Ποιά ταινία μόλις είδατε;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Ολα αυτα που γραφω τα γνωριζεις.. γιατι αναρωτιεσαι/απογοητεύεσαι για τις λιγες καλες ταινιες απο το Hollywood;

10 αριστουργηματα το χρονο το χολλυγουντ δεν εβγαζε ουτε στις "παλιες καλες μερες".
Μιλαω για απλα καλες ταινιες...Που φετος ειναι μονο τρεις,τεσσερις αν βαλεις και τον Τζαρμους που βγηκε στα τελη του 13 αν θυμαμαι καλα.
Επιφυλασομαι για το Boyhood καθως δεν το εχω δει ακομα...
Και δεν μιλαω μονο για mainstream βαζω μεσα και τον ανεξαρτητο αμερικανικο που ιδιαιτερα τα τελευταια χρονια ηταν η ατμομηχανη παραγωγης καλων ταινιων.
Αλλα φετος και περσι επεσε τρελλη ξηρασια.Δεν ηταν παντα τοσο τραγικα τα πραγματα.

Επισης αν το γενικευσουμε ουτε απο την Ευρωπη βλεπω ιδιαιτερη παραγωγη καλων ταινιων...

Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

.

πολύ ευκολα χρησιμοποιείται τη λεξη αριστουργημα
πολυ καλη ταινια , εξαιρετικη Οχι και αριστουργημα στην εποχη μας .....

Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

.

πολύ ευκολα χρησιμοποιείται τη λεξη αριστουργημα
πολυ καλη ταινια , εξαιρετικη Οχι και αριστουργημα στην εποχη μας .....

σε ποια αναφερεσε;

ενταξει.. αν τις βαλεις διπλα στα Au Hasard Balthazar, L'Atalante, Ordet, The Passion of Joan of Arc, The Rules of the Game, Ugetsu, Sansho the baliff, Stalker, Ikiru, Sunrise: A Song of Two Humans, Persona, 8½ και ολες τις ταινιες του Ozu...ε τοτε, ολες τις αλλες πρεπει να τις αναφερουμε ως εξαιρετικες ταινιες..

ομως δεν μου αρεσει η αυστηροτητα πχ του Parajanov, Tarkovsky (θεωρουσαν ως αξια προσοχης μονο 1-2 ταινιες το χρονο..) και ας ειναι καποιες ταινιες τους στις αγαπημενες μου ολων των εποχων.. (η οπτικη ποιηση που πετυχαινει ο parajanov με το color of pomegranates ειναι αξεπεραστη.. κανενας αλλος δεν θα εκανε μια ταινια ποιησης για την ζωη ενος ποιητη)

προτιμω τον πανανθρώπινο κοσμο του ozu, με μοναδικο χιουμορ και φιλοσοφια (εκτιματε και ως φιλοσοφος περα απο σκηνοθετης), πραγματικος λατρης της ζωης και των φιλμς απο ολο τον κοσμο. ειδε τον ανθρωπο καταματα
http://jkfilmjapan.files.wordpress.c...yo-story_8.png
και εβαλε τον θεατη στην θεση του να συμμετεχει ο ιδιος σε αυτα που διαδραματιζονται, καταρριπτοντας τον "κανονα" των 180'' της καμερας που χρησιμοποιουν κατά κόρον σε μια σκηνη διαλογου.

Δεν χρησιμοποιουσε κανενος ειδους τρυκ για να ξεγελασει ή να χειραγωγηση τα αισθηματα του θεατη οπως πχ Hitchcock (ξεχασα το vertigo στα παραπανω) και η αναγωγη που εκανε στα τοσο απλοικα θεματα, απλα συνταρακτικη.

http://www.criterion.com/current/posts/3184-ozu-s-cinephilia

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

δε βγαζει .... εχει ηδη "βγει"

A, μαλιστα.
Βλεπω οι εταιρειες διανομης στην Ελλαδα δεν το θεωρησαν αξιολογο ε? Ωραια...

http://www.imdb.com/title/tt2172584/releaseinfo?ref_=tt_ov_inf+

μα...αυτό ακριβώς έκανε ο Scorsese στο "Λύκο...", αυτό κάνει εδώ και 30 χρόνια, και βλέπουμε τα θλιβερά αποτελέσματα μιάς γλώσσας που κάποτε ήταν ζωηρή και προκλητική και πλέον είναι παράλυτη και πέρα για πέρα απολιθωμένη.

