυγή απόγνωσης και εισάγει ηθικά ερωτήματα.
Αξίζει μία αιματοβαμμένη καρέκλα για μία καλύτερη ζωή?
Μπορεί να ανατραπεί ένα σύστημα που "πουλάει" αξίες,
όταν έχει ριζώσει βαθιά και σε φαινομενικά στοργικούς γονείς.
Η ταινία καταφέρνει να βάλει το θεατή σε ένα ρεαλισμό
με τους αισθαντικούς ηθοποιούς, κυρίως της μητέρας
της οικογένειας που ερμηνεύει μοναδικά
τις εσωτερικές συγκρούσεις και ισορροπίες.
Στα (+) το ότι δεν υπάρχουν καρυκατούρες κυβερνητικοί,
αλλά νορμάλ φάτσες που κάνουν απλώς το "καθήκον" τους.
Η διάρκεια είναι μεγάλη, υπάρχει και ζωντανό υλικό
από τις αντιδράσεις του 2022, κυρίως των γυναικών,
αλλά η αφήγηση κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή,
που ψάχνει να βρεί ποιός κρύβει μυστικά.
Περίπτωση τολμηρού film που έχει ανάγκη o κινηματογράφος..

Last edited by a moderator:

dvotsis

AVClub Enthusiast
30 October 2006
786
Πολύ καλή ταινία, απλά....αυτή η μεγάλη κόρη μου σπάσε τα νεύρα. Ήταν για πολλές σφαλιάρες!!

• Haha
Reactions: ihodemon

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,624
καπιες που ειδα προσφατα....
αριστουργημα, πολυ ωραια γυρισμενη, με ωραιο story και χαρακτηρες

ωραιο και αυτο, και αυτο πολυ ωραια γυρισμενο, με ωραιο story και χαρακτηρες, μου θυμισε παλιες ταινιες

μουφιτσα

εμενα μου αρεσε αυτο, δυνατο το τελος

καλο και αυτο, οταν αυτες οι ταινιες ειχαν και καποιο στορυ και δεν περνανε τον εαυτο τους πολυ σοβαρα

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,363
Ειδα το Brutalist

b0478e7_sirius-fs-upload-1-41v6ysgm8vpr-1738853202531-brody-2.png

Πολλα αναμενομενο, και φημες λεγαν οτι προκειται για αριστουργημα, για ενα νεο επος, κλπ.

Δεν θα με βρει συμφωνο. Ενταξει ο Μπροντυ ειναι τελειος ερμνευτης, και το εργο ειναι καλα στημενο και γυρισμενο. Εχει ιστορια πλοκη και διαπλοκη και δραμα και ολα ... αλλα που ειναι τοτε το προβλημα για μενα ;
Οτι τιποτα δεν ειναι αληθες, ουτε το προσωπο ειναι αληθες, ουτε η ιστορια, ουτε αυτο που περναει οτι και καλα αρχιτεκτωνες της φημισμενης σχολης Μπαουχαουζ (η και αλλων) απο την Ευρωπη και δη Ιουδαιοι φταναν στην Αμερικη σαν τον θειο Γιαννη και κοιμοντουσαν στο δρομο, ζουσαν στην ψαθα, και βαρουσαν Ηρωϊνη στις τουαλετες για να "ξεχασουν" κλπ.

Το προσωπο της ιστοριας ειναι ενα συνοθημευμα απο το εργο διαφορων αρχιτεκτονων της εποχης (και συχνα Ιουδαιων οπως ο "ηρωας" του φιλμ) αλλα οι περισσοτεροι ειχαν παει ηδη απο το 30 και οσοι εφτασαν μετα τον πολεμο παντα εγιναν δεχτοι με ολες τις τιμες της καστας τους και δημιουργησαν αναλογα με την οικονομικη ισχυ της εποχης με μια ευχαιρια που τους δωθηκε απλετα, και που ισως στην Ευρωπη να μην ειχαν.

Να το τελειωσω εδω μαλλον καταλαβατε αλλα μου φαινεται σαν μια ακομα λεπτεπιλεπτη και ικανη προπαγανδα που τελικα ειναι αντι-επος, και αλλη μια προσπαθεια αντιαμερικανικου μυνηματος. Σιγουρα ηταν και ειναι ενας κοσμος ανταγωνιστικος και αδυσωπητος για πολλους, για τον μπαρμπα Γιαννη για παραδειγμα (δεν το λεω τυχαια ηταν αδελφος της γιαγιας μου και δουλεβε στις γραμμες των τραινων), αλλα οχι για τους αρχοτεκτωνες του Μπαουχαους και του Μπρουταλισμ, που εκαναν αξιες καρριερες και εγιναν δεχτοι με τιμες και διακριση.
Κατα τα αλλα το φιλμ σε κραταει για να το δεις, αλλα ξεροντας παραλληλα τι θελει να περασει παραλληλα.

