Ποιό βιβλίο διαβάσαμε?

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Μωρέ καλά το ψυλιάστηκα ότι είσαστε κουλτουριάρηδες εδώ μέσα.
Κοέλιος μπαρούφα, και Yalom για τον χειμώνα, όπως σας τα είπε ο Σούρλας.
(και μην κοιτάτε από την κλειδαρότρυπα...δεν θα γίνετε καλά έτσι)

Αλλά , ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΡΕΕΕΕΕΕΕ....

Λοιπόν,. . .αστυνομικοί αντιήρωες

Ian Rankin , Detective John Rembus 5 ή 6 βιβλία και στα Ελληνικά.
(Εγγλέζικο χιούμορ και ατμοσφαιρα επαρχίας).
Παρεπιπτόντως ο Rembus έχει Linn lp12.
Είδα κανα δύο επεισόδια στην ΕΤ1?, μα μου φάνηκαν αποτυχημένη μεταφορά.

Αλλά και Πέτρος Μάρκαρης με τον φοβερό και καθημερινό αστυνόμο Χαρίτο.
Δεν βλέπω την ώρα για το τελευταίο βιβλίο..
Και εδώ μου φάνηκε ότι η μεταφορά στην TV χάνει...
Διαβάστε τα βιβλία.

Και νά μήν ξεχνάμε τον εξαιρετικό James Εllroy μέ το L.A.Confidential,την Μαύρη Ντάλια ,το Μεγάλο Πουθενά και την Λευκή Τζάζ(φοβερή τετραλογία :L.A.Quartet)...
Aστυνομικά κλάσεως χωρίς σούπερ ήρωες πού περιγράφουν εξαιρετικά την ζωή στο L.A. την δεκαετία τού 50 μέσα σε ενα ζοφερό κλίμα γεμάτο αλκοόλ διαφθορά και αποτυχημένους έρωτες...
Βιβλία γεμάτα αντιήρωες πού συχνά δεν νικούν το ´κακό´στο τέλος..
Προσυπογράφω επίσης και γιά τον Rankin.

Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Σαν αναφορά στους χαρακτήρες αστυνομικών μυθιστορημάτων, έχω τον Sam Spade.

Μεγάλος μάστορας ο Hammett...

Υ.Γ. Η πλάκα είναι ότι τη μεταφορά σε ταινία του "Γερακιού της Μάλτας", δεν την έχω δει.
Μόνο το βιβλίο διάβασα.

Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Για ένα πιο... εναλλακτικό αστυνομικό, διαβάστε τους Θνητούς Θεούς (Altered Carbon) του Richard K. Morgan, όπου η επιστημονική φαντασία ταΐζει με αναβολικά το noir.

Σε μια εποχή που οι συνειδήσεις ψηφιοποιούνται, αποθηκεύονται και μεταβιβάζονται σε φυσικά και τεχνητά σώματα, ο θάνατος είναι μια σχετικά ανάλαφρη λέξη. Έτσι, ένας μεγιστάνας μερικών εκατοντάδων ετών δεν θα έπρεπε να ανησυχεί για τις 2-3 μέρες που έχασε όταν "ανακτάται" από το τελευταίο backup του. Δεν μπορεί όμως να καταλάβει τι μπορεί να του συνέβη μέσα σε 2 μέρες, ώστε να οδηγηθεί σε μία ανούσια αυτοκτονία...

Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

To Hellas Channel επεσε στα χερια μου σ ενα γερμανικο βιβλιοπωλειο.Ειναι το "Νυχτερινο δελτιο" μεταφρασμενο στα γερμανικα.Για μενα ηταν και το καλυτερο απο τα αλλα δυο του:"Αμυνα ζωνης" και "Ο Τσε αυτοκτονησε"....Διαβαζονται ολα σχεδον "μονορουφι"!
Ο κυριος Μαρκαρης ηταν η εκπληξη για μενα στον τομεα των αστυνομικων μυθιστορηματων.Την μεταφορα του ενος βιβλιου του στην τηλεοραση την εχασα......Θα ηθελα πολυ να ειχα την ευκαιρια να συγκρινω.....

