Ποιό αυτοκίνητο?

Απάντηση: Re: Ποιό αυτοκίνητο?

Δεν υπάρχουν πιά "προβληματικά" και "μη προβληματικά αυτοκίνητα" - για την ακρίβεια είναι όλα προβληματικά λόγω της μείωσης του μέσου όρου ζωής τους και της αύξησης των ανέσεων/βοηθημάτων που παρέχουν...

Συμφωνώ. Αν μη τι άλλο οι διαφορές σ'αυτό τον τομέα πρέπει να είναι ελάχιστες ώς μηδαμηνές, όταν μιλαμε για αυτοκίνητα ίδιας τιμής βέβαια.

Επίσης δεν υπάρχουν αυτοκίνητα με κακή ή καλύτερη οδική συμπεριφορά ή ασφάλεια... Στην κατηγορία τιμής τους όλα δίνουν λίγο πολύ τα ίδια - απλά κάποιες υλοποιήσεις δίνουν λίγη προσοχή παραπάνω σε ένα τομέα που ίσως παραμελείται σε μια άλλη υλοποίηση.

Διαφωνώ. Να συγκρίνουμε για παράδειγμα:
Τα φρένα του megane με αυτά του Lancer?
Tα κρατήματα ενός mercedes με ένα bmw?
Τα μπρουμουτίσματα ενός citroen με την ακαμψία μιας alfa?
Αλλά και στα τεστς ασφάλειας δεν είναι όλα 5-άστερα... έτσι δεν είναι?

Απο αυτό το σημείο και μετά μπαίνουν οι προσωπικές προτιμήσεις, οι συμπάθειες και η εμπιστοσύνη στον κάθε κατασκευαστή... Επίσης το πρεστίζ και η έννοια του status symbol δεν είναι καθόλου αμελητέες παράμετροι...

Και εδώ συμφωνούμε απόλυτα. Το βλέπω από τις επιλογές μου. Υπάρχει προκατάληψη, τις περισσότερες φορές άδικη, λόγω του ονόματος ή του "ύφους" του αυτοκινητου.
Εδώ είναι που αρχίζει η σκέψη και η συζήτηση...
Μήπως κάνοντας το κέφι σου, τελικά απορρίπτεις κάτι πιο αξιόπιστο και ασφαλές?

Ενταξει ολα αυτα παιδια αλλα τελικα το αυτοκινητο ειναι και λαχειο ετσι? Δηλαδη μπορει να παρεις αυτο για το οποιο γραφουν τα χειροτερα και να μη σου παθει ποτε τιποτα και μπορει να παρεις το 'τελειο' και να τρεχεις σαν παλαβος απο την πρωτη μερα.

Από τις εμπειρίες που έχουν καταγραφεί και σε αυτό το νήμα, αυτό που γράφεις είναι το πλέον σίγουρο...

Α... και σε αυτη τη βαση καποιος πρεπει να παρει αυτο που ικανοποιει τις αναγκες του και του αρεσει τελικα, εντελως υποκειμενικα.

Εννοείται...

Bάση των παραπάνω είμαι πολύ θετικός για το Lancer Sportback.
Aπαλλαγμένο από περιτές πολυτέλειες, καλό τόσο στην οδηγηση όσο και στην ασφάλεια και αποδεκτό από θέμα εμφάνισης.
Βέβαια ο αντιπρόσωπος δεν είναι ότι καλύτερο και αν είχε λίγο περισσότερους χώρους αποσκευών ή ράγες στα πίσω καθίσματα
μάλλον θα είχαμε τελειώσει...

Τώρα πρέπει να περιμένω τις εξελίξεις με την απόσυρση, τις νέες φορολογίες και τέλη κυκλοφορίας και φυσικά 2-3 νέα μοντέλα
που αναμένοντε μέσα στη χρονιά.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά όλους σας για τις πληροφορίες! :grinning-smiley-043 -bye-

Παντως τι ανταποκριση υπαρχει σε αυτο το νημα,εμεις οι Ελληνες δωσε μας αμαξι και παρε μας την ψυχη:grinning-smiley-043

:driver:

φίλε μου έχεις οδηγήσει άλφα και μάλιστα σε επαρχιακή οδό; έχει πάει με άλφα σε συνεργεία ή μήπως απλώς αναπαράγεις αυτά που ακούς;

Αναπαράγω αυτά που μου λένε γνωστοί μου που είχαν άλφα (3).
Οι 2 μάλιστα πήγαν σε Ιαπωνικά...Δεν άντεξαν να βάζουν το χέρι στην τσέπη κάθε λίγο και λιγάκι.