Συμφωνω μεχρι τελειας.
Δεν ειχα σκοπο να κριτικαρω την επιλογη του, την οποια σεβομαι απολυτα, αλλα να αναφερω και μια αντιθετη γνωμη που εχει ακουστει και εχει μια λογικη βαση, απο την αποψη οτι σπουδαιοι δημιουργοι που επεμειναν να κανουν τς ταινιες τους χωρις συμβιβασμους εφτασαν να μην μπορουν να γυρισουν πια ταινιες... Και θα ηθελα να εβλεπα κι αλλες δικες τους ταινιες στο μελλον. Απο την αλλη βεβαια, αν το να συνεχισουν να κανουν ταινιες σημαινει να πρεπει να ικανοποιησουν την Τεξανη κυρα-Κατινα ή τη χαβαλεδοπιτσιρικαρια των multiplex...χιλιες φορες να βγαλουν μια ταινια και καλη και ας μην ξαναδω τιποτα δικο τους.

Last edited:
Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

A, μαλιστα.
Βλεπω οι εταιρειες διανομης στην Ελλαδα δεν το θεωρησαν αξιολογο ε? Ωραια...

http://www.imdb.com/title/tt2172584/releaseinfo?ref_=tt_ov_inf+

Συμφωνω μεχρι τελειας.
Δεν ειχα σκοπο να κριτικαρω την επιλογη του, την οποια σεβομαι απολυτα, αλλα να αναφερω και μια αντιθετη γνωμη που εχει ακουστει και εχει μια λογικη βαση, απο την αποψη οτι σπουδαιοι δημιουργοι που επεμειναν να κανουν τς ταινιες τους χωρις συμβιβασμους εφτασαν να μην μπορουν να γυρισουν πια ταινιες... Και θα ηθελα να εβλεπα κι αλλες δικες τους ταινιες στο μελλον. Απο την αλλη βεβαια, αν το να συνεχισουν να κανουν ταινιες σημαινει να πρεπει να ικανοποιησουν την Τεξανη κυρα-Κατινα ή τη χαβαλεδοπιτσιρικαρια των multiplex...χιλιες φορες να βγαλουν μια ταινια και καλη και ας μην ξαναδω τιποτα δικο τους.

Πιστεύεις οτι ο Scorsese δεν μπορεί να κανει μια ολόκληρη παραγωγή ταινίας μόνος του;

17.000.000$ το χρονο περίπου ειχε βγάλει.. Μονο για μια χρονια. Νταξ δεν μπορεί να κανει μόνος του παραγωγές τύπου avatar αλλα δεν φτιάχνει τέτοιες ταινίες. Πλεον, βγάζει πολυ ωραίες ταινιες για το Σαββατοκύριακο αλλα η φωνή του εχει χαθεί προ πολλού.

Οςο για τον Γαβρά που αναφέρεις πιο πάνω δεν μπορω να κρίνω το συνολικό του έργο καθώς δεν εχω δει ενα μεγάλο μέρος, αλλα η τελευταία του, ηταν χειρότερη και απο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη που θελει να φτιάξει μια πολιτική ταινια. Εχει γίνει γνωστός για το πολιτικοποιημένο κινηματογράφο και πλεον δεν μπορεί να ξεφύγει απο αυτο οποτε ασχολείται με την σκηνοθεσία ως δουλεια και οχι ως δημιουργός. Πιάνει θέματα καίρια της εποχής (trendy πολιτικοποιημένα) γνωρίζοντας οτι το κοινό του, θελει να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα και μαλιςτα τα οπτικοποιεί με τον χειρότερο τροπο, flashback, χειραφέτηση μεςω του μοντάζ και αλλα κόλπα.. Πραγματικα κρίμα.