Εχει κανεις να προτεινει και καποιον αλλο ελληνα συγγραφεα με παρομοια θεματολογια?

Βεβαίως: Πέτρος Μαρτινίδης! Παρόμοιο στυλ γραφής, με ήρωα όχι αστυνομικό, αλλά ένα φοιτητή... Τον συνιστώ! Αν τον διαβάσεις, να τον διαβάσεις με τη σειρά, όπως τον Μάρκαρη, γιατί υπάρχει μια χρονική αλληλουχία.

Πες μου εντυπώσεις...-bye-

Και νά μήν ξεχνάμε τον εξαιρετικό James Εllroy μέ το L.A.Confidential,την Μαύρη Ντάλια ,το Μεγάλο Πουθενά και την Λευκή Τζάζ(φοβερή τετραλογία :L.A.Quartet)...
Aστυνομικά κλάσεως χωρίς σούπερ ήρωες πού περιγράφουν εξαιρετικά την ζωή στο L.A. την δεκαετία τού 50 μέσα σε ενα ζοφερό κλίμα γεμάτο αλκοόλ διαφθορά και αποτυχημένους έρωτες...
Βιβλία γεμάτα αντιήρωες πού συχνά δεν νικούν το ´κακό´στο τέλος..
Προσυπογράφω επίσης και γιά τον Rankin.

Σπύρο, το διάβασες το "νυχτερινό τρένο για τη λισαβόνα" που παρουσίασα; Αν ναι, πες μου κι εσύ εντυπώσεις παρακαλώ, θα με ενδιέφερε...

Re: Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Βεβαίως: Πέτρος Μαρτινίδης! Παρόμοιο στυλ γραφής, με ήρωα όχι αστυνομικό, αλλά ένα φοιτητή... Τον συνιστώ! Αν τον διαβάσεις, να τον διαβάσεις με τη σειρά, όπως τον Μάρκαρη, γιατί υπάρχει μια χρονική αλληλουχία.

Πες και τη σειρά να μην ψάχνουμε.
Α, και εκδόσεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Πες και τη σειρά να μην ψάχνουμε.
Α, και εκδόσεις.

(Αντιγράφω από www.perizitito.gr). Με αυτή τη σειρά τα διαβάζουμε...

"Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1998 με το αστυνομικό μυθιστόρημα "Κατά συρροήν". Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα "Σε περίπτωση πυρκαϊάς", 1999, "Παιχνίδια μνήμης", 2001, "Δεύτερη φορά νεκρός", 2002, "Μοιραίοι αντικατοπτρισμοί", 2003, "Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία", 2005, "Ο θεός φυλάει τους άθεους", 2006 -όλα αστυνομικής πλοκής."

Διάφοροι εκδοτικοί οίκοι: Καστανιώτης, Νεφέλη...