Re: Απάντηση: Re: Ποιό αυτοκίνητο?

Δεν είμαι ιδιαίτερα φαν της Αλφα (πλην ομορφιάς που είναι τοπ, τις θεωρώ πολύ ακριβές και χωρίς ιδιαίτερα αξιόλογους κινητήρες σε "ελληνικά" κυβικά, πλην του TBi). Ομως συνολικά με τα λεγόμενα σου διαφωνώ. Πλην του 6 (για το οποίο ακούω τα καλύτερα, αλλά δεν έχω ιδία εμπειρία), τα άλλα πρέπει να είναι από τα πλέον αδιάφορα και αντιπαθητικά αυτοκίνητα κατά την οδήγηση... Προηγούμενη κορόλα του πεθερού μου, και προηγούμενο δικό μου Αλμέρα, δεν σου έδιναν καμία πληροφορία του δρόμου, που κοιτάνε οι ρόδες, που τελικά θα πάει το αμάξι σε κάθε στροφή... Ναι, όποιος θέλει 4 ρόδες για να πηγαίνει από το σπίτι δουλειά χωρίς να καταλαβαίνει και τι γίνεται, ας τα προτιμήσει. Οι υπόλοιποι ας κοιτάξουν για κάτι άλλο. Οσο για τούρμπο που θεωρείς ότι είναι μειονέκτημα, σε 3-4 χρόνια αν έχουν απομείνει μία δύο εταιρίες που να μην βγάζουν τούρμπο... θα είναι ζήτημα. Εντωμεταξύ και το (σύγχρονο) τούρμπο αμάξι, είναι σαν το HiDef: Εαν πας προς τα εκεί, δεν υπάρχει επιστροφή... -bye-

Θεωρώ οτι είναι από τα ομορφότερα σε εμφάνιση αυτοκινήτα και εκεί ποντάρει πολύ η εταιρία, γιατί αλλιώς θα έχανε και τους πελάτες που είχε...

αν δε σου δίνουν πληροφορία που κοιτάνε οι ρόδες, μάλλον θα πρέπει να βγαίνουν εκτός δρόμου σε κάθε στροφή...οπότε ας μην τα παραλέμε.
Επίσης τα κρατήματα κι όλα αυτά φτιάχνονται πάρα πολύ εύκολα σε αμάξια "αδιάφορα οδηγικά" με όχι πολλά χρήματα (500-700ευρώ). Εντάξει είναι ένα έξοδο απ' αυτή την άποψη, αν θέλεις να παίρνεις στροφές τέζα.

Αναρωτηθείτε μόνο αν θα παίρνατε άλφα μεταχειρισμένη...ή μήπως όχι;;

όσο για τα τούρμπο, είναι η πιο εύκολη λύση για να δώσει μια εταιρία ίππους.
είναι μειονέκτημα σε κινητήρες με λίγα κυβικά και οποσδήποτε τα κόστη συντήρησης μεγαλύτερα. Από κει και πέρα κανείς δεν εμίσησε λίγους παραπάνω ίππους χωρίς να είναι πάντα το απόλυτο.

Όσον αφορά πάντως την αξιοπιστία:

1. Δεν πρέπει παίρνουμε τοις μετρητοίς τις πληροφορίες περι αξιοπιστίας που μας δίνουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο από 2ο+ χέρι, αφού δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση τους το είχε αφήσει ο προηγούμενος.

Γι' αυτό και οι σωστές έρευνες περί αξιοπιστίας έχουν σαν δείγμα αγοραστές καινούριων.

2. Το μεγαλύτερο ρόλο στην αξιοπιστία δεν παίζει ο κατασκευαστής, αλλά η ΕΛΛΗΝΙΚΗ αντιπροσωπεία που το πάμε για service. Πολλές φορές κάνουν μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό, άλλοτε από ασχετίλα (π.χ. λάθος λάδια - μου έχει συμβεί) και άλλοτε εσκεμμένα π.χ. αντικαθιστούν σχετικά καινούρια εξαρτήματα με παλιότερα (μου έχει συμβεί) ή κάνουν πλημμελείς ελεγχους ή λιγότερες εργασίες από αυτές που προβλέπονται σε ένα τακτικό service (δεν το συζητάω, είναι ο κανόνας).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιό αυτοκίνητο?

Θεωρώ οτι είναι από τα ομορφότερα σε εμφάνιση αυτοκινήτα και εκεί ποντάρει πολύ η εταιρία, γιατί αλλιώς θα έχανε και τους πελάτες που είχε...