Αντι αυτού δες το εξαιρετικό the act of killing και το the missing picture ή τις ταινίες του chris marker και ειδικα το χρωμα του ουρανού ειναι κόκκινο.. Ειχα μείνει κυριολεκτικά στην αίθουσα οταν το ειχα δει σε ενα αφιέρωμα.
http://www.imdb.com/title/tt0076042/?mode=desktop

Πολιτικός κινηματογράφος ομως δεν ειναι καταναγκαστικα ταινίες που εχουν πολιτικό θεμα. Μπορει να ειναι οποιαδήποτε ταινια πχ το zero de conduit, kes, naked, 120 μερες στα Σόδομα, (τυχαία αναφέρω κάποιες) ειναι βαθιά πολιτικές.

Last edited:

Ανοιγεις πολλα θεματα με καποια απο τα οποια δε μπορω παρα να συμφωνησω, αλλα ως προς το Γαβρα θα διαφωνησω με τη γενικευση σου, προτεινοντας σου το Le couperet,στο οποιο πραγματευεται παρομοια θεματα με το τελευταιο του, με απιστευτη φρεσκαδα και διεισδυτικοτητα. Ταινια χρονια μπροστα απο την εποχη της...(και πολιτικος κινηματογραφος μεσω μιας αστυνομικης ουσιαστικα ταινιας για να επιβεβαιωσει και αυτο που λες στον επιλογο σου).

Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Ανοιγεις πολλα θεματα με καποια απο τα οποια δε μπορω παρα να συμφωνησω, αλλα ως προς το Γαβρα θα διαφωνησω με τη γενικευση σου, προτεινοντας σου το Le couperet,στο οποιο πραγματευεται παρομοια θεματα με το τελευταιο του, με απιστευτη φρεσκαδα και διεισδυτικοτητα. Ταινια χρονια μπροστα απο την εποχη της...(και πολιτικος κινηματογραφος μεσω μιας αστυνομικης ουσιαστικα ταινιας για να επιβεβαιωσει και αυτο που λες στον επιλογο σου).

Οπως είπα δεν μπορω να εκφέρω γνώμη για το σύνολο του έργου του. Ομως μετα την τελευταία του ταινια και τις απαντήσεις που έδωσε στο Q&A μετα την προβολή, με έκαναν να μην θελω να δω άλλη του ταινια.
Εξάλλου υπαρχουν πολλές άλλες που δεν εχω παρακολουθήσει ενω η λίστα μεγαλώνει.

Τςεκαρε πχ το the hole και το rebels of the neon God του tsai ming liang
http://www.imdb.com/title/tt0156610/?mode=desktop
πολιτικοποιημένος και κοινωνικός κινηματογράφος μεσω υπαινιγμών. Πραγματικά κατι εξαιρετικά φρέσκο, μια μοναδική φωνή, πρωτότυπη και μαλιστα απο ενα είδος που εχει δωσει πολυ λίγα αριστουργήματα πχ το εξαιρετικό μουσικάλ του Godard a woman is a woman και το πραγματικά αριστουργηματικο του http://www.imdb.com/title/tt0058450/?mode=desktop
Θα σου ελεγα και τις άλλες του (what time is it there?, goodbye dragon inn) αλλα δεν ξέρω πόσο τολμηρός (ή βαρεμένος) εισαι.. :p

Last edited:

Οπως είπα δεν μπορω να εκφέρω γνώμη για το σύνολο του έργου του. Ομως μετα την τελευταία του ταινια και τις απαντήσεις που έδωσε στο Q&A μετα την προβολή, με έκαναν να μην θελω να δω άλλη του ταινια.