Re: Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Μα δεν ειναι επιφανειακή απόρριψη...
Ειναι απόρριψη ´εις βάθος´.
Οσο γιά την συγγραφή 19 βιβλίων,νά μέ συγχωρείτε αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο...19 εκλαϊκευμένα βιβλία μέ συρραφή απόψεων δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.
Υ.Γ.
Ο Ναρκισσισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τού Θεραπευτή -Θεού...
Ο Yalom στο ´Ντιβάνι´-συμπαθητικό σχετικά βιβλίο-ανατέμνει εξαιρετικά τον Νάρκισσο-Ψυχαναλυτή ´Θεραπευτή´,πού κυνηγά τον πελάτη πού τον εξαπάτησε και εκτός τού Ιατρείου του............
Και ο Ναρκισσισμός συνήθως καλύπτεται απο εναν Ακαδημαϊσμό πού χρησιμευει ως πανοπλία τού Θεραπευτή.
Αλλως τε η έννοια τής αντι-μεταβίβασης ,αν και Φροϋδική κατ´αρχήν, εξακολουθεί να ισχύει..
Υ.Γ.2
Μαθημα περί ανθρωπίνων σχέσεων δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει μπούσουλας για την ανθρώπινη προσωπικότητα..Ακομα δεν γνωρίζουμε κάν εάν η Προσωπικότητα έχει βιολογικά ή κοινωνικά-οικογενειακά χαρακτηριστικά και ποιά υπερτερούν..
Τα κομπιούτερ και οι διδαχές δεν βελτιώνουν τον κόσμο a priori..
Και με τα μαθηματα ´ψυχολογίας´ δεν μαθαινει κάποιος καλύτερα τον εαυτό του...
Ουτε φυσικά ειναι θέμα πολιτισμού το ότι δεν έχουν εισαχθεί τέτοια μαθήματα στά σχολεία...
Παλιά μας διδασκαν Λογική και Ψυχολογία και απλά πεθαιναμε στά γέλια.
Οσο για την εξαφάνιση τών επιστημόνων το βρίσκω χλωμό...
Ο Παγκοσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει οτι το 2010 η Κατάθλιψις θα ειναι η δευτερη νοσος στον Πλανήτη....
Και η έρευνα για τον ανθρώπινο Εγκέφαλο την τελευταία εικοσαετία είναι συναρπαστική ,και εκεί βεβαια η Ψυχολογία ακολουθεί ασθμαίνουσα χρησιμοποιώντας συνήθως απαρχαιωμένα εργαλεία..................(πλήν τών άριστα εκπαιδευμένων Νευροψυχολόγων,πού όμως ειναι ελάχιστοι).

Συγγνώμη που αναφέρομαι σε παλαιότερο post αλλά Σπύρο έχεις IMHO ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!!!!!!!

Υπάρχουν πολλοί τσαρλατάνοι εκεί έξω, πολλοί που προσπαθούν είτε να μας κάνουν να νιώσουμε καλά για συμπεριφορές κάθε άλλο παρά φυσιολογικές, πολλοί που θέλουν να ισοπεδώσουν τη μοναδικότητα της προσωπικότητας. Και πολλοί που θέλουν να προβάλλουν τον εαυτό τους και την υποτιθέμενη ανωτερότητά τους (το ΖΕΝ τους τρομάρα τους) μέσα από αυτό.

Μην καταρρίπτουμε τα πάντα και εστιάζουμε όπως είδα σε άλλο μήνυμα σε γάμους και παιδιά, υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή από αυτά και η κατάθλιψη είναι όντως μία επικίνδυνη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσος.

Χρειάζονται άτομα με σπουδές εμπειρία και ΠΟΛΥ ΨΥΧΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ για να βοηθήσουν αυτή τη μάστιγα της εποχής.

ΚΑι δεν υπάρχουν πολλοί :(

Και για να γυρίσω στο θέμα του topic εγώ ξαναδιαβάζω τα Άπαντα του Sherlock Holmes και την έχω καταβρεί. Αν τα βρείτε από τις εκδόσεις Ερατώ είναι και σε πολύ ωραία βιβλιοδεσία.

Last edited:

Αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να έχει όποια άποψη θέλει, αλλά βλέπω ότι η επιπόλαιη κρίση, η προκατάληψη και οι γενικότητες είναι ο κανόνας... δυστυχώς!