αν δε σου δίνουν πληροφορία που κοιτάνε οι ρόδες, μάλλον θα πρέπει να βγαίνουν εκτός δρόμου σε κάθε στροφή...οπότε ας μην τα παραλέμε.
Επίσης τα κρατήματα κι όλα αυτά φτιάχνονται πάρα πολύ εύκολα σε αμάξια "αδιάφορα οδηγικά" με όχι πολλά χρήματα (500-700ευρώ). Εντάξει είναι ένα έξοδο απ' αυτή την άποψη, αν θέλεις να παίρνεις στροφές τέζα.

Αναρωτηθείτε μόνο αν θα παίρνατε άλφα μεταχειρισμένη...ή μήπως όχι;;

Σε καμία περίπτωση δεν μιλάω για "τέζα", μιλάω για νορμάλ προς σβέλτα. Δεν ήθελα να στρίβω με αυτά τα αμάξια... Το λεόν τώρα το χαίρομαι...

όσο για τα τούρμπο, είναι η πιο εύκολη λύση για να δώσει μια εταιρία ίππους.
είναι μειονέκτημα σε κινητήρες με λίγα κυβικά και οποσδήποτε τα κόστη συντήρησης μεγαλύτερα. Από κει και πέρα κανείς δεν εμίσησε λίγους παραπάνω ίππους χωρίς να είναι πάντα το απόλυτο
Αυτά είναι λάθος... Ενας τουρμπο κινητήρας δεν είναι ένας απλός κινητήρας με ένα έξτρα εξάρτημα, αλλά σχεδιάσεις φτιαγμένες να είναι ανθεκτικότερες, με αρκετά ψαγμένες επιλογές. Οπως άλλωστε και οι αποδοτικοί ατμοσφαιρικοί. Επίσης κινητήρες με λίγα κυβικά, ή θα έχουν τις αποδώσεις π.χ. του focus (80 άλογα σε 1400 κιλά?) ή με ένα light turbo μπορούν να αποδίδουν όπωςπ.χ. ο 1.4 tsi των 125 (135 πραγματικών). Τι μειονέκτημα μπορεί να έχει μια τέτοια εφαρμογή? ΟΚ, ας πούμε ότι θα βάζεις λίγο καλύτερα λάδια, αν θες και συχνότερα (15Κ πάντως λέει ο κατασκευαστής), αλλά τι παραπάνω κόστος συντήρησης έχεις? Και όπως πάντα λέω σε τέτοιου είδους συζητήσεις, πέρα από τα άλογα, μην ξεχνάτε την ροπή... Για το παράδειγμα μου, 20 κιλά παντού, δεν χρειάζεται καν να κατεβάζεις...

Δεν είμαι μηχανικός αλλά στο μυαλό μου τα έχω ως εξής:σε έναν κινητήρα ατμοσφαιρικό των 80 ίππων πχ αν προσθέσουμε ένα ελαφρύ έστω turbo ανεβάζουμε και τη μέση θερμοκρασία με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη φθορά του.Ίσως να χρειάζεται ,κατά τον αντιπρόσωπο,αλλάγες στα λάδια στα ίδια χλμ,από την άλλη όμως και σε μακροχρόνια χρήση οι φθορές θα είναι περισσότερες(να καίει λάδια,κάπνισμα βαλβίδων,στρεβλώσεις καπακιού κτλ)

Ξαναλέω πως δεν είμαι μηχανικός και αναφέρομαι στα μοτέρ μικρού κυρίως κυβισμου και δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν οι εταιρείες ενδιαφέρονται γι'αυτόν που θέλει να κρατήσει το αυτοκίνητο αρκετά χρόνια....

Δεν είμαι μηχανικός αλλά στο μυαλό μου τα έχω ως εξής:σε έναν κινητήρα ατμοσφαιρικό των 80 ίππων πχ αν προσθέσουμε ένα ελαφρύ έστω turbo ανεβάζουμε και τη μέση θερμοκρασία με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη φθορά του.Ίσως να χρειάζεται ,κατά τον αντιπρόσωπο,αλλάγες στα λάδια στα ίδια χλμ,από την άλλη όμως και σε μακροχρόνια χρήση οι φθορές θα είναι περισσότερες(να καίει λάδια,κάπνισμα βαλβίδων,στρεβλώσεις καπακιού κτλ)

Ξαναλέω πως δεν είμαι μηχανικός και αναφέρομαι στα μοτέρ μικρού κυρίως κυβισμου και δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν οι εταιρείες ενδιαφέρονται γι'αυτόν που θέλει να κρατήσει το αυτοκίνητο αρκετά χρόνια....