Ιστορικο ; Οχι καθολου. Επος ; Οχι κανεις δεν φευγει καβαλα να κερδισει ενα νεο κοσμο. Κοινωνικο ; Ε δεν το λες και Κεν Λοουτς...

Ε τοτε τι ειναι ;

Μια καλη χολυγουντια που πλασαρει καπως κιβδηλα λιγο απ'ολα αυτα για να στεκεται ορθοσκεπτωμενο καλα στα σαλωνια με υσηχη συνειδηση, οτι καπως καπου την ειπε στην παλια Αμερικη (...παλι).

• Love
Reactions: protrudi

Alexandros_Wallace

Supreme Member
3 June 2007
4,027
Dystopia
Να τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Η ταινία μπαίνει σε διάφορα μονοπάτια και ασχολείται με πολλά θέματα: αρχιτεκτονική, μετανάστευση, το αμερικανικό όνειρο, Εβραίοι, ρατσισμός,
εκμετάλλευση από μετανάστες σε μετανάστες, καταπίεση, εκμετάλλευση αδύναμων.
Αν και Χολιγουντιανή δεν είναι soft, ούτε χαϊδεύει τα θέματα με τα οποία ασχολείται.

Σε τεχνικά θέματa, φωτογραφία, αίσθηση, cinematography, storytelling, το γενικότερο vibe που σου βγάζει η ταινία δεν παίζεται.

Ο Adrien Brody παίρνει 10/10 σε μια ερμηνεία επιπέδου The Pianist.

Θεωρώ πως τα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και φωτογραφίας τα έχει ήδη κερδίσει.
Δεν θα μου έκανε έκπληξη αν έπαιρνε και τρίτο Όσκαρ για σκηνοθεσία,
αν και εγώ μάλλον θα το έδινα στον Baker.

Όσον αφορά την αρνητική κριτική που δέχεται η ταινία, δεν ξέρω την αληθινή ιστορία
και αν υπάρχουν πολλές αλλαγές για να ταιριάζει στο δράμα που θέλει να βγάλει ο σκηνοθέτης.
Είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει όταν κάθομαι να δω μια ταινία.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ταινία του Χόλιγουντ και όχι ντοκιμαντέρ.

Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά και η ταινία φυσικά αξίζει να τη δει κάποιος.

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,592
Να τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Η ταινία μπαίνει σε διάφορα μονοπάτια και ασχολείται με πολλά θέματα: αρχιτεκτονική, μετανάστευση, το αμερικανικό όνειρο, Εβραίοι, ρατσισμός,
εκμετάλλευση από μετανάστες σε μετανάστες, καταπίεση, εκμετάλλευση αδύναμων.
Αν και Χολιγουντιανή δεν είναι soft, ούτε χαϊδεύει τα θέματα με τα οποία ασχολείται.

Σε τεχνικά θέματa, φωτογραφία, αίσθηση, cinematography, storytelling, το γενικότερο vibe που σου βγάζει η ταινία δεν παίζεται.

Ο Adrien Brody παίρνει 10/10 σε μια ερμηνεία επιπέδου The Pianist.

Θεωρώ πως τα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και φωτογραφίας τα έχει ήδη κερδίσει.
Δεν θα μου έκανε έκπληξη αν έπαιρνε και τρίτο Όσκαρ για σκηνοθεσία,
αν και εγώ μάλλον θα το έδινα στον Baker.

Όσον αφορά την αρνητική κριτική που δέχεται η ταινία, δεν ξέρω την αληθινή ιστορία
και αν υπάρχουν πολλές αλλαγές για να ταιριάζει στο δράμα που θέλει να βγάλει ο σκηνοθέτης.
Είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει όταν κάθομαι να δω μια ταινία.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ταινία του Χόλιγουντ και όχι ντοκιμαντέρ.

Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά και η ταινία φυσικά αξίζει να τη δει κάποιος.
Συμφωνώ απόλυτα, προσωπικά η ταινία μου άρεσε πολύ, άξιο το σχεδόν 8 που έχει στο IMDb, είναι μια μεγάλης κλίμακας ταινία, με πολλά μηνύματα, άριστη φωτογραφία, απίστευτη ερμηνεία από τον Brody και συνολικά δουλεμένη μέχρι και τις λεπτομέρειες…μια ταινία που σου μένει στο μυαλό και την θυμάσαι μετά από καιρό…μου είναι παντελώς αδιάφορο αν αυτά που δείχνει είναι αληθινή ιστορία ή όχι….ταινια βλέπουμε παιδιά όχι ντοκιμαντέρ κλπ…όποιος θέλει να μάθει κάτι δεν στηρίζεται στις ταινίες, αλλά διαβάζει και ψάχνει….οι ταινίες είναι για να μας διασκεδάζουν και όχι για να μας μορφώνουν….ας βγούμε λίγο από αυτό το τριπάκι…σαν βαθμολογία θα της έβαζα ένα 8.5….εξαιρετικη!!!

• Like
Reactions: Δημοκηδής

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
11,246
Ελλαδα
μια ταινια για πολυ συζητηση
η την λατρευεις η την μισεις αλλα δεν θα την ξεχασεις ευκολα και το τελευταιο μετραει για μενα
αν και περασα καλυτερα και με τον Τιμοθι και την Μαικι Μαντισον

Last edited:
  • Wow
Reactions: Δημοκηδής

FINIX

AVClub Fanatic
22 November 2010
12,435
Το συγκεκριμενο προσωπο ουτως η αλλως δεν υπαρχει, ουτε το οτι καποιοι (οχι ολοι) επιστημονες, αρχιτεκτονες, καλλιτεχνες κλπ χαρηκαν καλυτερης αντιμετωπισης λογω της επαγγελματικης τους ιδιοτητας (που εδινε σημαντικα οφελη στις Ηπα) αναιρει το γεγονος οτι εκεινη την εποχη στις ΗΠΑ μαυροι κ εβραιοι δεν ηταν δεκτοι σε καποια μαγαζια , η τους βαζαν σε ξεχωριστες θεσεις η καποια πανεπιστημια επετρεπαν περιορισμενο αριθμο απο αυτους, η το οτι πολλλοι μεταναστες φτυσαν αιμα μεχρι να βρουν μια ακρη οπως γινοτανε τοτε σε ολο τον κοσμο. Οποτε η ολη συζητηση δεν εχει κ πολυ νοημα.Επικεντρωθειτε στα τις ταινιας οπως γινεται σε καθε καλλιτεχνικο δημιουργημα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
18,940
Μεσευρώπη
Το συγκεκριμενο προσωπο ουτως η αλλως δεν υπαρχει, ουτε το οτι καποιοι (οχι ολοι) επιστημονες, αρχιτεκτονες, καλλιτεχνες κλπ χαρηκαν καλυτερης αντιμετωπισης λογω της επαγγελματικης τους ιδιοτητας (που εδινε σημαντικα οφελη στις Ηπα) αναιρει το γεγονος οτι εκεινη την εποχη στις ΗΠΑ μαυροι κ εβραιοι δεν ηταν δεκτοι σε καποια μαγαζια , η τους βαζαν σε ξεχωριστες θεσεις η καποια πανεπιστημια επετρεπαν περιορισμενο αριθμο απο αυτους, η το οτι πολλλοι μεταναστες φτυσαν αιμα μεχρι να βρουν μια ακρη οπως γινοτανε τοτε σε ολο τον κοσμο. Οποτε η ολη συζητηση δεν εχει κ πολυ νοημα.Επικεντρωθειτε στα τις ταινιας οπως γινεται σε καθε καλλιτεχνικο δημιουργημα.
Δεν είχαν όλοι οι επιστήμονες, καλιτέχνες κλπ. την καλύτερη αντιμετώπιση. Δυο παραδείγματα: Ο συνθέτης Bela Bartok που στην πατρίδα του Ουγγαρία (και διεθνώς) ήταν πασίγνωστος και εύπορος, όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ λιμοκτονούσε μέχρι τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Τότε τον αναζήτησε (στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν βαριά άρρωστος) ο μαέστρος Serge Koussevitzky και του ανέθεσε να συνθέσει ένα συμφωνικό έργο για τη Συμφωνική της Βοστώνης. Ο Bartok απο περηφάνια αρνήθηκε να πάρει προκαταβολή.

Δεύτερο παράδειγμα ο Βιολοντσελίστας Emanuel Feuermann. Αυτός ήταν ήδη γνωστός και πλούσιος και είχε καριέρα στις ΗΠΑ-αλλά ήταν Εβραίος. Γι αυτό όταν χρειάστηκε να κάνει μια εγχείριση κήλης στη Νέα Υόρκη το μόνο νοσοκομείο που τον δέχτηκε ήταν ένα τριτοκλασάτο, όπου έπαθε σηψαιμία και πέθανε-σε ηλικία μόλις 40 ετών.