Σ ευχαριστω Δωρο ! ή μηπως Δωρε ? :stupido2:....Καλα εκανες κι επεσημανες τη σειρα αναγνωσης,διοτι εγω θα επελεγα σαν πρωτο δειγμα ενα τιτλο που να ιντριγκαρει, οπως το "Παιχνίδια μνήμης"....ενω τωρα πρεπει να τα παραγγειλω ολα!!!::willy::D

Σ ευχαριστω Δωρο ! ή μηπως Δωρε ? :stupido2:....Καλα εκανες κι επεσημανες τη σειρα αναγνωσης,διοτι εγω θα επελεγα σαν πρωτο δειγμα ενα τιτλο που να ιντριγκαρει, οπως το "Παιχνίδια μνήμης"....ενω τωρα πρεπει να τα παραγγειλω ολα!!!::willy::D

Συγχαρητήρια, είσαι από τους λίγους (ανθρώπους) που εξαρχής με προσφωνούν σωστά. Στην κλητική κάνει "Δώρο", σωστά το είπες, 2σύλλαβο σε -ο, όπως Πέτρο, Παύλο, Γιώργο, κτλ:grandpa:

:grinning-smiley-043

Σπύρο, το διάβασες το "νυχτερινό τρένο για τη λισαβόνα" που παρουσίασα; Αν ναι, πες μου κι εσύ εντυπώσεις παρακαλώ, θα με ενδιέφερε...

Πριν απο εναν ακριβως χρονο, σε μια συγκεντρωση "τεχνοκρατων" στο Μααστριχτ της Ολανδιας,εγινε αναφορα σ αυτο το βιβλιο απο καποιο αξιοσεβαστο,για μενα,στελεχος στο δειπνο.Απροσδοκητο ηταν, η κοινη μας αγαπη για τη λογοτεχνια.....Ζητησα περισσοτερες πληροφοριες για τον φιλολογικο τους κυκλο στο Αμβουργο και μονοπωλησαμε γι αρκετη ωρα τη συζητηση στην τραπεζαρια.Αυτο το βιβλιο λοιπον ετυχε εντελεχους μελετης απ ολα τα μελη του "κυκλου" και οδηγησε σε εκτενεστερο,ζωηροτερο διαλογο κατοπιν....

Το αγορασα και στα ελληνικα,το συνηθιζω με μερικα βιβλια αυτο,και βρισκεται στο ραφι με αλλα τζιζζζζζ! βιβλια...Περιμενω το ερεθισμα για "εξορμηση"!

Δωρο,πες μας τη δικη σου αποψη....:ears:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Συγχαρητήρια, είσαι από τους λίγους (ανθρώπους) που εξαρχής με προσφωνούν σωστά. Στην κλητική κάνει "Δώρο", σωστά το είπες, 2σύλλαβο σε -ο, όπως Πέτρο, Παύλο, Γιώργο, κτλ:grandpa:

:grinning-smiley-043

Εγω τον Παυλο τον αναφωνω ΠΑΥΛΕ!!!!-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Εγω τον Παυλο τον αναφωνω ΠΑΥΛΕ!!!!-bye-

εκ του "Παύλο θεέ, πάρε την ΠΑΕ;" :BDGBGDB55:

2-3 σελίδες πριν, το παρουσίασα και νομίζω πως έγραψα τη γνώμη μου.

Για δες...

Δε θα γίνει τίποτα αν τα διαβάσεις με άλλη σειρά. Η λογική είναι όπως με το Μάρκαρη, που παρακολουθεί τον ήρωα σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Κατά τα άλλα, είναι αυτοτελή.

Απλώς, νομίζω πως καλύτερα θα ήταν να τα πήγαινες με την χρονολογική σειρά...

Τό αγόρασα αλλά θα το ξεκινήσω στίς 8 Αυγούστου που ξεκινάνε επίσημα οι διακοπές μου...Ελπίζω και μιά εβδομάδα νωρίτερα.
Μετά χαράς θα γράψω την γνώμη μου αρχές Σεπτεμβρίου αν και τότε μάλλον θα χρειάζομαι τίποτα περίεργα ρέκβιεμ λόγω τής επιστροφής στό ´καμίνι´:ernaehrung004::bigcry::flipout:

Απάντηση: Re: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να έχει όποια άποψη θέλει, αλλά βλέπω ότι η επιπόλαιη κρίση, η προκατάληψη και οι γενικότητες είναι ο κανόνας... δυστυχώς!