Ακριβώς και γι'αυτό συνήθως, οι τούρμπο έχουν εξαρχής κατασκευαστεί ανθεκτικότεροι... δεν είναι οι ίδιοι ατμοσφαιρικοί με ένα κοτσαρισμένο τούρμπο σαν έξτρα. Ετσι είναι οι μετατροπές του μπάρμπα Μήτσου της γειτονιάς...

Παραπάνω είχα πει για τον κλασσικό πια 1800 20VT του group VW. Μπήκε σε δεκάδες παραλλαγές, σε δεκάδες μοντέλα της VW, Seat, Skoda, Audi. Πόσα χρόνια υπάρχει, 15 χρόνια περίπου?...

Ακριβώς και γι'αυτό συνήθως, οι τούρμπο έχουν εξαρχής κατασκευαστεί ανθεκτικότεροι... δεν είναι οι ίδιοι ατμοσφαιρικοί με ένα κοτσαρισμένο τούρμπο σαν έξτρα. Ετσι είναι οι μετατροπές του μπάρμπα Μήτσου της γειτονιάς...

Παραπάνω είχα πει για τον κλασσικό πια 1800 20VT του group VW. Μπήκε σε δεκάδες παραλλαγές, σε δεκάδες μοντέλα της VW, Seat, Skoda, Audi. Πόσα χρόνια υπάρχει, 15 χρόνια περίπου?...

Πάντως οι πετρελαιοκινητήρες με τούρμπο ξεπερνούν πολύ άνετα τα 500.000 χλμ. Και μιλούμε για αυτοκίνητα που δουλεύουν με φορτίο, κι όχι με έναν οδηγό του ΣΚ.

Ετσι ακριβώς..μιλάμε για κινητηρα διαμάντι του group..-bye-

α) Οσο νωρίτερα καταλάβουμε οτι τα παγκόσμια απθέματα πετρελαίου τελειώνουν, τόσο καλύτερα... Τα υβριδικά ηλεκτροκίνητα θα αυξάνονται και θα βελτιώνονται, και το τούρμπο θα εμφανίζεται σε όλο και περισσότερα και μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα προσπαθώντας να πάρουμε όσο περισσότερη ενέργεια μπορούμε και απο την τελευταία σταγόνα βενζίνης.
β) Οι τούρμπο κινητήρες δεν έχουν καμμία σχέση με τους ανάλογους ατμοσφαιρικούς της ίδιας εταιρίας. Εχουν μεγαλύτερο βάρος, μεγαλύτερο πάχος και άλλα κράματα μετάλλων, γιατί πρέπει να αντέχουν σε μεγαλύτερες πιέσεις και θερμοκρασίες.
Στην αιώνια διαμάχη "αίσθηση οδήγησης vs αξιοπιστία" προτιμώ το 2ο... Είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις οτι το πρωί που θα πας να βάλεις μπροστά τον κινητήρα, αυτός θα ξεκινήσει...

Bάση των παραπάνω είμαι πολύ θετικός για το Lancer Sportback.
Aπαλλαγμένο από περιτές πολυτέλειες, καλό τόσο στην οδηγηση όσο και στην ασφάλεια και αποδεκτό από θέμα εμφάνισης.
Βέβαια ο αντιπρόσωπος δεν είναι ότι καλύτερο και αν είχε λίγο περισσότερους χώρους αποσκευών ή ράγες στα πίσω καθίσματα
μάλλον θα είχαμε τελειώσει...
...

Μια χαρά είναι το Lancer... Δεν θα σε συγκλονίσει οδηγικά αλλά είναι αθάνατο αυτοκίνητο κι θα ξέρεις οτι οταν το χρειαστείς θα είναι εκεί.
Κι απ'ότι φαίνεται το έχεις ψιλοαποφασίσει...

Στην πραγματικότητα, απο τους χιλιάδες που απευθύνουν σε άλλους το ερώτημα "ποιό αυτοκίνητο να πάρω?", το 99,9% παίρνουν στο τέλος το αυτοκίνητο που εξαρχής τους είχε κάνει κλικ, πριν ακόμα θέσουν το ερώτημα και παρ'όλες τις δεκάδες διαφορετικές επιλογές που τους δίνονται σαν απαντήσεις...
Ακόμα κι αν έπαιρνες κάποιο άλλο, στην πρώτη στραβή θα έλεγες "1000 φορές να είχα πάρει το Lancer..." Eίναι η ανθρώπινη φύση τέτοια...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποιό αυτοκίνητο?