Οχι ρε.
Ημασταν και στην ιδια αιθουσα?
Φορα κι εσυ ενα μπλουζακι "auteur", να σε γνωρισω ντε.
Δε θυμαμαι να ειχε πει κατι που να με ειχε ενοχλησει, ή να μου εκατσε στραβα.
Αντιθετα θυμαμαι που κατι μου ειχε κολλησει να τον ρωτησω (αλλα δε θυμαμαι τι:flipout:)

Θα σου ελεγα και τις άλλες του (what time is it there?, goodbye dragon inn) αλλα δεν ξέρω πόσο τολμηρός (ή βαρεμένος) εισαι.. :p

Με προσβαλλεις!
Νομιζα οτι ειναι πλεον εμφανες τοις πασι ποσο βαρεμενος ειμαι...:Banane0::jester::stupid:
Οι προτασεις σου μου φαινονται παντα ακρως ενδιαφερουσες, και ερχονται σε περιοδους που εχω να δω ενα καρο πραματα και δεν προλαβαινω.

Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Είδα το CHEF

Ενώ ξεκίνησε με προοπτική να εξελιχθεί σε μια feel good ταινιούλα χαλάρωσης, μετά την μέση ήταν η Αμερικανιά του αιώνα. Τραγική...

auteur
συμφωνω απολυτα μ αυτα που εγραψες για τον Γαβρα !
για τα αριστουργηματα δεν αναφερωμαι σε κατι συγκεκριμενο
γενικα λεω οτι αυτη η λεξη ειναι δυσκολη για την εποχη μας

Θα τα γράψω όλα μαζί γιατί μαζεύτηκαν πολλά.

The Avengers.

Κάποιες φορές μου έρχεται όρεξη να φάω Big Mac με μεγάλη μερίδα πατάτες (όταν έμενα στη Λάρισα ήθελα γύρο από το To Eat. Οι Λαρισαίοι ξέρουν για τι ξύγκι και λίγδα μιλάμε). Ούτε κι εγώ ξέρω για ποιό λόγο, απλά φαντάζομαι ότι κανείς δεν αντέχει συνεχώς τη φροντισμένη σπιτική κουζίνα, πρέπει να φας κάτι βρωμικό που και που. Για τον ίδιο λόγο είδα και τη συγκεκριμένη ταινία, συν της διεστραμμένης ευχαρίστησης να βλέπεις καλούς ηθοποιούς (Samuel Jackson, Scarlet, Jeremy Renner, Downey Jr.) να προσπαθούν να βγάλουν ουσία από έναν ανούσιο διάλογο και ένα χάρτινο ρόλο. Α, να μην ξεχάσω και το μπαμ μπουμ...

Captain Philips.

Πολύ καλό. παρα πολύ καλός ο Τom Hanks καθώς και οι υπόλοιποι συντελεστές. Οι καλοί αμερικανοί δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα καλοί, οι Σομαλοί πειρατές έχουν και την δικαιολογία τους, δεν είναι διάβολοι με κέρατα που ξεπήδησαν από την Κόλαση, πολύ ισορροπημένη η σκηνοθεσία του Greengrass, αν και από τη ντοκυμαντερίστικη γραφή του βγαίνει ένα αποτέλεσμα που δεν ξέρω αν το ήθελε:
O αμερικανικός στρατός εμφανίζεται ως μιά απρόσωπη, ψυχρή μηχανή που αλέθει ανθρώπινες ζωές όπως ο μύλος το στάρι, ασυλλόγιστα, αλύπητα, ανελέητα. Οι Navy Seals αναλαμβάνουν να εκτελέσουν μιά αποστολή και την εκτελούν όπως ο λογιστής τον ισολογισμό: Γρήγορα και αποτελεσματικά. Το ίδιο αποτελεσματικά μπορούσαν να έχουν δολοφονήσει τον Philips αν είχαν την ανάλογη εντολή.

Pulp Fiction.