Προφανώς πλάκα κάνετε...
Που ειδατε τις γενικότητες και την προκατάληψη??Θα παρακαλούσα να αποφευγετε τούς χαρακτηρισμούς.Μάλλον επιχειρήθηκε ένα σαφές ξεκαθάρισμα σχετικά με την διαφορά Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας,πού εσκεμένα συγκεκριμένοι κλάδοι συγχέουν στην Ελλάδα δι´ίδιον όφελος..
Αλήθεια έχετε σχέση με τον χώρο γιά να μιλάτε με τέτοια απαξίωση??
Και επι τη ευκαιρία έχετε κάποιον ειδικόν λόγο να διαφημίζετε τόσο επίμονα τά βιβλία τού εν λογω συγγραφέα πού μετείχε στην Δρούζα??

Last edited:

Προφανώς πλάκα κάνετε...
Που ειδατε τις γενικότητες και την προκατάληψη??

Για να δούμε πού...

-"Θα μού επιτρέψετε να θεωρήσω τά συγκεκριμενα βιβλία παιδικά αναγνώσματα,μέ συμβουλές πρός ναυτιλομένους"

-"Τέλος ενώ συμφωνώ οτι βιβλία τού τύπου ´Πώς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος´ή ´Η δύναμη τής συγνώμης´αποτελούν Αμερικανιές πού μπερδεύουν τον αναγνώστη παρά τον διευκολύνουν ,εντάσσω σαφέστατα και τά βιβλία τού προαναφερθέντος έλληνα ´συγγραφέα-ψυχολόγου´στην ίδια κατηγορία.."

-"19 εκλαϊκευμένα βιβλία μέ συρραφή απόψεων δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα."

-"Μα δεν ειναι επιφανειακή απόρριψη...
Ειναι απόρριψη ´εις βάθος´."

Και όλα αυτά, χωρίς να έχετε διαβάσει ούτε ένα βιβλίο του ανθρώπου που κρίνετε!

Απαντώντας ταυτόχρονα...

Υπάρχουν πολλοί τσαρλατάνοι εκεί έξω, πολλοί που προσπαθούν είτε να μας κάνουν να νιώσουμε καλά για συμπεριφορές κάθε άλλο παρά φυσιολογικές, πολλοί που θέλουν να ισοπεδώσουν τη μοναδικότητα της προσωπικότητας. Και πολλοί που θέλουν να προβάλλουν τον εαυτό τους και την υποτιθέμενη ανωτερότητά τους (το ΖΕΝ τους τρομάρα τους) μέσα από αυτό.

Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί οι ακραίοι χαρακτηρισμοί με τα συγκεκριμένα πρόσωπα και βιβλία που αναφέρθηκαν;

Μην καταρρίπτουμε τα πάντα και εστιάζουμε όπως είδα σε άλλο μήνυμα σε γάμους και παιδιά, υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή από αυτά και η κατάθλιψη είναι όντως μία επικίνδυνη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσος.

Ποιός κατερριψε τί, επειδή έτυχε να αναφέρουμε γάμους και παιδιά, πάει να πει αυτό ότι όλα τα άλλα τα αγνοούμε και τα υποτιμούμε; Με ποιά λογική;

.....

Και αυτά χωρίς ανάγνωση, για δεύτερη φορά...

Και επι τη ευκαιρία έχετε κάποιον ειδικόν λόγο να διαφημίζετε τόσο επίμονα τά βιβλία τού εν λογω συγγραφέα πού μετείχε στην Δρούζα??