Στην πραγματικότητα, απο τους χιλιάδες που απευθύνουν σε άλλους το ερώτημα "ποιό αυτοκίνητο να πάρω?", το 99,9% παίρνουν στο τέλος το αυτοκίνητο που εξαρχής τους είχε κάνει κλικ, πριν ακόμα θέσουν το ερώτημα και παρ'όλες τις δεκάδες διαφορετικές επιλογές που τους δίνονται σαν απαντήσεις...
Ακόμα κι αν έπαιρνες κάποιο άλλο, στην πρώτη στραβή θα έλεγες "1000 φορές να είχα πάρει το Lancer..." Eίναι η ανθρώπινη φύση τέτοια...

Κάπως έτσι είναι. Παρόλα αυτά ειλικρινά δεν έχω αποφασίσει και έχω πάρει δεκάδες ερεθίσματα για παραπάνω ψάξιμο από την ώρα που έθεσα το ερώτημα και εδώ και σε φίλους. Για παράδειγμα έχω προβληματιστεί θετικά για τα νέα focus, focus C-Max και Zafira που ήταν εκτός σχεδίου αρχικά...

Αυτό που μου έχει κάνει περισσότερη εντύπωση μέχρι τώρα είναι ότι το Qashqai είναι μικρότερο από το Lancer! Θα έβαζα στοίχημα για το αντίθετο!!!

ωραίο αυτοκίνητο και το lancer 1.8 σε κάθε περίπτωση. Και το 5απορτο και το sedan. Νομίζω έχει αρκετή ενέργεια, όχι τόση όσο οι 1.8 tsi αλλά αρκετή για τις ανάγκες ενός οδηγού με μέση χρήση.
Και το focus 1.6 ιδιαίτερα μεγάλο αμάξωμα, πιο προσιτό στον κόσμο οικογενειακό αυτοκίνητο με την έννοια οτι το βλέπεις σε κάθε στενό. Δεν παύει να είναι καλή επιλογή όμως.

Οι τούρμπο κινητήρες είναι πιο πολύπλοκοι απ' τους νορμάλ, συνεπώς τα έξοδα μεγαλύτερα (και αυτά της συντήρησης), ιδίως αν πάει κάτι στραβά.

τα ταξί χρησιμοποιούν τουρμπο ντίζελ...ναι λογικό, αν δεν είχαν τούρμπο θα πήγαιναν σαν ποταμόπλοια, αλλά πόσες μάρκες βλέπουμε για σκεφτείτε...

Η αξιοπιστία κρίνεται απ' τη συντήρηση. Για μένα είναι λάθος να κρίνεται μόνο σε νέα αυτοκίνητα (του κουτιού).
Όποιος και να το έχει, αν του κάνει σωστή συντήρηση, εκεί θα φανεί. Αν το σκίζει κάθε μέρα οκ θα ταλαιπωρούνται πιο γρήγορα τα αναλώσιμα (λάστιχα,συμπλέκτες, φρένα κτλ), αλλά τα μηχανικά και τα ηλεκτρικά είναι το θέμα τι ψάρια θα πιάσουν στο χρόνο με την όποια χρήση. Μπορεί το ίδιο αυτοκίνητο να το χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια πχ. ο πατέρας να το πάει νορμάλ, η μητέρα να το μπουκώνει και ο γιος να το ξεμπουκώνει!!
ποια μάρκα θα αντέξει χωρίς μηχανικά-ηλεκτρικά προβλήματα;

μεταχειρισμένη μπρέρα;; μπρρρρ!! οκ, άλφα όχι ε; :)

Το ζαφιρα, ομολογώ ότι θα ήταν το επόμενό μου αυτοκίνητο, ( απίστευτους χώρους, εκπληκτική οδηγική συμπεριφορά, καλό κράτημα, ικανό να ανταποκριθεί και εντός, όσο και εκτός τειχών ), ωστόσο για 18 χρόνια οδηγούσα μόνο ΟΠΕΛ, οπότε και γιαυτό αποφάσισα να αλλάξω!!

Το ζαφιρα, ομολογώ ότι θα ήταν το επόμενό μου αυτοκίνητο, ( απίστευτους χώρους, εκπληκτική οδηγική συμπεριφορά, καλό κράτημα, ικανό να ανταποκριθεί και εντός, όσο και εκτός τειχών ), ωστόσο για 18 χρόνια οδηγούσα μόνο ΟΠΕΛ, οπότε και γιαυτό αποφάσισα να αλλάξω!!

και μικρό σε εξωτερικές διαστάσεις. Καμιά σχέση με MONDEO, SMAX, INSIGNIA.