To ξαναείδα μετά από χρόνια. Είχα αναθεωρήσει λίγο άποψη για τον Ταραντίνο όταν είδα πέρυσι το Άδωξη Μπάσταρδη. Τώρα είμαι βέβαιος: Ο άνθρωπος είναι πολύ μεγάλος δημιουργός, του βγάζω το καπέλο.

Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Pulp Fiction

Ταινια που τη βλεπω τουλαχιστο 1 φορα καθε 2 χρονια, δε "ξεπερνιεται"!

Τι μου το θύμισες τώρα...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Withnail & I (1987)

Withnail_I.jpg

Πως μου είχε ξεφύγει αυτό τότε; :hmmmm:
Διαμάντι!

Last edited by a moderator:

Withnail & I (1987)

Withnail_I.jpg

Πως μου είχε ξεφύγει αυτό τότε; :hmmmm:
Διαμάντι!
Withnail & I, 1987 (Ο φίλος μου κι εγώ)
Σκηνοθεσία Μπρους Ρόμπινσον με τους: Ρίτσαρντ Γκραντ, Πολ Μακ Γκαν, Ρίτσαρντ Γκρίφιθς.

Ο Γουιθνέιλ (Ρίτσαρντ Ε. Γκράντ) και ο Μάργουντ (Πολ Μαγκάν) είναι δύο δευτεροκλασσάτοι ηθοποιοί που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν δουλειά. Στο μεταξύ, το 'χουν ρίξει στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και περνάνε ατελείωτες ώρες χαμένοι μέσα στις ουσίες προσπαθώντας να πνίξουν το άγχος τους και τις ανησυχίες τους. Ώσπου, μια μέρα ο θείος Μόντι του Γουιθνέιλ (Ρίτσαρντ Γκρίφιθς), θα τους προτείνει να πάρουν τα κλειδιά του εξοχικού του. Οι δυο φίλοι, απελπισμένοι από τη ζωή στην πόλη, αποφασίζουν να δεχτούν την πρόσκληση και να φύγουν μια εβδομάδα ...διακοπές. Δυστυχώς, η εβδομάδα που τους περιμένει μόνο διακοπές δεν θα είναι, καθώς θα αντιμετωπίσουν ακόμα πιο σουρεαλιστικές καταστάσεις από αυτές από τις οποίες ήθελαν να ξεφύγουν!

Το έγραψα για κάποιο φίλο που το είχαμε δει μαζί όταν πρωτοπροβλήθηκε στις αίθουσες και επ'ευκαιρία το ξαναείδα στον προβολέα μου.
Λονδίνο 1969 και δύο άνεργοι φίλοι παραπαίουν με τα προσωπικά και κοινωνικά αξιέξοδα. Καλτ ταινία του Μπρους Ρόμπινσον, του ανεξάρτητου βρετανικού σινεμά, που θίγει πολλά με χιούμορ και βρετανικό φλέγμα. Δεν είναι ταινία για όλη την οικογένεια, λόγω της ιδιαίτερης και αντισυμβατικής οπτικής των θεμάτων που πραγματεύεται...
Η μετάβαση στην εξοχή με την Jaguar Mark 2 και την ηχητική υπόκρουση του All along the watchtower, σκηνή ανθολογίας (για μένα τουλάχιστον!).

Όντως, Κώστα, πέρασε απαρατήρητη, χωρίς ευρεία προβολή λόγω της περιορισμένης διανομής της.
Να 'σαι καλά!

Last edited by a moderator:

Peter Greenaway: "The Draughtsman's Contract" (1983)

the-draughtsmans-contract-movie-poster-1983-1020261565.jpg

Ξανά.
από τις αγαπημένες μου ταινίες του.
στην Ελλάδα την έφαγε το μαύρο σκοτάδι: δεν ξέρω αν καν είχε βγεί σε VHS.
η μετάβαση στο DVD δεν την συμπεριέλαβε.
υπότιτλοι, απ όσο ξέρω, πουθενά.
την είδα ένα βράδυ στην εκπομπή του Μπακογιαννόπουλου.

Addicted since.