• Like
Reactions: FINIX

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,567
127.0.0.1
Προσπαθώ τόση ώρα να καταλάβω τι γράφετε και μου περνάνε διάφορα από το μυαλό.
1) Κάποιος έκανε hack και γράφει τυχαίες λέξεις με τους λογαριασμούς σας.
2) Κάτι έχω πιει.
3) Κάτι έχετε πιει.
4) Κάπου, κάπως, κάποτε δημιουργήθηκε ένας καινούργιος κώδικας επικοινωνίας σε αυτή την κατηγορία.

1740497514741.png

Τελικά το chrome για κάποιο λόγο νομίζει ότι μιλάτε Γαλλικά και τα μεταφράζει στα Ελληνικά με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα... :ROFLMAO:

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
18,940
Μεσευρώπη
Προσπαθώ τόση ώρα να καταλάβω τι γράφετε και μου περνάνε διάφορα από το μυαλό.
1) Κάποιος έκανε hack και γράφει τυχαίες λέξεις με τους λογαριασμούς σας.
2) Κάτι έχω πιει.
3) Κάτι έχετε πιει.
4) Κάπου, κάπως, κάποτε δημιουργήθηκε ένας καινούργιος κώδικας επικοινωνίας σε αυτή την κατηγορία.

View attachment 247856

Τελικά το chrome για κάποιο λόγο νομίζει ότι μιλάτε Γαλλικά και τα μεταφράζει στα Ελληνικά με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα... :ROFLMAO:
Ή για κάποιο λόγο τα διαβάζει η ΑΙ και τα μεταφράζει όπως θέλει-τι όπως τα θέλει, είναι σα να τη σχεδίασε ο Walter White και να την επαναπρογραμμάτισε ο Jesse.

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,567
127.0.0.1
Μα κάθομαι και διαβάζω, ξαναδιαβάζω, λέω, δεν το έπιασα καλά...
Βλέπω πιο πάνω και το μήνυμα του Στέλιου και λέω μας την έπεσαν από την Herbal life.

1740501091748.png

• Haha
Reactions: Gal'en

FINIX

AVClub Fanatic
22 November 2010
12,435
Εμενα μου αφησε αναμικτα συναισθηματα απο την μια καλοφτιαγμενη, ρομαντικη με εξαιρετικες ερμηνειες ταινια, δεν με κουρασε παρα την μεγαλη της διαρκεια, η μεγαλη της διαρκεια ομως εδωσε κ αρκετα κλισε ενω ειχε κ εξαιρετικα κομματια, δεν μου εδωσε κατι νεο κατι που να με ενθουσιασει, κατι που δεν εχει ειπωθει ,επειδη ομως στις μερες μας (δεν ειμαι απο αυτους που πιστευουν οτι δεν βγαινουν καλες ταινιες οπως παλια , απλα πιστευω οτι μαλλον εχει μειωθει ο αριθμος των ταινιων που ειναι καλογραμενες-γυρισμενες κ δεν γινονται απλα κ μονο για το ευκολο χρημα) της αξιζει μια περιοπτη θεση,
θα ειχε πολυ ενδιαφερον αν ταυτοχρονα με αυτην την ταινια ο Κοπολα σκηνοθετουσε το Μεγαπολις παρομοιας θεματολογιας σε μικροτερη ηλικια.

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
11,246
Ελλαδα
Εμενα μου αφησε αναμικτα συναισθηματα απο την μια καλοφτιαγμενη, ρομαντικη με εξαιρετικες ερμηνειες ταινια, δεν με κουρασε παρα την μεγαλη της διαρκεια, η μεγαλη της διαρκεια ομως εδωσε κ αρκετα κλισε ενω ειχε κ εξαιρετικα κομματια, δεν μου εδωσε κατι νεο κατι που να με ενθουσιασει, κατι που δεν εχει ειπωθει ,επειδη ομως στις μερες μας (δεν ειμαι απο αυτους που πιστευουν οτι δεν βγαινουν καλες ταινιες οπως παλια , απλα πιστευω οτι μαλλον εχει μειωθει ο αριθμος των ταινιων που ειναι καλογραμενες-γυρισμενες κ δεν γινονται απλα κ μονο για το ευκολο χρημα) της αξιζει μια περιοπτη θεση,θα ειχε πολυ ενδιαφερον αν ταυτοχρονα με αυτην την ταινια ο Κοπολα σκηνοθετουσε το Μεγαπολις παρομοιας θεματολογιας σε μικροτερη ηλικια
εχουν εξαντληθει τα ορια, καλες ταινιες βγαινουν, παρα πολυ καλες δεν βγαινουν
δεσ σε αλλη κατηγορια το TOP10 μου σε περασμενες χρονιες και κοιτα και τα σημερινα τοπ10
για το brutalist συμφωνω απολυτως