Ναι, είμαι κολλητός της ...Δρούζας! :flipout:

Ας σοβαρευτούμε καλύτερα και ας μην αφήνουμε την φαντασία μας να καλπάζει, προσβάλλοντας τους άλλους... Συνέχισα τη συζήτηση το ίδιο "επίμονα" όσο και εσείς, με καλή πρόθεση. Προσπαθήσαμε να κάνουμε συζήτηση με επιχειρήματα, εσείς με τις δικές γνώσεις και εγώ με την αδιάσειστη γνώση της απόδειξης, αφού γνωρίζω αρκετούς που παραδέχτηκαν τον συγκεκριμένο συγγραφέα ως μοναδικό και "πήραν" από τα βιβλία αυτά -ωφελήθηκαν. Αυτός ήταν και ο μόνος λόγος που επέμεινα.

Θα παρακαλούσα να αποφευγετε τούς χαρακτηρισμούς.
Προσπαθώ, αλλά το ίδιο θα πρότεινα και για εσάς, δεν είναι ότι καλύτερο να προσβάλετε τον συνομιλητή σας χαρακτηρίζοντας τα βιβλία που σας αναφέρει ότι διάβασε και θεωρεί εξαιρετικά, "παιδικά αναγνώσματα, μέ συμβουλές πρός ναυτιλομένους"!

Last edited:
Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Oταν κάποιος χαρακτηρίζει τά βιβλία δέν προσβάλλει τον συνομιλητή του ,αλλά κρίνει μετά λόγου γνώσεως τά βιβλία όπως στήν συγκεκριμένη περίπτωση.
Η κριτική όσο και οξεία να είναι επιτρέπεται σε κάθε ελεύθερη χώρα τού κόσμου.Αλλοι μίλησαν γιά επιπόλαιη κρίση ,προκατάληψη και γενικότητες.Στά πόστ μου δέν διακρίνω χαρακτηρισμό-ούς πρός οιονδήποτε συνομιλητή μου.
Επίσης πώς γνωρίζετε ότι δεν έχω διαβάσει κάποια βιβλία τού συνεργάτη τής Δρούζα??
Διάβασα 4-5 απ´αυτά γύρο στά 1995.Μού πήραν μιά ώρα και τά πέντε..
Η Επιστημονική Κοινότητα τέτοια βιβλία τά θεωρεί λαϊκά αναγνώσματα πού απλά ´συμβουλεύουν´ και μάλιστα δέν προσφέρουν τό παραμικρό στήν βελτίωση τού ατόμου,όπως και οι αντίστοιχες Αμερικανιές τού τύπου:'H δύναμη τής συγνώμης´,´Πώς να ελέγξετε τον θυμό σας´κ.λ.π.
Αντιθέτως υπάρχουν πολύ σοβαρά βιβλία μεταφρασμένα και στά Ελληνικά ή ακόμα και έρευνες απο Ελληνες συγγραφείς,πού διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο και δέν ´συμβουλεύουν´ούτε δίνουν οδηγίες.
Συνήθως ο χώρος πού παρεμβαίνω είναι τά Επιστημονικά Συνέδρια..
Σέ ένα audiovideo forum ασχολούμαι μέ τά χόμπυ μου και σπανιότατα ασχολούμαι μέ θέματα πού άπτονται τών εξειδικευμένων ενδιαφερόντων μου...
Παρεμβαίνω μόνον όταν αναγράφονται κείμενα πού μπορεί και νά οδηγήσουν ανθρώπους σέ λάθος αποφάσεις.
Οπως θά έκανε ένας Παθολόγος εάν γραφόταν ότι τίς ιώσεις τίς θεραπεύουμε μέ αντιβιοτικά..
Η ένας Πολιτικός Μηχανικός εάν διεπίστωνε πώς γράφονται πόστς τού πώς χτίζεται ένα σπίτι από φιλέρευνους αλλά μή εξειδικευμένους συμφορουμίτες.
Ουδείς απαγορεύει σέ ουδέναν να διαβάζει ότι επιθυμεί...
Ομως κάθε κείμενο πού δημοσιευεται υπόκειται σε δημόσιο διάλογο και κριτική...
Και το ίδιο ισχύει και γιά τά βιβλία...
Λέμε αυτό μού άρεσε ,αυτό δεν μού άρεσε αιτιολογώντας το γιατί...
Ημουν απολύτως σαφής στό γιατί τέτοια βιβλία δεν αποτελούν ´οδηγό´ή πανάκεια στά περί τής Ανθρωπίνου Φύσεως ή Ψυχής...Οπως επίσης οτι αυτά τά βιβλία ουδεμίαν σχέσιν έχουν μέ τίς συναρπαστικές πρόσφατες (τελευταία εικοσαετία)ανακαλύψεις περί τής λειτουργίας τού Ανθρωπίνου εγκεφάλου και τών ανωτέρων λειτουργιών τής Συνειδησης.
Η κριτική έγινε επί τών βιβλίων και αυτό ήταν απολύτως σαφές.
Ευχαριστώ για την συνομιλία.