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,363
Δεν είχαν όλοι οι επιστήμονες, καλιτέχνες κλπ. την καλύτερη αντιμετώπιση. Δυο παραδείγματα: Ο συνθέτης Bela Bartok που στην πατρίδα του Ουγγαρία (και διεθνώς) ήταν πασίγνωστος και εύπορος, όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ λιμοκτονούσε μέχρι τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Τότε τον αναζήτησε (στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν βαριά άρρωστος) ο μαέστρος Serge Koussevitzky και του ανέθεσε να συνθέσει ένα συμφωνικό έργο για τη Συμφωνική της Βοστώνης. Ο Bartok απο περηφάνια αρνήθηκε να πάρει προκαταβολή.

Δεύτερο παράδειγμα ο Βιολοντσελίστας Emanuel Feuermann. Αυτός ήταν ήδη γνωστός και πλούσιος και είχε καριέρα στις ΗΠΑ-αλλά ήταν Εβραίος. Γι αυτό όταν χρειάστηκε να κάνει μια εγχείριση κήλης στη Νέα Υόρκη το μόνο νοσοκομείο που τον δέχτηκε ήταν ένα τριτοκλασάτο, όπου έπαθε σηψαιμία και πέθανε-σε ηλικία μόλις 40 ετών.

O Μπαρτοκ ηταν πολυ ιδιαιτερη υποθεση.
Με το που πηγε Αμερικη του δωσαν θεση καθηγητου σε πανεπιστημιο οπου αρνηθηκε. Και του δωσαν και θεση διδακτωρα honoris causa οπου τα πλεονεκτηματα του ειναι πολυ μεγαλυτερα απο αυτα του "επιτιμου" στην Ελλαδα.
Αλλα ειπαμε ηταν φοβερα υπερηφανος και ανενδοτος. Αρνουταν συνεχεια εργασιες και ηταν ακαταδεκτος σε οποια προσφορα.
Σε αυτο προσθεσε οτι ειχε σοβαρα προβληματα και ειδικα περιαρθροιτιδας, οπου εκανε τις οποιες συναυλιες του καταστροφικες.
Απο εκει προεκυψε και η μη φιλικη σταση του κοινου η των "ειδικων".

Για το συγκεκριμενο φιλμ που μιλαμε το προσωπο ειναι μη υπαρκτο αλλα παρολα αυτα μια συνθεση υπαρκτων προσωπικοτητων του Μπαουχαουζ της εποχης. Και πρωτα και κυρια του Μαρψελ Μπεουερ, Βαλτερ Γκροπιους και αλλων. Δεν το λεω εγω ο σκηνοθετης το λεει. Ολοι της σχολης ειχαν παει πριν τον πολεμο και ολοι ηταν αναγνωρισμενοι και "σαλωνατοι".

Αυτο που εχει ερεθισει τους αρχιτεκτωνες επειδη εψαξα λιγο το θεμα... ειναι η ασυνεπεια, τοσο χρονολογικη οσο και του τροπου του ειδους που παιρνει σαν αφορμη το φιλμ.

Βικτορια Γιανγκ καθηγητρια του πανεπιστημιου Σαι Τομας : "φαινεται οτι δεν εχουν καταλαβει τι σημαινει χρονολογια"
Αλεξανδρα Λαιηντζ -αρθρο : "Γιατι το Μπρουταλιστ ειναι ενα απαισιο φιλμ".
"οι συγγραφεις διαβασαν ολη την βιβλιογραφια του Μπρουταλισμ αλλα τιποτα απο αυτα δεν χρησιμοποιηθηκε"

Δεν λεω οτι δεν ειναι καλη ταινια και κυριως με εξαιρετικες ερμηνειες. Λεω οτι εχει αστοχιες χρονο-κοινωνικο-καλλιτεχνικες οπως αυτες για παραδειγμα στη καινουρια Οδυσεια με τον Ματ Νταμον που θα βγει.
Η στην Τροια με τον Μπραντ Πητ κλπ.
Παρ'ολα αυτα η ταινια Αξιζει να ειδωθει.

Αλλα να πω και την αληθεια αυτη η προ-τελευταια σκηνη που διαδραματιζεται στην Ιταλια με χαλασε καπως. too much.