Re: Απάντηση: ΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Oταν κάποιος χαρακτηρίζει τά βιβλία δέν προσβάλλει τον συνομιλητή του ,αλλά κρίνει μετά λόγου γνώσεως τά βιβλία όπως στήν συγκεκριμένη περίπτωση.

Σε τέτοιες περιτπώσεις χαρακτηρίζοντας το βιβλίο, προσβάλλεται έμμεσα η επένδυση χρόνου που έχει κάνει ο συνομιλητής, η ικανότητά του αξιολόγησης και εφόσον έχει αναφέρει επανειλλημένα ότι έχει δει και την αποτελεσματικότητά του, η αξιοπιστία του. Θα δεχτώ όμως τις καλές προθέσεις σας.

Επίσης πώς γνωρίζετε ότι δεν έχω διαβάσει κάποια βιβλία τού συνεργάτη τής Δρούζα??
Διάβασα 4-5 απ´αυτά γύρο στά 1995.Μού πήραν μιά ώρα και τά πέντε...

Σε μία ώρα δεν διαβάζονται 4-5 βιβλία του. 2-3 δεκάδες σελίδες ίσως, για πολύ γρήγορους... Επομένως, σόρυ αλλά αυτό δεν υπονοεί διάβασμα αλλά ξεφύλισμα! Ακόμα και αν υποθέσουμε θεωρητικά ότι λόγω γνώσεων μπορείτε να τα "διαβάσετε" σε 4-5 ώρες (κάτι που δεν το θεωρώ εφικτό ή αξιόπιστο) ποτέ δεν θα είσαστε σίγουρος πώς θα επηρέαζαν εναν κοινό αναγνώστη με κανονικό διάβασμα.
Στη θέση σας, αν ήθελα να τα κρίνω με σιγουριά και εφόσον είχα τα βιβλία στα χέρια μου, θα διέθετα τον απαραίτητο χρόνο, και θα τα διάβαζα (έστω 1-2 από αυτά) με τους ρυθμούς ενός κοινού αναγνώστη, με ανοιχτό μυαλό, για να ελέγξω -όσο το δυνατόν, τον "αφορισμό" που έχω διδαχθεί...

Η Επιστημονική Κοινότητα τέτοια βιβλία τά θεωρεί λαϊκά αναγνώσματα πού απλά ´συμβουλεύουν´ και μάλιστα δέν προσφέρουν τό παραμικρό στήν βελτίωση τού ατόμου

Δεν επλήσσομαι γι' αυτή τη νοοτροπία της κονότητας... Το να είναι κάποιος επιστήμονας όμως προϋποθέτει -μεταξύ άλλων, να έχει απαρνηθεί τους απόλυτους ορισμούς και να αφήνει χώρο για το νέο και ανατρεπτικό! Πως αποκλείουν ότι δεν θα βγεί αύριο ένας ικανότερος που θα βρεί τον τρόπο να γράψει ένα βιβλίο που όντως θα βοηθάει στη βελτίωση του ατόμου;
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την εξέλιξη -για μένα τέτοιοι αφορισμοί είναι αντι-επιστημονικοί.

Ευχαριστώ και εγώ για τη συνομιλία.

Last edited: